Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 182
(#) jelod hozzászólása Jan 21, 2015 /

Üdv. Remélem jó helyre írok! Kis segítségre lenne szükségem, mert kiégett a keverőmben az egyik led, ami a bekapcsolt állapotot jelzi. Kiszeretném cserélni 1 olyanra, ami megfelelő ellenállású. Sikerült annyira szétszednem, hogy belessek a keverő belsejébe. A led fölé ez van írva: D204 JP201. Ez alapján tudtok nekem segíteni? Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
(#) proli007 válasza jelod hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Hello! A Led mit neve is mutatja nem ellenállás, hanem "dióda". Egyszerűen kicserélheted, de arra ügyelj, hogy van az oldalán egy kis lecsapott rész, az ugyan oda essen mint eredetileg a másiké volt. Más teendőd nincs. Óvatosan forraszd, mert olvadékony a háza. Amúgy ezek nem igazán szoktak kiégni..
(#) trickentrack hozzászólása Jan 21, 2015 /

Üdv!
Van egy ledsorom amit egy usbs ledes billentyuzetbol szedtem ki.
Most ezt szeretnem megoldani hogy ra tudjam kotni a pc tapra es egy kapcsoloval vagy gombal tudjam allitani hogy pirosan vagy keken vilagitson. Valami otlet?

Elore is ooszonom!
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015

image.jpg

(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Szia!
Ellenállások vannak azon a nyáklapon?
(#) trickentrack válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Vannak
(#) jelod hozzászólása Jan 22, 2015 /

Köszönöm a választ!
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Azokat a kivezetéseket különböző kombinációban kösd 5V-ra és figyeld a fényeket.
(#) trickentrack válasza kadarist hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

Okés!
(#) CRU3L hozzászólása Jan 22, 2015 /

Sziasztok!
Milyen ledekből legyen a "corn" égő?
5050?
(#) dante01 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 22, 2015 /

12mA-el hajtottam meg egyenlőre,természetesen áramkorláttal,biztosítékkal. Így pont 300Volt került a 97 darab ledre,de már így is elég a fényereje.

HPIM0004.JPG

(#) ekarolyi hozzászólása Jan 31, 2015 /

Sziasztok,

Tíz hónapos led-es mennyezeti lámpában egyszercsak a led fele elkezdett pislogni. Nem folyamatosan, csak nèha , utána egy darabig nem. Ezt is csak vlamennyi idõvel a bekapcsolás után. A ledek (összesen 12) két részre vannak osztva, külön tápegységekkel. De mindig csak ugyanaz a fele produkálja a hibát. Lehet ez tápegység hiba, vagy netalán okozhoatja-e feszültségingadozás?

Elõre is köszönöm az ötleteket!
(#) nedudgi válasza ekarolyi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Szia!
Első menetben a legegyszerűbbel kezdeném. Gondolom, egyformák a tápegységek, tehát a kettő felcserélésével. Ha a hiba átmegy a másik ágra, akkor megvan a bűnös.
Sajnos, nem ez a legvalószínűbb. Nem tudom, milyen lámpa, milyen hűtése van, milyen LED található benne. Ilyen hibát leginkább LED meghibásodása szokott okozni, a benne levő aranyszál kontakthibás. A feszültségingadozás a legkevésbé valószínű hibaok, inkább csak elméletileg lehetséges.
(#) ekarolyi hozzászólása Jan 31, 2015 /

Köszönöm szépen!
A tápegységek egyformák, s mindegyikre 6 led van rákötve. A led hibát kizárnám, mivel, ha megcserèlem az ágakat, akkor a másik 6 led pislog. Hűtést nem látok.
Ha tápot kell cserélni, milyen paraméterek alapján kell keresni? Úgy értem, a méreten kívül, mert nyilvàn csakis olyan lehet jó, ami belefér a nekiszánt helybe..
(#) hotib hozzászólása Feb 6, 2015 /

Sziasztok,

Tanácsot, ötletet, tapasztalatot szeretnék kérni. Kb. 19m fehér 3528-as led szalagot szeretnék használni, amit még szabályozni is szeretnék.
Elektronikában némileg jártas vagyok, nem jelent gondot akár fetes, akár PT4115, vagy hasonló vezérlő megoldások kivitelezése. Lényeg, hogy a fényerő szabályozás pwm-mel lesz megoldva; amiben nem tudok dönteni, hogy mi lenne a célszerűbb megoldás?
- Egy nagyobb teljesítményű vezérlés, aminek a kimenete több ponton táplálna be a szalagba.
- Több kisebb teljesítményű szabályzott vezérlő (pl. PT4115) ami meghatározott darabot hajtana csak meg. Ebben az esetben mindegyik vezérlő esetén ua. pwm lenne használva.
Mekkora távolságonként célszerű megtáplálni a 3528-as szalagot? Meghagyjam-e az ellenállásokat a gyári szalagon, vagy cseréljem le 0 ohmokra, ha áramgenerátoros meghajtást használok?

Valamerre el kellene indulnom, de szeretnék nem akkor rájönni, hogy nem jó úton járok, ha már bele fektettem egy csomó melót.

Köszönöm a segítséget.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 6, 2015 / 1

A LED szalag autóban(12V savas akkumulátorról) való működéshez van általában méretezve. Ezért akkora előtétellenállást (1xx Ohm) tesznek bele, amekkorával elviseli a 16V körüli maximális feszültséget. Könnyű szerelni, és egyszerű (=szabványos, elterjedt, 12V) tápegységgel üzemeltethető. Ezzel véget is ért a LED szalag előnyeinek felsorolása.
Ha érzel magadban vállalkozó kedvet, megvan hozzá a szerszám, szabadidő, és türelem, akkor az ellenállások cseréje nem nagy költség, hosszú távon megéri cserélni az ellenállásokat, - alapfelállásban a LED szalag az energia negyedét bukja - ez hosszú távon a pénztárcád hasznára válik.
A hátrányok felsorolása már nem ilyen egyszerű.
A közhiedelemmel ellentétben a LED szalag is igényel hűtést, ezért érdemes fém felüleletre szerelni. A ragasztással kapcsolatban (bár nagy tapasztalatom nincs a dologban, mindössze három helyen van LED szalag a lakásomban - áttértem az 1W teljesítményű LED használatára) nem szabad elfelejteni, hogy nem éppen eszményi hővezető, és a LED világítás egyik buktatója a megfelelő hűtés. Elégtelen hűtés, magas réteghőmérséklet mellett a LED élettartama lecsökken. A hajlékony hordozón levő vékony vezető réteg azt sugallja, hogy pár méterenként megtápláljuk, komoly teljesítménveszteség lépne fel rajta.
Folyt. köv.
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

Köszi eddig is, biztos voltam benne, hogy lesz még kérdésem. Igazából arra gondoltam, hogy kb. amperenként - ha lehet hinni a kínai leírásnak, ez ~2,5métert jelent - táplálom meg. Így jó lenne a PT4115 is, meg valamilyen nagy(obb) teljesítményű közös meghajtás.
Alapvetően tuning lesz, de nem autós értelemben. Egy függesztett álmennyezeten fut körbe belül jelenleg is díszvilágítás, csak ez még izzószálas cső; ezt akarom kiváltani. Mivel a 60 led/m sűrűségű szalagból gondoltam (ritkábbat, vagy kisebb teljesítményűt nem találtam) ezt beszorozva a 19 méterrel, akkora darabszám adódik, hogy ha teljes fénnyel járatnám, nem igazán töltené be a szerepét, kicsit túllőne a célon.
Ergo következik a pwm szabályozás, így a szalag várhatóan élete túlnyomó részét alacsony terheléssel, vagy kikapcsolva fogja tölteni. Az a helyzet, hogy ez a függesztett mennyezeti rész még 16db spotot is tartalmaz, amiket szintén a közeljövőben cserélek 4W ledes spotokra.
Mindettől függetlenül 10x10x1,5-ös alu L idomra gondoltam ragasztani, mégis több a semminél. Amíg rajt van a szalag...
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 6, 2015 /

A PT4115 támogatja a fényerőszabályzást, de...
Ha még nem rendelted meg a LED szalagot, akkor fontold meg a sima 1W LED alkalmazását. Az elektromos teljesítményt sokkal jobb hatásfokkal alakítja fénnyé, mint azok a pici LEDek. Jobban hűthető. Nagyobb teljesítményű LED esetén a hő egy relatíve kis helyen keletkezik, nagy tömegű, vastag hűtőfelület kell, míg az 1W 1-2mm vastag szalagon vidáman elvan.
Sok párhuzamos ág esetén az áramgenerátor rossz megoldás, kifizetődőbb a fix (pontosabban szabályozott, stabilizált) feszültség előtétellenállással. Ha a párhuzamos ágak közül valamelyik megadja magát, az ő adagját a többinek kell elviselni. Ezzel a következő legalacsonyabb nyitófeszültségű szívja meg, ő kapja a többinél picivel nagyobb áramot, nyitófeszültsége csökken, megnő rajta átfolyó áram, még jobban melegszik. Így megsütik magukat szép sorjában, egyre gyorsabban. LED szalaghoz szabályozott feszültség való. Ha lecserélted az előtétellenállásokat a szalagon (0 Ohm ne legyen), a veszteség minimalizálható. Nemrég mérte egy kolléga a LED szalag két vége közötti feszültséget, 400mV esett a pár méteres darabon. 19m esetén a rézvezeték kis túlzással már közelít a LED szalag árához.
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Köszi, teljesen érthető, amit írsz. A led szalag használata kényelmes, de nem gondoltam például a pici és nagyobb ledek közötti hatásfok különbségre. Meg az áramgenerátoros problémára sem, a sok párhuzamos ág miatt.
Ha lehetne, maradnék az áramgenerátoros megtáplálás mellett. Egyébként még nem vásároltam be, tehát arrafelé terelhető a projekt, ami a legcélszerűbb az adott helyzetben.

Van viszont néhány ilyen ledem. A bajom csak annyi ezekkel, hogy még soha nem próbáltam felforrasztani, így nincs tapasztalatom a gyakorlati felhasználásban. Kemencém (természetesen) nincs, de még egyszerű rezsóm sincs; nem nagyon tudom elképzelni, házi módszerrel hogyan tudnám hasznosítani ezeket a ledeket. Pedig ez úgy tűnik megfelelő lenne; igaz, csak 0.5W

Van alu nyákom is, tudnék gyártani "csillagot" Vagy ne vacakoljak vele, hanem pl. ebayről 1W ledeket hűtőcsillaggal?
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Ezek a Nichia LEDek kb 50Lm/W hatásfokkal már eléggé elavultak. A kommersz fehér LED manapság 100 lument produkálnak 1W teljesítményből.
Én a nappali középen elhelyezett csillárjába négy darab lefelé világító körtét tettem, hagyományos körtefoglalatba. Körténként hét darab 1W@100Lm LED, 280-300mA árammal egy elfogadható alapvilágítást ad. Ilyen LED 50-100 darabos csomagban szerelőlapkára forrasztva 30-40 cent/db áron kapható. Ilyen árak mellett csak speciális igény mellett vágnék bele saját alu NYÁK készítésébe.
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

És még hány dolog, amire tapasztalat híján nem gondolok... Nézegettem az 1W ledeket csillagon, már 20-30 centtől / db van 50-es csomagban.
Köszönöm, szerintem idővel lesz még kérdésem.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 9, 2015 /

Egy utolsó megjegyzés: Az valamit jelent, ha az eladó megadja, ki a csip gyártója. Régebben a Cree LED hátrányára hozták fel, hogy az adalékanyagokkal spóroltak - ez gyorsabb öregedést eredményezett. Én ebből okulva Epistart kerestem/vettem, 2500 üzemóra/500 körüli darabszám alapján nem bántam meg.
(#) CRU3L hozzászólása Feb 14, 2015 /

Sziasztok!
Mit jelent a LED-eknél, hogy "Dimmable vagy non Dimmabel?"
(#) nedudgi válasza CRU3L hozzászólására (») Feb 14, 2015 /

A dimmelés fényerőcsökkentést, szabályzást jelent. A LED meghajtója rendszerint egy maximált áramot hajt át a LEDen, a bejövő feszültségtől függetlenül. Ha a meghajtó árama csökkenthető, akkor beszélünk "dimmelés"-ről.
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 19, 2015 /

Közben azért olvasgatok, meg keresgélek. Ezeket néztem ki, azért nem mindjárt csillagra szerelve, mert 16miliset szerelve nem találtam. 20-as alu L idomba szeretném tenni őket, ami hűtés és egy kicsit tükör is.
Dilemmám a fényerő szabályozása. Mint írtam, PWM lesz, szintillesztést, ha kell, leválasztást olyat csinálok, amilyen kell, ez nem probléma.

De milyen meghajtót célszerű választani?

Az egész hossza ugye ~19m, de számoljunk 20méterrel. Ha méterenként 3 ledet teszek és 12V táplálom meg, akkor pl. méterenként rakhatok egy PT4115-öt. Mondjuk az legalább nem fog izzadni a max. 300mA mellett, de 20 vezérlőt? Kicsit ágyúval verébre esetnek tűnik. Aztán ki tudja...
Gondoltam arra is, hogy 24V tápról meghajtva, 6 ledet kötnék sorba egy PT4115-höz (a párhuzamos ágak a korábbiak szerint kiesnek)

Ennek a megoldásnak lenne olyan előnye, hogy 1-2 méterenként kapna betápot, tulajdonképp akkora darabokból állna, de ez a végeredményt tekintve nem látszik; 1 PWM jellel menne az összes.

Vagy ebben az esetben gondolkodjak valami teljesen másban, inkább építsek valamit? Ami konstans áramot ad és PWM-mel szabályozható.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

1W LED esetén más a helyzet, mint LEDszalag esetén. A LEDszalag vékony vezetőrétege a nagy árammal feszültségesést, egyenetlen fényerőt okoz, míg 1W LEDek sorbakötésekor a szükséges keresztmetszetű vezetéket használhatjuk, és feszültség tekintetében nincs megkötve kezünk, nincs szükség pár méterenként megtáplálásra. Szakaszolás használata felesleges, gyakorlati szempontból annyi előnye lehet, hogy könnyebben megtalálható egy szakadt LED.
A PWM szerintem felesleges, a szem a kismértékű fényerőkülönbséget gyorsan kompenzálja. Nagyobb fényerő és fogyasztási megtakarítás úgy is elérhető, ha minden x-edik LED egy másik meghajtó áramkörre van kötve, például méterenként egy harmad fényt produkálhat.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
(#) hotib hozzászólása Feb 25, 2015 /

IMG_0160.JPG

(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Azon a kis fekete kockán van típusjelzés?
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Van, de most nem tudom megmondani mi, még volt 2 fotó, de azok vacakok lettek. Ennél is vacakabbak... Holnap megírom.
Egyébként (szerintem) sima graetz híd, aminek a + és - lábára van forrasztva a 2 ellenállás. Amik még melegedtek is, mert kipróbáltam mielőtt szétszedtem. Hétfőn érkezett.
(#) nedudgi válasza hotib hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Nagy valószínűséggel bóvli. Ha graetz, reklamálj az eladónál, minimum 1$ engedményért darabonként. Ha nem, negatív értékelés mehet az árura. Ha más IC, akkor még lehet áramgenerátor. Linket tudsz mutatni?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
(#) hotib válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 25, 2015 /

Link az eladóhoz. Szerintem egyértelműen bóvli, áramgenerátorba minek ekkora ellenállat? Se induktivitás, se dióda, csak egy 4 lábú holmi, vagyis szerintem graetz. Meg a 2db kb. 2W ellenállás.
Következő: »»   67 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem