Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv. Remélem jó helyre írok! Kis segítségre lenne szükségem, mert kiégett a keverőmben az egyik led, ami a bekapcsolt állapotot jelzi. Kiszeretném cserélni 1 olyanra, ami megfelelő ellenállású. Sikerült annyira szétszednem, hogy belessek a keverő belsejébe. A led fölé ez van írva: D204 JP201. Ez alapján tudtok nekem segíteni? Előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Hello! A Led mit neve is mutatja nem ellenállás, hanem "dióda". Egyszerűen kicserélheted, de arra ügyelj, hogy van az oldalán egy kis lecsapott rész, az ugyan oda essen mint eredetileg a másiké volt. Más teendőd nincs. Óvatosan forraszd, mert olvadékony a háza. Amúgy ezek nem igazán szoktak kiégni..
Üdv!
Van egy ledsorom amit egy usbs ledes billentyuzetbol szedtem ki. Most ezt szeretnem megoldani hogy ra tudjam kotni a pc tapra es egy kapcsoloval vagy gombal tudjam allitani hogy pirosan vagy keken vilagitson. Valami otlet? Elore is ooszonom! A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2015
Szia!
Ellenállások vannak azon a nyáklapon?
Vannak
Azokat a kivezetéseket különböző kombinációban kösd 5V-ra és figyeld a fényeket.
Okés!
12mA-el hajtottam meg egyenlőre,természetesen áramkorláttal,biztosítékkal. Így pont 300Volt került a 97 darab ledre,de már így is elég a fényereje.
Sziasztok,
Tíz hónapos led-es mennyezeti lámpában egyszercsak a led fele elkezdett pislogni. Nem folyamatosan, csak nèha , utána egy darabig nem. Ezt is csak vlamennyi idõvel a bekapcsolás után. A ledek (összesen 12) két részre vannak osztva, külön tápegységekkel. De mindig csak ugyanaz a fele produkálja a hibát. Lehet ez tápegység hiba, vagy netalán okozhoatja-e feszültségingadozás? Elõre is köszönöm az ötleteket!
Szia!
Első menetben a legegyszerűbbel kezdeném. Gondolom, egyformák a tápegységek, tehát a kettő felcserélésével. Ha a hiba átmegy a másik ágra, akkor megvan a bűnös. Sajnos, nem ez a legvalószínűbb. Nem tudom, milyen lámpa, milyen hűtése van, milyen LED található benne. Ilyen hibát leginkább LED meghibásodása szokott okozni, a benne levő aranyszál kontakthibás. A feszültségingadozás a legkevésbé valószínű hibaok, inkább csak elméletileg lehetséges.
Köszönöm szépen!
A tápegységek egyformák, s mindegyikre 6 led van rákötve. A led hibát kizárnám, mivel, ha megcserèlem az ágakat, akkor a másik 6 led pislog. Hűtést nem látok. Ha tápot kell cserélni, milyen paraméterek alapján kell keresni? Úgy értem, a méreten kívül, mert nyilvàn csakis olyan lehet jó, ami belefér a nekiszánt helybe..
Sziasztok,
Tanácsot, ötletet, tapasztalatot szeretnék kérni. Kb. 19m fehér 3528-as led szalagot szeretnék használni, amit még szabályozni is szeretnék. Elektronikában némileg jártas vagyok, nem jelent gondot akár fetes, akár PT4115, vagy hasonló vezérlő megoldások kivitelezése. Lényeg, hogy a fényerő szabályozás pwm-mel lesz megoldva; amiben nem tudok dönteni, hogy mi lenne a célszerűbb megoldás? - Egy nagyobb teljesítményű vezérlés, aminek a kimenete több ponton táplálna be a szalagba. - Több kisebb teljesítményű szabályzott vezérlő (pl. PT4115) ami meghatározott darabot hajtana csak meg. Ebben az esetben mindegyik vezérlő esetén ua. pwm lenne használva. Mekkora távolságonként célszerű megtáplálni a 3528-as szalagot? Meghagyjam-e az ellenállásokat a gyári szalagon, vagy cseréljem le 0 ohmokra, ha áramgenerátoros meghajtást használok? Valamerre el kellene indulnom, de szeretnék nem akkor rájönni, hogy nem jó úton járok, ha már bele fektettem egy csomó melót. Köszönöm a segítséget.
A LED szalag autóban(12V savas akkumulátorról) való működéshez van általában méretezve. Ezért akkora előtétellenállást (1xx Ohm) tesznek bele, amekkorával elviseli a 16V körüli maximális feszültséget. Könnyű szerelni, és egyszerű (=szabványos, elterjedt, 12V) tápegységgel üzemeltethető. Ezzel véget is ért a LED szalag előnyeinek felsorolása.
Ha érzel magadban vállalkozó kedvet, megvan hozzá a szerszám, szabadidő, és türelem, akkor az ellenállások cseréje nem nagy költség, hosszú távon megéri cserélni az ellenállásokat, - alapfelállásban a LED szalag az energia negyedét bukja - ez hosszú távon a pénztárcád hasznára válik. A hátrányok felsorolása már nem ilyen egyszerű. A közhiedelemmel ellentétben a LED szalag is igényel hűtést, ezért érdemes fém felüleletre szerelni. A ragasztással kapcsolatban (bár nagy tapasztalatom nincs a dologban, mindössze három helyen van LED szalag a lakásomban - áttértem az 1W teljesítményű LED használatára) nem szabad elfelejteni, hogy nem éppen eszményi hővezető, és a LED világítás egyik buktatója a megfelelő hűtés. Elégtelen hűtés, magas réteghőmérséklet mellett a LED élettartama lecsökken. A hajlékony hordozón levő vékony vezető réteg azt sugallja, hogy pár méterenként megtápláljuk, komoly teljesítménveszteség lépne fel rajta. Folyt. köv.
Köszi eddig is, biztos voltam benne, hogy lesz még kérdésem. Igazából arra gondoltam, hogy kb. amperenként - ha lehet hinni a kínai leírásnak, ez ~2,5métert jelent - táplálom meg. Így jó lenne a PT4115 is, meg valamilyen nagy(obb) teljesítményű közös meghajtás.
Alapvetően tuning lesz, de nem autós értelemben. Egy függesztett álmennyezeten fut körbe belül jelenleg is díszvilágítás, csak ez még izzószálas cső; ezt akarom kiváltani. Mivel a 60 led/m sűrűségű szalagból gondoltam (ritkábbat, vagy kisebb teljesítményűt nem találtam) ezt beszorozva a 19 méterrel, akkora darabszám adódik, hogy ha teljes fénnyel járatnám, nem igazán töltené be a szerepét, kicsit túllőne a célon. Ergo következik a pwm szabályozás, így a szalag várhatóan élete túlnyomó részét alacsony terheléssel, vagy kikapcsolva fogja tölteni. Az a helyzet, hogy ez a függesztett mennyezeti rész még 16db spotot is tartalmaz, amiket szintén a közeljövőben cserélek 4W ledes spotokra. Mindettől függetlenül 10x10x1,5-ös alu L idomra gondoltam ragasztani, mégis több a semminél. Amíg rajt van a szalag...
A PT4115 támogatja a fényerőszabályzást, de...
Ha még nem rendelted meg a LED szalagot, akkor fontold meg a sima 1W LED alkalmazását. Az elektromos teljesítményt sokkal jobb hatásfokkal alakítja fénnyé, mint azok a pici LEDek. Jobban hűthető. Nagyobb teljesítményű LED esetén a hő egy relatíve kis helyen keletkezik, nagy tömegű, vastag hűtőfelület kell, míg az 1W 1-2mm vastag szalagon vidáman elvan. Sok párhuzamos ág esetén az áramgenerátor rossz megoldás, kifizetődőbb a fix (pontosabban szabályozott, stabilizált) feszültség előtétellenállással. Ha a párhuzamos ágak közül valamelyik megadja magát, az ő adagját a többinek kell elviselni. Ezzel a következő legalacsonyabb nyitófeszültségű szívja meg, ő kapja a többinél picivel nagyobb áramot, nyitófeszültsége csökken, megnő rajta átfolyó áram, még jobban melegszik. Így megsütik magukat szép sorjában, egyre gyorsabban. LED szalaghoz szabályozott feszültség való. Ha lecserélted az előtétellenállásokat a szalagon (0 Ohm ne legyen), a veszteség minimalizálható. Nemrég mérte egy kolléga a LED szalag két vége közötti feszültséget, 400mV esett a pár méteres darabon. 19m esetén a rézvezeték kis túlzással már közelít a LED szalag árához.
Köszi, teljesen érthető, amit írsz. A led szalag használata kényelmes, de nem gondoltam például a pici és nagyobb ledek közötti hatásfok különbségre. Meg az áramgenerátoros problémára sem, a sok párhuzamos ág miatt.
Ha lehetne, maradnék az áramgenerátoros megtáplálás mellett. Egyébként még nem vásároltam be, tehát arrafelé terelhető a projekt, ami a legcélszerűbb az adott helyzetben. Van viszont néhány ilyen ledem. A bajom csak annyi ezekkel, hogy még soha nem próbáltam felforrasztani, így nincs tapasztalatom a gyakorlati felhasználásban. Kemencém (természetesen) nincs, de még egyszerű rezsóm sincs; nem nagyon tudom elképzelni, házi módszerrel hogyan tudnám hasznosítani ezeket a ledeket. Pedig ez úgy tűnik megfelelő lenne; igaz, csak 0.5W Van alu nyákom is, tudnék gyártani "csillagot" Vagy ne vacakoljak vele, hanem pl. ebayről 1W ledeket hűtőcsillaggal?
Ezek a Nichia LEDek kb 50Lm/W hatásfokkal már eléggé elavultak. A kommersz fehér LED manapság 100 lument produkálnak 1W teljesítményből.
Én a nappali középen elhelyezett csillárjába négy darab lefelé világító körtét tettem, hagyományos körtefoglalatba. Körténként hét darab 1W@100Lm LED, 280-300mA árammal egy elfogadható alapvilágítást ad. Ilyen LED 50-100 darabos csomagban szerelőlapkára forrasztva 30-40 cent/db áron kapható. Ilyen árak mellett csak speciális igény mellett vágnék bele saját alu NYÁK készítésébe.
És még hány dolog, amire tapasztalat híján nem gondolok... Nézegettem az 1W ledeket csillagon, már 20-30 centtől / db van 50-es csomagban.
Köszönöm, szerintem idővel lesz még kérdésem.
Egy utolsó megjegyzés: Az valamit jelent, ha az eladó megadja, ki a csip gyártója. Régebben a Cree LED hátrányára hozták fel, hogy az adalékanyagokkal spóroltak - ez gyorsabb öregedést eredményezett. Én ebből okulva Epistart kerestem/vettem, 2500 üzemóra/500 körüli darabszám alapján nem bántam meg.
Sziasztok!
Mit jelent a LED-eknél, hogy "Dimmable vagy non Dimmabel?"
A dimmelés fényerőcsökkentést, szabályzást jelent. A LED meghajtója rendszerint egy maximált áramot hajt át a LEDen, a bejövő feszültségtől függetlenül. Ha a meghajtó árama csökkenthető, akkor beszélünk "dimmelés"-ről.
Közben azért olvasgatok, meg keresgélek. Ezeket néztem ki, azért nem mindjárt csillagra szerelve, mert 16miliset szerelve nem találtam. 20-as alu L idomba szeretném tenni őket, ami hűtés és egy kicsit tükör is.
Dilemmám a fényerő szabályozása. Mint írtam, PWM lesz, szintillesztést, ha kell, leválasztást olyat csinálok, amilyen kell, ez nem probléma. De milyen meghajtót célszerű választani? Az egész hossza ugye ~19m, de számoljunk 20méterrel. Ha méterenként 3 ledet teszek és 12V táplálom meg, akkor pl. méterenként rakhatok egy PT4115-öt. Mondjuk az legalább nem fog izzadni a max. 300mA mellett, de 20 vezérlőt? Kicsit ágyúval verébre esetnek tűnik. Aztán ki tudja... Gondoltam arra is, hogy 24V tápról meghajtva, 6 ledet kötnék sorba egy PT4115-höz (a párhuzamos ágak a korábbiak szerint kiesnek) Ennek a megoldásnak lenne olyan előnye, hogy 1-2 méterenként kapna betápot, tulajdonképp akkora darabokból állna, de ez a végeredményt tekintve nem látszik; 1 PWM jellel menne az összes. Vagy ebben az esetben gondolkodjak valami teljesen másban, inkább építsek valamit? Ami konstans áramot ad és PWM-mel szabályozható.
1W LED esetén más a helyzet, mint LEDszalag esetén. A LEDszalag vékony vezetőrétege a nagy árammal feszültségesést, egyenetlen fényerőt okoz, míg 1W LEDek sorbakötésekor a szükséges keresztmetszetű vezetéket használhatjuk, és feszültség tekintetében nincs megkötve kezünk, nincs szükség pár méterenként megtáplálásra. Szakaszolás használata felesleges, gyakorlati szempontból annyi előnye lehet, hogy könnyebben megtalálható egy szakadt LED.
A PWM szerintem felesleges, a szem a kismértékű fényerőkülönbséget gyorsan kompenzálja. Nagyobb fényerő és fogyasztási megtakarítás úgy is elérhető, ha minden x-edik LED egy másik meghajtó áramkörre van kötve, például méterenként egy harmad fényt produkálhat. A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2015
Azon a kis fekete kockán van típusjelzés?
Van, de most nem tudom megmondani mi, még volt 2 fotó, de azok vacakok lettek. Ennél is vacakabbak... Holnap megírom.
Egyébként (szerintem) sima graetz híd, aminek a + és - lábára van forrasztva a 2 ellenállás. Amik még melegedtek is, mert kipróbáltam mielőtt szétszedtem. Hétfőn érkezett.
Nagy valószínűséggel bóvli. Ha graetz, reklamálj az eladónál, minimum 1$ engedményért darabonként. Ha nem, negatív értékelés mehet az árura. Ha más IC, akkor még lehet áramgenerátor. Linket tudsz mutatni?
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Link az eladóhoz. Szerintem egyértelműen bóvli, áramgenerátorba minek ekkora ellenállat? Se induktivitás, se dióda, csak egy 4 lábú holmi, vagyis szerintem graetz. Meg a 2db kb. 2W ellenállás.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |