Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Általában rajta szokott lenni mindkettőn.
Akkor nem kell, hiszen már van egy. De ha méricskélsz egy hálózatról működő tápot, ott bele tudsz nyúlni a nagyfesz részbe is, ami viszont nem hálózatfüggetlen, vagyis megfogod a fázist, ami a bemeneti graetznek köszönhetően mindenhol ott van, akkor mivel a földön állsz, jól megráz az áram. Erre írtam azt, hogy kikötöd a szkóp villásdugójából a földelést, a merendő kütyü elé teszed a leválasztó trafót és semminek nem lesz semmi baja és nem fog rázni.
Ha csak a szkóp villásdugójából kötöd ki a földet, akkor attól még a mérendő kütyün ott van a hálózati fázis, vagyis az nem lesz földfüggetlen. Ha ilyenkor ráteszed a szkópot, nem történik semmi, egész addig, amíg meg nem fogod a szkóp testjét, mert azon rajta lesz a fázis! Ezért a legegyszerűbb megoldás, ha beszerzel egy jó nagy leválasztó trafót és mindent arról üzemeltetsz.
Szereztem egy régi tipusú (még lámpás) Tévéket üzemeltettek régen róla,egy TV stabilizátor. Biztosan mindenki emlékszik még rá . Erről tudom-e üzemeltetni a szkópot?Megfelel-e leválasztó trafónak?
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Nem tudom milyen az, csak sejtem. Amire gondolok, abban egy motoros toroid van, de az nem biztosít galvanikus leválasztást. Vagyis nem jó. Ettől függetlenül nagyon jól használható a toroid belőle, csak kell neki valami nagy gombot csinálni, amivel tekergetni lehet. Ennek a kimenetére kötöd a leválasztó trafót. Ezzel meg lehet oldani, hogy a váltakozófeszültség nulla és mondjuk 250 V között változtatható legyen.
De lehet valami ferrorezonáns izé is, szerintem az sem biztosít galvanikus leválasztást, de azokat sem ismerem. Valami fotó? Hátha ismeri valaki. A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Nem teljesen ez, de ilyesmi. A lényeg ez. Ez szovjet,az enyém pedig iskra.220Voltról megy,3 trafó van benne+1 kondenzátor,és stabil 220 Voltot ad le. És még 200 W-os teljesítményű. Ebbe kellett csatlakoztatni a lámpás tévét.Bővebben: Link
Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
Az első linken nincs semmi. A másodikat nem ismerem, nem tudok róla semmit mondani.
Sziasztok!
Milyen oszcilloszkópot ajánlotok a következőkhöz: - szoktam Arduinot programozni, kimenetet, egyes egységek kommunikációját, jelszintjét néha jó lenne debugolni - amatőr szinten szoktam autót szerelni ismerősi körben, egyedi illesztő áramköröket gyártani (kis sebességű, nem CAN rendszerű adapterek, néha vissza kell fejtenem a protokollt), illetve alap diagnosztikát végezni ("lehúzta-e az 5 voltot testre?"), szórakoztató elektronika, nem motordiagnosztika Költségkeret max 20e lenne. eBay-en nézelődöm új és használt szkópok között, elsősorban nem asztaliban. Több fajta van, elsősorban 2 csatornás felel meg ennek az összeghatárnak, leggyakoribb a Hantek és a DSO201. Véleményetek szerint ezek megfelelnek ezekre az amatőr célokra? Válaszotokat köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
Nézz DSO nanos videókat a youtube-on. A 201 a 100kHz-es szinuszt sem tudja már normálisan megjeleníteni, ha ez elég akkor vedd meg. Ettől egy régi csöves 10MHz-es szkóp százszor többet ér, meg majdnem fele annyiba kerül.
Szia!
Lehet, hogy egy logikai analizátor kell neked inkább? Olcsóbb is lenne.
Szia!
Köszönöm. Nem tudom, kellene-e valaha több. Régi szkóp tényleg jó lenne, csak akkor áramhoz vagyok kötve. Kéne valami használt hordozható szkóp. @Beila: Szerintem nem lenne elég, de azért köszönöm válaszod. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2015
Protokoll visszafejteshez es progam debuggolashoz egy analog szkop semmit nem er.
Sziasztok!
Írtam már a fórumban szkóp vétellel kapcsolatban azonban akkor nem úgy alakultak a dolgok. Az anyagiak most is limiltáltak, de egy verseny-nyeremény miatt lehetne lehetőségem szkópot venni. A kérdésem: kinek van tapasztalata a Digilent Analog Discovery-vel?? Hol vannak az eszköz határai?? (most nyílván nem a "csilivili" gyári adatokra gondolok) Az új Rigol ds1054z-vel tapasztalatok? /Nyílván nem két kategória az eszköz sem árban sem tudásban, a nyeremény okán van lehetőségem vagy az egyikhez vagy a másikhoz hozzájutni, míg az elsőhoz majdnem ingyen addig a másodikhoz ráfizetéssel. Villamosmérnöki tanulmányok mellé(önlab,szakdoga, egyebek.) van-e értelme az Analog Discoverynek vagy az ember hamar eléri a határait és inkább fizessek rá a DS1054Z-re ami a hackek során felmaxolható és így egy hosszú életű műszer marad/ szerk.: beágyazott rendszerek irányban tanulok A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Szia!
Még nincs tapasztalatom a Rigol 1054Z-ről, de én is egy ilyen típusú szkóp mellett döntöttem. Sajnos annyira kelendő, hogy hónapokat kell várni mire újra készleten lesz. ITT találsz róla bemutató videót és a feltöltőtől szétszedést is láthatsz. Az opcionális funkcióinak hackelésére van szoftveres lehetőség. Úgy tudom 100MHz-ig is lehet okosítani, de ezután már nem lehet egyszerűen visszaállítani a gyári állapotba. Engem meggyőzött a 4 csatorna, a nagy kijelző, a számottevő memória és a beépített funkciók gazdagsága. Mindezek ellenére nem spóroltak a tervezésen, összeszerelésen sem (szemben egy-egy Owonnal). Sajnos ebben a típusban nincs logikai bemenet (csak az MSO szériában), de a négy csatornával azért ilyen téren is lehet boldogulni, négy mérőfej jár hozzá. Van ahol úgy írják, hogy 12 bites felbontást is tud, de az ADC adatlapban erről nem találtam említést, maximum valamilyen szoftveres okosság lehet, vagy elírás. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Nem spóroltak a tervezésen és az összeszerelésen? A legalapvetőbb dologgal is spóroltak. Akárhogy nézem, van rajta 1db bemeneti osztó kezelőszerv a 4 csatornához. Még egy vacak hantekre is rá tudták tenni a 4db-ot...
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ehhez Bővebben: Link mit szóltok? Lehet ezt is használni osztós mérőfejjel? Ez lenne az első szkópom. Amihez kellene az kezdő hobbi célokra, kapcsolóüzemű tápok, műszaki cikkek javítása, ahogy a keretem engedi, úgy a PIC is érdekelne. Néztem analóg szkópokat, csak sajnos max 20000 Ft-om van rá, és nem találtam tűrhetőt (vannak orosz szkópok, csak ha meghibásodik, akkor az javítani alkatrész hiányában). Külföldi oldalakat nem néztem (0 angol tudás, nincs számlám). Előre is köszönöm a válaszokat.
A Rigol DS1054Z és a Digilent között akkora a funkcióbeli különbség, hogy kettőjük közötti döntésben segíteni nemigen lehet. A Rigolról tapasztalatom nincs, leírása szerint eléggé jó lehet. Ami újdonság -SKY is írta-, hogy 12 bites felbontást ír adatlapja, de csak 5us és lassabb eltérítési sebességeknél. 2us és gyorsabb eltérítésnél 8 bites.
A Digilent gyári adatai jók, helyénvalók, figyelembe lehet venni. 16 csatornás logikai analizátor -3.3V kimenettel-, pattern generátor, arbitrary funkció generátor, stb., és 14 bites felbontású oszcilloszkóp. Ez páratlan, viszont csak 5MHz-es, 100Ms/minta valós idejű felbontás. Talán azt lehet mondani a Digilentről, hogy a szkóp alacsony határfrekvenciáján kívül szinte minden otthoni, talán még komolyabb dolgokra is jó. Én főleg az arbitrary függvény generátort használom -munkámhoz nélkülözhetetlen-, ez a része komoly készülékekkel vetekedhet, annyira jó. A szkóp 14 bites felbontásával is szuper, természetesen a határfrekvencia, és a viszonylag kicsi rekordhossz figyelembevételével. Jelalakokon nagyon kis részleteket megjelenít, és igen pontos mérések végezhetők. Tehát a Digilent komoly, a Rigol is komolynak valószínű, csak azt nem ismerem. Mi kell jobban. Komolyabb szkóp, vagy mindenttudó, de szkópként korlátozottabb (felbontásban jobb) Digilent.
Gyengébbek kedvéért az osztó kezelőszerv használata: A függőlegesen elhelyezett 4 csatornaválasztó gomb valamelyikét kell megnyomni, aztán tekergetni...
Nekem megéri az az egy gombnyomás, hogy a hat enkóder helyett olcsóbb legyen vagy más funkciókkal gazdagabban használhassam, van akinek nem. Ennyi.
Kimaradt előzőből. A Digilent szoftver letölthető innen Bővebben: Link ingyen, és demóként megnézhető tudása. A szkóp differenciál bemenetű, ami nagy előny sok esetben.
De használható normál módban is. A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2015
Idézet: Ne legy demagóg! A 3.5 millios (1998-ban!) LeCroy szkopon is csak 1 gomb van a negy csatornanak. Nem ezen mulik. Persze nem akarom vedeni a Hantek-et, nem adnek erte 1 forintot sem. „Nem spóroltak a tervezésen és az összeszerelésen? A legalapvetőbb dologgal is spóroltak. Akárhogy nézem, van rajta 1db bemeneti osztó kezelőszerv a 4 csatornához. Még egy vacak hantekre is rá tudták tenni a 4db-ot...”
Sziasztok!
Én első körben tanácsotokra/tapasztalatotokra lennék kíváncsi vagyis mit ajánlanátok. Szóval egy nagyobb szükségem lenne egy kézi szkópra amit vihetek bárhova és nem kell 230V a működéséhez. Motorvezérlő Inverterek vizsgálatára kellene elsősorban. Valamint kis DC motork vezérlőjelének vizsgálatára. Úgy hallottam, hogy az "olcsó" 40-80e forintos szkópok kijelzője elég gyenge. A keret ami erre szánnék úgy 150-200e forint bruttó.
Nem fogok vitázni, de remélem az te sem gondolod komolyan hogy az abban a formában felhasználóbarát. Ha ott a 4 csatorna, akkor hadd tudjak már hozzányúlni éppen ahhoz amelyikhez szeretnék, anélkül hogy még gombokat kellene nyomogatnom. Ennyiből az összes kétcsatornásról is leszedhetnék, mert minek...
Változott a helyzet. Ismerősöm most akarja eladni a Hameg szkópját, annyit tudok róla, hogy 2x20MHz, mérőfej, leválasztó trafó, pontos típust nem tudok, holnap délután jön. 25000 Ft-ért mondja. Képek alapján a 203-as valamelyik változata lehet (egyszer régen volt nálam).
Kérdésem, hogy miket nézzek meg rajta? Kezdő vagyok ezen a téren.
Ezt a tesztet nézted? Próbáld ki a 1054z-n kivi lennék nálad is jelentkezik ez a hiba.
Bővebben: Link
Megvan a pontos típus Hameg HM204-2. Néztem a hirdetéseket a neten 35000 Ft körül mennek. Akkor nem lehet rossz vétel.
A hamegeket nem nagyon ismerem, de 35-ért szerintem senki nem venné meg. 20-25 között adhatsz érte ha jó állapotban van.
Szia! Úgy tudom, hogy ezt a problémát javították a későbbi szoftverekben.
Köszönöm a választ. Még annyit kérdeznék, hogy elég a teszt jelet ellenőrizni (persze a fényerő, fókuszon kívül), vagy van még valami, amire figyeljek?
Azokat a dolgokat kell ezeknél megnézni ahol először jönnek elő kontakthibák. Bemeneti osztók és időalap yaxley, valamint a fényerő és a vízszintes helyzet potik. A potiknál már a lassú fordításukból is lehet következtetni az állapotra. Ha nehezen vagy túl könnyen jár az nem jó, az a jó ha olyan mint egy újonnan vásárolt fémházas poti, érzed ahogy szépen fordul a tengely a zsírban, és közben a sugár is folyamatosan, akadás és remegés nélkül megy arrébb, illetve a fényerő folyamatosan, nem ugrásszerűen változik.
Igen, csak azt nem tudom a most forgalmazott szkopok frissitessel vagy gyari szoftverrel jonnek ki vagy sem. Hol lehet leszedni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |