Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
A legjobb cuccok és a legjobb hangosítások még diszkóban is elegendő lenne az OUTLINE márka!!De jók a JBL-ek is!!Sőt még elég lenne a GARRY is!
elsöként okoskodok: kv2 audio,és a martin audio(f-széria),de inkább elöbbi(kv2) mostanában a befuto(kültér) ugy látom.egy kiállos kv2 cucc alap olyan 15mill alatt elképzelhetö már.kihozzák 100ezerért egy estére az országba kilowattot ne kérdezz de sok.ez áll egy háromutas topbol meg egy subbol oldalanként,minden külön hajtva,söt a szubhoz van nekik vmi elképesztö szerkezetük hogy ugy szoljon,anélkül nudli a szett ,tehát csak a saját erösitöjükkel tudod hitelesen megszolaltatni. egy martin audio vég olyan milla felé van egy klubba,ebböl lehet söt van is egy pár 4-6-8 ki mennyit visz.kétutas ládáik darabja 3-4cázezer ,sub félmilla felett és az nem aktiv.ennyit tok.szol mint állat,tuléled király vagy.
ja a "martin" az beltéri (is)csak nem irtam oda mielött okitanátok
Bakker, köszi a linkeket, s miegymást, de finomabban bánj a linkekkel, lehet nevet adni nekük!
![]() (valaki hallott a Bose cumóról? s netán a katonaság használja terepviszonyok hangtesztjeire?)
Jó.
Nem akartam senkit oltani. Nem reklámoztam az Eminence-t, csak dolgoztam belőle, és sokakat ismerek akik szintén használták a hangszóróit. Én már nem foglalkozom PA-val, de ők igen komoly hangosításokat csinálnak (ötezer fő és afölött). Te pedig "úgy hallottad" hogy szar. De építettél-e ládát belőle???????????Hallottad-e szólni???????? "nektek beszélhet az ember" Nem nagyképűsködés, isten ments, de tizenöt évig csináltam a "ládaipart". Ma már csak erősítőket építek, de ez mellékes. "nem divat az egybehangfal" Tényleg ne haragudj, de majdnem kiszakadt belőlem a röhögés. Jó a két monitor+szub összeállítás. Én is azt használom.(használtam. A gyermek miatt csönd van mostanában) Mostmár elmondom hogy megszállott hifista vagyok. Lehet hogy ez a baj. Más szögből nézem a dolgokat. Na jó, elmondok egy sztorit. Egy alkalommal az egyik általam épített erősítőt összehasonlítottuk egy Musical Fidelity A500-assal. (magasan jobb volt, bár az aki egy alap gyári stúdióerősítőre azt mondja hogy "fúúúúúúúúú, ez marha jól szól" az nem hifista) Na szóval "összedobtam" anno egy "egybehangfalat" ahogy te mondanád, és az úriember milliós cuccába bekötöttük (Conrad-Johnson erősítő, Linn Cd játszó, Quad ESL elektrosztatikus panelek!!!) És a Quad panelek után meghallgatta az egybehangfalat, azt mondta rá hogy tűrhető. A QUAD ESL PANELEK UTÁN!!!!!!!!!!! TVM hangszórókból csináltam a ládát, kevesebb mint húszezer ft/db. Mostmár látom hogy én vagyok a hülye, eddig nem jöttem rá hogy ti NEM hifisták vagytok. Akit a cüccögés, és a dörömbölés, ami a ládából jön, kielégít, az nem vágyik jobb hangminőségre. Nem érdekli a tér, a levegősség, a dinamika, hogyan szólnak a hangszerek valójában, stb...... Nah, úgy látszik eltévedtem, ez nem az a fórum. Mindenkitől bocs, csak segíteni szerettem volna................
uram minden tiszteletem,és elnézést a zöldfülü gondolataimért.probálok helyesbiteni.a tvm az biztos jo ,annyi lovéért meg pláne.a hifi is jo dolog,pláne ha vki ért is hozzá.az egészéhez.(mint ön)az általam ost használt legnagyobb otthoni hangszoro átméröje 13cm.(volt ez anno negyven is).és ott van a kutya elásva,egyik utolso mondatában,és ezt ki kell emelni.:tehát:a mai discozenéknek a ----hangszerekhez -----annyi közük van,mint matchboxnak az autopályához.(rossz hasonlat).én mégis azt mondom,hogy tessék lemenni a nagy l.kir utján találhato biz. boltba (pako) nagyon mélyen alagsorban ott van ez a péééaaaa hangoszlop gyönyörorgona,és ha szépe megkéri akkor koncertet fog hallgatni rajta,mondjuk jazzt.és halkan tegye,hogy ne legyen elfogult a hangerötöl.én megtettem.hát mit mondjak,rossz volt kijönni.ürességet éreztem az utcára kilépve.mert ott bent,lent volt-van vmi,amire egy fehérebbnél fehérebb fülü "balhátsosor hegedüszólótnemhallom" audiofil is
![]() ![]()
Én külön elmesélném a hangosítási történteket!Mikor még 2003-ban az egyik haverommal megépítettünk egy oszlopos hangfal rendszert, egy 18-as hangszóróból mélynyomót és 15-ös hangszóróból magas piezóval 2 utas hangfalat!Mind ez össze 2000W-os volt !Erösítökkel és egy hangváltóval meghajtva tökéletesen szólt! És a tesztelés egy torna teremben volt,igen ám mikor üres volt a torna terem vízhangzott a zene,de mikor már összegyűltek a táncosok! A hangzás csodaszép volt és ütötte a gyomrom a mélynyomó!Nem tudtam elhinni hogy egy ilyen házikészítésü hangfalak amiket mi megépítettünk a haverommal,nem gondoltam volna hogy így megtervesztük a dobozokat és kiváló hangszórókkal láttuk el! (Beyma)
Soha nem felejtem el azt a hangzást ami volt a tornateremben!
Ne magázz, légyszives (hacsak nem gúnyolódni akartál)
![]() A hozzám ellátogató hifista haverok/ismerősök is átélték már azt amit te a bizományi boltban, a polcon a két harminc éves stúdiómonitor, meg a kopott erősítő, röhög a gyerek mikor meglátja, megkérdezi: mit akarsz te ezekkel? Aztán amikor megszólal a zene, felkapja a fejét, hogy mi történt........ Magam elég sokat jártam élőzenei koncertekre (itt nem a rammstein-ra kell gondolni, ott csak tombolni lehet) unokanővérem jazz zenekarban klarinétozott anno.... Én is gitároztam egy darabig, és játszottam tarabukkán is, az emberben úgy bennemarad az élő hangzás, ha sokat hallja. Szal elég sok élőzenét hallottam, és ahhoz hasonlítom egy rendszer hanzását, nem pedig egy másikéhoz. Csak ismétlem magamat: élőzene. Ez az amit annak idején a mérnökök hallgattak akik erősítőket és/vagy hangládákat terveztek. Ezért olyan jók a régi gépek. És ezért követtem ezt az utat én is. Jah, és nem akartalak lezöldfülűzni. Soundman ládái pedig nem fognak klasszisokkal jobban szólni a mélyhangszórók cseréjétől, csak egy alternatívát ajánlottam neki, pusztán tapasztalatból. Nem akartam élre menő vitákat folytatni, világos hogy egy koncert hangját nehéz ott helyben visszaadni, de CD-ről még annál is nehezebb.... Szóval hogy több ezer wattal, nagyban nehezebb valósághű hangot produkálni, mint kicsiben. Csak technikailag. A cucc mennyiségét tekintve. Meg persze a végletek. Amikor a gyerek elmegy koncertre hangosítani 2x200W-tal. Röhej. A másik meg elmegy házibuliba 2x5000W-tal. Hát az is röhej. Nem nagyon van itt muzikális kultúra mostanában. Csak az "aggyá valamit ötszázezeré, mindegy csak rá legyen írva hogy Sony, mer az a jó ha márkás" Az ilyen emberek akasztanak ki a legjobban. Nah, de mindegy, nem untatlak tovább, amúgy is be vagyok lassulva. Idézet: „,de soundman ládájában fölül az a két izé az nem tom mi” Ehhez csak annyit hogy az nem a sound.man ládája... nah de mindegy ![]()
Jah, persze hiszen az Badboy ládája..........
Én is beugrottam... ![]()
ja persze ,badboy ládája....(én muteromat is magázom,kb 6 éve amugy,most 31vok,ennyit a tiszteletröl)......egyébként én voltam tavaly egy vendéglátosuli golyabálján,bp-en,és ott volt egy kis zenebona,egyik elsös csoresz gyerek megállt apu bmw-jével a helység elött,kipakolta 1millát,szgép,szoftver,dupla dj jácco,keveröpult,2vég,2 "egybeláda" ,meg (és akkor láttam hogy vmi nem stimm)meg egy alulméretezett én most sub-micro-cube-nak hivnám dolgot ....és a zenéröl annyit,hogy az emberméretü háromutas láda ha gyengén szolt,akkor az volt a baj,ha erösen,akkor meg az.(gyári dologknak tünt a kivitelböl itélve)tehát sehogyse szolt a dolog,és mindent nem lehet sztem a teremakusztikára fogni....lelekesek voltak,és jofejek,tegyük hozzá.egész jo saját zenét nyomtak,az is tetszett...sztori idáig....meg nézem most vki rakott fel képeket saját discos cuccokrol nekem ezek tetszenek,frankon.én anno suli-bulikba járogattam elöször dizsibe,és mi mindig a lányokkal voltunk elfoglalva,sosem azzal hogy hogy szol a cucc.(utolag azt mondom hogy xarul-ez a 90-es évek esö fele volt)ma ugy látom,senki nem foglalkozik senkivel,csak a zene van.no ez a két véglet,e közé kéne irányulni vél.szerint.engem nem zavar az hogy nincs müanyag boritás a ládán,és nem az van ráirva hogy "jbl".(nem kéne überelni azt a céget:lehet vitázni erröl is).meg van néhány ,magyar cég,akik biztosan nem also szinten mozognak ebben a témában
![]()
fotokhoz komment:na erröl beszéltem az elöbb.megvan még?
Sajna a mélyládák már nincsenek meg! Erősítővel együtt eladta a haverom
![]()
Helló!
Van egy stereó erősítőm ami két DBA 810AS Ic-ből épűl fel. Amikor mp3-asra rakom akkor csúcsszuper, de amikor a laptophoz csatlakoztatom valamilyen nem magyar rádió adást vesz néha gyengén néha egésszen zavaróan hangosan. Ez a földhurok lenne? Ha pedig rádióhoz csatlakoztatom akkor meg van egy alap zúgás. M ![]() ![]()
elmész lakihegyre és kidöntöd a tornyot.onnan már csak a fehér zajjal lesz probléma,de sötétbe az sem látszik....(én ennyit tudok hozzáfüzni)
![]()
Örömmel olvasom amit írtok.
Én is a 30-as közepét taposom már. De ha 6 kezem lenne azok összes újján sem tudnám megszámolni Nektek, hogy a hozzám érkező "ismerősök", -tudjátok ezeknek a nagyobb része az amelyik:azt mondták, hogy a xxxy az jól szól és ahoz a xdsxcdx hangfal kell mert másképp nincs jó hangja....stb.-...szóval közülük bármennyire hihetetlen, de egy sem találta el a sötétített üveg mögött megbújó Videoton nagytorony erősítőt. Egy kis minimális alkatrész és hangkép javítás után. És miután a hangfalamról hiányzott az embléma azt is csak 10-ből egy találta el, hogy Vidi hangfal. És aztán jöttek a "nem gondoltam volna."....stb. A legnagyobb pedig anyám búcsúztatója volt, /90 es évek/ Ugyanezzel a cuccal. Csak itt két erősítő és 4 hangfal volt.. Én megmondom őszintén két kezemen megtudom számolni hány úgymond "hangosításom" volt. Ebben nem vagyok túl nagy fan. De itt az emberek arcán láttam azt, hogy jól érezték magukat. Nekem ennyi elég volt. Jó, nem nagy terem de elég volt a hangerő. 60-as 70-es évek zenéje stb...Itt páran ugyancsak lehidaltak, mikor meglátták az asztalon az általam átalakított orsós magnót és az azon pörgő Maxell szalagjaimat. Tudjátok, korhűen mindent. ![]() Szóval azóta én is megöregedtem kicsit és voltam sok olyan buliban, diszkóban ahol nem kicsit estek át a ló túloldalára. Már a Vidi is elment, sajnálom is azóta. most maradt egy saját 405-ös,de ezzel már nem állok neki semminek... Elnézést ha hosszú lett. Sziasztok ![]()
Tegeződjünk máááááááááááááááán (egyidősek vagyunk)
A magyar végfokgyártás, ha nem is az utolsókat, de az utolsó előttieket rúgja. A múlt hónapban ellátogattam az egyik, csak kihangosítással foglalkozó ismerősöm üzletébe. Látom ám hogy a polcon új erősítők is vannak, amiket idáig még nem láttam sehol. Mondja is a fej hogy ezek az új cseh gyártmányú erősítők. Nah. Mondom, mennyié' méred őket? Ekkor ült ki a döbbenet az arcomra, a legolcsóbb kb 35ezer körül volt, és nem akarok hülyeséget mondani de olyan 2x80W a teljesítménye talán. Hozzátenném hogy nem hallottam szólni, de lehet hogy nincs olyan jó mint a magyar siva például. Vagy az etalon audio, akik még mindíg szorgosan dolgoznak a magyar high-end ipar élén. Na, hát ezeket a cseh olcsóságokat meglátva jutott eszembe hogy nem érdemes erősítőt építeni. Persze egy ilyen gagyi végfoknak nem lesz olyan hangja mint egy JPF-nek, de a legtöbben azt nézik hogy gyári. És a gyárit veszik meg. Mindegy hogy szarul szól, de nem baj, az gyári. És ez a varázsszó. És hiába győzködöd őket. Egyik haveromék vettek egy Alesis végfokot (amerikás "stúdió" erősítő) előnye hogy FET-es AB osztályú, ronggyá védve, tehát szét se lehet verni, viszont nagyon gyenge a hangja. Mondom nekik, próbáljanak már ki helyette egy JPF-et. Nem kell megvenni, csak próbálják ki. Ez egy éve történt. A JPF még mindíg ott van náluk......nem akarják visszaadni. Az Alesis végfok meg a dobozában pihenget.... Szal nem mondom, van aki beismeri hogy a gyári nem mindíg jobb, sőt! Mert a legtöbb gyártó ugye arra épít hogy: "vegyed, vegyed a szaromat, lebutítom a végfokot, nem baj jó az neked, úgyis csak azt nézed hogy rá van írva a márkanév, vegyed, vegyed, vegyed". Csak ha az ember a legjobb minőségű alkatrészekből épít, az drágább lesz mint a gyári. A jó hangzást nem nézik, annak elég szűk piaca van itthon. Nah ennyit akartam mondani.
Hi. Hogy oldjam meg hogy a sztereo erősítő ami az 5.1-es dvd-ről kapja a hangjelet ami szintén 5.1-es. És ebből kifolyólag a film hangja furán viselkedik. Mivel a film menüjében nem lehet átállítani a 6ch-t 2ch-ra a film alatt az aláfestő zene és hangok egységes hangerővel szólnak, viszont a magyar hang hol hangos hol néma. A filmet nem akarom csak ebből kifolyólag újraírni és "lebutítani" A dvd lejátszón sincs ilyen átállítási lehetőség.
Valahogy úgy kéne megoldani mint a számítógépeknél, hogy a hangot be lehet állítani ahoz, hogy milyen típusú a hangfal ami rá van kötve(sztereo, 2.1, 5.1, stb) Mi lehet a megoldás??? Ugyanis van komplett házimozim de a sztereó álló hangfal bizony hangzásban veri a maroknyi kis hangfalakat, amit minden szívbaj nélkül adják a lejátszóhoz ![]()
Jó hogy írta ezt a Péter, mert eszembe jut egy jó sztori róla. Ugyan segíteni nem tudok, mert utálom a házimozit és a hozzá kapcsolódó népkábítást, de a történet érdekes.
Egyik ismerősöm vett egy panasonic házimozi szettet. Elhív hogy nézzem már meg milyen állatúl szól, felmegyünk hozzá, elkezdi magyarázni hogy "azé' jól szól eza ezer watt, nem?" Ekkor akadtam ki végleg, próbáltam neki elmagyarázni hogy ezer watt zenei teljesítményhez két-két és fél kilowatt tápteljesítmény szükséges(AB osztályban), és nem hinném hogy egy másfél kilós műanyag dobozban (plusz a három kilós szub) benne van ez mind. Az egy kilowattos végfokról nem is szólva. (nem ide tartozik de összeraktam egyszer egy 2x80W-os tiszta "A" osztályú erősítőt, és kb. 30 kilós lett. 1kW zenei teljesítménynél egy "AB" osztályú végfok se 2 kiló) De ezt a jóember nem volt képes megérteni. Ja, és a gyerek nem vette figyelembe a "PMPO" jelzést a felirat végén. Ami ugye legjobb esetben is csak a huszad része a kiírt teljesítménynek, de javítsatok ki ha tévedek...... Na. Így kábítják el a nagy gyártók a sok embert. ![]()
Nos anno jó pénzt elkértek érte. Volna is benne kakaó idézőjelben. Még a subládával nincs is gond. Viszont az 5db kis sugárzó készített ki idegileg. Pontosabban nem lehet basszust adni rá. Így zenehalgatás közben magas hangerőnél SÜVÍT. Szó szerint sérti a fülemet. Próbáltam más hangszórót és hangfalat rátenni de bukta mert az eredeti 6ohm-os hangszórók. Vicces még véletlenül sem 2 vagy 8. Amúgy nekem 300W-volt megadva amit csúcsteljesítményben lead ugyan de mint írtam élvezhetetlen.
![]()
Szabjan, erről jut eszembe amikor átalakítottam a Cd játszómat (Marantz CD63 MKII).
Öt-hat éve vettem és még mindíg tökéletes, nem ez a lényeg, hanem hogy az ürgepásztor aki eladta nekem kb. három hónaposan, azt hitte behalt a gép. Ide is adta negyed áron a majdnem új cd-t, 30ezer körül hoztam el tőle, a baja az volt hogy a jobb csatorna nem mindíg akart szólni. Szétszedtem, és látom hogy elengedte a forrasztást az rca aljzat........ennyi baja volt. Szóval mindneki (vagy csak a Marantz fanok) egekig magasztalták a gépet. Csak nekem nem stimmelt valami a hangképben. Mintha nem jött volna ki minden belőle. Valahonnan sikerült a kapcs. rajz egy darabját megszerezni, pont a táp, a kimenet, és a környéke szerepelt rajta. Látom hogy a műveleti erősítő után van hat tranyó. És az emittereik le vannak víve a testre. Na, mondom itt lesz a kutya elásva. Mind a hatot kiforrasztottam, és magam is leültem, olyat fordult a hangja. Mintha nem is ugyanazt a cd játszót hallottam volna. És ezt bármelyik gyártó megcsinálja üzletpolitikából: "vegyed, vegyed a lebutított CD játszót, eladom neked a lebutítatlant más tipusszámmal dupla áron". Berakják a magyarosan "némító tranzisztor"-nak(Muting Transistor) nevezett félvezető jószágokat a jel utjába, és máris nem jön ki az összes kakaó. Egyébként a neten is láttam már hasonló leírásokat ilyen egyszerűbb, de hatásos átalakításokról.
Visszatérve ha érdekel valakit a házimozim ami még divX-et se tud lejátszani LG típusú és ma már 30000Ft körül árulják én 50000-ért vettem... Bár igazad lehet mert volt munkatársamnak ugyan az a típust vette. És még az enyémen a hangerőt 40 egységig lehet feltekerni addig neki csak 30-ig. Most vagy ő járt rosszabbul és gyengébb hangerőt vett olcsóbban, vagy a 30 ugyan az mint a 40 csak más az osztásköz és én estem bele a csávába
![]()
Hát nem tudom.
Nem vagyok benne a házimozi iparban, de jó üzlet, az biztos. Egy pár ürgepásztor meggazdagodott belőle, aszt némelyiknek halvány kisegítő miniszteri szaksegéd fogalma sincs a hangról, csak volt üzleti érzéke az ezredfordulón és belevágott ebbe. Jól csinálták. Abszolút nem irígykedem senkire, ügyesek voltak (még mindíg azok), megcsinálták. Ahogy Csótó tanár úr mondta: "ha megnyerte hadd vigye". A hangerőben akkor lehetnél biztos ha mindkét rendszert ugyanolyan hangerőn lemérnéd. Amúgy a régi szerintem a házimozi "erősítőben" is jobb. Ma már gagyibbnál gagyibb alkatrészeket használnak, szarrá spórolnak mindent. Manapság semmit nem csinálnak évtizedes használatra. Vannak azért kivételek, van egy porszívónk, a márkáját nem mondom, egyszer azt mondja a nejem hogy megdöglött a gép. Nah, mondom nehogy mán', kivittem a műhelybe, kitakarítottam a belét, azóta is vígan szívja a port. Már tíz éves.
hááázimoziiii??????????,nekem tévééém sincs.moziba sem járok.házam sincs.....
![]() ![]()
Hidd el saját házam nekem sincs
![]() ![]() ![]()
Idézet: Miben? A dvd 5.1-ből, stereoba a "dialógus"?„Mindenesetre okosabb sajna még nem lettem” Ne a lemez-menűben keresd! A lejátszó beállításainál: 5.1 lekeverése 2 csatornára. (audio-downMix) Hangfalszettekről meg..... Nézd meg mennyibe kerül pl. a BOSE Acoustimass 10 IV. Megőrűltek ![]() ![]()
Lenne kedved megosztani a mélyládák terveit velünk? Kíváncsi vagyok rá, ha nem gond
![]()
Szia Dj Tacce!!
Természetesen megosztom veletek a mélynyomót! 2003-ban egy haverral építettük meg ezt a mélynyomót, kérlek szépen ez egy másolat az RCF-ről! Kiválasztottam az általam megfelelő méretű hangfalat és megépítettem!! A poén az hogy nem bonyolúlt megépíteni és nyagyon jól szól!! 19 mm vastagságú fapozdorja lemezből lett megépítve, igaz én akkor rétegelt lemezből szerettem volna megcsinálni,de... Mérete:800x600x600 mm! 18 inces hangszóróval 800W 35-150 Hz 1 utas hangváltóval ellátva! Teszek fel képeket és leírásokat! Remélem segít nektek valamennyire! |
Bejelentkezés
Hirdetés |