Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Mondtam, hogy azt a tekercset rövidítsd le. Úgy nem lesz jó, ahogy van.
Több olvasgatást kellett volna belefeccölni és előbb érdeklődni (ha addig nem derült volna szinte mindenre fény), aztán tervezgetni és költeni rá... Egyébként nagyobb tekercseknél érdemes vastagabb huzalt használni, hogy "kiférjen" rajta a kívánt teljesítmény, mert attól függ a szikrahossz, nem csupán a menetszámtól.
Akkor jól nézek ki.
Idézet: „Akkor jól nézek ki.” Figyu, legfeljebb indulsz valami szépségversenyen, legalább lesz valami sikerélményed ![]() No, azért ne add fel. A jelenlegi tekecsed nem rossz teljesen (a nagyobb huzalátmérőt ennél nagyobb tekercseknél célszerűbb már használni, de ott nem 110 mm az átmérő, hanem dupla-tripla vagy még nagyobb, mert a hossz-átmérő arány sem mindegy), csak kicsit a jegenyeségéből levehetsz (így a lámpát se vered le) ![]() Ahogy mondod, hogy van vagy másfél méter, semmi gond, egy előbb javasolt méretű-kivitelű kijön belőle, meg két picit rövidebb. Lesz három teslád, mit szólsz? ![]() Mondjuk a túllógást visszaveszed 2 centire, így mindhárom tekercsnek lesz alja-teteje. A szükséges hosszpótlást meg beszabott csődarabokkal meg lehet oldani. Egy rövid darabból kivágsz hosszirányban egy csíkot, ezzel lecsökkented az átmérőt, ez lesz a dugó és egy kívánt csőgyűrűt hozzá tudsz toldani a hosszúhoz, aminek megint az eredeti az átmérője. Legyél kreatív ![]() A három szekunderből kettőt egyformára tudsz csinálni és akkor az egyikből lesz egy "vevőd", a másikat meghajtod és ha összehangolod őket, akkor a vevőből is kijön pici szikra (láttam ilyet egy videón, nem ez volt a cél, csak a videókészítőnek feltűnt, hogy a szobája másik felén is szikrázik valami és ott is volt egy kész szekunder). Wireless energiaátvitel, Tesla bácsi tapsikolni fog odafönt ![]() Tanulmányozhatod Eric Dollard munkásságát, ő szórakozott ilyesmivel, persze nálunk jóval profibb szinten. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Na mindegy. Akkor elmondom miért is nem ugrálok örömömben attól a módszertől pedig nem rossz ötlet.
![]() Szóval elősször is akinek van testhevederzete az csatolja be majd az Y-biztosítást helyezze fel, mert amit én kitaláltam azt még senkinek nem mondtam el pedig már fél éve tervezem nonstop és egy hozzáértő azonnal hanyat esne ettől ha meglátná de akkor is meg fogom csinálni mert tudom, hogy lehetséges szóval készülj fel marha nagy hülyeség lessz! Kezdem azzal, hogy vettem 30m fékhez való bovdent és ezt fogom össze fonni úgy, hogy a vastagsága exponenciális léptékbe csökkenjen 6m hosszúra. Na és találjátok ki hova fogom rakni... A szekunder tetejére (végére) rácsavarozom a tetőkapacitásokra (már nem jó mert ez ugye egy antenna ként szolgálna..) de a képen egyértelműen látni. A másik végén 2 8mm átmérőjű menetes szár fogja tartani az egyésszet amire egy másik sokkal kissebb PVC csövet rakok nyélnek (igen, jól láttad). Erre a cuccra fogom rögzíteni a primert a végén azzal az idióta tüskés cuccal amit azóta át terveztem kör alakúra. Mivel a szár miatt nagyon könnyen áthúzhat a primer a szekunderbe így vastag polisztirol lapot fogok rakni a szárak elé. Amiről ez az egéssz megy az egy 55Ah-ás kocsi akkumulátor lessz a hátamon egy a telefontornyokon használatos zuhanásgátló testhevederzetre rögzítve és ezt egy 40A-es telefon toronyra való koax kábelel kötöm össze. A nf trafót szerintem én fogom csinálni és max. 10kV-os lessz amit ugyanúgy a beülőre kötök, csak előre és jóó vastagon körbe szigetelőszalagozva egy 50kV/mm átütési szilárdságúval mert olyat is vettem nem túl olcsón. Én rajtam egy faraday kalitkaként szolgáló fém ruha féleség lessz azt hiszem tyúk ketrecre valóból, sűrűn körbetekerve. És egy ESD védett bakkancsal aminek az aljára alumínum lemezeket bilincselek + egy-egy lánc a lábaimra földelésnek. Meg ívvédő kámzsa ívvédő keztyüvel természetesen ezek is jól körbe lesznek csavarva. Kondenzátornak polietilént használnék szintén a hátamra. És a nagyfeszültségű kábeleket a fém rács alatt kellene vezetni de jól leszigetelve. A koax kábeleknek az árnyékolásuk az jó lenne arra, hogy elvezesség a szikrákat. És szerintem nem lenne olyan nehéz a dolog, hogy használni is tudjam a cuccot mert már ugye a szekunder kész van meg a nyél is. Én szóltam.
Azt is kiszámoltad, hogy mekkora súlya lesz ennek az egésznek?
Egyébként pedig ez az egész inkább egy bonyolultan kivitelezett öngyilkossági kísérlet. Mi a célod ezzel az egésszel? Ha ilyet akarsz mint amit a videón van, akkor eleve el is felejtheted a szikraközös kialakítást. Pláne akkukról.. Bővebben: Link
Nem szikraközzel fogom kapcsolgatni. Am csak szórakozásból csinálom.
De miért nem őbele csap bele mikor 1,5m-es iveket indukál??
Tesla Trooper, mi? "Tesla suit ready!"
![]() ![]() Mondom én, hogy le fogod verni a lámpát... ![]() ![]() Farsangra lesz? ![]() A második képen egy valóban megépített Tesla-torony látható á la Red Alert 2, a kép nem tartalmaz photoshopot, az alkotója trükkösen összefényképezett egy kompozíciót, minden elemét megépítette - a tekercset is! És a szikrák is valódiak. Kicsit elszöszölt, mire sikerült, de látványos ![]() Amúgy az egész nem fog működni így. Már a menetesszárakkal is borul, felesleges fémet nem tehetsz oda, csak át fog ütni. Meg egyáltalán: nem kicsit veszélyes. Azon az alacsony frekvencián már nem biztos, hogy elég a bőrhatás, hogy megvédjen. Mikor én kihangoltam vadrezgésre a VTTC-met és a szikra sikoltott, mint a csúszó ékszíj, akkor nem volt jó hozzáérni, mert csípett. A hozzászólás módosítva: Feb 12, 2015
Mert a tekercs körül egynemű, kifele csökkenő intenzitású tér képződik és ugye két azonos potenciálú pont között nem fog áram folyni. Illetve a tekercs kitörési pontja a toroid közepén van, a toroid meg árnyékol a potenciáljával hátrafele.
![]() ![]()
Na de akkor elmondanád, hogy így első látásra mi a hiba a dolgokba? De a szárakat nem lehetne úgy 2cm tömör polisztirolal elszigetelni?
Leírtam egy pár dolgot már, olvasd el kérlek. Nem csak a menetesszár a gond.
Te tulajdonképpen egy hordozható hátipakkos ketyerét szeretnél?
Hát konkrétan ostor féleséget.
De légyszíves kiszámolnád a szekunderem induktivitását? Mert én már nem bízok magamba. A N^2*4π*10^-7*(A/l) képlettel számoltam a gépen de a programba meg megint más jött ki. l=2590m magasság=160cm d=110mm N=7500
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Nekem ennyi jön ki: L= 0,419752072 H
Te mennyit számoltál ki?
A DeepFriedNeon szerint 404899,665 uH, azaz olyan 405 mH. Képlettel meg 419,843 mH. (L=(4*Pi*10-7*N2*r2*Pi)/l) Inkább az előbbit fogadnám el. Az átmérőjéhez képest túl hosszú tekercsekre kicsit más vonatkozik, mint a rövidekre. De le is mérheted az induktivitást, ha az önkapacitásához (ez olyan 10-20 pF) képest nagy értékű (legalább két nagyságrenddel nagyobb), de pontosan ismert kapacitású kondenzátorral rezonanciába hozod, egy változtatható frekvenciájú, de állandó feszültségű jelgenerátorral (ha soros rezgőkört alakítasz ki, akkor a kondenzátoron feszültségmaximumot mérsz nagy belső ellenállású műszerrel). Ha ismered ezt a frekvenciát (hiteles frekvenciamérővel méred, esetleg szkóppal nézed, akkor nem kell feszültségmérő külön), a Thomson-képlet átrendezésével, némi hibával, kiszámolhatod az induktivitását, mert a kapacitást is ismered. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Jaj de joo nekem. Már ezt se tudom kiszámolni.
Amúgy köszönöm ![]() A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Üdv!
Szeretnék egy tesla tekercset építeni . Rendelkezésemre áll egy mikrótrafó a hozzá tartozó dióda meg a kondija (kodiból tudok többet szererezni ha kell vagy esetleg készíten olyat amilyet kell) meg persze sok-sok huzal 0,1 estől akár 2,5 ig ebből szeretném a lehető legtöbbet kihozni. Elsősorban az érdekelne hogy mi alapján meg hogyan kell kiszámolni a primer, szekunder tekercset a kondenzátort és a tetőkapacitást. A segítséget előre is köszönöm.
Az utóbbi 20-30 hozzászólásban már vesézgettünk egy mókás ötletet...
Itt egy link, úgy hívják, hogy DeepFriedNeon, sok érdekesség és számolóalkalmazás van rajta ![]() A mikrótrafó jó (a két egyforma még jobb), a kondenzátorát meg a diódáját felejtsd el, ha váltóáramút és szikraközöst szeretnél. A kondikészítés inkább jó ötlet. Egyébként döntsd el, van-e elég alaptudásod egy komolyabb megépítéséhez (mert veszélyes), aztán döntsd el, milyen rendszerűt szeretnél (milyenhez tudsz alkatrészt szerezni-építeni), és nézz szét, mi kell hozzá. Pár hónap is lehet a művelet, már ha sikeres szeretnél lenni ![]() Aztán a részletekkel lehet foglalkozni bővebben. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
A kutya fáját!
![]() ![]()
Ez neked hogy jött ki?
Hát a primerem induktivitása az a program szerint 168μH körül van. Így az olcsó számológépembe beírok egy thompson egyenletet, frekvenciának megadom, hogy 30kHz, a gyök alá beírom, az induktivitást és a kondenzátor értékét elnevezem X-nek és *10^-9-nel szorzom így megadja az X értékét az egyenletbe úgy 2 perc múlva.
Persze ezeken még fogok korrigálni az induktivitások aránya miatt, de már így is belefájdult a fejem mert ezt délelőtt 150-szer játszottam el.
![]()
330 mm átmérőjű primer egy 110 mm átmérőjű szekunderhez? Nem semmi...
Ahogy nézem, 7 mm-es drót, kb. 7 mm menetemelkedés... A DeepFriedNeon szerint csak 162 uH, de nem probléma. Oda beírtam az általad megadott értékeket, a drótvastagságot és a közöket meg próbálgatva igazgattam. Tényleg ilyen lesz?
Hát valószínűleg. De a primer az akár lehet majd véglegesen 100 menetes is, csak azt számoltam, hogy így is jó a cucc. De lehetséges, hogy az arányok miatt nem fog μködni? Csak mert mondtad, az átmérőket. Én eggyik oldalon úgy olvastam, hogy min. 3-szorosa kell, hogy legyen.
Hát tudni kéne az anyagát - gondolom polietilén - és annak az átütési szilárdságát. És a dielektromos állandóját.
Amúgy arra nagyon kell figyelni, hogy ne maradjon a rétegek közt levegő, mert ha ott elkezd koronázni, akkor pikk-pakk átégeti a fóliát, illetve az UV degradálja az anyagát. Gondolom, hogy tekercseled. Javallott az eltolt fegyverzetű, azaz két oldalt túllógó fémfóliás kivitelt használni (de a sík kialakításnál is jó ez). Mármint egy-egy oldalon csak egy-egy fegyverzet lóg túl a szigetelésen, egyik oldalon az egyik, másikon a másik, így a végén összefogva könnyen lehet érintkezést csinálni és a kondenzátor saját induktivitását és ohmos ellenállását jelentősen csökkenteni. Nem kell az áramnak az egész beiglit végigszaladnia. A fegyverzetek körvonalát meg le kell kerekíteni, különben koronázni fog. És vastagabb fémfóliát használni, esetleg több réteget, de pontosan illesztve. Általában a végén légmentesen zárt tokba teszik a rollnit (műanyagcső) és olajjal feltöltik, majd vákuumozzák. Így megelőzhető a levegő miatti koronajelenség. Csak kell rá biztonsági szelep, ha átütne, ott a túlnyomás, ha fellép, kifújhasson. Csak legyen kéznél tűzoltóberendezés, az olaj gyúlékony.
Az alaptudás megvan hozzá csak még nem igazán foglalkoztam a témával szerzek mégegy trafót akkor szerintem úgy meglesz hozzá minden .
Akkor a tudást célirányosítani kell, mert nekem is van alap, de attól még négyhónapnyi olvasgatást beletettem, hogy minden klappoljon (pl. milyen kivitelűek legyenek az alkatrészek, mit kell kibírniuk, stb.)
![]() Amit mellékeltem linkeket az elébb, nagyon hasznosak. Én két egyforma méretű, egyforma típusú MOT-ot használtam, ezeknek a szekunderét sorbakapcsoltam (a trafóvasakat csavaroztam össze) és a primereket megfelelő párosítással párhuzamosan kötöttem, így dupla kimeneti feszültségem lett. Célszerű, különben, ha szikraközöst építesz, nem fog rendesen átütni. Nekem ez nem volt szempont, mert VTTC-t építettem, de a GU81-ek nem nyafogtak miatta ![]() Itt jópár infó van a topicban, érdemes mazsolázni. Az előző hozzászólásomban pl. a nagyfesz kondenzátorról írkáltam kissé, hasznos lehet neked is, ha házilag készíted.
Jut eszembe: mekkora lesz a primer tápfeszültség? Annak legalább a dupláját kell tudnia a kondinak! Ugyanis a rezgőkörön nagyobbra nő a feszültség, mint a tápfeszültség, illetve az igénybevétel nagyfrekvenciás és nem egyenáramú. Kell bele anyag.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |