Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   26 / 48
(#) reloop válasza hislah hozzászólására (») Feb 20, 2015 /

A 30000µF újabb problémát vet fel, de próbára természetesen elmegy, ha a huzalozás elvi szabályainak megfelelően beköthető.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1

Egyelőre itt tartok.
A diódákra rakjak 0.1 µF fólia kondikat? Vagy ha hallom a sss... hangot?

Megadtad a módját
A diódákra egyelőre ne köss kondit.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 20, 2015 / 1

Köszönöm!
Na egy kép oldalról is.

Már csak egybeszámoló kéne a búgás változásáról.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Csak sikerült!
A zaj leredukálódott. Halkan van még egy kis brumm, de zene alatt a hallgatói pozícióban bőven elveszik.
Ha jól gondolom az előző táp megoldásommal volt a legnagyobb gond. A diódák után kellett volna sztem akár kis értékű elektrolit kondi a + - táp rendes kialakításához.

A panel széleiről is ledremmeltem a maradékot.

A hangjáról csak annyit, hogy a JLH most pihen egy kicsit. Talán bedobozolódik addig.

A maradék zajjal mit csináljak?
Teszek bele két potit.

Nagyon köszönöm az újboli hasznos tanácsokat!
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) reloop válasza hislah hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Mérlegeld van-e kapacitásod ebbe a panelba átköltözni.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Van egy újabb észrevételem. Nagyon részletező a hangja, viszont a középtomány, leginkább az ének hang kicsit szőrös, zavaros. Ez a bejáratással tisztul kicsit majd? Vagy használjak minőségi alkatrészeket?

A panel egyelőre marad.
(#) reloop válasza hislah hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Pedig egyszerű a magyarázat.
Nem lehet és nem is érdemes afölött vitát nyitni, hogy a mit használsz az LM1875, vagy átszitázott TDA2050, esetleg TDA2030.
Egy 8V/uS slew rate-ű erősítő elé ígyis-úgyis határozott aluláteresztő kell beiktass. Nézd csak meg R1, C2-t! Bővebben: Link
Nincs változás bejáratás hatására, esetleg hozzá lehet szokni a hangjához
A világháló nem bővelkedik kidolgozott kapcsolási rajzokban, egy valamirevalót azért találtam Elliott-tól.
(#) hislah válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Tetszik a panel, amit linkeltél. De a mostanit pofozgatnám még egy kicsit.
A tápot ha átalakítanám két független szimmetrikussá, az megoldana sok problémát nem?
Valami ilyesmire gondoltam. Persze duplán.
(#) reloop válasza hislah hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Korábban belinkeltem azt a beszélgetést a TDA2030 témából, ahol kielemeztük az általad használt panel hibáit. Az ott leírt módon ki is javíthatod. A tápegységed már rendben van, azon nem szükséges változtatni.
Kis ügyességgel az aluláteresztőt is rászerkesztheted erre a panelre, mindjárt kulturáltabb hangja lesz

Elolvastam a beszélgetést. Vágjam meg a GND-t is?
Igyekszem megcsinálni az aluláteresztő szűrőt is. Nem lesz vele baj.

Ha van még zavaró alapbúgásod azon GND kiigazítása valószínűleg javítani fog.
A jelföld különválasztás lenne még egy komoly fogás, ezért kényszerültem magam is paneltervezésre.

Elkövettem egy bakit.
Nem használnék hangerő szabályzó potit, de túl magas a bejövő jelszint. Ezért bekötöttem egy 100K értékű ellenállást. Na ezokozta az alapzaj búgást és ezért volt torz a közép tartomány.
Mivel csökkentsem a jelszintet? Vegyek jó minőségű ellenállást?

Az valóban hiba volt. Feszültségosztót kell használni, a poti maga is az, de rakhatsz bele trimmert is, amit finoman beállíthatsz. 10k értékűt javaslok.
(#) zotyo hozzászólása Feb 22, 2015 /

Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni.
Megépítettem az alábbi linken lévő sztereó, védelemmel ellátott LM1875 erősítőt.

LM1875

A beültetési rajzon, valamint a kapcsolási rajzon lévő alkatrész értékek szerint készítettem.
Beültetéskor minden alkatrészt mértem, véletlenül sem cseréltem össze az oldalon lévő TDA2050-es IC-hez passzoló alkatrészekkel.
Tehát elvileg mindennek stimmelnie kellene.
Az erősítő működik, szépen szól, az UPC1237 IC-vel megvalósított védelem hibátlanul teszi a dolgát. Pár másodperces késleltetéssel kapcsolja a relét, kikapcsoláskor azonnal oldja azt, a védelem egyéb részét értelemszerűen még nem teszteltem.
Viszont van egy zavaró búgás, ami a hangdobozoktól távolabb is hallatszik, és amivel nem tudok mit kezdeni.
Kezdetben az IC-k 3-as 5-ös lábaira forrasztottam 100pF kerámia kondikat, de nem segítettek, így le is vettem azokat.
Ha nincs rákötve potméter az erősítőre, nyitott bemenetnél akkor is hallhatóan zúg, rövidre zárt bemenetnél csak a hangszóróhoz közel hajolva halkan hallható.
Köszönettel várok észrevételeket!
(a nyákon lévő szabad furatok a védelem és "power" ledek helyei. Az IC-k a hűtőbordától el vannak szigetelve.)
Üdv.,Zoli
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) reloop válasza zotyo hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Szia! Egy kezdő Eagle-használóval bizony megesik, hogy ilyen NYÁK-tervet készít. Amilyen jó áramkörileg, olyan rossz huzalozás szempontjából. Csudára elszomorít amikor ilyen kerül elém.
Tűzoltás jelleggel ónozz rá egy 1,5mm körüli átmérőjű rézpálcát a piros vonal mentén.

Javítás.jpg

(#) gb197 válasza zotyo hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Szia ! Engem is elszomorít mennyi hibás nyákterv van a hálón, egyszerűen csapnivaló. Jobb lett volna itt keresel valamit HE.-n. A másik észrevételem, amit itt is sokan leírtak: egy szimmetrikus táplálású erősítőben 2db, azaz kettő darab egyenirányító hídra szügség van ! Ez a kacsolás egy alapvető hibára épít, miszerint nagy intenzitású 100Hz-es négyszög feszültség kerül be az erősítő fokozatra, és ráadásul ezek az "érzékeny" ic-k csak tovább rontják a helyzetet. A hibás nyáktervvel együtt bőven elég a rosszhoz. Ez tehát egy zsákutca, ami sehová nem vezet...
Csak érdekesség képen: nálam egy hasonló gainclone megy, felcsavart hangerőnél 10cm-ről sem hallatszik zaj, vagy búgás, 90dB érzékenységű dobozoknál, ez több, mint elég...
Megoldásként, ha Reloop kolléga modja nem használ, készíts új nyáktervet hozzá.
(#) zotyo válasza reloop hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Szia!

Nagyon köszönöm a segítséged, megcsináltam a forrasztást,lényegesen halkult, de még így is hallható a búgás! Valaki ezzel már nem is foglalkozna, engem azért zavarna, hogy nem tökéletes.
Bármilyen tetszetős is volt ez a panel,az elején éreztem, hogy jobb lett volna ha egy bevált tervet készítek el. Így jártam, sajnos a hozzáértés hiánya...
(#) zotyo válasza gb197 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Szia! Neked is köszönöm az ugyancsak szakmai hozzászólásodat, tanácsodat.
Így valószínűleg új panel lesz, külön védelemmel.

..annyi eszem nem volt, hogy még építés előtt belinkeljem ide a tervet, tegyenek észrevételeket a hozzáértők...

Más is bele esik hasonló hibákba, itt csak a nyáktervet kell kicserélni és még lehet tökéletes is, vagy annál egy kicsit jobb...

Csak még egy gondolat...
A rézpálca beforrasztását követően, potmétert levéve, bemeneteket rövidre zárva, semmi hangja nincs, csak a magasakból hallatszik teljesen közel hajolva halk sistergés. Az meg normális.

Adott paraméteren belül akár működhet is, még ha nem is tökéletes. Meg kell hallgatni, nem gerjed-e, nem instabil-e, stb.

Kösd sztereó jelforrásra, az még hozhat meglepetést, mivel záródni fog a hurok a jelföldek összekötése által.
Ez például teljes mértékben zajtalan.

Na meghallgattam.
Már az előbb is volt rákötve sztereó jelforrás, amikor írtam, hogy jóval csendesebb lett a 'rezezéstől.
A potméter nélküli rövidre zárt bemenet csendje már jót ígért...
Annyit módosítottam, hogy már csak az rca-knál van közösítve a jelföld, a potméteren már nem.
Így eltűnt a halkabb búgás is.
Most 2 cm-re hajolva hallok csak egy nagyon halk morajlást a mélyekből, és a magasak jellegzetes csöndes sistergését.
Na most mit tegyek? Ez a két LM1875 IC 1994 óta lapul a fiókomban, az elektronikai tudásom sajnos ugyanazon a szinten áll, mint akkor, viszont mindig méltó környezetet szerettem volna ezeknek az áramköröknek.
Most nagyon szépen szól, bár a hangzásával eddig sem volt probléma. Eltűnt a gerjedés, most tökéletesnek tűnik.
Nagyon köszönöm reloop fórumtárs az eredményes gyors segítséget(a nyák ajánlást is), valamint gb197 tanácsait is!
Ilyenkor mindig belém ötlik, jó lenne egyszer megtanulni ezt a szakmát.

Egyébként az ajánlott nyáknál lévő alkarészek változtatás nélkül használhatók LM1875-höz is?

Teljes átjárhatóság van közöttük, ez még a gyári ajánlásaikon is megfigyelhető.

Értem, már csak az összehasonlítás kedvéért is megcsinálom.

Olvastam valahol, hogy lehet az erősítésen is csökkenteni, amivel halkul a rendszer. Akkor nem kellene potit, illetve feszültség osztót csinálnom.
Melyik alkatrész végzi az erősítés beállítását?
Melleslg az RCA jelföldeket összekössem?
Következő: »»   26 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem