Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ICL7106/ICL7107
Közös anódos kijelzővel + 7447essel tudnia kellene a 4,5 digitet is, az adatlap szerint. Csak nekem valamiért az MC4511-gyel nem akart rendesen működni az első fél digit, ezért letettem róla. Kapcsoltam hozzá még külső referenciát (MAX6241et), illetve a vezetékezésnél kellett figyelni az analóg és a digitális tápvonalak megfelelő különválasztására.
Az adatlapot néztem én is. És a végén a 6241-el működött?
Működött. De nem feltétlen szükséges hozzá, az analóg +5V ról leosztott 1V Vref is megteszi. Egy apróság van még hátra: mivel nekem is labortápba kellene, és az áramot a táp söntjén mérem, meg kellene oldani, hogy a söntön átfolyó-1-2 mA áramot (ami nyitott kimenet esetén is mérhető) ne mérje a műszer. Ezt anno az ICL7107 esetén meg lehetett oldani, a REF- kimenet "megemelésével" , de a 7135-nél nem működik (legalábbis nekem nem sikerült). Ez az oka annak, hogy még nem készült el hozzá a panelterv, az analóg rész még hiányzik róla. Ha este hazaérek, a jelenlegi állapotról tudok rajzot feltenni (ez voltmérésre alkalmas, csak árammérésre nem, a fent vázolt probléma miatt).
Köszi! Én fordítva állok neki. Doboz már van most jön a panelmérő, aztán a többi.... Ez lesz az első komolyabb "munkám"
Nem egyszerű ilyet beszerezni Bővebben: Link
Igen idáíg eljutottam én is....
Igazából nem is ragaszkodnék az lcdhez csak a fix XX.XXX formátumhoz, áramnál is meg fesz-nél is. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Helló 7135 el ès leddes szegmentekkel nem lehet megoldani ? Mert van egy elkèpzelèsem 7107 el. De az csak 3.5 digit.
Na igen a 3 1/2 digit az megvan csak az 4 1/2, 5 nincs.
Ènis elkèszitettem ugyanezt a kijelzőt ès azt szeretnèm megkèrdezni hogy mejik a bemeneti àram ès hova kell kötni a mèrő rèszèt.
Pontosítsd a kérdést, mert tanácstalan vagyok mire várod a választ. A "bemeneti áram" és a "mérőrész" fogalmak zavarosak.
Üdv! Tehát most készülök labortápot készíteni (valószínü az Attila86 féle lesz valamelyik) ls olyan panelmérőt szeretnék készíteni ami folyamatosan XX.XXX formátumban adja meg az értéket és LCD vagy szegmens kielző. Az előlapon egymás alá akarom majd elhelyezni. Jah és nem akarok kínait venni az ebay-en. Én szeretnék bíbelődni a dologgal.
A z ICL7129 volt az elképzelésemhez legközelebb ezért dobtam fel a kérdést. Tehát honnan induljak? A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Attila86 tápjához (SMPS-II) direkt van mérőegység is, javaslom azt választani.
Ha egyéb megoldást akarsz, és ragaszkodsz az 5 számjegyhez, akkor a PIC-ek használatával juthatsz előrébb. Megjegyzem, a 3,5 digit is lehet ideális kijelzés, ha jól közelíted meg a mérést. Az elképzelésed szerinti 2 egész és 3 tizedes pontosság szükségessége számomra vitatható. Labortáp esetében, feltételezve a 100V alatti maximális feszültséget, 1 tizedes pontossággal lehet mérni. Saját gyakorlatomban eddig még sosem volt szükség a feszültség ettől pontosabb mérésére. És a kulcsszó a pontosság. Mert hiába jelzed ki az értéket akár 3 tizedes pontossággal, az még egyáltalán nem jelenti azt hogy valóban annyi is lesz az érték. Teljesen egyéni meglátás, de engem szinte zavar, mikor az utolsó számjegy (vagy akár a két utolsó) fogyamatosan imbolyog. Áram ügyben már nem vagyok ilyen engedékeny, mert akarom a mA-es kijelzési pontosságot, mert ez jól jön mondjuk nyugalmi áram beállításnál, vagy kicsi mértékű terhelés változás detektálásánál. De ide is elég a 3,5 digit, legalábbis 1,999 A-ig. Ettől nagyobb áramnál pedig méréshatárt váltok, és így már csak 0,01 A lesz a pontosság, de ebben a tartományban ez megint elfogadható. Ehhez a méréshez jól használható a 200mV-os alapegység, ami akár a feszültséget, akár az áramot megmutatja, nekem szimpatikus módon eltérő színnel, és kellően nagy kijelzési méretben.
Értem. Vagyis 7107-el oldjam meg a feszültség mérését, (gondolom alapkacsolás). Mit tanácsolsz az amper méréséhez ha ragaszkodni szeretnék az 5 számjegyhez?
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
7107-el nem tudsz 5 számjegyet megjeleníteni. Ha ez a pontosság kell, akkor programozni kell valamit. (Ennek a pontosságnak a szükségességét próbáltam cáfolni az előbb.)
Akkor más AD áramkört kell választanod. Az ICL7107 3 1/2 digites, azaz három számjegyet láthatsz, a negyedik (első) csak 1 -es szám lehet. Ezzel az áramkörrel sohasem fogsz látni 5 számjegyet. De nem is lenne értelme, annyira nem pontos ez az áramkör.
Megértettem. Pedig akár jól is kinézhetett volna.
És is építettem 7135-tel alapműszert. Ezeknek alapvető nehézsége az 1V pontos beállítása, és stabilan tartása. Ennél jobb eredményeket hoztak a saját referenciával rendelkező típusok (MAX1447,MAX1499), de végül és is PM2 mellett maradtam .
Ha csak a kinézet a fontos, akkor azokat a számjegyeket, amik nem hordoznak érdemi információt, állítsd vagy fix értékre, vagy készíts hozzá egy áramkört, ami véletlenszerűen jelenít meg rajta számokat. Így lesz 10.312V-od is könnyedén.
Elavult, nem ajánlott termék a bélyegzője szerint. Talán nem ebbe az irányba kellene elmozdulni. És milyen iszonyatosan drága...
De emberek! Egy tápegységbe? Kimenő feszültséget, áramot mutatni? Ha mérni kell arra ott vannak a multiméterek.
Bocsi, nem neked akartam címezni, hanem a túllihegésnek. Csak nyomtam bambán.
Elnézést kérek nem akartam felzavarni ennyire a vizet, de mivel csak "játszadozom" és tanulgatom a mikroelektronikát így egy felmerült ötletem alapján kezdtem keresgélni a neten. Amúgy asszem Lajos1969 is egy olyan tápot épített amivel lehet mérni is.
Nincs ezzel semmi baj, a gondolkodás visz előre ( a matyómintát is ráteszik egyesek a készülékeikre, mert nekik úgy tetszik). Mondjuk +-1-es kijelzőt sem könnyen kerítettem hozzá anno. (Aztán vettem 16 szegmenseseket, hogy majd PIC-kel illesztem hozzá .) Ingyenes mintaként kaptam egy párat a Texas-tól.
Eredetileg pc házból akartam csinálni de inkább csak 1 füstüveget kap meg háttérvilágítást.
Akkor jól végig kell gondolni milyen kijelző, hogy látszik át rajta.
Helló! Lenne nekem itthon kéznél ilyen 57mm led kijelző 6db anódos kivitelben. 7107-el van elképzelésem nagy panelműszernek használni. Egy paneltervet is csináltam hozzá. Mit gondoltok róla ?
Hello! Talán nem is a nyáktervhez szólnák hozzá..
- A 7107-hez alapból közös anódos kijelző való. Így a szegmens kimentek, amikor egy szegmens "ég" alacsony szintet adnak ki. Az ULN 2803 pedig akkor fogja kigyújtani a szegmenst, mikor a bemenete magas szintű. - Nem tudom megvizsgáltad-e, hogy a kijelző Led-eknek mekkora feszültségre van szükségük. Mert általában az ilyen nagy kijelzőkben a Led-ek sorosan is vannak kapcsolva. Nem írtad a típusát, de lehet az 5V nem is elégséges számukra. Valamint az ULN-ben darlington kimenet van, aminek elég nagy a maradék feszültsége, ezzel is kevesebb a rendelkezésre álló feszültség.
Üdv: A kijelző típusa CA-23101-bs. Megnéztem és 8-10 volt ról megy egy darab szegment 8 ma árammal. Az 5 volt tápfesz és a uln2303 peddig kevés lesz így a működéshez. Milyen javaslatod van?
uln kivesz és tranyóra cseréléni ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |