Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Kezdetnek felcserélném valamelyik szint a pirossal , és megnézném úgy mi a helyzet.
Ha cső hiba lesz , akkor z egyből kiderül .
Az nem okozhat gondot, ha a csövek panelját felcserélem? Nekem is eszembe jutott, de eddig nem mertem megcsinálni...
Csatolok egy képet, hogy elkerüljem az esetleges félreértést, hogy hol mértem, és mit.
3. 54V 4. GNG (ezt a nyákon irja is GND2 néven) 5. 4V 6. -7V 7. 71V 8. 247V (mikor ezt mértem elsötétült a kép) 9. 57V
Csövek panelját ??
Hány tévévé van most látókörbe? Amelyik tévén nincs piros annak a tévének a képcsőre menő R-G-B szín vezérlései közül mondjuk cseréld fel a R-G ét .Ha cső hiba lesz , akkor most lesz piros meg kék viszont zöld nem.
Ez egy kivetítős tévé három képcsővel, ha jól tudom.
Az a 71 volt gyanús, lehet, hogy a piros katódra van kötve.
Ez nem egy hagyományos crt tv, hanem egy projektoros tv (lg re44nb10rb). 3 alapszín 3 külön panelon 3 csővel. Amit az előbb felcsatoltam képet az épp a piros cső panelja. ebből 3 db van benne a három színnek külön külön. Ha az segítség, akkor este tudok fotót készíteni a tv belsejéről, úgy lehet kicsit átláthatóbb a dolog.
Elég egyszerű itt a nyák van egy átkötés meg egy szikraköz (ha jól látom). Próbáljam meg a 3-7-9-es pontokról lekötni az oda való alkatrészeket, hogy kiderüljön melyik a piros színé? Vagy más irányba kellene elindulni? El vagyok tévedve, a színekkel még nem volt dolgom, nem igazán értem milyen feszültség érték kéne legyen itt. Bár a jozan paraszt logika azt sugallja, hogy 3 értéknek kis különbséggel ugyan, de egyezniük kellene.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Szerintem az az 57V tartozik a másik két katódhoz (zöld, kék). Térképezd fel a kapcsolást.
Értem a típust nem tudtam .Ok hát akkor azt lehet csinálni igen , hogy felcserélni valamelyik szín panelokat .Egyenlőre ez a járható út , és a leggyorsabb annak kiderítésére , hogy merre tovább.
Odáig jutottam, hogy biztos, hogy a 71V az egyik szín.
Követtem az áramkört. Nagyából úgy néz ki, hogy a mért pontok és a GND között van egy szikra köz, mind a 3 színnél. Utána folytatódik sorosan egy induktivitás, egy ellenállás, és egy dióda. Itt véltem különbséget felfedezni a 71V és a többi között. A 71V-os ágon a dióda minkét felén egyforma a feszültség. Viszont az 50V ágakon a dióda egyik oldalán 54V a másikon kb 74V van. De a dióda nem zárlatos. azt megmértem. Próbáljam meg esetleg valamennyire visszarajzolni az áramkört hátha akkor érthetőbb? Mert a dióda után elfajulnak a dolgok tranyok stb. azt már nem látom át.
A 71V-os résznél vedd ki a diódát, úgy, hogy a katódra ne csatlakozzon semmi és így mérd meg a feszültséget a cső katódkivezetésén.
Érdekes, de nem találok rajta sasszira utaló számot...
63V mérhető így, hogy közvetlen a GND és az ekránból kijövő pont között mérek Kivettem a szikraközt, és az ellenállást is, így már nem csatlakozik a diódához.
Jó, most egy másik katódnál is csináld meg ezt a műveletet ugyanilyen megoldással és írd meg a mért értéket.
Nézd meg még egyszer. Papírragasztó alatt, rejtett helyeken is nézz szét. A forrasztási oldalon is lehet, főleg a sortrafó körül!
Kivettem a 9. pontról is mindent, és ott is 65V merhető, de ott ugye nem 71V hanem 54V van.
3. pont maradt csak, az határozottan a kék színé A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Ennek a mérési sorozatnak a fényében úgy tűnik, hogy a piros katód nem kap vezérlést. IC-s vagy tranzisztoros a katódok végfokozata?
Azt hiszem tranzisztoros...
Tranzisztoros. A három, hűtőbordára szerelt tranzisztor a három katód teljesítménytranzisztora. Jöhet a piroshoz tartozó tranzisztorok kimérése, kicsiket, nagyokat egyaránt.
A képen látható to92 tokos NPN és PNP tranyó jónak bizonyult. A hátuk mögött lévö teljesítmény tranyo is szintén jonak tünik, bár adatlapot nem találtam, de multi szerint okés, bár a HFE értéke nekem kicsinek tűnik 42, ennek a tranyonak a lábáról eljutottam egy másikig, de eddig mind jónak tűnik.
Arra gondoltam, hogy visszaforrasztom mind, és egyszerűen csak felcserélem az egyik szint azzal ami nem megy, hogy 100%-ra biztos legyen, hogy a képcső rendben van. Gondolom ilyenkor ha a kékkel cserélem meg a piros képcsövet akkor a kék helyén piros lesz.
Nem képcsövet, mert abból csak egy van, a katódot cseréled fel. És igen, változnak a színek a cserével.
Felcseréltem, így van piros. Rá kell jönnöm valahogy, hogy hol a gubanc. Van valami ötleted még hogy merre keresgéljek?
Köszönöm az eddigi segítséget, ismét sokat tanultam. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Ha van türelmed, akkor méregesd át a végfokok meghajtását. Még arra kellene rájönni, hogy már a számítógép felől is piroshiányos a vezérlés vagy valahol a monitorban vész el a jel. VGA-kábel jó?
Idézet: „VGA-kábel jó?” Hát ezt nem tudom, de majd próbálkozok. Szerintem az jó. mert valami oka csak van, hogy 71V megy rá azon a részen majd megpróbálok rájönni miért.
Üdv...
Egy talány igy estére és előre is köszönöm a kommenteket. Adva van egy szép nagy universum tv. Hibajelenség. Bekapcsoljuk mondjuk délben és reggelig megy a készülék (kisbabóca van a családban és sürüek az éjjelek) reggel mindenki megy a dolgára tehát kikapcsolás. A visszakapcsolás van hogy napokig simán ahogy kell van hogy csak a hang jön más nem. Ilyenkor szétszedés és morgás mivel nem található szemmel látható hiba. Távirányitóval kapcsolgatás egyszercsak meghozza az eredményt. 2szeri alkalommal csinált olyat hogy müködés közben kilőtte a képet és csak a hang maradt. amit megcsináltam.: szemmel látható hibák keresése.: Pupos repedt alkatrészek,vezető,nyák körök---- minden rendben Pákával türelmessen minden főbb alkatrész forrasztását átmelegitettem. A hibajelenség ugyanúgy Random megmaradt. Köszönöm.
Itt van a táp kapcsolási rajza! (Grundig Vision 2 19-2930 T)
Ha nincs piros vezérlés a számítógép felől, akkor nem meglepő. hogy az elektronika lezárja a piros katódot azzal a magasabb feszültséggel. A VGA-csatlakozó lábkiosztásának figyelembevételével sípoltasd össze a kábel két végét. Még egy gyors kérdés: van OSD-menü? Az rendesen színes?
No megnéztem, de nem tudom a két panelt felcserélni, a vezetékek nem érnek el odáig. természetesen jó rövidre szabták őket. Keresgélek potikat, de nem sok sikerrel, összesen 1db-ot találok azt is a táp paneljén. Így a G2(screen-en ) is nehéz lesz állítanom. Feldobok néhány képet hátha valami ötlet be ugrik a képek láttán, mert jelenleg nekem semmi ötletem hozzá... Jah és még valami, mikor eltűnt a piros és szétesett a kép akkor egy határozott, reccsenés pukkanás hallatszott. Füst nem volt egyáltalán. Olyan alkatrészt nem találtam, ami szemre hibás, repedt, égett lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |