Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok! Tudnátok infót egy stereo előerősítőt ha monóként használom valamit kell változtatni rajta vagy kapcsolhatom egy TDA 2050 hez
Szia!
Nem kell változtatni semmit, egyszerűen csak az egyik csatorna be és kimenetét használod.
Szia.A nem használt csatorna bemenetét lekötheted a földre így gerjedés sem lessz.
ez a trafó 12voltot is tud,meg 24 voltot is. Attól függ hova kötöm a vezetékeket! de akkor 12 voltnál bírni fogja a 4-5 ampert!?
Köszi a válaszokat ha elakadok,majd még írok! És ha megcsinálom akkor teszek fel képeket!
Az, hogy mit bír, függ a tekercshuzal keresztmetszetétől is. Sőt, első sorban attól függ...
Sziasztok! Az előerősítőm egy vieoton tunerből kivett modul itt hogyan kell bekötni egy hangerő potit?
Ne kinlódj Vegyél egy ilyet
Sziasztok!
Nagyából 10db zöld ledet szeretnék ki és be kapcsolni, egy érintőkapcsolóval, találtam itt egy kapcsolást a fórumon, de nem tudom biztosra, hogy ez úgy működik-e ahogy azt én szeretném tehát 1 érintés On még1 Off. Bővebben: Link
Szia!
Ez a kapcsolás nem tárolja az állapotát (nem marad 'úgy', csak amíg tart az érintés, addig működik). Itt az első kettő kapcsolás, bár ezek nem érintésre vannak kitalálva, de a Te általad talált áramkörrel összeszerkesztve már kész is.
Köszönöm! megpróbálom összefaragni őket.
Helló!
Ha egy LED-es fényforrás fényét bekapcsolásnál fokozatosan erősíteni, kikapcsolásnál halványítani szeretném, ilyen célra egy FET G-S lába közé tett R-C tag jó megoldás?
Üdv ! Szeretném kérdezni ,hogy ki tudna számomra egy egyszerű kapcsolási rajzott adni ? egy színes ,3db 1.5v elemmel működő ,műholdas időjárásközpont a fényerejének csökkentésére ! A probléma az volna ! a berendezés éjszaka olyan nagy fényt bocsát ki ,hogy az képtelené teszi a nyugodt alvásra való lehetőséget ! nappal jó a nagy fényerő ,de éjszaka viszont sok ! ha sötétre a fény csökkenne az pozitív volna ! egyszerű kapcsolásra gondolnék ! köszönöm mindenkinek a segítséget !
T. Kartársak! Építettem egy kapcsolást - annyi a lényege, hogy LED-ek világítanak rajta (a többi most mindegy), de fontos lenne az állandó fényerő. A készülék egy 12V-os külső táppal működik, áramfelvétele 1A alatti. Többféle dugasztáppal próbáltam és azt tapasztalom, hogy ezek teljesen ötletszerű feszültséget adnak. Van egy kapcsolóval állítható 3A-es, ez a 12V-os állásban majdnem 19V-ot ad terheletlenül, terhelve meg 14V-ot. Egy másikon, ami állandó feszültségű, kb 16V-ot mérek. Valahogy nem értem az egészet, hogyan kaphatnék pontosan 12V-ot?
Feszültség stabilizátorral. Például 7812 .
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
De ha a fényerőt akarod stabilizálni, akkor egy 10 mA -es áramgenerátort kéne építened.
A LED-eknek külön már van egy PWM szabályzójuk, ezen keresztül szoftveresen állítható a fényerő, ez gondolom rendben is van így. A mostani tapasztalat a fő táptól való nagymértékű fényerő függés.
Sziasztok!
Ki szeretnék próbálni egy ilyen ledet. Ezeknél hogyan kell kiszámolni az előtét ellenállás paramétereit?
Igen csak furcsálltam, hogy Számított ellenállás:4 Ohm-ra jött ki.
5v-tal meghajtva??
Az úgy helyes.
A tápfeszültségből (5V) kivonod a LED nyitófeszültségét (3,6V), marad 1,4V. Erre alkalmazod Ohm törvényét, azaz U=I/R, tehát R=U/I az annyi mint 1,4/0,35. A szórás miatt viszont én inkább egy megfelelő teherbírású step-upra kötném a LED-et ezen az ellenálláson keresztül és a feszültség feltekerése mellett folyamatosan mérném a LED áramfelvételét hogy ne lépjem túl a gyári értékeket. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Az ilyen (és egyébként minden) ledeket áramgenerátorral illene meghajtani, nem előtét ellenállattal.
Annyiban pontosítanék, hogy a 0,35A a maximális áram, amit csak megfelelő hűtés esetén szabad megengedni. A hosszabb élettartam érdekében 80% körüli áram javasolt - ha az alkalmazás megengedi. 0,28A jobb lehet.
A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Triviális.
Bár ő csak tesztelést írt.
Közben nekem is adódott kérdésem:
Ha egy áramkörben van egy FET-em mely egy (villogó) LED-et kapcsolgat és ezt a LED-et ki akarom iktatni (ettől függetlenül a GATE-en továbbra is kapná a vezérlést), hol a legcélszerűbb megszakítani az áramkört? Valaki mondta hogy a LED-et célszerű kiiktatni és tegyek be műterhelést a DRAIN-re.
Szia! Én így oldottam meg egy óra LCD háttérvilágítását, remekül működik:
Sziasztok.
Adott egy 400-as tápegység, azt szeretném kérdezni, hogy a rákötendő perifériák, azok egyen vagy váltóárammal működnek? Tehát a táp az egyen, vagy váltóáramot továbbít? Köszönöm
Ki adta? Talán aki adta, attól kéne megkérdezni.
Üdv!
CMOS áramkörökkel kapcsolatban van néhány kérdésem: Ezek a típusú áramkörök mennyire érzékenyek a statikus feltöltődésre? Ha kézzel teszem őket a nyákba, és ki többször egymás után abba belehalnak?
Hello! Nem hal bele, mert a bemeneteken van diódás védelem.
Ez mi lehet nincs rá írva semmi?
Köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |