Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Értem akkor , azt lehet tenni , hogy a leghosszabb kábellel lepróbálni a piroshoz tartozó csövet .Valamelyik csak el ér amelyik a leghosszabb , vagy az alaplapon átcserélni a csatlakozókat .
Ha minden igaz akkor nincs vezérlése annak a szinnek. Végigcsipogtattam a csatlakozoját, de egy vezeték nem sipolt sehol.... és 99%-ra biztos vagyok benne hogy az az egyik színé. Ugyanis a bemenetnél jól látható 3 egyforma rész ami egyből megy egy IC-be, Továbbá amit csak most vettem észre, az az, hogy az egyik tüske hiányzik a számítógép felőli oldalról, mintha ki lenne "szakadva". Továbbá még egy dolog erre utal, multiméterrel megmértem ezt a 3 vezetéket, és ha változik valami a képernyőn akkor a feszültség is változik ezeken a lábakon (kivétel az az egy).
Holnap felnézek a padlásra, mert a múltkor félreraktam egy ilyen csatlakozót komplett. Köszönöm a segítséget!
Szia!
Kicseréltem a vezetéket, tényleg volt egy ami kontaktos volt. De így se jobb, az az érzésem, hogy te már sejtesz valamit. A monitor menüje az OSD igaz? Arról raktam fel képet. Itt a menüben jónak tűnik. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
A számítógépen kreálj egy nagyjából egységes fehér felületet, például egy üres weboldal segítségével és mérj feszültségeket a VGA-kábel monitoroldali végén, a színvezetékeknél. Ha jó a gép felőli vezérlés, akkor nagyjából azonos, 1-2 V körüli értékeket kell mérned.
A VGA vezeték monitor felőli oldalán mindegyik színnél egy-egy elko 2,2V merhető rajtuk, egy full képernyős fehér képnél.
Akkor nincs több ötletem. A képcsőpanelnél mindent visszaállítottál az eredeti állapotba? Bár ha ott lenne eltérés, akkor az OSD-n sem lenne piros.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Igen mindent vissza állítottam, mivel az OSD-n szépen jelen vannak a színek, így én azt sejtem, hogy valahol a bemenetnél van a baj, lehet az IC hiba, vagy nem tudom, de csak oka van annak, hogy 2 színnél 55V van kb. a másiknál meg 70V. Mintha azt hinné, hogy az egyik színből többet kéne, hogy adjon...
Majd ha lesz időm még szórakozok vele kicsit.
Nem jól gondolod, mert a katódnál minél nagyobb a feszültség, annál gyengébb az adott szín. Fordított a logikád. Nincs vezérlés és ezért felmegy a feszültség.
Szia, asszem meg lesznek a potik is, olyan helyen lehetnek ami nem látható, de tapintásra a trafó hátán lehet valami hengeres dolog csak először vhogy le kell bontanom a tv elejét. Egyébként a csövek táp ellátását ez a trafó biztosítja? Ebből a trafóból 2-2 vezeték megy minden cső paneljához. Egyik a cső foglaltba csatlakozik közvetlen, a másik meg a panelba van beforrasztva, de az is végül a csőhöz csatlakozik. Esetleg lehet közte 1-2 alkatrész. jah azóta sajnos a piros már egyáltalán nem rajzol képet, csak a fűtése megy. Tegnap este el halványult végleg és kialudt. Egyébként ilyen csövek mennyi pénzbe kerülnek mostanság, vagy egyáltalán kapható még ilyen?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Akkor így más a helyzet, ezt nem tudtam.
Ez az IC vezérli a színeket azt hiszem. A 25, 30, 35. lábain (van lejjebb kapcsolás). Megpróbálok ez alapján akkor elindulni.
Az IC tápja rendben, a bemeneti oldalon is megegyeznek a feszültségek (teljes képernyös fehér képnél). Viszont az IC kimenetei n van eltérés.
35. lábon 2,6V adatlap szerint ez a kék kimenete 25. lábszintén 2,6V ez a piros kimenete. 30. lábon csak 1,3V ez a zöld kimenet. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2015
Szevasztok!
Van egy DYRAC Portavison (BWT 14) kis TV-m, nem jön rajta semmi, csak serceg, zajong, hangyaháború. A rádió része sem működik. Jó lenne TV-ként használni (ha lehet). Tudom, hogy a régi rendszerhez való. Ha lenne rajz hozzá, az is jó lenne. Amíg volt földi adás, működött, bár kissé kontakthibás volt. Köszönöm: Kálmán
Na végre meg leltem a potikat, van belőlük szép számmal, összesen 6 db, 3 db screen és 3 darab focus. Csodával határos módon hozzá értem a piros screen potihoz és életre kelt a cső. Van piros szín újra és az intenzitása is megfelelő. (Ettől függetlenül nem igazán értem a szituációt mert a potit vissza hajtottam az eredeti állapotába és így is van piros szín mostmár...) Viszont konvergencia bajom még most is van, el vannak a színek csúszva egymástól plusz a kép nagyobb mint kellene és ívelt és amint a képen látszik is a kék kereszt vízszintes része nagyon halovány. A konv ick cserélve lettek. Szerintetek mivel kéne próbálkozni? Távirányítóval próbáltam össze igazítani, de csak a piros mozdul és azt se tudom rátenni rendesen a zöldre. A kéket valszeg nem is lehet mozgatni, de nem emlékszem már.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Hali. Azóta kicseréltem jópár kondit, megszűnt a hiba. .. egy ideig..
Ez előtt bekapcsolás után pár másodperc alatt kikapcsolt. Most megnéztem rajta egy filmet, meg egy felet, (2h kb), és újra bolondozik. Belezúg a hangszóróba, majd kikapcsol, úgy hogy a visszajelző nem is világít. Ekkor főkapcsoló ki-be kapcsolom. Kép bejön, megy kicsit, madj megint bezúg a hangszóró, megint kikapcsol, néha be is kapcsol magától. Ha kikapcsolva marad, a tápból?... hallható ,,kattogás,, mint amikor zárlatos valami, és a táp mindig kapcsolna be, és kapcsolná le magát. Sokszor megnéztem már, nincs a nyákon sasszi szám, ami valamit jelző számkód lenne, az ez ami a képen van. A képcső nyákján fotóztam le igen, de a másik nyákon is ugyanez a szám. A hozzászólás módosítva: Feb 26, 2015
Elviekben a zöld képcső van középen, ezért az fix, elektronikusan nem mozdítható.
A forrasztások rendben vannak? Ezen a képcsőpanelen kapásból négy gyenge forrszemet számoltam meg.
Nekem mondjuk ez a pont nem igazán tetszik.
Mire gondolsz pontosan? A kokszot én is láttam, de nem tulajdonítottam neki nagyobb jelentőséget, gondoltam ráégett a por... Na a másik az érdekes, olyan mintha ki szivárgott volna belőle vmi szigetelő anyag. Szerinted okozhat ez nálam olyan jellegű problémát mint amim van? Közben fel figyeltem még egy dologra. A konvergencia panel stk-s része külön +-26 v-ról működik. Ha bekapcsolás után gyorsba áramtalanítom a tv-t és kipattintom a konv panelt. A táp tüskéken maradvány töltés marad, de nem szimmetrikusan! Többször próbáltam és mindíg ugyan az az eredmény kb +19v és kb -9v. Ezt a töltést viszont nagyon lassan veszíti el. Akár több 10 perc alatt. Nekem ebből az a gyanús hogy miért nem szimmetrikus a maradvány töltés? Terhelten még nem tudtam a tápot lemérni, nem volt még időm, de terheletlenül kb +-33v mérhető a csatlakozó dugóban.
Ja és még valami... A konvergencia nyákon van 8db 1000u/35v kondi. Ezek jó eséllyel az stk-k pufferei lehetnek. Az is eszembe jutott hogy vmelyikek ki lehetnek száradva, de ekkora kapacitást sajnos nem tudok mérni, a műszerem csak 200u-ig mér. A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Ha valami kifolyt abból amit ott látsz akkor az nem nagyon jó..
A kondenzátor mérése nem igazán kapacitásra érdekes arra is , de inkább az esr érték az ami a befolyásoló tényező.Ez belső jóságát jelenti röviden.Általában , ha nincs rá mód , hogy esr re kimérd , mert nem rendelkezel ezen mérővel , bár megtalálható sokféle ilyen mérő készülék kapcsolási rajza , viszonylag elég hamar össze lehet rakni egy ilyet.Akkor azt szokták csinálni , hogy válogatás nélkül cserélik azokat a kondenzátorokat , amik olyan helyen vannak a kapcsolásban , ami kényes , és eléggé befolyásolja az áramkör működését.Táp,Sormeghajtás,Vertikális,Horizontális , stb. Egyébiránt az említett 1000uf/35v os kondenzátor esr értéke 0,07ohm értékűnek kell lennie.
Forrasztásokat vizuálisan átnéztem, Hibát nem találtam, mondjuk ahogy a képcsőpanelon sem.... Te melyiket látod rossznak? De viszont érdekes, hozzá nem nyúlok, és magától kikapcsol? (addig jó a kontakt?) kikapcsolás előtt néha beremeg, függőleges irányban, talán ott lenne gond? De attól nem hiszem hogy kikapcsolna, vagy előtte a hang búgna, hangosodna-halkulna. Az is érdekes, hogy a táp ciripel ilyen kikapcsolás után, mintha zarlatos lenne valami.
Az, hogy nem látod a rossz forrasztást, még nem biztos, hogy nincs is. A melegedéssel járó hőtágulás valamint a táp és sorvégfok ultrahang-frekvenciás rezgései pedig csak súlyosbítják a problémát. Általános átforrasztást javaslok a tápegység és sorvégfok körül.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2015
Az a gond, hogy hol előjön a hiba hol nem. Mindegy, átforrasztok jópár pontot, majd ha 3 film után sem jelentkezik semmi, akkor jónak nyilvánítom.
Sziasztok megint én vagyok nem tudom jó helyen írom.? Egy monitorról lenne szó Samtron márkáju crt monitor. A hiba az lenne hogy fehér háttérnél a fekete betük barna csíkot húznak végig. Amikor gondol egyet akkor semmi baja aztán meg beugranak ezek a betű elfolyások. Nagyon jó élénk és szép világos a képcső csak azért foglalkozunk vele. Gyenge képcsöve lenne akkor kuka lenne. Képet is teszek fel amint a hiba előjön most megint normális. Valami tippetek lenne mi lehet a baj. Már szét kaptuk néztük tekertünk pótmétert de semmi g2 is próbàltuk de semmi. Illetve mintha üzésre megjavulna de nem mindig használ neki. Válaszotok előre is köszönöm.
Idézet: „Illetve mintha üzésre megjavulna de nem mindig használ neki. Válaszotok előre is köszönöm.” Ezzel kell ilyenkor kezdeni.Alaposan átforrasztgatni a képcső végén lévő panelt,gyanús hogy ott lesz egy két kóbor kontakthiba.A tekergetést első körben hanyagoljuk Azt hagyjuk meg az "amatőrőknek..." István
Köszönöm a gyors választ. Ütést akartam írni ütésre szokott reagálni de nem mindig. Igy néz ki.
Átforrasztottam elég sok pontot, mégis vacakol. Most bekapcsolás után olyan 10percre rá vacakol..
Amikor épp megyen, hiába mozgatom az egész TV-t össze-vissza, olyankor nem jelentkezik a hiba.
És amikor elmegy a kép, akkor megmaradnak a tápfeszültségek vagy elszállnak?
A sorvég sipoló hangja alapján elmennek a feszültségek. Konkrétan hol mérhetnék feszültségeket?
Sortápfeszültség, többi feszültségek a tápegység kimenetén, a pufferkondikon. Minden csöves tévé azonos alapokra épül, tehát a tápmérés nem probléma. A sortápot megmérheted a sortranzisztor kollektorán is, ha leállt a tévé. Működés közben a sortáp pufferén mérj.
Sziasztok!
lehet volt már ilyen problémája valakinek, de nincs sok kedvem átolvasni 1000 oldalt a hiba, egy Samsung le22c350d1w LED TV ben van. a képernyő fényereje eltérő, ha világos rész van a filmben, ha sötét. remélem látszik a hiba |
Bejelentkezés
Hirdetés |