Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   61 / 94
(#) Helios válasza ferci hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Igen, ez az én dilemmám is... Ha megrednelem az nagyon sok... Lehetséges hogy megpróbálom majd elcserélni+ráfizetéssel egy megtekertre.
(#) ferci válasza Helios hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

Tedd azt.
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

200W-tól szerintem többet ki lehet hozni belőle. Nekem van 200W-os az kb. ekkora, viszont csak 3 centi magas nagyjából a vas. Ez alapján ebből 3-400W-nak is ki kell jönni, de lehet hogy még többnek.
Magad is meg tudod tekerni ha veszel huzalt és csinálsz egy kör alakú vetélőt, hasonlóan a toroid tekerő géphez. Persze nem lesz olyan szép, és jó sok meló is lesz vele mert mindent kézzel kell csinálni, a huzal tekerését, vezetését és a vetélő forgatását is.
De ekkora méretű toroidokat szoktak árulni gyakorlatilag anyagárban, néha még az alatt is, körbe kell nézni.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 1, 2015 /

A 320-asomat magam tekertem, 0,1V - 0,2V eltéréssel, semmi zümmögés sincs, ráadásul mivel nem volt olyan keresztmetszetű huzalom, így a szekundereket párhuzamosan tekertem. Venni nem szeretnék, mert ha már van, akkor használjam fel azt. Takarékoskodunk és spórolunk.

De ha már a tekerésnél tartunk... Tudsz ajánlani valami jó megoldást a menet szám számításához?

Igen, de azt nem számításnak hívják mert az inkább csak saccolás. Mérd meg hogy mit tud a mag, azaz mekkora az a gerjesztés amitől még nem sértődik meg, és a mért adatok alapján tekerd meg.
Egy olyan trafó ami több óra üresjárat után is hideg marad az jócskán alul van gerjesztve, persze ez függ attól is hogy mire lett tervezve-gyártva (szakaszos üzem kontra 0-24 óra stb.)
A normál gerjesztés az valahol ott van, ha a mag szobahőmérsékleten mondjuk 1 óra üzem után felmelegszik 35-40 fokra.
A mérést leírtam már régebben a trafós topikba, rátekersz mondjuk 12V-nyi huzalt (mondjuk 1,5T-nak megfelelően), rákötöd egy 12V-os trafóra és méred az áramfelvételt meg a hőmérsékletet. Aztán ha hideg marad akkor addig csökkented a menetszámot amíg nem lesz meg az a 15-20 fokos hőmérséklet emelkedés.
De ha nem számít mennyi huzal van rajta mert van bőven, vagy zavar az a plusz 1-2W amennyivel nő a vasveszteség, akkor gerjeszd alul. Rád van bízva, mert hát nem nekem készül.

Köszi a tippet. Nos, primert még nem tekertem. Így lövésem sincs hogy mit hogy kell majd számítanom. Sem a huzal hosszal, sem a többivel.

Arra jó az őskori n=4,44 x B x A x f képlet is, ahol n a voltonkénti menetszám, a B a gerjesztés Teslában, az A a vaskeresztmetszet négyzetméterben, az f meg a freki Hertz-ben (esetedben 50). Ez lesz a voltonkénti menetszám, amit a primerhez szorozni kell 230-al.

Hűűűű... Ennyire nem értek ám én hozzá. Meg van hogy mi mennyi, mekkora, feltekerem mérek és kész.

Mivel minden adott (hálózati feszültség, vaskeresztmetszet, freki) így az egyetlen változó a gerjesztés, illetve majd ennek függvényében a menetszám.
Tegyük fel (nem tudjuk pontosan mert van rajta szigetelés, és egy kevés a lemezek között is) hogy a magod keresztmetszete 20x65mm, vagyis 0,0013m2. A gerjesztésről nem tudjuk még hogy mennyit bír a mag, lehet hogy csak 1,3T-t, de az is lehet hogy 1,8-at, ezért most számoljunk 1,5-el. A képletet az előbb elrontottam, helyesen így van: n=1 / 4,44 x B x A x f
n=1 / 4,44 x 1,5 x 0,013 x 50 ez 2,31 lesz ha jól számolt a gép, vagyis ennyi a voltonkénti menetszám. Ezt 230-al szorozva 531 menet primer jön ki, persze kisebb gerjesztés esetén ez több lesz, nagyobbnál pedig kevesebb.

Azt hogyan lehet kideríteni hogy mennyit bír a mag? Mert gondolom ha feltekerem ezt az 531 menetet, akkor lesz valami kézzel fogható bizonyítéka? Melegszik, vagy zümmög vagy valami hasonló?

Fél órája írtam le. Nem kell feltekerni az 531 menetet. Rátekersz 12V-nak megfelelőt (28 menetet), és rákapcsolsz 12V-ot. Ez ugyanaz lesz mintha feltekernéd az 531 menetet és 230V-ot kötnél rá. Aztán megméred mekkora áram folyik (lesz valahol 10-15mA körül), de ebből úgysem fogsz tudni következtetni semmire, hanem magára hagyod egy fél - egy órára és megnézed hogy melegszik-e vagy sem, és hogy mennyire.

Így már értem. Holnap le is tesztelem. Keresek egy kissebb trafót aminek van 12V kimenete váltóban és azzal letesztelem.

Teljesen mindegy hogy mennyi, lehet 6 vagy 24V is, csak annak megfelelő menetszám legyen feltekerve. Mielőtt még ezt is megkérdeznéd, nyilván ha nagyon melegszik a mag akkor több menetszám kell (kisebb gerjesztés), ha meg hideg marad akkor kevesebb menetszám (nagyobb gerjesztés).
Ismeretlen tulajdonságú mag esetén ezt csak így lehet pontosan kideríteni, máshogy nem. Általában a tekercselők is csak saccolnak vagy számolnak, sosem mérnek. Úgy gondolják hogy a vas az vas, pedig nem. Az ötvözetben is lehetnek eltérések főleg ha máshol gyártották mint ahonnan régebben rendelt az adott cég, és sok múlik a szalag feltekerésén és a hőkezelésén is, és máris nem ugyanolyan tulajdonságai lesznek, még ha ugyanaz is az anyag ötvözete.
Csak hát ezzel nagyüzemben (sorozatgyártásban) senki nem fog szórakozni. Ezért van pl. az is amiről nemrég írtam, hogy letekerek 24 menetet a leégett trafó primeréből, és még mindig alul van gerjesztve.
(#) zimi1991 hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok!
Van hatalmas toroidom amit egy 5 csatornás vég erősítőbe tervezek rakni!
1000VA-es és a primér 1 ohmos!
Milyen lágy indítót ajánlanátok hozzá?
(#) 13_Balu50 válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Felesleges olyan nagy, nekem a JVC 5.1 ben kb 180-200W -os a trafó van, megoszlik a terhelés, egyszerre az 5 csatorna csak ritkán szól.
(#) pucuka válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Miért baj, hogy 1 ohmos? Nem egyenáramra kapcsolod, és legalább kicsi a rézvesztesége. A felvett áramhoz (legalábbis üresjáratban) a primer tekercs impedanciájának van köze. De ha szekunderen sokezer µF pufferkondit használsz, bizony elkél majd a lágyindító.
De van ennek is saját témája.
(#) zimi1991 hozzászólása Márc 3, 2015 /

Ma bekapcsoltam nagy nehez ezt a transzformátort és az foghadott, hogy szörnyen búg!
Erről természetesen a kedves eladó elfedtkezett szólni.....
Szerintetek az segítene ha kilenne öntve gyantával egy bögrébe?Vagy minden féleképpen szét kéne szedni és a lemezeléssel csinálni valamit?
(#) ferci válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Toroid lemezelést szétszedni??? Ezt honnan vetted?
Szerinted a szalagot kézzel tekercselik?
Mérd meg inkább az üresjárati áramát, de úgy kapcsold be, hogy addig az árammérő müszid át legyen kötve és írd ide az eredményt.
Ne felejtsd el: sorban kell bekötni.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
(#) zimi1991 válasza ferci hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Mint ahogy a képen látható felvan tekerve és gondolom lazán lett feltekerve és ezért csinálja ezt...
Tudom, hogy kell áramot mérni, csak azt nem tudom elképzelni mivel és hogyan hidaljam át indításig a műszert...
(#) granpa válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Add vissza. Sajnos toroidnál a kiöntés nem használ (nem jut be a kellő helyre). Szétbontással sem javítható, ha a vasmag tekercselése nem jó. A búgás(rezgés) előbb utóbb menetzárlathoz vezet.
Ha a huzalt le is tekered, kiöntöd a vastestet műgyantával, visszatekercseled; ott vagy, hogy ennyiért vehetnél egy jót is már (vagy 2-t).

Az addig oké, de hogyan oldanád meg?
1., Tekercseket leszednéd, annyi nekik
2., impregnálnád a vasat vákuumban
3., újratekernéd...
A mérést akkor is csináld meg és írd ide.

Csak próbálkozok, hogy ne keljen harcolnom az eladóval a pénzemért....
Sajnos ezek szerint akkor hiába
Akkor a vasmag helyre rakása kilőve peddig reménykedtem hátha van rá valami tuti megoldás...
Sajnos arról tudok, hogy előbb utóbb menet zárlat lenne és leégne az egész...
Köszönöm a segítséget!

Nem jön az az áram..

Jah nem tudom, hogy tudnám megoldani, hogy indítás alatt ne legyen a műszer beiktatva és utána kapcsoljak rá műszert

Odaírtam, nem? Sorbakötöd a műszert a trafóval és átmenetileg a műszert áthidalod. Utána bekapcs és szigetelt fogóval lecsípteted a műszer egyik végéről a rövidzárat. Esetleg spéci kesztyűt is felhúzhatsz addig, hi.

Így már értem!
Eddig nem tudtam vizualizálni magamban a dolgot

Végre sikerült lemérnem!10mA az áram felvétele terheletlenül a trafónak!
Érdekes, hogy idővel halkul a búgás kicsit, de kéz rátétel igen csak érezni mechanikailag is...
Nem lehetne mégis valamit kezdeni vele?Csak azért, mert a kedves vevő azóta nem elérhető
Ez téves érték, mert DC be hagytam a műszert...
(#) zimi1991 válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

A valós mérés végeredménye 80mA
(#) ferci válasza zimi1991 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Ekkora áram miatt nem szabadna búgnia.. a gond az, hogy nem tudsz semmiféle lakkot benyomatni a vasig, mert a tekercsek szigetelése nem engedné. A hangot meg hiába akarnád a füled elől elzárni, attól még a belső rezgés és utóhatása megmaradna.
Lehet laza a szalag, de inkább a tekercselés szerintem. Ha van idevaló jó hőálló lakkod, próbát azért tehetsz (ne hagyjál ki egy lehetőséget sem), de az esély nudli..
Azt nem írtad eddig, a szekunder miféle, mert még egy aprót megmérhetnél, habár sok értelme nem lenne.
(#) zimi1991 válasza ferci hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

A secunder úgy van, hogy 2x30 volt és 2x35 volt és sorba kötve közép ágazásnak...
VEszíteni valóm már úgysincsen, mert ebben a formában ez méh telepre való így mindent kipróbálok rajta és csak utána dobom ki...
Következő: »»   61 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem