Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
A mostani nagy DRSSTC-ben 4 darab Mitsubishi CM600-HA-24H lesz, de ez még csak épülőben van.
Jártam egy kovácsoltvas-telepen és van vasgolyójuk és félgömbjeik is, ha valaki ilyen tetőkapacitásban gondolkodik:
Golyók. Félgömbök. Azért két 24 centis félgömbből elég szép tetőkapacitást lehet már csinálni.... Csak össze kell őket forrasztani. Van egy telepük Budakeszin és egy a csepeli átjárónál (Gubacsi-híd). Van térkép mellékelve a "kapcsolat"-ban. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Olcsóak, a kérdés mennyire alakhűek, hogy kovácsolják ezeket? Egy alap formára kalapálják rá?
Súlyzónak sem rosszak éppenséggel ![]()
Én vettem két 100 mm-es üreges golyót, szerintem eléggé golyóformák és elég pontosak (nekem másfél mm-re kisebbek, de nem baj, mert rárakni tudok könnyebben, mint levenni belőle). De volt 100,5 mm-es is. Direkt méricskéltem őket (bár nem hajszálpontosan, csak amilyen mód adódott a helyszínen).
Félgömbnek kovácsolják, gondolom ódorba, azaz negatív formába. Aztán egymáshoz hegesztik őket és lecsiszolják-köszörülik. Szóval nem olyan vektorgrafika-szerű "gömbök", amiket számítógépes játékokban láthatók, hanem simák. Én most mosogatom őket és savval szedek le pár kisebb rozsdafoltot. Egyébként szépek.
Nekem kéne egy combosabb VDG kapacitás is, henger+2 félgömb, csak a súlyától félek.
Hát, nem túl vékonyak, az igaz.
Megmértem őket, az egyik 716, a másik 728 gramm. De volt két könnyebb, lemezből készült darab is, az egyiken volt egy pici horpadás, ebből is látszik, hogy vékonyak. Viszont nagyobbak voltak az általam kívánt méretnél. Voltak 800 mm-es golyók is ilyenek, üregesek, meg kisebbek (40-25-15 mm), de ezek már viszont tömörek. Jó kis ágyúgolyók ![]() Mellékelek két képet, ezek a golyóbisok. Épp a mosogatás után a platnikon melegen száradnak. Az egyiken van egy pici barnás folt elöl, az csak tükröződés (sárga póló van rajtam), nem rozsdás. A méretük is egyforma, csak a képeken különbözők. Ahogy nézem, lehet őket fúrni-faragni, talán még menetet is lehet beléjük vágni. A félgömbök olyan 3 mm vastagok lehetnek, gondolom ezek is hasonlók. A félgömbök viszont 100 mm fölött voltak, ezért nem voltak szimpik. Hát, a cső lehet akár kályhacső is, vagy hasonló lemezdarab. Akkor a végek súlyához nem sokat fog hozzátenni. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Biztosan meg lehet őket jól faragni, gyaníthatóan jól is hegeszthetők, ha már egyszer melegen meg lehetett őket munkálni.
Egyébként ha én egy RSGTC-vel utánzok egy DRSSTC-t úgy, hogy 25000W-osra tervezem, de a forgó szikraközt olyan frekvenciára állítom be, hogy a kondenzátor feltőltődésének az idejének a 10-szerese után kapcsoljon be, akkor az úgy működőképes?
Ebből csak annyit értek, hogy 25kW. Én 3 fázisról nem tudok ekkora teljesítményt kivenni itthon.
Hát a primer kört 25kW osra tervezem de a forgó szikraköz ami folyamatosan rákapcsolja a primert a kondira az a kondi feltőltődésének az idejének (5τ=RC) a 10 szerese után (50τ) kapcsol be. Így átlagosan 2500W os lenne.
A szikraközös teslát nem szokás pillanatnyi teljesítményre méretezni, de ha te ezt ki tudod számolni akkor oké, mert én speciel nem.
Olvasd el Richie Burnett írását, arról, hogy miért nem jó, ha kimarad a gyújtás - úgy hivatkozik rá, hogy "missing firing" (ha jól emlékszem). Az ív kioltásának (quenching) fontosságát is bőven taglalja, és a rossz kioltás hatását is.
Ha esetleg hungarocellből csinálod a kapacitást (kicsit elébb mellékeltem linket is a Photoline oldalára, ott vannak hungarocell gömbök, félgömbök, toroidok) és lefújod réz spray-vel (Motip, autósboltban is van) ami vezeti az áramot, akkor könnyű kivitelt kaphatsz.
Fogdosástól leválik a spray, nem nagyon szeretnék ilyesmit. Fémből kell hogy legyen.
Rossz tapasztalataid vannak? Érdekel, hogy milyen kialakítást próbáltál, mert még én nem próbáltam, de ha nagyon nem jó, akkor nem próbálkozom vele.
Bár szerintem ha bevonnád valami jól tapadó festékkel vagy gyantával a gömböt, akkor arra talán jobban tapad a réz spray.
Ki kell néznie valahogy és ezt rengetegen fogják fogdosni. Még a jó festékek is lejönnek egy idő után. Meg VDG-nél 1 apró kis tüske, és az összes töltés elillan.
Ja, hogy kiállítási tárgy lesz... Akkor nem a festék gyenge, hanem a terhelés erős ahhoz. Értem.
Akkor estleg egy vas félgömb forma és vékony lemezt belekalapálsz... Fémtálakat készítenek lemeznyújtással, mondjuk ez már iparművészet. Vagy esetleg ezek a félgömbök és vékony lemez henger, erősebb tartólábakkal. Vannak erős műanyagrudak a piacon. Mondjuk a vastagabbak nem olcsók, az igaz. A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2015
Hát akkor neeem fog kimaradni a kisütéééés...
Megcsinálom úgy, hogy az 50τ alatt ne legyen semmi. ![]()
Sziasztok!
![]() Olyan kérdésem lenne, hogy primer tekercset hogyan lehet jól méretezni Tesla tekercshez egy meghatározott a csúcsáramra? Például a tápfesz legyen 60 V a frekvencia 745 kHz és én azt szeretném, hogy a tekercsen átfolyó áram ne legyen több mondjuk 10 A-nél. (Tudom a köráramot is figyelembe kell venni a vezeték keresztmetszeténél.) U=L*(di/dt) képlettel számoltam, ki is jött az induktivitás értéke, viszont csak 2 A vesz föl a meghajtóáramkör, pedig a tápfesz és a frekvencia nem változott. Ennek számolásában kérném segítségeteket, ötleteiteket. A válaszokat előre is köszönöm! ![]()
Ez így külsőleg meg paraméterekben is igencsak hasonlít skori 24V-os SSTC-jére:
Bővebben: Link
Szeretnék tanácsot kérni. Csináltam egy új tekercset aminek a cséve testét kívül belül lelakkoztam és a tekercselés után is kapott egy lakk réteget. A tetőkapaictás pedig a képen látható két konzerv fogja alkotni. A probléma za hogy nem tudom hogy illesszem össze mert nem tudom őket összeforrasztani. Lehet alacsony hőt használok, de lehet inkább össze kéne csavarozni? Kinek mi az ötlete?
Üdv. A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
Addoz, hogy az acelt forrasztani tudd, be kell kenni valamifele anyaggal ha jol emlekszem, a nevet mar en sem tudom.
Ha valóban acél, akkor könnyen forrasztható. Tessék megfelelő teljesítményű pákát, vagy lángot használni.
Esetleg, ha nem sajnálod a festést, a gázrezsón is előmelegítheted. Folyasztószert használj.
Köszönöm az ötleteket.
Szerintem az hasonlít a rozsdamentes acélra, finom smirglivel csiszold át, így lesz mibe kapaszkodni a z ónnak.
Egy mágnessel pillanatok alatt kideritheted. A festéket nem lehet forrasztani. Ha valoban acél ( odaragad a mágnes) akkor biztosan felületkezelt ( konzervdoboz lemez) - onozott stb.és mechanikus tisztitás után ( festéket kell lesmirglizni) vigan forraszthatod mezei eszközökkel.
Megszületett a tetőkapacitás. Itt egy kép róla szépen megcsiszoltam, majd a forrasztópákámat kb 400 fokra állítottam szépen fel lehetett vinni az ónt. Folyasztószert nem használtam mert az nincs nekem a végén pedig szépen lecsiszoltam.
Már csak az a kérdésem mivel, avagy hogyan célszerű rögzíteni a tetőkapacitáshoz a rézhuzalt?
Az biztos hogy a szabadon lévő huzalt azt egy zsugorcsőbe beledugom. Üdv.
Nagyon szép lett a kivitel.
Forraszd a huzalt, tudsz jobbat itt?
Köszönöm.
A csavar tövéhez érdemesebb forrasztani nemde? |
Bejelentkezés
Hirdetés |