Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   25 / 143
(#) golyo01 hozzászólása Feb 4, 2008 /

igazad van, én is igy akartam mondani és nem kevertem össze a fény teljesitményt és a felvett átamerősséget ezért irtam csak mA-t. és ott van az ábrán, hogy 40ns os inpulzusban tudja ezt a 250 mW ot.
szerintem nem a 40 ns ot nehéz beállitani, hanem az ebben a kis impulzusban felvett átamerősséget. mert mezei műszerekkel nem lehet mérni ilyen rövid időtartalom alatt felvett áramerősséget megmérni.
(#) epyn válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

vmi ilyesmi.persze a diódára méretezve és megpatkolva áram limiterrel(az ominózus 130mA max.)
a kitöltés :1,44/(R1C1) [Hz]

pwm.gif

(#) epyn hozzászólása Feb 4, 2008 /

hááát az áram bemérése precizen valóban nem 1xű.De nem is DMM-vel akartam nekiállni.az ilyenre csakis oszci alkalmas.bár nekem ilyen nincs de a közelébe tudok jutni.viszont amennyiben ismerem a (megmért) kitöltési tényezőt;abból számolható az áram
minden egyéb (mért) adat mellett...
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

".igy lényegesen nagyobb fényteljesimény nyerhető"
Ha neked az a lényeg, hogy 500mW optikai csúcsteljesítményt érj el, akkor ahhoz nagyon jó, csakhogy az átlaga nem lesz semmivel sem nagyobb, mint CW üzemmód max áramánál. Azaz nem éget jobban, és nem látszik erősebbnek!
(#) Djatis válasza laszloze hozzászólására (») Feb 4, 2008 /

Üdv laszlo !

Engem érdekelne 3 darab 16x os duallayeresből
pillanatnyilag hogyan csináljuk ?
(#) epyn válasza Collector hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

igazából már elvetettem az 5letet.fénytechnikailag nem biztos hogy nyerő az impulzusos sugár.és gondololk itt a HiSpeed[/b] scannerekre ami a profi lézer projectorokban van.Ha másodpercenként 60000 pontot képes rajzolni,akkor ott már meglátszik az impulzus stroboszkopikus hatása(akár másodperces akár néhányszor 10 nanós a kitöltési tényező)
mindenesetre igazad lehet az optikai teljesitmény dologban és köszönöm a felvilágositást.inkább veszek 1 normális 100-150mW-os 650nm diódát és meghajtom 1 preciz táppal.
a többszörös piros teljesitmény csupán csak azért kell megrt az emberi szem érzékenységi spektrumány a zöld szin van a középen,vagyis arra a leginkább fogékony a z AGY(és nem a szem....)ha kimész a rétre nem az elszáradt kukoricaszárakat fogod előbb "észrevenni" hanem a fák lombjait vagy a legkisebb fűcsomót.Ez fizika,kár harcolni ellene...
(#) Petros hozzászólása Feb 5, 2008 /

Helló Mindenkinek!

Sikerült egy Pioneer DVD-RW ből szereznem
egy lézer diódát.
Az lenne a kérdésem hogyan tudom beüzemelni,
(nyitófesz;áramfelvétel;üzemifesz)
és mutató lézerként használni ami esetleg még égetni is hajlamos bizonyos tárgyakat.
(#) epyn hozzászólása Feb 5, 2008 /

a világért sem akarok senkit megbántani,de miért fontos hogy a gyufát lézersugárral izgassuk be?!? erre a célra ott van praktikusan a gyufaszál tároló papirdobozán vörös-foszforból, antimonitból, umbrából és enyvoldatból készített pép...
1845 óta tökéletesen működik,pedig akkor nem volt lézerdióda...
(#) epyn válasza Petros hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

van egy javaslatom.***********

Moderálva! Életveszélyes dolgokat még viccből sem tanácsolunk!
(#) Collector válasza epyn hozzászólására (») Feb 5, 2008 /

Ha a topik nem neked való (márpedig nagyon úgy tűnik nem érted a dolgot) miért szólsz bele? Ha kérdésed van válaszolunk, de talán nem kéne hülyének nézni az embereket!!

A leginkább érzékelhető szín igazából a sárga és a zöld között van. Az sem teljesen igaz, hogy csak az agy érzékeli így, mert a hullámhossz csökkentésével az anyag egyre jobban elnyeli a fotont, amely hőként adja le az energiáját. Így logikus módon egy 1000nm-es infra és egy 550nm-es sárgásszöld közül az 550 az, amit jobban visszaver az anyag (ezért is látjuk erősebbnek).

igazad van...elnézést kérek azoktól akiket nyers modorommal megbántottam és hozzá nem értésemmel félrevezettem...***********

Moderálva! Tűrtőztesd Magad, légy szíves!

Azt a tanácsos hsz-edet szerintem ki fogják moderálni (mivel megkértem rá egy moderátort), már írta régebben valaki, aki nem értett a dolgokhoz, hogy beleégett a szemébe egy pont, és ez élete végéig ott is marad. Szóval nagyon csínján az ilyen ostoba tanácsokkal, mert a topikot nagyon sok olyan ember is olvassa, akit csak az érdekel, hogy hogy lehet működésre bírni a diódát............

sajnálom az emberkét,de én sem nyúlok bele a tv-be éppen azért mert nem értek hozzá...aszthiszem tényleg túllőttem ha tehetném magam radiriznám ki.

Oké, semmi probléma..
Még beidézem még egyszer azt a bizonyos hozzászólást :
Idézet:
„(#162164) Baricz Válasz • privát • Jan 6, 2008 [Baricz jelenleg nincs az oldalon]
hy mindenkinek, csak annyit szzeretnék mondani hogy valóban vigyázzatok mit csinaltok mert én megjartam élő példája vagyok egy ilyen balesetnek. szintén cd iro lézer diódával kisérleteztem, és nem is gondoltam h balesetet is okozhat. egyszer kétszer véletlenűl beleneztem , és azóta két fekete pontot latok a bal szememmel .Az orvosok aztmondták életem végéig viselni fogom, hidjétek el elég zavaró tud lenni.
Bocs a beszólásért csak a figyelmeteket szerettem volna fölfivni az óvatosságra.”

Szóval eleve, a DVD írókban található infra diódát rakjátok el, vagy dobjátok ki, mert nem sok mindenre lehet használni. Mondjuk infra távcsőhöz vetőnek jó, szóval ez egy lehetséges felhasználása. A látható 650-es dióda már más tészta, mert ha nagy intenzitású, akkor fizikai fájdalmat is érez az ember, így pislog, elfordul, vagy becsukja a szemét, de mindenképp megpróbálja csökkenteni a fény intenzitást.
(#) hüblerattila hozzászólása Feb 11, 2008 /

Sziasztok! Lenne egy-két kérdésem: milyen alkatrészek kellenek ahoz hogy egy dvd író diódájából lézer pointert készítsek? és ezt lehet folyamatosan is működtetni? mert lézershowba kellene ahol eléggé sokat működne... Köszi előre a válaszokat! Üdv : Ati
(#) pipi válasza hüblerattila hozzászólására (») Feb 11, 2008 /

ha visszaolvasol, találsz áramgenerátort amivel meghajthatod
(#) hüblerattila hozzászólása Feb 12, 2008 /

bocs még kezdő vagyok a lézer témában szóval mi is az az áramgenerátor? és valami lencse kell a lézer elé? mert ugytudom hogy kell de azt nem tudom hogy jo-e a sima nagyitó is elé? köszi előre a válaszokat
(#) Collector válasza hüblerattila hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

A válaszokat már 50x leírtuk, olvass vissza! Ne ezzel legyen már megint tele az oldal, hogy itt is elmondjuk, hány alkatrész kell, mire kell ügyelni stb..
(#) hüblerattila hozzászólása Feb 12, 2008 /

Azt tudom hogy sokminden levan irva mert tegnap elolvastam a 3akárhányadik oldalig az elejétől de itt mindenki égetni akar vele stb és nem érettem meg teljesen hogy most mi is van......
(#) Collector válasza hüblerattila hozzászólására (») Feb 12, 2008 /

Bizony van sok információ, sajnos ez kb 3 oldalanként teljesen megismétlődik, így nem látom sok értelmét a topiknak, hogy állandóan, minden egyes oldalon jön valaki, hogy miez, miaz, újra és újra leírjuk, belinkeljük, de mindhiába. Én sem értem, hogy most mit akarsz, az égetési teszt arra jó, hogy a teljesítményét, és a lencséket vizsgáljuk. Úgy nem fog neked fényesen világítani, ha egyben nem is éget, ez elkerülhetetlen velejárója. Ráadásul a 650nm már az ember látóspektrumának a széléhez közel van, azaz nem látni annyira pirosnak, mint pl. a 635nm-t.
A többire mint említettem, megtalálod a választ, a topikban, akár a kereső segítségével, vagy a gógle, a wikipédia is tud kielégítő választ adni sok mindenre.
(#) molnarp hozzászólása Feb 13, 2008 /

Üdv mindenkinek!
1.) A szupepés féle áramgenerátornál a modulációs résznek mi a pontos szerepe?
2.) Ehhez az áramkörhöz van valakinek Eagle-be betölthető rajza (át szeretném szabni SMD-be)?
3.) Tudtok olyan szabályozható áramgenerátort amivel 2db AA elemmel elérhetek max 400ma-t?
(#) telectro hozzászólása Feb 13, 2008 /

hali

vettem egy 16x dvd írót.
kiszedtem belőle a fejet, de a diódát az eredeti környezetben a tükrökkel együtt benne hagytam, s meghajtottam 290 mA-el, de hát mit is mondjak nem ájultam el a fénytől... szóval valami tűpontszerű erős piros fény a papíron, hát talán az 50Cd-s ledem is nagyobb fényt ad... szóval ennek ilyennek kell lennie ? vagy teljesen robbantsam ki a fejből a diódát ?
vagy esetleg már tönkre ment a laser és már csak piros lednek jó ?
(#) molnarp hozzászólása Feb 13, 2008 /

Vagy döglött vagy az infra diódát szedted ki...
(#) telectro válasza molnarp hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

a másikból 1általán nem jön semmilyen fény, infra diódának meg túl nagy fénye lenne.
(#) Programmer hozzászólása Feb 13, 2008 /

Tud valaki egy megbízható és szabályozható áramgenerátort a szupepe félén kívűl? A fetet(IRL540) próbáltam beszerezni de egyszerűen sehol nem kapok.(se régi alaplap, rendelni meg egyszerre csak 20at lehet itt ahol lakom). Esetleg átalakítani a kapcsolást úgy hogy IRF-el is menjen?
Amúgy mi a különbség az IRF és IRL között? Az okés hogy az IRL logikai vezérlésű de ez mit takar?
(#) Collector válasza telectro hozzászólására (») Feb 13, 2008 /

A tapasztalatok le vannak írva néhány oldallal visszább, köztük az enyém is a fejjel kapcsolatban.
(#) menyus válasza Programmer hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Az "L" kisebb nyitófeszt igényel mint az "F". Az "F" jelölésű az adott tápfeszültség mellett nem fog kinyit ni,azaz a kapcsolás NEM fog működni az 5 V tápfeszültségről. Ezért kell "L" típusú. Vagy építesz hozzá megfelelő terhelhetőségű DC/DC konvertert (legalább 500mA ) és akkor megy 1,5 - 2 V ról is, vagy magasabb tápfeszről járatod. Ez esetben viszont át kell méretezni az áramgenerátort beállító R tagokat is.
(#) Programmer válasza menyus hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Esetleg Te nem tudnád áttervezni? Nagyon hálás lennék. Vagy hogy mely ellenállásokat kell átméretezni?Nem merek egyedül belevágni mert annyira nem vagyok járatos.
(#) furbyhun válasza Programmer hozzászólására (») Feb 14, 2008 /

Lomexnél 200 Ft körül van és mindig kapható...városunkban alkatrészbolt is megrendelte volna, de úgy jóval drágább...tehát azért van megoldás erre is...
Következő: »»   25 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem