Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   77 / 184
(#) kreol32 hozzászólása Márc 4, 2015 /

Sziasztok van egy Aiwa AD-850-es deckem eddig azt hittem a szíj a baja de azt kicserélve még sem jó és szétszedve láttam hogy ami hajtja a csévélőt dörzshajtáson kis gumi henger nem adja át a hajtást a tengelynek és emiatt nem hajt befújtam kontakt spray-vel ment is de csak pár napig aztán megint megcsúszik sajnálom hogy csak ennyi miatt nem jó mert alig volt használva a fej hibátlan esetleg valaki tudna segíteni mit lehet vele tenni ? ,
(#) pittti válasza kreol32 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Esetleg ha felköszörültetnéd azt a kis gumihengert?

(a kontakt spray nagyon rossz ötlet volt, csak még jobban csúszni fog tőle, de rosszabb esetben fel is oldhatja és akkor már tényleg csak a csere segít!)
(#) pakard válasza pakard hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Na meg is oldódott. Az volt a ludas szétszedtem az érintkezőt kipucoltam plusz kapott egy jobb idlert és láss csodát műxik rendesen! Kösz a tippet.
(#) Sebi válasza pakard hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

A forgás-érzékelőt nézd meg, keető van, tehát össze is hasonlítható.

opto.GIF

(#) kreol32 válasza pittti hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Az a baj hogy annyira szét kéne szedni a mechanikát hogy kivegyem hogy azt nem merem de esetleg ha valami nagyon finom csiszolópapirral megcsiszolnám mert szerintem hozzáférek az sem segítene ?

Meg lehet próbálni, csak nagyon finom mozdulatokkal - inkább érdesíteni kell mint lecsiszolni belőle. (ha excentrikus lesz, akkor ütni fog - a magnó meg nyávogni)
(#) pakard válasza Sebi hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Megoldódott ott volt a hiba.Köszi

Értem köszönöm a segítséget lehet megpróbálkozok vele mert sajnos így sem szól hát ha segít rajta ha nem akkor keresek valakit aki esetleg rendbe tudja rakni

Ha nem segít, akkor csere lesz belőle. Aukciós oldalakon párezer forintért (ha hibás, akkor még olcsóbban is) lehet kapni ilyen öreg készülékeket. Én is így szerzem be - egyből akár 8 - 10 másikat is meg lehet javítani.

Azt tudom hogy lehet beszerezni csak sajnálnám ezt a magnót mert tényleg alig volt használva lehet ez is lett a baja mindenképp szeretném megcsinálni/csináltatni majd ahogy alakul mert az sem jobb ha szétszedem aztán nem tudom összerakni
(#) gaborapa hozzászólása Márc 16, 2015 /

Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni a következőkhöz.
Vettem a neten egy lepusztult Sony TC-W310-es ikerkazettás decket, aminek szakadtak voltak az ékszíjai.
Az ékszíjakat pótoltam viszont annyira el voltak öregedve és szakadozva, hogy nem lehetett megállapítani, melyik honnan hová megy.
Van egyszer ugyebár a motor ( kicsi ékszíj tárcsa).
Van ami a kazettát tekeri (közepes méretű ékszíj tárcsa),
és van ami a szalagot húzza alól ( nagy tárcsa).
Sajnos mindegyik tárcsa iker, tehát bárhonnan bárhová elvileg mehet.
Ha a burkolatot megbontjuk, tökéletesen látszik mind és feltételezem másik Sonyknál is hasonlóképpen van.

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Tomi94 válasza gaborapa hozzászólására (») Márc 16, 2015 /

Ha jól látom, ez egymotoros mechanika, akkor pedig valószínűleg ilyen van benne, mint a képen. Egyébként egyetlen négyzet keresztmetszetű szíj való rá.

_MG_2474.jpg

(#) gaborapa hozzászólása Márc 16, 2015 /

Nem, nem ilyen. Hasonlóképpen 3 darab tárcsa van rajta, a motoron lévővel együtt, de mind a 3 darabon 2-2 lehetőség van.
Viszont kizárásos alapon, illetve fülre (az egyik fajta variációval valamelyest lassabban ment) már megoldottam.
Azért köszi szépen a válaszodat.
(#) gaborapa hozzászólása Márc 19, 2015 /

Sziasztok.
Csak nem kerek a világ teljesen. Több kérdésem is lenne, sajnos.
Az elsővel kapcsolatos, hogy a deck amiről már írtam a garázsba vettem egy kiselejtezett CSF 12-es helyébe. Benn a lakásba ahol 2-3 napig volt, miután megtaláltam milyen állapotába kell, hogy legyenek a szíjak kipróbáltam, hibátlanul működött. Kivittem a garázsba (kb. 7 fok van), egy 30-40 percig normálisan működött, majd elkezdett valamelyest "nyávogni" ( sajnos nem a macskák voltak). Nem a szalagot húzta, hanem érdekes mintha remegő hangon énekeltek volna benne.
Ma behoztam vissza a lakásba javítás céljára, sajnos itt is először ugyanúgy szólt, megtakarítottam a szalag húzó gumigörgőt, valamint a tengelyt. Jó 45 perc elteltével normálisan szólt ismét.
1, Elképzelhető-e, hogy a problémát a hideg illetve a gumigörgő szennyezettsége okozhatta?

2, Kérdésem.
A képen látható gombok "Tape Select", csak felvételkor van jelentőségük?

Válaszotokat köszönöm.
G.apa.
(#) pucuka válasza gaborapa hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Mondjuk, a hideg sok problémát okozhat, mechanikait is, (szíjjak, csapágyak, kuplungok) de elektromosat (motorszabályzó stb) is. Elektronikait nem annyira. Egy ilyen szerkezet eleve szobai használatra lett tervezve.
A tape select kapcsolónak felvételkor nagy szerepe van, a szalag típushoz állítja az előmágnesezést, esetleg a korrekciót is megváltoztatja, de akkor lejátszáskor is hozzá kell állítani. Olcsóbb magnóknál csak az előmágnesezést állítja.
(#) gaborapa hozzászólása Márc 19, 2015 /

Hú de gyors voltál.
Az nagyon rosszul érintene, ha a hidegebb napokon nem igazán tudnám használni ezen okok miatt.
Az AKAI-val nem volt ilyen problémám.
A Select gombnál én is erre a funkcióra gondoltam, csak az előző magnómnál ugye ki volt írva a crom metál és normál szalag választási lehetőség, amit ennél már csak római számok helyettesítenek ezért számomra nem épp egyértelmű.
Az viszont hallható, ha egyik állásból a másikba kapcsolom /magasabban szól/.
Remélem a görgő tisztítás megoldotta a nyávogós problémát.
Közbe írtam még egy problémát, remélem már látszik a fórumon.
Sajnos eltünt, próbálom újra.
Miért van az, hogy a jobb oldalsó kazetta hangosabban és magasabban szól, mint a ugyanaz a kazetta a baloldalsó ajtóba áthelyezve?
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) Tomi94 válasza gaborapa hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Nos, akkor pontonként:
1.) A Select gomb szalagválasztó, igen. Egyébként IEC szabvány szerint: I-Normál, II-Króm, (III-Vaskróm, de ez már szinte kihalt), IV-Metál. A 80-as évek közepétől kezdve így jelölték őket, ugyanazt csinálja egyébként, mint a régebbi AKAI-n.
2.) A nyávogás ugye szíj már nem nagyon lehet, de Sony-kban elég gyakran megkeményednek a görgők is. De ha megtisztításra abbahagyta (és nem gyűri a szalagot!), akkor nem az lesz a gond. Ahogy leírod (periodikus remegés) ez motorhibának tűnik, ami sajnos szintén ezekre a 90-es évekbeli Sony-kra jellemző hiba. Rossz a csapágyazása a motornak, ettől akár a hidegre (kenőanyag sűrűsödés) is érzékeny lehet. Egyébként ha a duplasebességű másolást beáldozod, kb. bármi másnak a motorjára cserélhető.
3.) A "magasabban szól" kifejezéssel magasabb hangszínre gondolsz, vagy konkrétan magasabb hangon szól, azaz siet a magnó? Egyébként mindkettő beállítás kérdése, utóbbit a motor fordulatával (Tape Speed), előbbit a tompább oldalon a fejrés állításával tudod korrigálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2015
(#) gaborapa válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 19, 2015 /

Köszönöm a válaszodat! Nem játssza le gyorsabban, mint a másik fele, csak több benne a magas hang, de ezt már a fejrés állításával korrigáltam (ahogy írtad). Köszi még egyszer!
Gáborapa
(#) Signal válasza gaborapa hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

A lendkeréktengely csapágyazását érdemes alaposabban megnézni, hogy van-e kopása, lötyögése. Már csak azért is, mert ha elkezdett szárazon berágódni, akkor talán nem ártana egy kis kenéssel fellépni ellene, lassítani a további kopást.

Persze a kenés is kényes kérdés, a nyilván vigyázni kell vele, a görgőre nem juthat, ezért legjobb megbontás útján rendbe tenni, tisztítani is.

Noha a konkrét típus fejben nincs előttem (hiába szervizben javítottam ilyeneket, de más típusok voltak akkoriban), ezért csak általánosságban említem, hogy ennek a tengelynek lötyögése, "berezgése" is szokott ilyen időszakos, remegő hangot produkálni.
(#) pucuka válasza Signal hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Egy kis vazelin csodákra képes, persze vékonyan. Még a szinter csapágyra is jó hatással van.
(#) gaborapa hozzászólása Márc 22, 2015 /

Köszönöm a válaszaitokat és a tippjeiteket, de úgy néz ki, hogy a szalag továbbító görgők megtakarításával (98%-os alkohol) megoldódott a probléma.
Tisztítás után még egy napot benn volt a lakásba, hogy ott hogyan szól, majd kivittem utána végleges helyére a garázsba. Azóta többször is hallgattam, de remegés nélkül gyönyörűen szól.
A két kazetta közötti hangzáskülönbséget ahogy írtátok fejbeállítással megoldottam.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
Gáborapa.
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 30, 2015 /

Sziasztok!
Aiwa F250-es javításához lenne szükségem egy idler görgőre, mert a régi teljesen szétrepedt.. Van valakinek ötlete, hogy merre induljak a dologgal? Elsősorban Budapesten érdekelne. Sajnos akihez régen hordtam ilyeneket, felhagyott a gumifelújítással..
Esetleg ha valakinek van bontottban (220-asé is jó hozzá), az is szóba jöhet.
(#) Zupp87 hozzászólása Ápr 2, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Nemrég szert tettem egy AKAI CS-F210 deckre, mint a vidi nagytorony egyetlen hiányzó darabjára a gyűjteményemből. Lekezeltem a dörzshajtás gumigörgőjét Protegummal, így az már nem csúszik, valamint cseréltem fejet és nyomógörgőt. Azonban a felcsévélő orsó lehet már nem úgy húz, mint régen, ugyanis TDK SA60, SA90 és egyéb 60 és 90 perces kazettával semmi gond (talán a 90-esek icipicit bizonytalanok a kazetta végén), azonban szert tettem 3 bontatlan TDK Super CDing 90-es krómdioxid kazettára, amelyeknek a végén már kifejezetten nyávog a felvétel. Mit érdemes tenni ilyenkor? Növelni a kuplung húzóerejét picivel, vagy csökkenteni a szalagféken? Utóbbi nem tudom, megoldható-e ebben a magnóban. Egyébként kazetta elején nem vezeti félre a szalagot, viszont kézzel elég könnyen meg tudom fogni az orsót, emiatt gondolkodom abban, hogy kicsit feszíteni kéne a kuplungon.

Köszönöm a válaszokat!

Laci
(#) zolika60 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Jól gondolod, feszíts a kuplungon. Bár lehet ez kapstan meghajtás hiba is.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
(#) Zupp87 válasza zolika60 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Előfordulhat az utóbbi is, mivel valószínűleg a lendkerék szíj sem mai csirke, és azt még nem tudtam kicserélni. Kicsit állítok a kuplungon, utána kideül, bár a HQ-nál láttam mindenféle szíjat, amint odakerül a sor, kiderítem a gyári méreteket, és rendelek ettől függetlenül is.
(#) pucuka válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Először cserélgesd ki a szíjakat újra, és azután állítgass. Lehet, nem is lesz rá szükség.
(#) Zupp87 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Elképzelhető, hogy gyárilag négyszög keresztmetszetű szíjjal szerelték? Ezen most az van, mivel valszeg a motort is cserélte az előző tulaj, és azon sima ékszíjtárcsa van, nem menne rá a lapos szíj. azonban nem fut le a lapos lendkerékről, és nem is azon csúszik meg, ha megfogom. Ha úgy lesz időm, szétszedem, lemérem a szíjak jelenlegi méretét, és nézek HQ-n hozzá hasonlót.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Ebay-en ilyen szett van hozzá.

http://www.ebay.com/itm/Riemen-fur-Akai-CS-F210-J-CSF210J-CS-F210-J...942911

Akkor ezekszerint ez a magnó már meg van hekkelve. Na akkor keressünk hozzá megfelelő szíjtárcsával motort is.. Bár van egy doboznyi magnómotorom, talán lesz benne megfelelő. Vagy ha nem, akkor kölcsönveszem a porosodó CT-506-os Pioneer motorját, annak sajnos most több, komoly gondja is van a mechanikájával (és az ajtókerete is hiányzik).

Méreteket esetleg tud valaki mondani? Mivel ez a szett így egyben elég borsosnak tűnik szállítással, talán van HQ-nál is megfelelő méretű laposszíj.
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2015
(#) pucuka válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

A szíjjaknál nem csak a méret fontos, hanem a rugalmasság is. Ennek csökkenése arányos az évek múlásával.
(#) Zupp87 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /

Ezt sajna látatlanban szerintem nem tudom tesztelni, puding próbája effekt lesz valószínűleg. Ugye azt meg nem tudni, mióta állnak ezek a HQ-nál raktáron. Mindenesetre a kuplung állítgatással megvárom a szíjcsere eredményét.
Következő: »»   77 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem