Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   248 / 384
(#) kissattila88 válasza djhans hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szét néztem itthon találtam egy Remix P817 470 ohm-os 10W-os potmétert. Be állítottam raja 163 ohm-ot. Melegszik. Ez szokványos ilyen teljesítményű potméternél?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2015
(#) Sebi válasza kissattila88 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Egy 10W-os potméter pont 10W-ot tud elfűteni - mást nem tehet, ez a dolga. A melegedés szokványos minden ellenállásnál, csupán a nagyobb teljesítménynél jobban érzékelhető.
Amíg a megengedett érték alatt marad a terhelés, addig nincs gond.
(#) Alkotó válasza Sebi hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Az nagyon jó lenne, ha valóban képes lenne egy 10W-os ellenállás 10W leadására. Pontosabban képes erre, csak fontos körülmény lehet az időtényező. Ehhez társul a környezet hőtűrő képessége, mert konkrét tapasztalatom, annyira meg tud melegedni, hogy kiolvad a lába a forrasztó ónból, ha névleges a terhelés.
Azt vélelmezem, jelentősen növekszik az élettartam, ha próbálkozunk egy ésszerű határon belül maradni a hőfokkal (ehhez túlméretezés kell).
(#) ferci hozzászólása Márc 3, 2015 /

A másik gond meg az, hogy a számolt 163 ohm-ra eső watt 3,5 kb.. (470 ohm 10 wattos poti része ).
Tehát én nem 5, hanem 10 wattos ellenállást raknék, mert megsül az 5-ös is - hacsak nem részesítek neki kis fuvallatot a ventijéből.. .
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2015
(#) davix95 hozzászólása Márc 4, 2015 /

Üdv!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy csináltam egy trafót cső fűtéshez 6,3 V-ot igényel a cső de nekem 6,37 V ra sikerült meg csinálni a trafót ez ugye még tűrhető vagy vissza kellene tekerni a szekunderen?
(#) ferci válasza davix95 hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Terheld le és úgy mérd meg.
(#) davix95 válasza ferci hozzászólására (») Márc 4, 2015 /

Terhelve annyi csak le felejtettem.

Akkor vegyél le egy menetet.
(#) davix95 hozzászólása Márc 4, 2015 /

Rendben, a tűrésben egyébként még benne van nem ? Vagy jobb ha kereken 6,3 at kap ?

Persze benne van, de mégis megkérdezted... jobb, ha nem több, tovább tart... miféle csövet fűtesz vele?

6n2p-t de én egy tungsram ecc82 vel próbáltam meg vagy 3-4 csőt kell majd fűtenie.

Akkor több csővel együtt kevesebb is lesz. Úgy nézd, ahogy élesben megy majd.
Nem mindegy, hogy 0.3 amperrel terheled vagy 1 amperrel.
Összeadod a fűtőáramokat és úgy terheld le..
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2015

Értem, köszönöm a válaszokat.
(#) Orbán József válasza davix95 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Szia! Az az érzésem, nem tanácsot kérsz, hanem dicsekszel...
Nem mondod komolyan, hogy a 0.07V probléma??? Kicsivel több, mint +1%???
Remélem, csak vicceltél, ez az a kategória, szerintem.
(#) davix95 válasza Orbán József hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Nem dicsekszem csak meg soha nem foglalkoztam elektron csővet és nem tudom hogy mekkoranis ennek a tűrése.
(#) Orbán József válasza davix95 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

Az 5% megengedhető, ennél többet ingadozhat a hálózati feszültség.
Nem örülünk neki, de nem nagyon tehetünk ellene.
Mérd meg reggel és este a hálózati feszültséget és nagy valószínűséggel lesz eltérés.
Én hozzá nem nyúlnék ahhoz a trafóhoz, úgy jó, ahogy van.
(#) Sebi válasza davix95 hozzászólására (») Márc 5, 2015 /

A hozzávezetéseken is esik majd valamennyi, variálhatsz az átmérőjével...
(#) BiG_Lui-Gee hozzászólása Márc 6, 2015 /

Sziasztok.

Egyik ismerősöm sikeresen elejtett a trafómat, és ezután elkezdett nagyon zúgni. Terhelés nélküli áram felvétele is megnőtt, picit melegedett is. Levettem a burkolatot és a kezembe maradt a lényeg Jó volna megmenteni, mit lehet kezdeni ezzel ?

Köszönöm.
(#) ferci válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 6, 2015 / 1

Ha nem volt ott légrésként semmi sem, tisztítsd meg szép simára és szorítsd össze tutira, aztán ragaszd körbe!
(#) BiG_Lui-Gee válasza ferci hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Tisztítást nem mertem még, gondolom nem szabad megcsiszolni, nem tudom, hogy lak vagy valami ragasztó, megpróbálom oldani valamivel. Szorítást próbáltam a saját lemezét, az nem szorítja túlzottan, mivel lehet még szorítani? Valami szalag kéne gondolom mint pl Hipersil ?
(#) ferci válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Azt neked kell látni, mi volt ott... innen nem látszik, de hálózati trafó vagy mi? Elég furcsa lenne, de elképzelhető.Miért nem tudsz vmi konkrétumot írni róla?
Szerintem vas a vason volt, tehát nyugodtan lepucolhatod lakk és ragasztó mentesre, aztán tegyél körbe kis keménypapírt és fémszalaggal húzasd össze.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) BiG_Lui-Gee válasza ferci hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Igen hálózati: Sharp 7700 hifi végerősítő gyári japán trafója, 2x50v~ 1x17v~ és a primer 240V~ ,5.1kg 650w méretei 8,5x10,5x8,75mm. Húzás lesz !

Köszönöm.
(#) ferci válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

Oké, akkor csak bátran... minél jobban feküdjön vas a vason.
(#) Alkotó válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 6, 2015 1 / 1

Szinte kizárt, hogy ezt eredeti formájában vissza tudd állítani. A képek alapján csak az a baj, hogy az "I" lemezek össze vannak hegesztve. Azt vélelmezem, mivel magas szilícium tartalmú anyag illene ide, hogy könnyedén lemezeire tudod törni őket, mert az ilyen anyag hegesztése nagyon rideg.
Tehát ha sikerül az "I" magokat széttörni, akkor az "E" lemezeket is kopogtasd ki a csévéből, és azt is szedd lemezeire. Ezután minden második sort átfordítva lemezeld be, utána pedig rakd be az "I" lemezeket is.
Valószínűleg kimarad majd pár lemez, illetve az "I" magok hegesztett élét is lehet le kell sorjázni az eltörés után, és a berakás előtt.
Így tudod a leginkább légrésmentes lemezelést létrehozni.

Egy másik -nagyon kétséges kimenetelű- megoldás is szóba jöhet, de ha nem sikerül akkor nincs második próbálkozás.
A lemezeket simán visszateszed, mondjuk satuban odaszorítod őket az "E" magok sík felületéhez, és a találkozási külső élen, ezt is végig hegeszted mindkét oldalon. Több kockázat is van ezzel. Megolvadhat a cséve, ami kicsit se lenne jó. De ha ezt sikerül is elkerülni, akkor még mindig ott marad a kérdés, miként fognak alakulni a vasmag alaptulajdonságai. (Megjegyzem, láttam már ilyen megoldású gyári trafót, és működött. Pl a mikróban.)

Kétségeim vannak a 650W-ot illetően.
(#) nyekk hozzászólása Márc 6, 2015 /

Üdv.
E-book formájában tudtok ,ajánlani transzformátor méretezéssel(lemezek,menetszámok számítása stb) foglalkozó könyvet?Valami olyanra gondoltam ,ami kicsit szájbarágósan magyarázza el,a miérteket.
Elöre is köszönöm!
(#) Sebi válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2015 1 / 1

Sajnos én sok ilyet láttam... Egyszerűbb gyártani és a kiváló minőségű vasat még a hegesztéssel sem sikerül vészesen elrontani. Persze a nyugalmi (üresjárási) árama baromi rossz, magas. Mindazonáltal összerakva, megszorítva nem lesz rosszabb, mint volt.
(#) BiG_Lui-Gee válasza Alkotó hozzászólására (») Márc 6, 2015 /

500w simán kivettem belőle, több órán keresztül mikor mértem/teszteltem az erősítőket, alig melegedett. Üresjárati árama, (most nem számolok vissza) 32watt volt, leejtése után 71watt lett.
Szeretem nagyon ezt a fórumot, kaptam többféle véleményt tanácsot, és így tanultam/ok sok mindent.

Megpróbálom először a finomabb módszereket, pl megszorítani , ha nem jó jön a többi. Veszteni valóm nincs, mert így használhatatlan.

Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a sok hasznos infót.!
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2015
(#) Ge Lee válasza BiG_Lui-Gee hozzászólására (») Márc 7, 2015 1 / 1

Természetes hogy megnőtt az üresjárati árama, hiszen megnőtt a légrés a magban a leejtés miatt. Olyan ragasztót kellene találnod amivel eredetileg volt összeragasztva és akkor ugyanolyan lesz mint volt. Olyan feltételeknek kellene egyszerre teljesülnie, hogy: bírja a hőt, és a lehető legerősebben ragasszon amellett, hogy a legkisebb helyet foglalja, azaz minél kevesebb légrés maradjon a magban.
Valami kétkomponensű epoxit kellene kipróbálni nagyon vékonyan rákenni, és satuban 2 fadarab közé fogva alaposan összehúzni amíg meg nem szárad.
Szét semmiképpen ne szedd a lemezeket mert azzal csak nőni fog a légrés, bárhogy rakod is össze, az eredmény pedig 100mA feletti nyugalmi áram lesz, és nagy eséllyel még búgni is fog.
(#) Ge Lee válasza Sebi hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Ezt nem jól tudod. Nem csak azért csinálják így mert egyszerűbb gyártani, hanem mert így lehet a legkisebb légrést előállítani, ezáltal nagyobb gerjesztést megengedni és így spórolni. Általában ugyanúgy finoman párba vannak síkköszörülve mint az U magok (amit hiperszilnek csúfolnak). Ettől csak rosszabb tulajdonságai lesznek ha az EI-t csak váltakozva simán összerakják.
De nem kell nekem elhinni, ki kell próbálni.
(#) Sebi válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 7, 2015 /

Nem vagyok hitetlen, de a nyugalmi áram azért árulkodó. Persze az is benne van, hogy a gerjesztést felnyomják.
Következő: »»   248 / 384
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem