Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó

Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   34 / 50
(#) atrue hozzászólása Jan 5, 2015 /

Sziasztok! Vettem egy családi házat, volt benne egy jól működő lakásriasztó rendszer (Paradox Spectra 1728 V2.4 központtal). A régi tulaj nem elérhető, ezért gondoltam lereszetelem az egészet. Letöltöttem a hozzávaló manualt, meg is történt rendben a reset. Alapértelmezettre állt a telepítőkód, be tudtam állítani a mesterkódot, minden frankó. Ezután megpróbáltam újra beállítani a zónákat.
1=Bejárat, rendben,
2=Földszint mozgás, rendben,
3=Emelet mozgás --> Nincs rendben, állandóan jelez, pedig tuti nincs ott senki
4= Garázs mozgás, rendben
5=Központi doboz reteszkapcsolója, rendben
7= Földszint nyitásérzékelők , --> Nincs rendben, ez is állandóan világít

A kezelőkben az EOL engedélyezve van, a 132 szekcióban az EOL (4-es opció) szintén be van kapcsolva. Hangsúlyozom, hogy mindez működött, semmilyen bekötéshez, érzékelőhöz nem nyúltam.
Gőzöm sincs mi lehet a gond, nem látom a logikát. Szerintetek???

Más: Egyéb gondok is vannak, de ezekkel később foglalkozom. Az egyik mozgásérzékelő a földsziten állandóan világít, elromolhatott?
A központban az érzékelőknél semmi sincs az 1-2 közötti C-re kötve.
A központban a sziréna a Bell(-)-ra és az akkura van kötve: erről írják itt és máshol, hogy így nem szabad.
Minden tanácsot köszönök!
atrue
(#) atrue válasza atrue hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Mea Culpa!
Megszaggatom az ingemet és hamut szórok a fejemre! Az ATZ nem volt bekapcsolva, ezért az a két kör, amely ilyen bekötésű érthetően hibát jelzett. Tehát a megoldás: a 132.es szekcióban az 5. -ös kapcsolót on-ra kellett állítani
Ez megoldódott, de a többi kérdés még nyitva maradt!
Üdv,Anti
(#) Fész válasza atrue hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Üdv!
-Milyen típusú az a mozgásérzékelő?1ébként,ha olyan mint a többi és egyfolytában világít az érdekes,de ha jól működik,én hagynám,ha elkezdene tévesen beriasztgatni csak akkor cserélném.
-a sziréna bel-vagy kültéri?Ha beltéri akkor simán mehet a bell+ bell- -ra,mert alacsony az áramfelvétele,kültérinél picit más a helyzet,ha jól emléxem "-"-os az indító jel ennél a spectránál,tehát a kültéri trigger bemenete a bell-,a táp pedig mehet a kp akkura,hogy esetleges indulásakor ne rántsa meg a kp. aux tápját.(ilyenkor szokás még,ha félvezetős a sziréna kimenet egy 1K-s ellenállás a bell+ - közé.Szivárgó áramok eliminálásának céljából.)
Ja a "C" a com,azaz közös pont,tehát nem baj ha nincs mindenhol kihasználva.Sok vezetéknél jól jön,ha van tartalék.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) karakan hozzászólása Jan 13, 2015 /

Paradox SP4000 kapcsolatban lenne pár kérdésem.
Egyik zónában egy ajtó nyitás és egy mozgás érzékelő van bekötve. Ezt egy zónára duplázva szeretném bekötni. Csatoltam egy bekötési képet. Ez ebben a formában megoldható ugye ? Ekkor be kell kapcsolnom a központban az ATZ funkciót ?
A másik felmerült kérdésem, mivel a rendszer nem támogat semmilyen GSM átjelzést ezért külöln lett vásárolva egy GSM Gmax modul. Ennek a bekötését meg lehetne e ugy csinálni hogy az SP központ PGM1 kimenetét bekötném a GSM modul Z1 bemenetére így riasztásra aktiválná a a GSM modult is, ugye ?
Viszont a bekötésben nem vagyok biztos. A PGM1-et összekötném a GSM modul Z1 bementére , viszont a modul Z1 bementéhez tartozó Com-ot a központ Aux tápjának a negatív vagy pozitív sorkapcsára kellene kötnöm ? Egyáltalán így megfelelő lenne a bekötés relé nélkül ? Segítségeteket előre is köszönöm!

attz.png

(#) SLC válasza karakan hozzászólására (») Jan 20, 2015 /

[705]
1 gomb be (zóna duplázás)
2 gomb ki (soros)
[706]
2 gomb k (nincs EOL)

A PGM kimenet negatívot ad ki, ha az jó a GSM-nek akkor minden tuti.
GSM-t megtáplálod a kp-tól, legjobb, ha akkura kötöd egy biztivel
PGM1:
[220]
03/01

Vagy a sziréna kimenetre teszel egy relét és az kapcsol GSM-nek
(#) thecyrus válasza SLC hozzászólására (») Jan 21, 2015 /

Az sp4000 sziréna a többivel ellentétben pozitív indítású!
(#) gurabli hozzászólása Jan 21, 2015 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Édesanyám egyedül maradt a családi házban, falun. Szeretnék neki egy alap riasztót beszereltetni. A házban nincs nagy érték, nem is jellemzőek a komolyabb lopások, betörések, inkább a rongálás és a lepukkant alakok primitív és amatőr betörése, akik semmit nem tudnak hatástalanítani (max az embert, sajnos). Ennek fényében nem kell egy túl komoly rendszer, egy teljesen alap is megfelelne, ami szól és villog, "mint az állat", ha esetleg bemennének, betörnének és közben vezetékes telefonon tárcsáz egy megadott számot.

5 érzékelőt kell felrakni (3 nagyobb szoba, előszoba, kamra) és le van fedve minden ki- és bejárat a házba. Először a VIP vezeték nélküli vonalas rendszerében gondolkodtam, amiről még nem tettem le, mivel azt én is fel tudnám szerelni és nem kellene fúrni, faragni, de elég gagyinak tűnik az egész, illetve egy normális kültéri sziréna sem köthető rá, valamint félek a rengeteg téves riasztástól is.

Sajnos nem nagy a keret, ezért használtan találtam egy Paradox Esprit 728 Ultra 8+2 szettet, ami 5 db Paradox 476 pro érzékelővel, PS-128 kültéri szirénával és akkuval kb. 37e forintból kijönne.
Tartalmazza: -Riasztó központ panel -Központ doboz -Tápegység -Szabotázs kapcsoló központ dobozhoz -Kezelő tasztatúra 636 -Nyitás érzékelő 1db -Mozgás érzékelő 5db -Akku 1db - PS-128 akkuval + 1 kültéri és 1 beltéri tölcséres sziréna.
Ez riasztáskor tárcsáz is egy megadott tel számot és ha jól látom, minden benne van, ami egy ilyen rendszerhez kell. Tudom, hogy az Esprit nem mai, de legalább másfélszer ennyi lenne egy újabb szett. És persze ehhez is jön még a szerelés költsége.

Mit gondoltok, mire számíthatok ezzel a rendszerrel, és ezért az árért jó vételnek számít? Az, hogy régebbi, nekem nem gond, ha teszi a dolgát rendesen.

Köszönöm előre is segítségeteket, nagyon fontos lenne!
(#) SLC válasza thecyrus hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Aha tényleg????

"A PGM kimenet negatívot ad ki,"
"a sziréna kimenetre teszel egy relét "

Hol írtam én, hogy nem?
(#) SLC válasza gurabli hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Nem akarlak elszomorítani, de
"Ennek fényében nem kell egy túl komoly rendszer, egy teljesen alap is megfelelne, ami szól és villog, "mint az állat"" ezeket ne emlegesd egy komoly telepítőnek, mert még mielőtt árat kérdezel kifordul az ajtón és otthagy.
Aki meg "jóvanazúgy" módjára megcsinálja a risztódat, az remálem el tud számolni a saját lelkiismeretével, ha történik mégis valami és az occón beszereltszutyok nem nyújtott védelmet.
Riasztó = Vagyon védelem. Minden mást szórakoztató elektronikának hívnak.

Mindenképpen javasolt egy hozzáértővel átbeszélned a dolgot, hogy hova milyen érzékelőt érdemes telepíteni.
A Paradox egy jó választás, mindenképpen a vezetékes rendszert javasolom. A 728 nem mai típus, de atomstabil volt. Elég jó áron van, de állapot függő.

Újabb típusban én SP4000 vagy SP5500 központban gondolkodnék K10 kezelővel.
A 476Pro is jó kis egyszerű infra. Nemcsalódsz benne.
(#) gurabli válasza SLC hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Köszönöm a választ!
Azért használtam az idézőjeleket A nem kell túl komoly rendszert pedig pont arra értettem, hogy semmi felesleges extra nem kell, csak atomstabil legyen minél kevesebb téves riasztással, amikor viszont riaszt, akkor nagyon szóljon, hogy rendesen lehessen hallani, látni. Ezt nem igazán lehet komolyabban megfogalmazni.
Szóval se színes LCD, meg 89xx zóna nem kell...

Szakember fogja szerelni, még nem tudom, hogy milyen központ lesz, de csak is vezetékes. Vagy egy régebbi Paradox, vagy SP4000. Majd meglátjuk.

A lényeg, hogy ezek mindegyike jó választás. Annak mi hátránya van, hogy régi? Ha jól működik és teszi a dolgát, felőlem lehet 1980-ból is
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
(#) SLC válasza gurabli hozzászólására (») Jan 27, 2015 /

A réginél esetleg alkatrész utánpótlás problémáid lehetnek. De ez minden berendezésre igaz nem csak riasztóra.
Paradoxnál érdemes pl a szervizes fiúkkal egyeztetni, hogy régihez mi van még esetleg polc alatt vagy a fiókban.
(#) zelaj hozzászólása Jan 29, 2015 /

Sziasztok!

Van egy riasztó rendszerem, melynek a szirénája akkor is ad egy éles hangot amikor élesítem vagy épp hatástalanítom ezt szeretném megszüntetni, hogy csak akkor szóljon amikor valóban riasztás van.

Amikor riaszt akkor kb 11,5V -os feszültség jelenik meg a szirénán, egyébként amikor csak lezárom ill. feloldom akkor max 6V-ot mértem (ugye ilyenkor csak egy-egy rövid impulzust kap).

Szóval egy olyan áramkörre lenne szükségem, ami mondjuk 10V-os bemeneti feszültség esetén nyit, és a bemeneti feszültség meg is jelenik a kimeneten.

Tud valaki segíteni ebben? köszi!
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
(#) Sebi válasza zelaj hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Nem lesz jó a szint figyelése, mivel ugyanakkora feszt kap minden esetben a sziréna, csak az impulzus szélessége kisebb, ezért sima műszerrel nem mérhető.
Egyszerűen késleltetni kell a megszólalást 1-2 mp-el.
Az is elképzelhető, hogy programban ki lehet venni a vakkantást...
(#) zelaj válasza Sebi hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Sajnos programban nem lehet kivenni, legalább is nem találtam ilyen beállítási lehetőséget.
Hogy tudnám késleltetni?
(#) Sebi válasza zelaj hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Erre rajz nélkül nem lehet konkrét megoldást adni. Szét kell szedni és legalább nagy vonalakban lerajzolni azt a részt, ahol maga a hangkeltő rész kapja a vezérlőjelet - azt kell késleltetni.
(#) Johnycorp válasza zelaj hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szia!

Ha leírod a riasztóközpont és a sziréna típusát (és/vagy képeket csatolsz róla), akkor valószínűleg tudok segíteni.
(#) zelaj válasza Johnycorp hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

hali,

VIP-606C a központ, és ehhez van egy vezetékes sziréna.

sziréna kép

Központ leírás

Szerintem a 9. oldal teteje lesz az, amit keresel:
Idézet:

• Sziréna beállítás
A betanítási állapotban adja be a kódot a billentyűzeten [75]. Az élesítés / hatástalanítás
működtetése távirányítóval: hangos vagy halk legyen [0/1] gomb, majd nyomja meg a [#] gombot.
Ezt a fő egység egy hosszú sípolással nyugtázza, és egy szöveggel: "a beállítás befejeződött".
Működési mód: [75] [A] [#]
A jelentése: [0] Sziréna ki; [1] Sziréna be; Alapértelmezett: [0] Sziréna ki
Például:sziréna hang bekapcsolása élesítés / hatástalanítás esetén
Működési mód: [75] [1] [#]

A beállítás után teszteld le, hogy szól-e a sziréna ha bekapcsolás után jelez az adott érzékelő.
Zónánként beállítható, hogy az milyen legyen és működtesse-e a szirénát.
Zónák beállítása a 8. oldalon.

Működőképes rendszer, nekem is van felszerelve (szigorúan magáncélra), teszi a dolgát.
Másnak azért nem ajánlanám.
(#) zelaj válasza Johnycorp hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

szia,

köszi, ez valóban működik, én másképp értelmeztem a leírásnak ezt a részét.
(azt hittem riasztás alatt se fog szólni a sziréna)

Akkor már csak egy problémám van, lehet -e beállításban halkítani a beépített hangszórót?
Baromi hangos, és zavaró.
De ha menüből nem lehet, akkor egy potmétert fogok beiktatni

Sajnos ennél nem állítható a a hangerő.
Két dolgot tehetsz:
- Beiktatsz valamilyen ellenállást"
- beburkolod kissé a szirénát

Ellenállás beiktatásánál figyeld a sziréna hangját. Sajna egyes modelleknél előfordulhat az a gond, hogy egy bizonyos tápfeszültség alatt már nem szirénázik, hanem folyamatosan akarna szólni. Ez nagyon igénybe veheti a hangkeltőt és az elektronikát is benne.
A szabályozás céljára egy egyszerű LM337-el felépített kapcsolás jobb lehet, mint egy sima trimer.
De próbáld ki a lehetőségeket.
(#) mexxis hozzászólása Feb 14, 2015 /

ödvözletem tudna valaki segiteni abban h a napco xp 600ban tamper,+ és - , nc -kábeleket hova kell kötni? vagy hogy egyeltalán kép alapján jol csináltam e?!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2015
(#) qwert13 hozzászólása Márc 2, 2015 /

Sziasztok!

Van rá lehetőségem, hogy késleltessek egy ajtónyitás érzékelőt?
Tehat nem a riasztó központon keresztül, hanem simán, mondjuk a jelet 10 másodperc múlva küldje a központ fele az érzékelő. Ha igen hogyan lehet megoldani? Vagy mozgásérzekelővel is érdekelne ugyanez. Egy mobilos központom van, és nem lehet rajta állítani késleltetést.
(#) Johnycorp válasza qwert13 hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Szia!

Természetesen megoldható.
Igazából egy egyszerű triggerelhető időzítő kell neked. A bemenetére kötött nyitásérzékelő folyamatosan ad jelet. Ajtónyitáskor elindul az időzítés és a annak visszacsukásakor sem áll le. Az időzítés letelte után ad ki jelet. Ez a jel csak egy megadott ideig (pár másodpercig) van jelen. Majd visszaáll. Így a következő ajtónyitásra ismét dolgozik.

Egyébként mi a célod a dologgal? Mivel GSM riasztó esetén kívülről szoktuk telefonon be és kikapcsolni a rendszert általában. Így nem kell időzíteni. Meg figyelni kell arra, hogy a 10 másodperc illetéktelennek esetleg mire lehet elegendő.

Milyen típusú a GSM központod?
(#) Johnycorp válasza mexxis hozzászólására (») Márc 2, 2015 /

Üdv.

Szép művészi fotó, kár hogy a sorkapocs nem látszik rendesen.
A manuál innen letölthető: Napco XP600 telepítői

Az általad keresett bekötési pontok:
Tamper: Zónabemenetek valamelyikére. Célszerűen a 6 és 7 pontok. Ide szépen sorosan bekötöd az érzékelők szabotázskörét. Ne felejtsd el a soros kör EOL ellenállást (3.9kohm). (ez lesz a Zóna 6)Ne zavarjon, hogy erre a két pontra egy másik kör is megy soros 2,2kohm ellenállással. (Zóna 3). A zóna 6 a programban legyen 24 órás betörés.

A többi zóna e fentiekhez hasonlóan a 3 és 4 vagy a 4 és 5 pontokra megy ellenállásokkal. Minden kapocspontra tehát 2-2 zóna kerül. Az ellenállások különböztetik meg őket. Az ellenállások minden esetben az érzékelőkben legyenek! Körönként értelemszerűen csak egy darab.

Az érzékelők tápellátása a 11 (-) és a 12(+) pontokról történik.
A kezelő azonban az ábra szerint a 12(+), 13(-) és 14(green) pontokra menjen!

A központra egy 230/16V AC trafó megy, mégpedig az 1 és 2 pontokra.
A 10(+) és 11(-) pontok közé megy a sziréna. Szükség esetén a két pont közé kell egy 2,2kohm ellenállás is.
(#) qwert13 válasza Johnycorp hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Szia, köszönöm a gyors választ.

a GSM központ kínai, így a neve csak ennyi ZC-GSM012 8 ezer forint volt, de egyébként meg vagyok vele elégedve, nagyon jól működik.

De ez csak GSM-es tehát semmi kezelő nincs rajta, és szerintem ebből kifolyólag gyárilag késleltetni sem lehet a risztást, nincs benne ilyen opció. Lehetne viszont hozzá rakni egy vezeték nélküli számkódos billentyűzetet, csak ugye ha nyitom az ajtót riasztana. A kezelő a nagyszülők miatt kellene, mert néha ők viszik haza a gyerekeket , és sajnos a telefonnal hadilábon állnak. amikor vettem erre nem gondoltam.

Tudnál linkelni egy ilyen időzítőt?
(#) Johnycorp válasza qwert13 hozzászólására (») Márc 3, 2015 /

Szia.

Próbáltam rákeresni a központodra.
Ilyen van?
ZC-GSM012

Mert ezeknél és némely csak GSM alapú rendszernél SMS-el be lehet sok mindent állítani.
Akkor nem kellene külső elektronika és elegánsabb is lenne.
(#) Töröcsik Tibor hozzászólása Márc 8, 2015 /

Sziasztok!
Zenekarunkal bérlünk egy helyiséget ahol van egy riasztó
Senki nem tudja a kódot,az előttünk bérlők sem.Ha a 9. oldalon leírtak szerint visszaállítom a gyári alapprogramra akkor lehet új kódot megadni?
Mérnöki kód mihez jó?
NAPCO XP 400 telepítoi programozási útmutató
Ha tudnátok ebben segíteni megköszönném!
(#) hbal válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Szia! Nem ismerem ezt a központot, de ha a gyári alapállapotot visszaállítod, akkor nem csak a felhasználói kódok törlődnek, hanem minden egyéb beállítás is, ami az adott rendszer megfelelő működéséhez kell.
(#) Töröcsik Tibor válasza hbal hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Az nem gond,aztán beállítanám a "használati útmutató"szerint.
1 helyiséget kéne csak figyelnie.Csak azt nem tudom,hogy utána tudok-e új kódot létrehozni?
(#) bubuszoft válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Márc 8, 2015 /

Szia

Biztonságtechnikus a szakmám, lakásriasztó, beléptetők stb telepítése.
Ilyen régi rendszert autómatikusan cseréljük az alábbi okok miatt.

1, Ha védve van a szervíz kód, akkor vagy nem rezetelődik, vagy minden rezetelődik, kivétel a kódok. Én autómatikusan védem a rendszeremet. Csak a gyár tudja újra égetéssel visszaálítani alapra.

2. Ez egy nagyon régi tipus a MultiAlarmtól. Vannak Patadoxnak olcsó paneljai, amire még garancia is van.
Következő: »»   34 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem