Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1674 / 2532
(#) reloop válasza ares9281 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Az NE5534 sajnos alkalmatlan ehhez a kapcsoláshoz. A TL071-hez képest jóval nagyobb a nyugalmi árama, ezért nyitnak ki annyira a FET-ek. A jelváltozási képessége (slew rate) pedig túl alacsony.
(#) reloop válasza ares9281 hozzászólására (») Márc 9, 2015 / 1

Az 1k5-tel köss párhuzamosan 22k-t, eredője 1k4. Pillanatnyilag természetesen nem segít, de a TL071-hez erre szükség lesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2015
(#) ares9281 válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Értem, tehát a műveleti erősítő a ludas... ajánlanál esetleg olyan IC-ket melyekkel helyettesíthetném ezt az ne5534 - est?
(#) reloop válasza ares9281 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

A kapcsolás TL071-re van kitalálva, be lehet azt szerezni
(#) ares9281 válasza reloop hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

értem akkor kéremszépen, csak és csakis TL071, anyi hogy romániából vagyok s nehezebben férek hozza kisebb városkámból de megrendelem egy oldalról akkor...

Köszi a segítséget!
(#) morzsa15 hozzászólása Márc 9, 2015 /

Sziasztok! Van egy tranzisztoros erősítőm olyan problémám lenne vele hogy ki ment benne a két fő tranzisztor kicseréltem és most hallkan szól semmi zárlat sincs benne vagy legalábbis nem találtam mi okozhatja a problémát?
(#) zotya1983 hozzászólása Márc 9, 2015 / 1

Sziasztok! Ma délelöttől idáig jutottam (Sajna szűkös a hely de azért került bele ventillátorvezérlő egység is, elvileg holnap mehet is a próba,10-10ohm ok előkészítve,szerintetek így hogy áthelyeztem a bordák mögé a lemezes trafót kikerültem hogy megszórja a paneleket? Esetleg a toroid megszórhatja még? Köszi.
(#) Buvarruha válasza zotya1983 hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

A toroid elég rendesen megszórhatja, főleg, hogy a bemenetek vannak hozzá a legközelebb.
(#) zotya1983 válasza Buvarruha hozzászólására (») Márc 9, 2015 /

Na majd kiderül,holnap lepróbálom és jelentkezem.bízom benne hogy eléggé árnyékolt.
(#) nimrod96 hozzászólása Márc 10, 2015 /

Hello.
Egykis segítséget/ötleteket kérnék, Videoton 6383-as tipusról lenne szó.
Néhány alakítást már elvégeztem a végerősítő moduljain és a szabályzó modulon is.

És még szerertnék tuningot,(ha lehet táp trafó csere nélkül.) bár láttam pár komolyabbakat de az nem megbízható mint késöbb kiderül.

Bővebben: Link
Itt a rajz a végfok panelról. Én BD139-140 es pár kiváltásán gondolkozom valami nagyobbra de nemtudom milenne jó a helyére. A vr 35 (33ohm)-34(33ohm)-es ellenálásokat lecsökkentettem 66 ohm-ra, kicsit ütősebb lett a mély.

Szerintetek? Esetleg valami más dolog ami kivitelezhető, és javíthatja a hangzást?
Szabályzóról nem találtam rajzott Ha valaki ismeri a típust, vagy tudrajzot és hozzá némi okosságot az kérem ossza meg velem.

(Kicsit alapszinten értek csak az elektronikához és nagyravágyó vagyok és azt is tudom hogy a vidinek csak ennyire futotta.)
Köszönöm előre is.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
(#) (Felhasználó 46585) válasza nimrod96 hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Igen, csak ennyire futotta nekik... de azért egész jó lett. Kicsit csodálkozok, hogy saját magad elismerten, nem értesz hozzá, de megkérdőjelezed a gyártók hozzáértését...

Az általad leírt tulajdonságaidat senki sem fogja megkérdőjelezni.

Léteznek egész jó megoldások, esetleg kicseréled a komplett végfokot valami másra... lehet csöves, lehet D osztály, A osztály, stb.

Az sem ártana, ha jobban ügyelnél arra, amit leírsz. A kérésed stílusa híven tükrözi az elektronikához való hozzá nemértésed...
(#) karasz75 hozzászólása Márc 10, 2015 /

Sziasztok!

Lenne egy Technics SA-GX230-as erősítőm aminek a jobb oldalában nem szólnak a magas a hangok, csak éppen hogy. Mi lehet a baj vele? Régóta meg van és sosem volt vele probléma, most meg ezt produkálja.
8 Ohm-os Omni audió hangfalak vannak rákötve, amiket másik erősítővel is próbáltam és tökéletesek.
(#) steelbird válasza nimrod96 hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Hello!
Ha a hangzást szeretnéd javítani, akkor alapból kösd ki a Loudness kört és a hangszínszabályzót.
Tuning:
VT06; VT08; VT14 helyett: -> 2SA1175
VT19/VT16 helyett: -> 2SA965/2SC2235
BD139/140 helyett: -> MJD243/MJD253, v. 2SC5171/2SA1930
Végtranzisztorok: MJL4281A/MJL4302A, vagy az MG633x/MG941x sorozat.
VC04, VC44: -> Duelund CAST-Cu Copper olaj-papír audió kondenzátor, esetleg Nichicon audió kondik
VC23: -> link
VC48: -> link
Egyéb pf -es kondik: -> link
Ellenállások

Meg jóóó sok many...
(#) janimester hozzászólása Márc 10, 2015 /

Üdv. Urak. Sajnos nem kaptam erre még választ, ezért feltenném újra. Most vennék új végtranyókat a pa300-ba. A bétára válogatást mind a négy tranzisztorra kell kérnem vagy elég ha a pnp és npn párosok külön közel azonosok egymással? Ugyanitt keresek 2*42V 1000VA toroidot ))
(#) Ge Lee válasza janimester hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Általában a P és N csatornás típusok eltérnek egymástól, elég ritka hogy hasonló bétájúakat be tudj szerezni. Az azonos típusok pedig nagy eséllyel azonos szériából valók, tehát válogatás nélkül sem lesz nagy eltérés köztük. De ha az összeset hajlandók neked összeválogatni, akkor nyilván élni kell a lehetőséggel.
(#) voodoo válasza janimester hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Szia!

Szerintem, ha biztos forrásból vásárolsz tranyókat akkor ott szinta kizárt, hogy hamisítvány vagy nagyban eltérő gyáriak kerüljenek bele.
(#) janimester válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 10, 2015 /

Ret-et felhívtam és megtennék nekem és 100%-ig eredetiek a tranyók elvileg. Csak a megjegyzés rovatban fel kell tüntetnem a dolgot. És szerinted, akkor kérjem hogy mindegyikből közel azonosat válogassanak ki? Ha esetleg még olyant kérdezhetek mekkora szórás fér bele szerinted amitől még nem fognak fűteni és torzítani a tranyók?
(#) soos csaba hozzászólása Márc 10, 2015 /

Sziasztok!
Még Gyerek koromban vetem egy elektronikai könyvet amiben volt egy FEKETE ERŐ nevezetű erősítő, nagyon sokat nézegetem ezt a könyvet és ezt az erősítőt hogy milyen jó is volna ha nekem is volna egy ilyenem. Akkor még nem volt internetem, és feledésbe merült ez a szép nagy szerkezet, egészen az elmúlt napokig!, mert véletlenül rá leltem erre az erősítőre, mikor keresgéltem valamit az interneten. Nagyon meg örültem, hogy újra láthatom ezt a gépet, és annak meg jobban örültem hogy a rajzát is le tudtam tölteni. A kérdésem az volna hogy nektek mi a véleményetek erről az erősítőről?, találkozott e már valaki ezzel az erősítővel?, esetleg hallotta is szólni?, és érdemes volna e meg építeni?. A gond már csak ott lenne hogy nem tudom milyen típusú tranzisztorokra lehetne le cserélni a rajzon lévő típusúakat beszerezhető típusúakra, és persze milyen típusúakra?, legfőképpen a finál tranzisztorok típusa érdekelne. Aki tud azt kérem szóljon hozzá, ha érdekli ez a téma. Nagyon szép kis szerkezet ez ám!
(#) gyuszo válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Igen, ez a HiFi Magazin 1981./2. számában jelent meg. 2x150 W-os Harman-Kardon Citation 16 teljesítményerősítőről van szó.
A vélemény az erősítőről ott részletesen le is van írva.
Bővebben: Link
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Ez nem az az erősítő, aminek a kimenetével állítólag kapupánt vasat is össze lehet hegeszteni? Mintha valahol ezt olvastam volna régen. (vagy így reklámozták?)
A hozzászólás módosítva: Márc 11, 2015
(#) szamóca válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Bátor ember, aki ennek nekiáll NY.Á.K.-ot tervezni.
(#) soos csaba válasza szamóca hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Szia szamóca!
Nem kell szerencsére meg tervezni a NY.Á.K.-ot, mert meg van az is, és az egész le írás PDF formátumban, csak ide sajnos nem fér fel a fájl.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 11, 2015 /

És a tranzisztorok helyettesítéséről valakinek valami ötlete van?
(#) steelbird válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

A végtranyók Germánium tranzisztorok, 200V/2A, 150W.
(#) soos csaba válasza steelbird hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Szia!
Na ez nem semmi, akkor felejtős az egész, ezeket már nem igen tudom helyettesíteni szilícium tranzisztorokkal!?.
(#) steelbird válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

A meghajtók és a végtranzisztorok Ge tranzisztorok.
Szerintem beállítható Si tranyókkal is a munkapont.
Viszont én találtam integrált áramkörös verziót is.
uA739 a végfok eleje.
(#) Beringer 600 válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Szia!
Érdeklődnék,hogy milyen típusú vég tranyók vannak benne?
(#) ozpecs válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

link1
itt nem egészen Ge-ot írnak
link
meg itt sem
na a link beillesztés nem annyira megy még meg kell néznem sorry
na mégiscsak még egy:
link2
(#) Beringer 600 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Azért kérdeztem,hogy milyen típusú végek vannak benne?mert én még nem láttam végfokot GE tranyókkal ekkora teljesítményben
(#) ozpecs válasza Beringer 600 hozzászólására (») Márc 11, 2015 /

Ebben az esetben a GE az General Electric alias RCA
Következő: »»   1674 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem