Fórum témák
» Több friss téma |
Mitől lehet az, hogy az esetek többségében visszafelé forog a lemezjàtszò? Viszont többszöri ki-be kapcsolgatás utàn egyszercsak helyes irànyba forog.
Azért jó lenne tudni, hogy melyik modellről is beszélsz?
Ilyesmi a szinkron motorokkal hajtott lemezjátszókban szokott előfordulni, és motorhiba ( a szinkronmotor alapból egyszer így, egyszer amúgy forog, de sokban vannak speciális megoldások, hogy csak egyirányba forogjon pl órákban, lemezjátszókban stb.). A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2015
sziasztok
Marantz TT65 automata lemezjátszóm van, aminek a lemezvég kapcsolójával valami nem oké. Van olyan, a ha a lemez végénél a kar visszamegy, de a lemez forgás nem áll meg, csak megy körbe, és kattog a kapcsoló, mintha meg akarna állni. Aztán van olyan, hogy egy lemezt fel akarok tenni, és a kar magától visszamegy, és kezdődik a lemez forgás, kattogás, és kb. 20 perc után áll meg... Mi lehet a baj? Köszi
Szia! Helyezt el úgy a gépet,hogy müködés közben alá tudj nézni.Allványozd fel.
E hiba kideritéséhez látni kell mi történik a mechanikával,lehet,hogy letörött valami,esteleg egy kábel útban van,rossz a végálláskapcsoló,vagy valaki belenyúlt elálitott valamit,ezt müködés közben látod.Ha a karját ide-oda mozgatod,rájössz mit hova kell,vagy kellene "tolni"huzni",ez türelemjáték,kitartást hozzá.
Egyik kollégàm lemezjàtszòja. Most màr meg tudta mondani hogy Lenco L300 tìpusù.
Ha jol emlékszem abban cseh meghajtás van szinkron motorral. Néha segit a motor kiporszivozása is, mert a vibráciomentes hajtás miatt ezekben a motorokban igen kicsi volt az az erö, ami a motort egy irányba inditja. Vedd le a tányért meg a szijat és figyeld meg, hogy ilyenkor is össze vissza megy?
Ha igen, akkor a motor a ludas, ha nem, akkor a tányér csapágyzása stb. akadályozza, hogy jo irányba forduljon. A motort esetleg ki lehet porszivozni ( ne szedd szét!) attol meg szokott javulni. Ha a tányér stb okozza akkor ott meg kell tisztitani a csapágyat, esetleg szijat cserélni ( tul kemény vagy feszes már, föleg ha nem az eredeti). A motor elvben nem drága csak nem tudom, hogy hol lehet venni.
Üdv!
Általában a fázistoló kondi vagy a motor egyik tekercse szokott megszakadni (ha jól tudom a motor típusa M305, a kondi pedig 220nF-os), így nem elég, hogy erre vagy arra forog, a kellő nyomatékot sem tudja leadni. Én most vettem újonnan ilyen motort, megmértem és szakadt volt az egyik tekercse, de kíváncsiságból bekötöttem és természetesen ugyanezt játszotta, hogy hol erre, hol arra forgott.
Nem ismerem pontosan ezt a készüléket, de egy másik korabeli lemezjátszoban egy SMR375-s szinkronmotor volt, minden külsö alkatrész nélkül. Abban a motorban belül van egy kar, ami meggátolja, hogy rossz irányba induljon.
Utánnanéztem valoban lehet, hogy ebbe a készülékbe az m305-s motor került. Abban az esetben az inditokapcsolo fekete dobozában van a kondi és 3 vezeték megy a motorba. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Tesláék sokfélét gyártottak, volt amiben sorba kapcsoltál a tekercseket, az egyikkel párhuzamosan a kondi, volt amiben párhuzamosan voltak a tekercsek és az egyikkel sorosan a kondi, a lényeg, hogy a fizikai mérete, tengely átmérője és 220V 50Hz 300RPM-es legyen (mondjuk volt olyan lemezjátszó, amiben ugyanilyen, csak 24V-os motor volt). Annyi még a trükk, hogy típusonként változik a bekötés a fentebb említett okok miatt .
Igy van, de ez már utánnam jött, korábban csak az SMR két kivezetéses motort használták a gumiszijas hajtásoknál, vagy a felsö kategoriákban az elektronikus "3 fázisu" motort (NC440). Korábban a mindenféle gramofonos rádiokban nagy téglaszerü motorok voltak dörzsáttétellel, de kondenzátor ott sem volt.
A kondenzátoros motorok a Lencoval jelentek meg náluk. Én ekkor kerültem más pályára. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Nincs ilyen 3 kivezetéses motor, inkább 2x2 vezeték Bővebben: Link ...a 6 kivezetéses Tesla motor, pedig 4 fázisú léptetőmotor... Bővebben: Link
Gyűjteményem. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
A 2x2 kivezetéses motorba 2 vezetéket össze kell kötni ( abba két egyforma tekercs van - léptetö motor, csak meg lett eröszakolva kondival, igy lett belöle szinkron motor. ). Azaz végül csak 3 drot marad.
Ezek már mind a késöi korszak motorjai ( valoszinü a Lenco hozta ezek gyártási licenceit). A 6 kivezetéses motorban meg 2 kivezetés tudtommal soha nem volt használva, igy azt is degradálódott 2x2-re. Itt van a kapcs. rajza: SMR 300 A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Hello!
A 6 kivezetéses motorban az a bizonyos 2 kivezetés a két-két tekercs 1-1 közös kivezetése, valahogy így. Bővebben: Link Mindegyik motort jól ismerem...de most meg kezem ügyébe került egy 8 vezetékes hasonló méretű ismeretlen motor, nos arról tényleg nem tudok semmit. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Kösz tudom, naponta dolgozok léptetö motorokkal, de ezekben a gramofonokban a léptetö motorok soha nem ugy voltak meghajtva, ahogy szokás, mert csak egy fordulatszámra lettek optimalizálva /50 Hz=300 rpm/ és nem volt szabad nekik tul sok vibráciot okozni, ami a normális léptetö motoroknál elkerülhetetlen.
Ezért ama közös kivezetések teljesen feleslegesek voltak, ha voltak is ilyenek a motoron. Ahogy láthatod a kapcs. rajzon csak 2 tekercs meg egy kondi volt az egész ( a 6 kivezetéses motoron a 2-2 tekercs sorba volt kötve.)
A 8 kivezetéses motor gyakorlatilag csak 6 kivezetés - csak itt a 4 tekercs mind a két végét kivezették. Ezt kívül kell összekötni, és igy alkotják a 2-2 tekercs középpontját - és megkapod a 6 kivezetést a kapcs rajzod alapján. ( a felsö két kivezetés a gyakorlatban 4 huzal 2-2-t össze kell kötni un. Unipoláris léptetö motor).
unipoláris motor A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Köszönöm...erre nem gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Szivesen,
De látom, hogy milyen marhaságokat csináltak - léptetömotoros technikával gramofont hajtani. Nemcsak zavar ( komoly jelek mennek abban az elektronikában), de a motor nagyságrenddel jobban rezeg - amit igen nehéz lecsillapitani. Anélkül meg átkerül a motorzaj az egész chassira, onnan meg pick-upra. Már a korai SMR motorokkal is ezzel szenvedtek, igy meg adtak a dolognak még egy pofont. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
Sziasztok!
Szeretném a segítségeteket kérni. Van egy unitra lemezjátszóm ilyen pickuppal, és tűt kellene be szereznem. Honnan és mennyiért tudok olyan tűt venni ami biztosan jó hozzá és nem kopott stb? Másik bajom hogy az utolsó számnál nem emeli fel a kart. Ezt hol kell állítani? ÉRdemes lenne másik pickuppot venni hozzá használtan? Mit kell tudni erről a lejátaszóról? Milyen minőség? Hangzásban hogyan lehet javítani rajta? elég másik pickup? Képeket mellékeltem, a válaszaitokat köszönöm!
Szia!
Az egyetlen ésszerű tuningolási lehetőség a hangszedő csere. Ennél többet nem tehetsz a dolog érdekében. A lemezjátszó olyan, amilyen. Használt tűt, vagy hangszedőt SOHA ne vegyél! (Illetve létezik olyan eladó akitől lehet használt terméket venni, de az nem ez a kategória...)
Szia!
Már ezzel a pickuppal is sokat tuningolhatsz rajta. A kar visszatérést biztosan lehet állítani, de ahhoz meg kell bontani a burkolatot.
Rendben köszi, és egy shure M95 G hez képest milyen ez amit ajánlasz és a régi unitra fej? Ha veszek új pick uppot akkor mi lesz a különbség? kb 10 ezret szánnék rá. Vagy erre a játszóra nem érdemes?
Szia! A kar mozgása a mechanika hibájából ered,állványozd fel a gépet,hogy müködés közben alá tudj nézni.Nem egyszerü,mert nincs "célszerszám" vagyis állvány
En könyvekkel szoktam felállványozni,persze ilyenkor mindig megesküszöm,hogy legközelebb csinálok egy forgathatót.Ez a Luca széke-állvány Müködés közben mozgasd a kart ide-oda,látni fogod mi okozza a bajt.A végálláskapcsolóval lesz a gond szerintem. Ebben a kategóriában az Unitra nem volt roszz,de sajna jó sem.Szerintem egy Audiotechnika hangszedöt vegyél bele,olyan 4000Ft körül van,és minden átalakitás nélkül beépithetö.Elégedett leszel a hangjával. A Shure az a felsö kategóriát képviseli,ha ilyet veszel bele,nagyon jól fog szólni,persze Hi-Fi erösitövel.Nekem van egy Unitra g-1100fs lemezjátszóm,ami a csúcsmodell,nem mai gyerek,Ortofon hangszedövel használom,kifogástalanul szól. Amit a hagszedökröl irtam az természetesen egy elfogult vélemény,szeretem a minöségi zenehallgatást.A bekelitlemezjátszók meg,hát igen a nosztalgia a lényeg,Tesla lemezjátszóm is van,a legegyszerübb,mégis örömmel hallgatom néha.Mire mit érdemes,a felujitás öröme dönti el,persze szerintem.
Rendben köszönöm! És melyik típust ajánlod te az audiotechnikától? Honnan lehet megrendelni nagy biztonsággal? Nem lenne baj ha 5ezerből kijönne és jobban is szólna. Üdv!
A legolcsóbbat vedd meg,nézegesd a netet,nagy szórás van.Ha teheted személyesen vedd meg a boltban,ha nem akkor posta.
Vadássz a neten,vannak elszabadult árak.Egy tipus van töle,az minden lemezjátszóba jó.
Értem rendben találtam 9e ft ért és 11500Ft ért ezt az AT91 est. Erre gondoltál? az át szereléshez annyi kérdésem lenne hogy csak simán át forrasztom és kész?
Forrasztanod sem igen kell mert apro konnektorok vannak a hangszedök büvégén, csak le kell huzni és be kell dugni az ujat.
Sziasztok!
Lehet hogy kicsit OFF leszek, de a kérdésem a következő: Van egy Ortofon OMB 20-as pickupom, egy lemezjátszóval együtt vettem. Utánanéztem, csak a tű ára 50 ezer újonnan, ami vagy azt jelenti hogy nagyon jó vételt csináltam, vagy azt hogy nagyon viseletes a tű. Honnan lehet megállapítani a tű körülbelüli futásteljesítményét, illetve honnan tudom hogy nem bántja-e a lemezeket? Lejátszóm egy AKAI AP-100, az előírt 1.5g-os tűnyomást használok, a lemezeim zöme sajnos sercegős, öreg. Fülre milyen jelenségekből lehet a tű kopottságára vonatkoztatni? Mikroszkópos vizsgálattal meg lehet állapítani az állapotot? Nem szeretném tönkretenni a lemezeimet. Köszönöm válaszotok!
Mikroszkóppal jól látható, ha kopott a tű, sőt egy erősebb nagyító is elég lehet ehhez. A fül nem teljesen megbízható ebben, mert a hangzási hibák nem csak a kopás, hanem a beállítás hibáiból is adódhatnak. Pláne kopott lemezeken hallgatva.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |