Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Infra távirányítás

Témaindító: Zsolti1980, idő: Feb 10, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 17
(#) KBal76 válasza proba hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szabad térben, nem korlátozott látási viszonyok közt kell működjön, nem "atombiztos ipari" megoldást akarok (na jó, persze az az igazi), emberi jelenlét mellett.
(#) urh hozzászólása Feb 21, 2015 /

Sziasztok!

Nézegettem a fórumot és nem találtam konkrét dolgot a problémámra, illetve magyar oldalakon nem is található szinte tökéletes leírás!

Szeretnék készíteni egy olyan 3,5mm-es JACK DUGÓS megoldással működő távirányítót telefonhoz ami képes DSLR vezérlésre!

Esetünkben egy NIKON gép lenne. Tisztában vagyok vele, hogy ezek valamilyen impulzus alapján működnek! Viszont nem tudtam még egy olyan kapcsolást se csinálni, ami képes lenne teljes gőzzel egy TV távirányítóból kiszedett IR ledet villogtatni (egyáltalán ez képes vezérelni mást?). 3V-os gomb elemet szeretnék használni + áramforrásnak a kapcsolásba direktbe kötve az IR leddel a 3V-ot teljesen tökéletesen világít.

Valaki épített már hasonlót? Ugye a telefonos programok egy hangot játszanak le ami alapján villog a led és ehhez kellene kapcsolás(a lehető legkisebb kellene , hogy legyen és legegyszerűbb)!

Előre is köszönöm a segítséget mindenkinek és bocsánat ha rossz helyre írtam!
(#) abcdabcd válasza urh hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Szia! Elég zavaros, amit írsz, szóval írd le, hogy konkrétan mi is az amit szeretnél, és mi az, amit próbáltál...

Amit írtál abból azt vettem ki, hogy valamilyen led-et kötöttél valahova, ami még csak nem is villogott...
Meg, valamilyen programok a telefonon zenefájlokat játszanak le...

Szóval zenelejátszóval akarsz vezérelni fényképezőgépet? Ehhez át kell kódolni a fényképezőgép által értelmezhető kódokat zenefájlokká, vagy a telefon honnan tudja egyébként akkor, hogy mit kell küldeni? Vagy ezek kifejezetten fényképezőgépek vezérlésére készült programok? De akkor meg honnan tudod, hogy zenefájlok vannak bennük? Vagy arra érted, hogy a telefon audio-kimenetét használják? Mert ezt se írtad le..

Tehát a telefonod fülhallgató kimenetére szeretnél egy eszközt akkor ezek szerint, amivel lehetne küldeni a fényképezőgépre jeleket? Ezt szintén nem írtad le...

Tehát ezek alapján akkor egy olyan valamilyen áramkört akarsz, aminek a végén egy infra LED van (aminek a hullámhosszát tudod, hogy milyen kell?), és ahogy a telefon fülhallgató-jack kimenetén megjelenik valamilyen jel, az villogtassa ezt a LED-et?
Tehát akkor konkrétan egy LED-meghajtó áramkört szeretnél?
(Ehhez viszont nem is kell tudni, hogy ez egy telefon, ami meghajtaná, hanem az kell, hogy mekkora a feszültségszint, amit a LED-re kötnél, és az adott kimenet mennyire terhelhető, ami hajtaná a valamit, ami hajtaná a LED-et, vagy esetleg a LED-et közvetlenül hajtaná, ha bírja...)

Csak akkor meg az a kérdés milyen telefonod van, és az milyen jelszintet tud produkálni a fülhallgató-kimenetén... ez azt gyanítom, hogy telefononként bőven lehet eltérő szint is.. ha egyáltalán ezt akarod, mert amúgy azt írod, legalábbis egyedül ennek van bármi értelme is, mert attól, hogy csinálsz valamilyen készüléket, ami lehet hogy úgy tud villogni, hogy azt a fényképezőgép "megérti", akkor ahhoz 1- minek a telefon? 2 - ha meg az a led csak villog, akkor meg a telefon honnan tudja, hogy hogyan kell villogtatni? Ahhoz valami szoftver kell... Vagy, ha meg hangfájlokat lejátszva akarod a led-et villogtatni, akkor meg van rá valamilyen megoldásod, hogy a fényképezőgép által értelmezhető utasításokat hangfájlokká kódold?

Vagy, ha meg ez egy kifejezetten erre készült cél-szoftver valamilyen telefonra, akkor meg nyugodtan kiírhatod a nevét is, és akkor viszont meg az a kérdésem, hogy a szoftverrel kapcsolatos valamilyen honlapra esetleg nem raktak ki valamilyen kapcsolási rajzot is, mivel anélkül a szoftvert gondolom úgyse lehet használni, és aki meg a szoftvert megírta, az akkor gondolom csinált valamilyen hardvert is, amit a szoftvere működtet... vagy ezt esetleg nem tette közzé?

Szóval, ahhoz, hogy bármit lehessen írni, légyszíves írd le konkrétan, hogy mi az amit szeretnél (egy infra LED-meghajtó áramkört, telefon fülhallgató jack-kimenetére? -milyen jelszintre?), és mi az pontosan, amit eddig próbáltál... az se gond, ha a kapcsolási rajzot is felteszed, amit eddig megépítettél, és azt írtad, hogy nem villogott, de azt se írtad mit kötöttél és hova...
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

Tehát röviden:

Milyen áramkört próbáltál? -linkelj rajzot
Milyen szoftverrel próbáltad?
-Ez célszoftver, ami ismeri az adott KONKRÉT PONTOS TÍPUSÚ FÉNYKÉPEZŐGÉP-et, amit vezérelni szeretnél? Vagy sima zenelejátszóval, és ahhoz van olyan fájlod, ami jó a gépedhez?
-A szoftver a konkrét jelet adja ki ami a gépre megy, vagy esetleg ezt modulálni kell?
De valószínű, hogy a szoftverhez mindenképp kell(ene), hogy legyen valamilyen áramkör, amihez tervezték... Vagy csak leírják, hogy mivel működik/működne?
(Esetleg az is lényeges, hogy milyen telefonon próbáltad? Bár itt inkább egy szkópos mérés lehetne jó arról, hogy mekkora a jelszint ami kijön a telefonból, így ez első körben lehet nem is lényeges)

A válaszok nagy része valószínűleg azon a weboldalon van, ahonnan ezt az egészet kitaláltad, hogy ezt így meg lehet csinálni, tehát ha belinkeled, akkor itt is láthatja az, aki válaszolna, és akkor esetleg tudhat segíteni, akár anélkül is, hogy lenne ilyen gépe (amit nem is tudunk, hogy konkrétan milyen, azon kívül, hogy Nikon... nem lenne az se meglepő, ha a Nikon pl a különböző gép-generációk között is változtatott volna esetleg a vezérlés módján... Esetleg pl az is jó lehet, ha a fentieken kívül belinkeled a gyári távirányító típust, amit ezzel a megoldással helyettesítenél...

Vagy valami teljesen mást szeretnél? Esetleg hangkártyával pc-n akarod rögzíteni az eredeti távirányító jelét és ezt akarod a telefonról valamilyen zenelejátszóval visszajátszani??
A hozzászólás módosítva: Feb 21, 2015
(#) Inhouse válasza urh hozzászólására (») Feb 21, 2015 /

(#) KBal76 válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Hú, ez azért így max centikrôl mûködhet (túlvezérelve a vevôt), hiszen az infra vevôk modulált IR jelet várnak, méghozzá 33...56 kHz közötti vivôfrekvenciával. Egy sima telefon meg miért tudna a füles-kimenetén kiadni ekkora frekvenciát, amikor a fülünk jóval kevesebbet se hall? Meg ugye a hangfájlok sem ekkora mintavételezésûek, tehát nem is lehet ekkora frekit lejátszatni. Persze van megoldás, ha csak a burkológörbét küldené a telefon (OOK kódolás), és a vivôt az elektronika állítaná elô, mondjuk egy NE555 időzítővel.
(#) urh válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Bocsánat, ha kicsit szűkszavú és értelmetlen lett az írás, mert telefonról írtam meg!

Milyen áramkört próbáltam?

Inhouse Bővebben: Link által linkelt és azok mutációit próbáltam ki.

Milyen szoftverrel próbáltam?

Play Áruházban egy halom ilyen program van, nincs konkrét program, de az biztos, hogy mind a telefon JACK csatlakozóján keresztül egy hangot játszik le, tehát a programok a hangot már tartalmazzák!

A programhoz van valamilyen áramkör?

Sajnos nem találkoztam még olyannal amihez a fentebb említett linktől eltérő áramkört használtak volna.

Milyen fényképező?

Konkrétan ez egy Nikon D3200 lenne, de nem kifejezetten csak ehhez lenne használva.

Eredeti kapcsolóról link?

Bővebben: Link

A szoftver a konkrét jelet adja ki ami a gépre megy, vagy esetleg ezt modulálni kell?

Konkrét jel!

Példaszoftver:

Vagy valami teljesen mást szeretnél? Esetleg hangkártyával pc-n akarod rögzíteni az eredeti távirányító jelét és ezt akarod a telefonról valamilyen zenelejátszóval visszajátszani??

Ezt majd az eredeti célt megvalósítva érdekességképpen "meghallgatnám"!

Előre is köszönöm a kitartó segítséget!
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2015
(#) KBal76 válasza urh hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

A Play store-ból belinkelt program (utolsó linked) bizonyos telefonok BELSÔ IR adóját használja, olvasd el a leírását!
(#) Inhouse válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Elég összeszedett oldal, visszajelzésekkel. Minden eshetőségre van változat. Néha vannak egyszerű, elsőre butának tűnő megoldások. Maga a távvezérlés mehet kábelen is, nem kell erőltetni az IR-t.
Vannak más oldalak is, akár jelalakkal is.
Azt spec én sem látom át, hogy mehet csak simán testre zárással a jack-es kábeles megoldás, és akkor gyakorlatilag az exponáló gomb 2 állása van kivezetve. Vagy ezen megfelelő jelsorozattal egyéb funkciók is vezérelhetőek pl az okos telefonos programokkal...
A kábelest megcsinálom majd én is a Pentax-omhoz, pl. egy régi Joystick karból.

Pentaxnál egészen biztos hogy két kontakt (azaz két nyomógomb) elég, mivel sok éve én is készítettem, K200-ashoz vezetékes távkioldót. Sima 2.5mm Jack dugó kellett hozzá. Már nincs meg a gép. De oda vétek lenne telefonos varázslatot csinálni.
Viszont pentaxhoz lehet IR távirányítót készíteni, még akkor szereztem kölcsön egyet, és szkóppal kimértem a jelalakot. A rajz meg van most is (megtaláltam ). Rémesen egyszerű kódot igényel, mintha meg is írtam volna a programot PIC-be, de meg sose építettem (szimulátorban ment jól).
(#) urh válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Van egy ilyenem is ha valakinek ez segít valamit!

Azonban itt egy olyan is ami nem a belsőt használja:

De viszont nekem az ilyen szimpla ráforrasztod és kész dolog nem működik több fajta IR leddel se.
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Első kérdés: Miért akarsz távirányítót csinálni?
Nem nézek utána, hogy Nikon milyen távvezérlési lehetőségekkel bír, ha elég az exponálás, akkor van valahol egy a kellékeim között, de nagyon kell keresni, mert pici (Másfél dollárért vettem az eBay-n, egyszer használtam).
Ha az építés öröme miatt akarod, akkor vagy mikrokontroller, vagy anyagtemető, ha nem jutsz hozzá a cél-IC-hez. (Olvastam valamikor egy ilyen IC-ről, létezik, de nem tudom, lehet-e külön kapni, és mennyiért.)
Ez egy olyan feladat, amire a mikrokontrollereket kitalálták. Egy kontroller, egy nyomógomb, ellenállás és az infra LED egy házban. Ha gépcsaládot váltasz, akkor másik program, és kalap.
A bónusz kérdésem: Miért telefonnal akarod megoldani?
(#) KBal76 válasza urh hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Ez a videó pont azt mutatja amit írtam már fentebb: lehet hogy fél méterrôl mûködik, mert az IR-vevôt túlvezérli, de hogy a szoba másik végébôl már nem fog az tuti. Mivel nem tud kiadni egy füles-kimenet 36KHz jelet, mert hát minek is tudna. (* szerintem, bár sose mértem, programot se láttam ami tudna 20KHz felett generálni *)
(#) Inhouse válasza KBal76 hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

És IR-en keresztül mivel tud többet?

Nem tud többet. Kevesebbet tud. Két funkciót tudott a távirányító: exponálás, és zoom. A zoom dslr esetében nem játszik. Tehát az AF funkció nem volt IR útján elérhetô.
A vivôfrekvencia 37-38kHz (13.5us-ig led világít, ugyanennyit meg nem).
Az exponálás jelalak úgy néz ki (a burkológörbe), hogy 78ms jel, ez a startbit, utána 3ms szünet, majd 1ms jel és 1ms szünet aránnyal 7 impulzus. A zoom pedig ugyanez, de az utolsó (7.) impulzus elôtt nem 1ms szünet van, hanem 3ms.
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

A lényeg az lenne, hogy ugye ha folyamatosan nyomom a kioldót akkor folyamatosan csinálja a képeket áám... ha a fényképezőt a telefonnal tudnám vezérelni akkor lehetőségem nyílna eltolásra mondjuk jelküldés 10mp szünet jelküldés 10mp szünet vagy ... ha akarom akkor más... az a lényeg, hogy mp-es eltolással tudjam adni a jeleket... mert amikor 1500 képet kell csinálni akkor esztétikusabb lenne valamivel ezt vezérelni. Kábelesre nem szeretném, mert így is van elég kábel belőle... 1-1 alkalomnál...

Azonban egy olyanon is gondolkodtam hogy nem kell telefon, de akkor meg valamit kell építeni ami tudja azt a jelformátumot... és tudja mondjuk egy potméterrel szabályozni azt, hogy mennyi legyen a szünet a két jelküldés között.-.. remélem így már érthető miért fontos a telefonos megoldás illetve ugye, akkor nem kellene infra adót cserélni hanem elég lenne a szoftveres módosítás...
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Kezdem érteni a problémát. A telefonnak az lenne a szerepe, hogy a két expó közti időt tudd változtatni. Jól gondolom, hogy az egyenletes időnkénti expozíció lenne a cél, amit menet közben esetleg módosíthatsz?
Ezzel még nem lőttük ki a mikrokontroller alkalmazását. Továbbmegyek, mikrokontroller felhasználásával külső szenzorok, esetleg változtatható időzítés, a sorozat késleltetett indítása vagy abbahagyása is lehetséges lehet, a kivitelezés költsége csak minimálisan növekedne.
A telefon ilyen célú alkalmazásának az akku kapacitása határt szab, önálló mikrokontroller estén ilyen korlát könnyen áthidalható.
(#) Inhouse válasza urh hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Erre akár egy 555 is megtenné, ami állíthatóan pl. 5-30s-onként kattintana, de kábelen.

KBal76!

Köszi, akkor marad a vezetékes gombos buta!
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Pontosan!
(#) urh válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 22, 2015 /

Ez az 555 nem is hülyeség.... kábelesen.... hmm.... csak hogy valósítom meg?
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Tovább ragoztam magamban a témát.
Ha a projekt büdzséjébe belefér, a egy olcsó BT modul vezetéknélkülivé tehet a kütyüt. A fixen elhelyezett fényképezőgépnek - gondolom - van vezetékes távvezérlési lehetősége. Elképzelhető az exponálás úgy is, hogy az indítás BT kapcsolaton keresztül történik, egy mikrokontroller a paramétereket (infra vezérelt, vagy vezetékkel vezérelt a gép, az infra kapcsolat szekvenciája, ismétlés paraméterei, késleltetés(ek)) megkapja, és utána végzi a dolgát.
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Ez így miért egyszerűbb nekem? De engem ez az 555 is érdekel ha valaki kifejti hogyan kezdjek neki gondolom valamilyen opto kapcsolós megoldás.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2015
(#) proba válasza urh hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Az oldalon van egy astabil multivibrátor kapcsolás. Annak a kimenetére teszel a pozitív táp felé egy jelfogót, tranzisztort bármit, ami a fényképeződet indítja. Az R2 meghatározza kb milyen hosszú legyen az impulzus (T2) , az R1 meg hogy mennyi időnként (T1). Az idők kisakkozása már rád van bízva.A határértéknek esetleg a 50-60s tekinteném. Az ellenállásokra 1Mohm a kondenzátorra 220-470 mF
(#) urh válasza proba hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Linket kérhetek hozzá? Egyébként ez jó is lehet akár... azonban van amikor akár 5 percre is ki kellene tolni. Viszont ismereteim szerint az már régen 555 lehetőségeit szárnyalja túl nem?
(#) Inhouse válasza urh hozzászólására (») Feb 23, 2015 / 1

Proli007-nek vannak fenn nagyon jó, megbízható mindenféle ilyen kütyüjei.
A feladat állítható intervallumon belül egy (vagy kettő? fókusz és kattintás) impulzus kiadása, ami vezérli a fényképezőt. Mivel az IR LED-el meggyűlt a bajod, ezért inkább kábelen keresztül.
(#) urh válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

A cikkei között nem találok, ilyen kapcsolást. Esetleg konkrét linket kérhetek? Vagy írjak neki üzenetet?

Kábelesen milyen megoldások lennének egyébként? Végülis így átgondolva az is jó mert ha kicsi fogom magam felpattintom a vakupapucsba és ennyi... az már csak a doboz kialakítás
(#) Inhouse válasza urh hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Rákeresel az időzítő szóra. A feladott topicokban benne lesz a megoldás, zöménél Proli007 az utolsó hozzászóló, aktív tag.
A vezetékes távirányításhoz az előzőleg belinkelt oldalon (az IR LED-es CR2032-es) van megoldás szintén.
(#) nedudgi válasza urh hozzászólására (») Feb 23, 2015 / 1

Úgy érzem, keverednek az elképzelések.
Azt nem tudjuk, hogy az a fényképezőgép csak infravörös távvezérléssel rendelkezik, vagy tud egyéb, vezetékes távkioldót fogadni? Ha tud vezetékes távkioldást, akkor semmi szükség infra távvezérlésre, az 555 astabil kapcsolás lehet. Egy potméterrel tegergetve időzítő doboz készíthető. Tudni kellene, milyen hosszú impulzust igényel (vesz észre) az apparát. Ha nem elég az 555 által előállítható impulzushosszúség, akkor inkább 556 kellene, egy astabil, egy monostabil felállásban.
KBal76 leírta a szükséges jelalakot. Elképzelhető egy olyan kapcsolás, ami a fülhallgató kimeneten megjelenő jel meglétét detektálja, és ezzel modulálja, kapuzza az astabil kapcsolásban mködő 555 által előállított 38kHz jelet.
Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy komoly vágóprogram, és gyakorlat kell a szükséges vezérlő hangsorozat összeállítására. A módosítás rémálom lehet.
Ha csak infra távvezérlővel működik, akkor nincs mese, céláramkör híján egy mikrokontroller a megoldás. Elfogadható áron más megoldás nem valószínű. Ha már rászánja valaki azt az időt és párszáz forintot, hogy egy időzítőt összeállít 556/555 időzítővel, akkor - két üveg sör árát hozzádobva a projekthez - elkészíthető egy luxusváltozat is.
Tisztázandó még az expósorozat hossza, expók között eltelt idő. Lehetséges, hogy az expozíciók közötti idő nem fér bele az 555 által stabilan előállítható késleltetésbe. Milyen intervallum kellene?
(#) urh válasza nedudgi hozzászólására (») Feb 23, 2015 /

Működik kábelesen is és kábelem is van hozzá egy sima 2,5mm-es JACK van a másik végén annak 3 pólusa zár és már készül is a kép a másodperc töredéke elég a kép elkészültéhez! Persze csak Manuális fókusz mellett ugyanis az autófókuszhoz akár másodpercekig is zárni kellene. (de ez a része már nem lényeg amire kell az úgyis manuális)

Hát akár itt percekről is szó lehet az expo között, de mondjuk ha már ilyen 1 percig kitolható egy expo... akkor az nagyon jó lenne!
(#) Wind-Storm hozzászólása Márc 10, 2015 /

Helló!

Egy infravörös repeatert szeretnék készíteni TV távirányítóhoz.
Remélem jó helyen járok..
Az eredeti elképzelésem az volna hogy ez az áramkör elemről működne. Nem tudom hogy mekkora lenne a készenléti áramfelvétele, esetleg csökkenthető lenne-e valamelyik paraméterének rovására az elemes üzem érdekében.
Melyik a legbeváltabb kapcsolás ehhez?
Következő: »»   9 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem