Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ejj, milyen igaz... én azt a GE Solid State feliratot az adatlapon jól benéztem...
Akkor simán helyettesíthető.
Sziasztok!
Köszönöm szépen a linkeket! És szerintetek milyen típusú tranzisztorokkal lehetne a legjobban helyettesíteni a finál tranzisztorokat?, esetleg MJ15003G-vel?. mondjuk azért az összes tranzisztor érdekelne hogy milyen típusúakkal lehetne helyettesíteni, ami beszerezhető is, jó volna meg építeni ezt a gépezetet, hogy halljam hogy hogyan is szol, mert nagyon dicsérik!
Akit meg érdekli a nyákterv az meg találja az Eelektro Tanyán ITT
Az úgyis az adott készlettől függ hogy hogy tudják összeválogatni, de 10-20%-on belül bőven megfelel.
Sziasztok!
Iskolai feladathoz mérőerősítőt (néhány mV-ről kb 0.5 V-ig), integrátort és S&H áramkört szeretnék tervezni. Az eszköz 100 kHz-es frekvencián fog üzemelni. Fontos, hogy jó zajtűrése legyen. Hogy állja neki? Ismerem az alapkapcsolásokat, tudok számolni, de még soha nem terveztem semmit. Milyen ellenállás és kondenzátor értékeket érdemes választani, hogy jó legyen? A válaszokat előre is köszönöm.
Először is felrajzolsz egy blokksémát, hogy milyen fokozatokból fog állni az erősítő.
Például: bemeneti osztó - előerősítő - végerősítő - műszer meghajtó fokozat (ha van). Ezek után specifikálod az egyes fokozatoktól elvárt paramétereket. Bemeneti osztó: bemeneti impedancia, osztás arányok Előerősítő: Bemeneti, kimeneti impedancia, jelszintek, erősítés, jel/zaj viszony, erősítés, frekvencia, sávszélesség Végerősítő: ua. mint az előerősítő, + kimeneti teljesítmény Műszermeghajtó fokozat: illesztő fokozat, és paraméterei, hasonlóan az előbbiekhez, egyenirányítás, RMS, csúcs, átlag mérőkörök, időállandók, illesztés a műszer fajtájához. Hasznos, ha megvizsgálsz egy oszcilloszkóp függőleges eltérítő erősítőjét, az is a mérőerősítők egy fajtája. Ha mindez megvan, neki állhatsz az egyes fokozatok megtervezésének, felhasználva az alapkapcsolásokat. Aztán a tervezés közben úgyis szembesülsz további apróbb problémákkal amik azért nem kevésbé fontosak, pl. stabilitás, gerjedékenység, visszacsatolás, stb.
Sziasztok
Megépítettem egy mosfett-es erősítőt de nem tudtam beindítani mert a jel már az elején elakadt. A műveleti nem akart beállni úgy ahogy kell. Itt a rajza az első. Most átalakítottam és mostmár minden feszültség jó de csak kis jelekkel dolgozik szépen, ahogy növelem a meghajtást egy tized fölé elkezd torzítani.A második kép
Szia! Milyen műveleti erősítőt tettél bele? Írd meg a 2, 3, 4, 6, 7 lábainak testhez képest mért feszültségét!
2. 0v
3. 0v 4. 11,9v 6. 0v 7. 12V Földelt bemenet mellett. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
A 6-os láb 0V kimeneti feszültsége elég hihetetlenül hangzik. Milyen IC-t használsz?
A 4 -es láb pozitív, vagy negatív? (Gondolom, negatív, csak rosszul írtad)
A világos hátterű rajzon a negatív tápfesznél a D6 rosszul van berajzolva, az fordítva kell.
Szia
első ránézésre szerintem, a műveleti erősítő 2-es és a 3-as lába meg van cserélve, a visszacsatolás miatt, mert az negatív irány szokott lenni, már több rajzon is találkoztam ezzel a hibával, de ha tévednék akkor csak egy párforintos íc-be kerül.
Sziasztok van egy philips fa-931 erősítőm, és olyan gondokkal küzd hogy , hol a oldal jobb oldala némul meg mellette b bal oldala, és felváltva
ha csesztetem a balancet meg a hangerőt akkor be be ugrik a hang az adott oldalakra, ez mitől lehet ? Idézet: „a műveleti erősítő 2-es és a 3-as lába meg van cserélve” Szia! Nincs megcserélve, úgy jó. A T1/T2 földelt bázisú kapcsolásban van, az nem fordít fázist. Csak a végtranzisztorok fordítják a fázist, vagyis a nem invertáló bemenetre kell visszacsatolni.
Valószínűleg kontakt hibásak a potméterek, elsőre azokat kellene befújni, meg a kapcsolókat.
Ha javul, de nem szűnik meg teljesen, akkor ki kell cserélni a potikat.
Igazad van ! Ez egy régebbi rajz és nem vettem észre hogy azt a rossz rajzot tettem fel de valójában jól van a zenner dióda beforrasztva.
Közben cseréltem C5-ös elkót 22µF-re és most a 3-as lábon 0.7 mV van a 6-oson most lett -2.4 v. Az IC TL061.
Csak azon vigyorgok, hogy egy ilyen szép rajzban a PFET és az NFET fordítva van jelölve... még jó, hogy név szerint rakja be, aki megépíti.
Igen, az is rosszul van jelölve.
Hetope: Honnan van ez a rajz? A VF2 -ben eredetileg nincs benne a T3 és a T4, ha jól emlékszem. Ha azok nagyon nyitva vannak, akkor túl kicsi a földelt bázisú fokozatok munkaellenállása, az pedig okozhat ilyen hibát.
Ez már biztató, a kerek 0V nagyon nem illett a képbe. Mostmár elárulom, azért kértem IC típust, mert néha dual műveleti erősítő keveredik oda
A hűtőborda szigetelt a tranzisztoroktól és kap testet? Enélkül gerjedésre hajlamos, amit torzításként is érzékelhetsz.
Sziasztok!
Tudna nekem ajánlani valaki egy jó kapcsolást 2n3055 és bdx18-as pároshoz? Oldalanként 4 pár lenne benne.
Eztet még használják audiocélokra? : )
Magamra Mindet! .. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Kit érdekel egy program?? Hibás jelölés és kész!
Láttam a VF2-es topikon ilyen túláram védelmet és onnan ollóztam. Egyenlőre le vannak tekerve a trimerek hogy ne avatkozzonak bele a mérésekbe. Különben a gerjedést szkóppal ellenőrzöm folyamatosan.
Az lehet, de az N csatornás MOSFET rajzjelősén a nyíl befelé mutat, a P csatornásén pedig kifelé.
De ha rosszul lennének a megépített készülékben, akkor már robbantak volna.
Persze
Van egy Rec paa600-s erőlködöm ebben vannak. Csak meghalt teljesen és szerintem már nem éri meg megjavítani. Ezért gondoltam a tranyokat felhasználva építenék egy másikat.
Utána jártam a dolognak és igazad van !itt van újra
Uraim megérkeztek a retes végtranyók , igaz nem párba hanem sorozatszámra lettek válogatva mert még sem lehetett ezt megoldani de gyakorlatilag vagy a véletlen műve vagy a sorozatszámok miatt a 15003-asok bétája 57-63 a 15004-eseké pedig 130-180. Annyira nincsenek messze egymástól. lehet , hogy a gyártás közben hasonló feltételek voltak adottak a tranyóknak. No de szépen szól a végfok, rövidrezárt bemenetnél 0.02mV kimenő egyenfeszt mértem a végfokon ami szerintem elég jónak mondható. Emellett rendeltem még 20-20 darabot a kritikus ellenállásokból és párba válogatva fogom őket kicserélgetni teljesen egyformára.Ezzel megszűnik a maradék asszimetrikusság is. Nagyon szépen muzsikál ez a végfok meg kell mondjam Milyen nyugalmi áramra állítsam be a véget?
Szia! Mi akadályát látod a javításnak? Járt már ilyen nálam, hagyta magát
|
Bejelentkezés
Hirdetés |