Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Megfelelően működik a számítógép amit a táp ellát?
Őszintén: nem látom mi van megégve, melyik a "sönt", és mi a probléma.
Bekarikázott rész. Ez a kettő a sönt. A karikázott fekete, és körülötte a nyák is.
A táp 2x 20 A tud leadni 12V-on, de egy ágon vettem ki eddig belőle cirka 35 A. Erről az egyről ment egy q6600 3,6 Ghz-en, meg egy HD7850 1,1Ghz-en. kb 300W-ot eszik a kettő együtt. De megoldottam, a CPU fázisa el volt vágva és el volt rejtve a 24pines alaplapi csati harisnyája alá. Most megcsináltam, első fázisról megy a CPU, másodikról a vidikari, és máris nincsenek kékhalálok, meg szétfagyások. Alapon amúgy ment, de tuningba megszenvedtem már vele, emiatt! Idézet: „2db 12V-os ága van, áganként 18 A.” Ezen kívül a táp oldalán a táblázatban szerepl egy adat, hogy +12 V-on az összes teljesítmény nem haladhatja meg a XX W-ot. Ez általában jóval alacsonyabb 18+18 A-nál. Nálam is kerestek olyan tápot, ami 12 V-on legalább 30 A-t lead. Egyik ág 18 A, másik ág 17,5 (!!!) A. 12 V összes terhelhetősége 265 W. Az ugye 22 A. ![]()
Nem tudom milyen táp volt az, ez fénykorában 17,000Ft körül vesztegették, minőségi Gigabyte táp, ha egy ágon kiszolgált mindent!
Viszont.. halk sercegés hallatszik az integrált hangkártyában.. de miért? Nem bóvli, 8 csatornás HD hangkártya van benne, CrystalSound meg minden.. hol lehet a táp zajos? 5, vagy 12V-on? 3,3V-on biztosan nem, mert ott 2200µF helyett 4400µF-es kondi van!
Sajnálom, de hangtechnikához nem igazán értek. Nemcsak a táp, hanem az alaplap kondijait is végig kellene mérni. Ezen kívül még sok más is okozhatja, elég egy kehes csatlakozó valahol a gépben.
![]() Na ezért nem kedvelem a hangtechnikát. ![]()
Nagyon szépen van elrendezve a kábelek, mert plexis..
![]() De most nézem, az line-out néma, csak nem hajtja meg a fülest.. a füleskimenet meg zajos.
Sziasztok!
Kaptam egy tápot aminek számomra érdekes hibája van.A képen (rajzon) bekeretezett leválasztó kondi ki volt durranva.Kérdésem a következő. Érdemes e tovább foglalkozni a táp javításával.Nem akarom feleslegesen pazarolni rá az időt, és a pénzt.
Ha jól látom, akkor ez egy vörösbarna tömbkondenzátor ami a trafó primer tekercsére megy. Cseréld ki egy ugyanolyanra, és indítsd próbalámpán keresztül a tápot (ezt a típust lehet!). Ha a trafó primer oldala nem lett zárlatos, akkor ennyi volt.
(persze előtte szekunder oldali zárlatra, túlterhelésre ellenőrizd!)
Szia!
Ez gyors volt. ![]()
Az eldurrant kondi 2,5 mikrós volt. Legalább még egy 1-es kell oda.
Hali!
Gyárilag 2,2u volt , most 2db 1u van párhuzamosan.150w izzóval sorba kötve , egy rövid villanás , aztán rendesen indul a táp. Hálózatról szintén, a feszültségek normálisak. Úgy néz ki rendbe jött a táp, bár kíváncsi lennék mi durrantotta ki a gyári kondit. Minden esetre köszi még egyszer.
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy van egy felesleges PC tápom, amit alaplap nélkül szeretnék használni. Típusa: Newton Power nps-400ab. Próbáltam már működésre bírni a neten írtak szerint, hogy a zöld némelyik tápnál a szürke kábelt a fekete földdel összekötni egy billenő kapcsolóval és már működik is. Ez mind szép és jó is. Én mindegyiket kipróbáltam táphálózatba bedug, kapcsoló beköt a megfelelő helyekre. Kapcsoló megnyom a táp felbúg szépen megy kb. 5 másodpercig aztán leáll a kapcsoló újra megnyom, kikapcsolom, után újra megnyomom és megint felbúg megy kb. 5 másodpercet és kikapcsol. Kipróbáltam ezt a szürke és fekete, illetve zöld és fekete valamint a zöld és szürke kábelek kombinációjával is. Mindig ugyanaz kb 5 másodperc után kikapcsol a táp és a kapcsoló 2-szeri újbóli megnyomásával megint eljátssza ugyanazt. He bekötök egy LED-es ventillátort, akkor a ventillátor és a LED-ek is 5 másodpercig teszik a dolgukat. A +5 Voltos lila stanbyra egy LED-et kötöttem. És az szépen világít, ahogy kell. A táp dobozát szétcsavaroztam és nem éreztem semmi égett szagot és nem láttam semmit ami elszállt volna. Nem tudom mi a probléma. Remélem tudtok segíteni, fontos lenne, nem szeretnék új tápot venni. Várom a mihamarabbi válaszotok. Előre is köszönöm szépen a segítségeteket.
Csak pár pillanatra érintsd össze a zöldet a feketével. Úgy mit csinál?
Szia!
Legtöbb esetben a zöld és bármelyik fekete tartós összezárásával lehet folyamatos üzemre bírni az ATX tápokat. Vannak eltérések, de nagy általánosságban, a zöld fekete a jellemző.Ha a folyamatos összezárás ellenére is le áll akkor ott valami túlterhelés van .A tápokat terheletlenül nem szabad járatni egy venti vagy led nem terhelés.
Ha csak egy pillanatra érintem össze akkor felpörög és mielőtt kikapcsolna magától megszakítom akkor megáll.
Én is olvastam azt, hogy lehetőleg ne használja az ember terheletlenül a tápot. Szerinted mivel terheljem le? Kibontottam a tápot a kondik jóknak tűnnek az ellenállásokat mindet megmértem amit lehetett, a kódok megegyeznek az értékekkel. Milyen túlterhelésre gondolsz? Köszönöm.
Elég az 5 voltra egy kisebb fogyasztó mondjuk valamilyen izzó 12V 45w a mérés idejére. Üzemszerűen meg amit hajtani akarsz. Ha leáll úgy is a táp hogy , össze van kötve a zöld fekete , akkor valamelyik kondi hibás.Ne ránézéssel javítsd hanem kiszedve , műszerrel mérve , vagy cserével.
Esetleg ha van pár kallódó PC-s alkatrészed, mint például HDD-k, CD olvasók stb, akkor kösd rá őket a tápra, lehetőleg különböző ágakra.
Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget. Szétszedtem újra a tápot. Az egyik kondinak a lába fura volt, mintha nem lett volna beforrasztva, megforrasztottam. Az 5 Voltos ágba bekötve egy 12 V-s 45 W-s izzó. És szépen indult a táp és nem produkálta a fent leírt hiba jelenséget. Kimértem minden feszültséget. És minden rendben, minden érték jó volt. Köszönöm szépen még egyszer a segítségetek.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2015
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni. Ehhez nincs elég tapasztalatom/tudásom. ![]() Egy beazonosíthatatlan 980w-os tápom van ami nem indul el. A PSU csatikra semmi sem kerül ki. A gép jó, másik táppal megy. Teljesen olyan mintha meg sem nyomnám a bekapcs gombot. Képek: (remélem megjelnnek. Ha nem akkor modosítok! ![]() https://lh5.googleusercontent.com/L5BQT55o4WUMKZA5iQyGRQhFjUM8_Eq79AVx_oqWz5E=w607-h809-no https://lh6.googleusercontent.com/uVcMrp1AEZxefLDW4hoH0bzgF0KiB6PFlgFHvrep07o=w958-h719-no https://lh4.googleusercontent.com/yopB9uKKqutp7BVZZENb0TPqjyvbe54fornPSu04Z-Y=w958-h719-no https://lh5.googleusercontent.com/-O5qXkrgBVEw/VQQjbLxdFtI/AAAAAAAACb4/GRwQrCLc_XY/w607-h809-no/20150314_130208.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-tTOqJIT7deI/VQQjlAkLqVI/AAAAAAAACcQ/FW4ElkJ2ZVs/w958-h719-no/20150314_130229.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-kbhHi05Hpwc/VQQkJ6Xs_QI/AAAAAAAACdM/qRdWB_henmU/w958-h719-no/20150314_130235.jpg https://lh4.googleusercontent.com/-7rpD1W8crSw/VQQj2Y8BK0I/AAAAAAAACcc/AcNbm0t3PC0/w607-h809-no/20150314_130242.jpg https://lh5.googleusercontent.com/-uYdKRFwfe3o/VQQkE8GKwoI/AAAAAAAACdA/rPQBnXarw8w/w607-h809-no/20150314_130316.jpg https://lh6.googleusercontent.com/-u2dwqszHR34/VQQl1YxKu1I/AAAAAAAACeY/ppcWtaMEMOk/w958-h719-no/20150314_131239.jpg
Hali!
A tápfeszt megnézted? Egyáltalán kap hálózati tápot? Bizti van benne? Csatlakozva de be nem indítva a készenléten van 5V?
Elsősorban ott keresd a hibát, miért nincs készenléti. Kondikat cseréld vagy ha van műszered akkor ki is tudod mérni. ESR-re.Addig ameddig nincs készenlét , nem fog indulni. Bár elég bonyolultnak tűnik.Sajnos nekem így ment el egy komoly Zalmannom, mert rajz nélkül képtelenség volt megjavítani.
Nagyon köszönöm a tippet! Megpróbálok valamit méricskélni.
Rajz nélkül sajnos nem nagyon tudok hozzá állni ![]() Reméltem valakinek van valami gyakorlati tippe vagy látott már ilyet :S
Hello
Azt szeretném kérdezni hogy bisztonságosan tudnék ventit cserélni a tápban? Egy corsair cx430 modell a problémám az hogy bár nagyon halk nem eléggé halk. Egy Coolink swif 2 ventit szeretnék bele rakni mert az hangtalan. De: A swif 3 pines ventis A tápban elvileg (kép alapján) 2 pines van Illetve mivel egy tökéletesen működő tápról van szó, azt szeretném kérdezni hogy hogy lehetne megoldani ezt?
Szia!
Annyi a dolgod, hogy szétkapod a tápodat és bekötöd a pirosat és a feketét az uj ventidnek, a régi helyére és a 3. szálat "lógva" hagyod. Ennyi a történet és már megyen is tovább csendesen. ![]()
A ventillátoroknál a bekötés szabványos.
Fekete: minusz Piros: plusz sárga (fehér): a fordulatszámot jelzi vissza
És még lenne egy kérdésem.
Az bisztos hogy a csere jobbá tenné a táp hűtését ugyanis a légszállítás a másfélszeresére növekszik. Hangtalanul. Ám ez egy GARIS táp mennyi az esélye hogy kár tehetek benne? Azt hozzá teszem nem vagyok kezdő PC s és az elektronikában is értek egy kicsit, sok tápot szedtem szét már de ez komolyabb darab.
Tápot szétszerelni nem olyan nehéz, mindössze pár csavart kell csak kicsavarni - a gond ott van, hogy egy csavart általában leragasztanak, tehát látni hogy szétszedték. Persze ha garanciaidőn belül nem megy tönkre, akkor nincs baj.
A komolyabb tápoknál a venti általában nem forrasztott, hanem egy kis csatlakozódugó van a végén, amit a panelen lévő tüskékre kell rádugni. Tehát ha ügyes vagy, akkor ezt a kis dugót át tudod tenni az új ventire (bekötés szín szerint egyezzen!), a harmadik szálat akár le is csípheted. A jobb hűtés mindenképpen hasznos a táp (és főleg a kondenzátorok) élettartama szempontjából. |
Bejelentkezés
Hirdetés |