Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2524 / 3994
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Megpróbálom érthetően leírni.
Hőmérsékletet szeretnék mérni. Ehhez van egy MCP9700A hőszenzorom. Bővebben: Link
Ezt egy multiméterrel mérem. Egész jól mér, nem nagyon téved, de az a gond vele, hogy 0°C-on 500mV a kimeneti feszültsége. Jelenleg például a szobában 21,7 °C van, ezért a multiméterrel 717mV-t tudok leolvasni.
Ez így nagyon zavaró, mert magamban ki kell vonnom mindig 500-at.
Azt szeretném megoldani, hogy ha 21,7°C van, akkor annyit olvassak le, tizedespont helyesen.

Itt a fórumon adták azt az ötletet, hogy akkor a legegyszerűbben egy feszültségosztóval tudom megoldani, ki kell vonni belőle 500mA-t, és akkor jó lesz. Igen, de akkor a tizedes pont el fog csúszni 21,7°C-on a leolvasható érték 217 lesz. Ez így már elég pofás lenne, de szeretném a tizedespontot a megfelelő helyre varázsolni.
Megvettem amit linkeltél tegnap referencia ict. 2,5V. Bővebben: Link
Mivel meg lett oldva a feszültség stabilizálása ezért már meg lehetne oldani a feszültségosztást.
A hőszenzor kb. 1-2mA-t fogyaszt.
Nos ezt szeretném valahogy megoldani, milyen ellenállásokra lenne szükségem?
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2015
(#) morgo válasza teszti hozzászólására (») Márc 20, 2015 / 1

Szia! Feszültségosztóval nem tudod biztosítani, hogy mindig 500 mV essen rajta. Nem lesz jó. Fogj egy műveleti erősítőt, beállítasz 1x-es erősítést, majd az offsetet eltolod a szükséges mértékben.
(#) teszti válasza morgo hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Miért nem? Nem azért kell bele a stabilizátor, hogy stabil legyen a 2.5v?

A műveleti erősítőst hogyan tudom megoldani? Tudsz benne segíteni?
Nekem az lenne a lényeg hogy nagyon egyszerű legyen, mert még nem csináltam ilyet.
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Hello! Akkor egyszerűen.. (Mert gondolom egy multiméteren szeretnéd látni a hőfokot.)

MCP-DVM.png

(#) teszti válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Szia! Köszönöm. Leírod, hogy mi miért van ott.
Én összesen 4 ellenállással próbálkoztam de nem jött össze. Odáig eljutok, hogy 1:4 arányban leosztom a 2.5v-ot, így a multiméterrel pl. 217mV-t látok, de ha ezt a 217mV-t le akarom osztani 1:9 arányban (megtizedelni, hogy a tizedespont ugorjon egyet) akkor nem az jön ki, hogy 21.7mV, hanem teljesen más érték.

Hello! Ugyan azt tettem, amit leírtál. Az R2/R3 osztja a 2,5V-ot 500mV-ra és a különbségi jelet R4/R5xR6 osztja le a tizedére. De csak akkor működik "pontosan", ha az 500mV osztóárama sokszorosa az 1:10 osztásnak. Ha nem, a hőfokváltozás elhúzza az 500mV referenciát.

Az utolsó előtti mondatod az mit jelent?

Egyébként ezt a 4-5 ellenállást nem lehet valahogy 2 ellenállással megoldani?

Az MCP felőlfolyó áram elhúzza az 500mV referencia feszültséget.
"Egyébként ezt a 4-5 ellenállást nem lehet valahogy 2 ellenállással megoldani?"
Már megbocsáss, de átgondoltad ezt? Drága? Bonyolult? Vagy mi?
Igen, van kétkerekű autó is, csak épp biciklinek hívják.
(#) Kapagerenda hozzászólása Márc 20, 2015 /

Üdv,
Nekem a vezetéknélküli áttvitellel kapcsolatban lenne kérdésem. Ha mondjuk van egy egyszerű kapcsolás amely úgy működik, hogy ha az adó részen megnyomunk egy gombot akkor a vevő részen kivillan egy led ez mitől van? Azt értem, hogy elektromágneses hullámokat továbbit az adó és azt veszi a vevő, de ez ugye nem feszültség szóval mitől villan ki mégis a led a vevő oldalon?
(#) kadarist válasza Kapagerenda hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Szia!
Tudod ez olyan, mint amikor hallgatod a rádiót és fogod magad, a hangszóró helyére bekötsz egy LED-et. A LED szépen világítani fog a hangerőtől függően.

Közben már rájöttem hogy hülyeség.

Egyébként ezt hogyan kell bekötni? Bővebben: Link
(#) teszti válasza teszti hozzászólására (») Márc 20, 2015 /

Lehet hogy amit morgo írt könnyebben kivitelezhető lenne számomra.
Ebben tudtok segíteni? Nem igazán értem, hogy amit leírt azok mit jelentenek.
Ez bonyolultabb mint ellenállásokkal játszadozni?
(#) bbalazs_ válasza Kapagerenda hozzászólására (») Márc 20, 2015 / 1

Az ado kibocsat az antennajan keresztul egy elektromagneses hullamot, ami a teljesitmenytol es frekvenciatol fuggoen a terben valameddig terjed meg felfoghato modon. A vevo oldal egy erzekeny antenna, ami a (viszonylag) nagyon gyenge jelet felfogja, erositi, osszehasonlitja a kivant jellel es ha egyezik, akkor a vevoegyseg tapja (halozat, elem, akksi) altal taplalva felvillantja a ledet.
Vagyis az eredeti jelet csak a vevo erositoje kapja meg, a tobbi a helyi eroforrasokbol dolgozik.

Mar ha erre gondoltal es nem az elem nelkuli radiovevore.
(#) Imi091 hozzászólása Márc 21, 2015 /

Sziasztok!

Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan tudnám megoldani egy sima nyomógomb(amíg nyomom addig zár), kapcsoló segítségével, hogy három esetleg négy állású legyen? Egy RGB led sort működtetne. Fontos, hogy pici kapcsoló legyen ezért merült fel ez az ötlet.
Köszönöm előre is az ötleteket
(#) tomi274 hozzászólása Márc 21, 2015 /

Szervusztok!

Szeretném segítségeteket kérni a tekercselésben. Hogyan tudom kiszámolni hogy mennyi menetszám kell bizonyos feszültség eléréséhez? Mekkora áramot fogok kapni, stb? Neten nem találok semmi képletet.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Üdv, Tomi
(#) Petyaa hozzászólása Márc 21, 2015 /

Üdv mindenkinek! Van egy napelemes kerti lámpám aminek a kimenő feszültsége a led felé 2.5-3v között mözög. Hogyan lehetne megoldani hogy 3.5-4v között lehessen a kimenő feszültség? Köszönöm előre is!
(#) granpa válasza tomi274 hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

A transzformátorkészítés (információ) téma képei közt mindent megtalálsz. Menj az elejére.Azért a NET-en is fent van, ha jól keresed.
(#) nedudgi válasza Petyaa hozzászólására (») Márc 21, 2015 / 1

Milyen színű LED van abban a lámpában? Milyen akkumulátor?
A feszültségátalakító kimenő jele nem éppen egyenfezültség. A műszered ennyit mutat, de ez nem jelent semmit.
A feszültség az átfolyó áram hatására alakul ki, adott akkumulátor töltöttségnél és állapotnál ennyi. Ha egy elkót raksz a LED mellé, akkor jobban látszik, mi van a kimeneten.
(#) Petyaa válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

Gyárilag fehér színű led van benne, az akkuja 40mAh gombelem...tavaly amit vettem ugyanilyen formája van abban 300mAh AAA akku volt. Színváltós ledet akarok bele tenni de színt nem bír váltani, a kezdő szín világít csak rákötve.

NiCd akkumulátort tegyél bele, legalább 450mAh kapacitással.

Köszönöm válaszod! A napelem mérete kb 9 cm2 fogja bírni az utántöltést?

Tavaly ilyenekre cseréltem a kertemben. Nálam bírta, sima fehér LEDdel.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2015

Okés, köszönöm
(#) Mdavid hozzászólása Márc 21, 2015 /

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni. Egy hálózati csatlakozónak melyik lába mit jelent? LED tápegységre szeretném kötni.
Ezt szeretném ezzel összekötni.
Ha szeretnék egy ilyen kapcsolót is beiktatni, akkor azt hova kell kötnöm?
Köszi előre is!
(#) Bakman válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

A dugaljban (AC beépíthető dugó) a középső a földelés, a másik kettő (fázis, nulla) annyira nem lényeges. A tápegységen balsó jobbra haladva: + V, - V (három - három sorkapocs), földelés, nulla, fázis (egy-egy sorkapocs).

A kapcoslót az AC dugó és a tápegység közé rakd. Így ha kikapcsolod, nem lesz semmi fogyasztása a tápegységnek.
(#) Mdavid válasza Bakman hozzászólására (») Márc 21, 2015 /

Köszi!
Akkor ha mondjuk a tápegység földje és a csatlakozó földje közé rakom a kapcsolót, akkor úgy jó lesz?
(#) lukacsp válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Nem!
Bejön a 230V aljzaton a táp, onnan L és N a kapcsolóra, kapcsoló másik sarkairól a tápra az L és N.
(#) Csupasz válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1

Szia! Ha ennyire nem vagy tisztában a hálózati feszültséggel, inkább ne csináld! Könnyen szembetalálod magad a birkózógéppel!
Kérj egy olyan segítséget, aki konkrétan, a helyszínen megmutatja, mit, és miért kell csinálni. Életveszélyes!
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) aramis hozzászólása Márc 22, 2015 /

Sziasztok! Van egy SANYO 2 magnós lemezjátszós rádió tuneres hifi,Azt szeretném kérdezni belehet- e kötni egy elektromos gitárt és ha lehet hová kell beilleszteni a vezeték végét.?
(#) Bakman válasza aramis hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Mutass egy fényképet az elejéről és a hátuljáról, hogy lássuk, milyen csatlakozási lehetőségek vannak rajta.
Következő: »»   2524 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem