Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2525 / 3994
(#) gernerakos hozzászólása Márc 22, 2015 /

Üdv!
Melyiket jobb egy erősítő árnyékolására kötni: a táp GND-jét vagy a konnektori védőföldelést?
(#) aramis válasza Bakman hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Igy sikerült. Alul csak egy PHONES aljzat van. hátul pedig csak a cd hüvely pár és a hangszórók kimenetei.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015
(#) Mdavid válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Köszi! Sajnos a boltban, ahol vettem, hiába kérdeztem meg, nem mondták el, mondván, nincs idejük elmagyarázni
(#) reloop válasza aramis hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Szia! A CD bemenet előerősítő használatával alkalmas lesz.
(#) mikrokapcsolo válasza Mdavid hozzászólására (») Márc 22, 2015 / 1

Helló! Így kösd be. A földelést pedig ne szakítsd meg. Ha van egy multimétered, mérd meg, a kapcsoló melyik két lába kapcsol össze (ált: jobb alsó - jobb felső, bal alsó - bal felső, ha úgy nézed, ahogy a képen van). És vigyázz a hálózati feszültséggel, nem játék. Ha nem vagy biztos magadban, inkább tényleg kérj segítséget.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2015

tap.png

(#) Mdavid válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Ez nagy segítség, köszi!
Szerintem elviszem egy másik üzletbe, és megkérdezem ott
(#) aramis válasza reloop hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Nem tudom igazán ,hogy miért van mellé írva a cd hüvely párhoz L R
(#) nedudgi válasza aramis hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A legtöbb CD lejátszó két csatornás kimenettel (sztereó) rendelkezik. Az L a bal, az R a jobb csatorna bemenetét jelöli.
(#) Imi091 hozzászólása Márc 22, 2015 /

Erre esetleg valaki?
(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Hello!
Nem igazán tudni mit-hogyan szeretnél kapcsolni, de legyen "négy kimented egy gombról"..
(#) BEMcorp válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

A léptetést direkt az engedélyezés lábra kötötted?
(#) proli007 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Nem sok különbség, csak a gomb elengedésénél lép. De lehet a másik lábra is kötni. (Egy másik rajzomból másoltam át az elejét.) Amúgy szerintem ezzel "nincs vége" a dolognak, mert szerintem nem lehet tudni mit is akar a kolléga..
(#) Imi091 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 22, 2015 /

Esetleg valami egyszerűbb megoldás? nyáklapot nem igazán szeretnék készíteni.
Amire kellene, egy RGB led szalag(~1m,12v) ki/piros/zöld/kék kapcsolása de ha 3 állású a megoldás úgy is jó lenne. A nyomógomb pedig azért merült fel, mert helyszűkében vagyok és egy sima 3 állású kapcsoló nem hiszem, hogy elférne vagy ha valahogy el is férne az a jó ízlés határait átlépné
(#) BEMcorp válasza Imi091 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Akkor neked EZ kell.
Nem kell nyáklap, és nem kell a koszos forrasztgatás, építgetés.
Csak megveszed, rákötöd a LED-szalagra, és működik.
(#) pindroch hozzászólása Márc 23, 2015 /

Sziasztok,

egy kis segítséget szeretnék kérni:

HGLI 80 W-os lámpát szeretnék működtetni 12V-os autó aksiról inverter segítségével.

Összeraktam a fojtóval, hálózatról szépen megy, viszont aksiról kicsit villódzik a fénye, valamint a fojtó zúg. Jól gondolom, hogy egy kondenzátor segítene a villogáson? A fojtó miért zúg?
Kondenzátort milyet kell bekötnöm?

(amikor 160W-os HMLI-t használtam, nem volt villogó fény, egyszerűbb is, csak a HGLI+fojtóval tovább tudok világítani egy aksiról, mint a HMLI-vel, ezért lenne jobb a HGLI+fojtó)

Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Imi091 válasza BEMcorp hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Szinte maga a tökély! Lemérem, hogy befér-e, de 1gomb-al számoltam szóval így másik helyet kell nézni neki vagy más megoldást kell keresni az elhelyezésre
Egyébként nagyon jó az ötlet, Köszönöm!
(#) hubandika hozzászólása Márc 23, 2015 /

A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2015
(#) lukacsp válasza hubandika hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Rákötsz egy kutyaközönséges 2x0,75-ös kettős szigetelésű kábelt aminek a végén van egy dugvilla (lehet ilyet készen kapni), és megvagy.
A második típus amit linkelsz abba be van építve egy kapcsoló, ami egy lelógó zsinór meghúzásával be-ki kapcsolható. Ilyen neked szerintem nem kell.
(#) hubandika hozzászólása Márc 23, 2015 /

Nagyon köszi a gyors választ. Ennyi lenne az egész? Ez jó hír !

Például ilyenre gondolsz? Bővebben: Link
De találtam egy ilyet is, jobb áron : Bővebben: Link

A húzókapcsolós valóban nem kell nekem.
Köszi, András
(#) lukacsp válasza hubandika hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Pont ilyen kábelre gondoltam.
Amikor linket teszel be használd a lenti "LINK" gombot, mert a modok kiporolják a seggedet!
Szerk: látom jó útra tértél
(#) magampist hozzászólása Márc 23, 2015 /

Sziasztok!

A porszívóm megadta magát - ez egy Panasonic mc-e7101 típusú gép. Van benne egy elektronika, de ha a vezetékeket a motorra kötöm közvetlenül, akkor megy rendesen.
Kérdésem: kidobhatom-e az elektronikát belőle?
Köszi a válaszokat!
(#) kadarist válasza magampist hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Szia!
Te írtad, hogy rendesen megy, tehát kidobhatod.
(#) magampist válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Oké, mondjuk hosszan nem próbáltam, de elindul és egyenletesen megy ... legalábbis ameddig én nyomattam neki.
De ha ki lehet dobni az elektronikát, akkor egyáltalán minek bele?
(#) Mircsof válasza magampist hozzászólására (») Márc 23, 2015 / 1

Mert gondolom volt egy potméter, amivel lehetett a motor szívóerejét változtatni. Amit most hogy kiszerelted már nem tudsz szabályozni, hanem maxon megy. Ha nem így van akkor nem szóltam.
(#) kadarist válasza magampist hozzászólására (») Márc 23, 2015 / 1

Lágyindítót szoktak beleépíteni meg potméteres teljesítményszabályozót. Egyik sem okvetlenül fontos a motor működéséhez.
(#) gernerakos hozzászólása Márc 23, 2015 /

Üdv!
Csak egy buta kérdés, mely inkább csak megbizonyodás, mintsem kérdés.
Tehát ha egy transzformátor megegyező feszültségű szekundereit sorba párhuzamosan kötöm, akkor a belőlük kivehető áram összeadódik?
Értsd: van egy 2*9V-s 18VA-s trafóm, aminek párhuzamosan kötöm a szeunkdereit, akkor a így kapok 9 voltot, és 2 ampert, egyébként meg szekunderenként 1A-t?
(#) proli007 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Hello! Ez pontosan így van. De ez "szekundereit sorba párhuzamosan" igen csúnyán hangzik. Mert vagy egyik, vagy sorba, vagy párhuzamosan..
(#) gernerakos válasza proli007 hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

Csak párhuzamosan, bocsánat. (Fáradt vagyok, na. ) Köszönöm a megerősítést.
(#) karrr hozzászólása Márc 23, 2015 /

Sziasztok.
Tudná valaki segíteni abban, hogy hol tudnék hozzájutni 12v 4a diódához? Markolóhoz kellene.
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Márc 23, 2015 /

A párhuzamos kapcsolásnál (is) figyelni kell a megfelelő tekercsvégekre. Egy-egy tekecsvéget köss össze, és a maradék két vég között mérj feszültséget. Akkor szabad összekötni a maradék két véget, ha 0 vagy nagyon kis feszültség van köztük. Ha 18V-ot mérsz, akkor ne kösd őket össze, mert leég a trafó! Ha 18V-ot mérsz, akkor fel kell cserélni az egyik tekercs végeit, úgy már jó lesz.
Következő: »»   2525 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem