Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1686 / 2532
(#) IOsys válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Most utánaolvasva én is látom, hogy így kéne. Csakhogy ez a Dracula FET-es erősítő. Ennél hogy? Azt is olvastam, hogy szkóppal hogy kell szinusszal, azt is megcsinálom, csak előbb szeretném befoltozni ezt az ismeretbéli lyukat. Soha nem tanultam ilyesmit és a cikk, ami alapján építettem, nem tér ki ilyen kezdő kérdésekre.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2015
(#) reloop válasza IOsys hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Kénytelen leszel a tápáramot mérni, ami a tényleges nyugalmi áramtól a műveleti erősítő és az R8, 10 miatt kicsit több lesz. Teljesen letekert poti állásban láthatod majd az alapáramot, amit mérés során le kell majd vonni, bár arányaiban nincs nagy jelentősége.
Mindegy melyik tápoldalt méred, ugyan az az áram folyik mindkét helyen. A mérés során ne legyen rajta hangszóró, és a bemenetet kösd testre, vagy ha van, tekerd le a hangerőpotit!

Köszönöm! A +/- táp miatt nem csak a felét kell mérnem az egyik tápágban? (80mA a cél)
A szkópos beállítás úgy zajlik, hogy ráaggatok 8 ohmot a kimenetre, megmérem rajta a feszt, 1W-ra beállítom neki a hangerőt (Unégyzet/R), és addig tekergetem a trimmert, amíg a szinuszból a torzítás el nem tűnik?
(#) cemeny hozzászólása Márc 31, 2015 /

Sziasztok!

Nemrég építettem egy 2x25W erősítőt Nagyon szépen szól, nincs zaja.. szinte tökéletes (bár tökéletes nincs ). A következő dolog, amibe bele szeretnék fogni, az egy 2x100 vagy 2x200W erősítő lenne. Szóval ehhez kérnék segítséget. 2x25W-ról rengeteg helyen találtam infót, viszont nagyobbról nemigazán.

UI: Most egy 1973-ban készült Kenwood ksq-400-at újítok fel és hajtok meg a szobámban ^^
(#) blasz válasza cemeny hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Szia ST151.minden a topckában van.
(#) ttihi66 hozzászólása Márc 31, 2015 /

Hellosztok mi a velemyetek ibiza amp 300-rol? Egy par sal spa 3040 lenne rákötve.Pcvel van összekötve kell hozza valami hogy jobban szoljon, keveröpult, eqvalizer?
(#) 13_Balu50 válasza ttihi66 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Nekem 800-asom van , de közel sem tudja, amit ráírtak, a tiéd is kevesebbet tudhat , olyan nagy teljesítményt ne várj tőle. A PC kimeneti árama elég neki, én teljesen ki tudom vezérelni vele az enyémet mind az öt led világit.
(#) blasz hozzászólása Márc 31, 2015 /

A végtranzisztorok MJ21193-94 lenne,a "véges" meghajtóra pedig 2SA1943-2SC5200 Gondoltam ezekből van jó pár darabom a fiókba,és a végfok 4-6 pár végtranzisztorral épülne.Itt a megoldás amit átvennék én is.
Bővebben: Link

A 700w rajz
(#) reloop válasza blasz hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Mellékelem a kapcsolási rajzot. A megplusszolt tápfeszültségről pár sorral lejjebb találsz értekezést.
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

A Baji féle megoldásokra gondolsz ami lejjebb tárgyaltatok?

Így van, tudom nem szereted ha nagyon fűt a végfok
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Köszi értem én..

Akkor átrajzolom az st-t ezeknek megfelelően,vagy esetleg kellene valamit még átalakitani,módositani a kapcsoláson?
(#) ttihi66 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Értem. Csak az a érdekes majd nem teljes hangon kell lenni hogy szoljom,meg keves a basszus hiaba adok gepen akkor se sokkal jobb.

A PC nek kb 1 V azaz 1000mV a kimenőjele, azzal jól ki kellene vezérelni azt az erősítőt. Nekem egy telefon is majdnem kivezérli teljesen. Jó a kábeled ami összeköti a PC-t az erősitővel ?

Igen jo mert nem regen vettem, árnyékolt meg minden.Mert másik erösitövel erösebben szol,peddig 5.1.Azért kérdeztem kell e valami közé.

Nekem nem kell. Ha keverőt raksz köze ott lehet hangszínt állítani vagyis mélyebb hangot adhat ki és nagyobb a keverő kimeneti jelszintje is ezáltal hangosabban szólhat.
Miért milyen erősítővel szól jobban ?

A VR1 100 ohm poti számít újdonságnak, amivel a kimeneti DC-t szépen ki lehet nullázni, valamint a Q5 darlington a nyugalmi állításához.
Mekkora tápfeszültséget tervezel? Az R5-öt érdemes hozzáigazítani.

Egy kenwood krf v6060d házimozi erösitö jelenleg azt használom. Mert az ibiza t a hétvégen szereztem. Azért érdeklödöm. Hogy erdemes e vele foglalkozni.

Te tudod, 2 x 100W körül teljesíteni kellene neki, a mélynyomót eléggé meg kellene neki mozgatni.
Köss rá egy cd lejátszót vagy más hangforrást . Annyit tudnia kellene, mint amennyit a házimozi erősítő.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Hány led világit az előlapon ? Mert ha mind az 5 tehát a piros is, akkor ennyit tud.
(#) djloui válasza ttihi66 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Szia tanulópénz ez a véleményem mindkettőről (inkább spórólj még egy kis pénzt rá) ha nem kelleni fog még egy magas sugárzó is legalább és egy hangváltó.
(#) zotya1983 válasza ttihi66 hozzászólására (») Márc 31, 2015 /

Szia! Személyes tapasztalatom van az Ibiza amp szörnyűségről Semmi jót ne várj tőle se hangzásban se teljesítményben. Nekem egy Ibiza amp 1000 típusú 2X800W (Papíron) féle erősítő volt az alany. Megmondom frankón az itthoni szobai Technics Sa-Ex 120 as 2X100wattos erősítőm mint hangzásban mint dinamikában mint teljesítményben úgy döngölte földbe hogy öröm volt azt hallgatni Nekem a sokol rádió jutott eszembe a középtartományról amikor egy ibizát meghallgattam,nagyon rosszak a torzítási tényezői is,rogyik az egész tápegység szó szerinz csak puffogott.A SAL mint hangszóró vegyes érzelmeim vannak vele nekem is ez van de az SPA 4050 es mélysugárzó,felette dp 10 dómokkal,és mivel kevés a 2 út kiegészítve egy középsugárzóval 33µF al kikísérletezve szépen szól. Nos a lényeg a SAL alumínium csévetestje miatt lomha,örvényáram nagyon magas,ez miatt a névlegesnél jobban terhelhető ám az érzékenységi tényezőja nagyon alacsony,és ez egytől egyig mindegyik középmélyre érvényes ami sal.86-90dB a maximum utána hiába pumpálod bele a wattokat nem szól jobban csak fűt.
(#) IOsys hozzászólása Márc 31, 2015 /

Urak! Megépítette már más is ezt a végfokot? Dracula FET-es végfok
Mindent a leírtak szerint építettem be, a nyugalmi áram beállításakor az áram csak nőtt, nőtt, rámértem a darabonként 2300 Ft-os OPA táplábaira, 50V figyelt ott, max 30-at bír az IC.
5x átnéztem az egészet, nincs zárlat, nincs szakadás, az IC feszültségét biztos, hogy a leírásban megadott ellenállások állítják be, nem raktam be véletlenül másikat.
Szerk: +/-30V-ot bír az IC, ez azt jelenti, hogy az 50V nem is hiba? Csak éppen melegszik és megy fel a nyugalmi áram.

Szia! Így keresd a sorstársakat!
A FET-eket nem raktad elég komoly hűtőfelületre, azért fut fel gyorsan az áramfelvétel. A nyugalmit üzemmeleg bordánál kell beállítani, mikor a terhelés hatására már nem tud jobban felhevülni. A kapcsolás szegénységi bizonyítványa a nyugalmiáram hőfokfüggése, azért együtt lehet vele élni.
A stabilizátorokat IC nélkül rakd rendbe, nyilván valahol hibádzik. Átolvasom azért a cikket, de nem hiszem, hogy el lenne valami írva...

Ja.. hogy a nyugalmi áram beállításához terhelés is kéne? Egyébként teljesen hidegek a hűtőbordák. Vakon repülök és kicsit drága ehhez ez a végfok. Megköszönöm, ha segítsz.
Az OPA adatlapja: OPA552
Tehát az IC számára beállított +/-25V (LM317T és LM337T) esetén az IC lábain mért 50V normális? És az is normális, hogy az IC meleg?

Először is be kell tenni az izzót a trafó elé ahogy szoktuk, ha elfut az áram ne menjen semmi tönkre.
Feszültségről testhez képest beszélünk, ha csak valami nem indokol más vonatkoztatási pontot. Ha IC 4-es láb testhez képest -26V és a 8-as +26V akkor minden rendben. Az adatlapban láthatod az IC tipikus áramfelvétele vezérlés nélkül is 7mA, kiszorzod (mostmár) az 50V-tal, az bizony melegedhet szépen.

Hoppá, köszönöm. Az izzó bent van.
Most örülök, mert épp a napokban láttam egy videót, hogy elszállt az OPA +10V tápfesztől, ez meg itt 4500 Ft-nyi OPA az asztalomon.
Tehát nézzem meg IC nélkül a stabilizátorokat, aztán ha jó, tegyek 8 ohm terhelést a kimenetre, és nézzem az áramot és tekergessem a trimmert?

Nincs a stabilizátornak semmi baja, szerintem a 4-8 lábak között mérted az IC feszültségét és nem erre vonatkoznak a határadatok. Jól látom?
Igen, járasd meg egy kicsit az erősítőt terheléssel, alacsony (5-10mA) kezdeti nyugalmi árammal, majd megszüntetve a bemenőjelet ismételd meg a mérést. A kellő bemelegedéshez majd el kell távolítani a védőizzót, mert nagyobb hangerőn leszabályozza az erősítőt. Ahogy melegszik a borda mindig meg kell állni egy kicsit és vezérlés nélkül ellenőrizni a nyugalmi áramot.
A FET-eket remélem csillámmal és pasztával szerelted a bordára.

4-7 lábakon mértem, a 8-as láb nincs használva.
Köszönöm az infót, most már végre kikeveredek az alkonyzónából.
Szilikongumit kaptam, nem csillámot, a paszta fent van, pontosabban grafitzsír, amivel a procit kenem. (Nincs rajta keresztül zárlat, megmértem)

Ja bocs 4-7, mert szingli műveleti erősítő.
A szilikon is jó lehet, azt ellenőrizd, hogy tapintásra a MOSFET tokja nem lehet jóval melegebb a bordánál.
Az ennek az ördögi köre, hogy minél melegebb a tranzisztor annál több drain-source áram folyik azonos gate-source feszültség mellett. A nagyobb áram több hőt termel, a több hő nagyobb áramot hoz létre, ha a melegedésnek nincs korlátja.
Következő: »»   1686 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem