Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   108 / 2533
(#) Darka válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Én nem kaptam olyan kapcs.rajzot a TDA 7375-el, ami kifejezetten aluláteresztő lenne, ezért lenne szükségem egy aktív aluláteresztőre.
Semmi szabályzásra nincs szükség, csak egyszerűen a mély hangokat bökje az a hangszóró
Üdv
(#) sound.man válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Ennél egyszerűbbet nem találsz én megépítettem és működik (ezt azért már elég nehéz elrontani) Szerintem elég jó.

szuro.jpg

(#) Darka válasza sound.man hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Köszi, végre valaki megértett (Nincs IC, Nincs hangerőveszteség s tök egyszerű)
Bye
(#) Istike88 válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

ezen pedig lesz hangerőveszteség és nem is aktív!
nézd meg ezt! nekem működött!

üdv

subv.gif

(#) Gulwerkli válasza sound.man hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

semmi mást nem took mondani, csak:

ui.: ezt ugye nem kell táplálni? (bocs a hue kérdésért)

üdv. gulwe
(#) Darka válasza Istike88 hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Aha, és ez a 741-es IC ? (műveleti erősítő?) mármint IC nélkül nem lehet megoldani valahogy?
Üdv
(#) sound.man válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

741-es már elavult de jó bele mondjuk a tl071. Pár filléres ic nem tudom miért riaszt vissza ennyire. Amúgy igen műveleti erősítő.
(#) Darka válasza sound.man hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Nem nagy ügy, ha jól emléxem van pár tl071 itthon is, de még azért sem akartam IC-set
Na de ha ez így jó, akkor így építem meg .. de azért kipróbálom azt is amit először küldtél xD
Kösz a segítségeteket, ezzel problémámat megoldottnak lehet mondani
bye
(#) rocky hozzászólása Feb 7, 2008 /

Helló mindekinek!

A kérdésem az lenne hogy mi a véleményetek egy dinamikus mikrofon előerősítőröl, aminek a kapcsolási rajza itt van: http://www.zen22142.zen.co.uk/Circuits/Audio/dyn_mic/dyn_mic.htm

A helyzet az hogy megépítettem, búg, de azonkívül nem csinál semmit... ( lehet hogy hibás a rajz?) :no:

Ha tud valaki jobb minőségűt akkor kérem hogy tegye közzé!

Előre is köszönöm!

Üdv.: Rocky
(#) oregtamas0202 válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Üdv.Ha küldök egy egyszerü autó erősitő kapcsolást ,megfelel ? Hova küljem.?AKTIV de kapcsolható vagy keressek egy aktív különálló egységet. Bejelölöm.
(#) djscofield hozzászólása Feb 7, 2008 /

Sziasztok.

segítségeteket szeretném kérni abban hogy hogyan kell autóerősítőt áthidalni és mire jó az ha áthídalom.válaszotokat előre köszöszönöm.
(#) Zoll válasza Darka hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Szia (Sziasztok)
ez 741-es ic nélkül van.

filter.jpg

(#) Darka válasza Zoll hozzászólására (») Feb 7, 2008 /

Szia
Ez is passziv, nekem aktiv kell, de úgyse úszom meg műveleti erősítő nélkül... (ez baxendal ugye?)
Azért kösz
(#) Darka hozzászólása Feb 7, 2008 /

Egy másik kérdésem az volna, hogy hogyan lehetne finomítani vagy teljesen kiiktatni azt a pattogó hangot, ami az erősíő ki/be kapcsolásakor hallatszik a hangszórókból ?
Egyáltalán mitől pattan akkorát? kondenzátor miatt? trafó miatt?
Üdv
(#) GARFIELD13 válasza tankos hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Szia!
Ne cseréld ki, SZVSZ meg kell javítani azt a mi benne van, úgy az igazi. Ez egy igazi hifi műemlék, közel 30 éves és kár lenne elrondítani. Van rajzom papíron, mail ment.
Üdv.
(#) oregtamas0202 válasza Darka hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Üdv. A /pattogást/ ill koppanást un. zajzárral lahet megszüntetni. a legtöbb erősítőbe ez bevan épitve. STK-k/ végfok IC-knek van egy lába/némitás/ a neve.MINÉL nagyobb a teljesitmény annál nagyobb a koppanás,és megviseli a hangszórót.
(#) oregtamas0202 válasza djscofield hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Üdv.Ha lehet hidalni,!! az jelölve van /+/---------/-/ és fölé van irva/ BRIDGE/.Ekkor a két csatorna telj,álltalába összeadódik.
(#) Darka válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

hello!
A beépített zajzár, némítás láb az a Stand-by láb? Mert azzal nem pattog...
(#) sound.man válasza Darka hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Építsd meg ami az oldalon van koppanásgátló és akkor már tuti hogy nem fog koppanni és ha leég az erősítő nem megy ki az egyenfesz a hangszóróra mert ha kimegy akkor az kitudja nyírni a hangszórót.
(#) forsat hozzászólása Feb 8, 2008 /

Sziasztok!

Tehát én szeretném megcsinálni a B5 erősítőt, nem sokára az alkatrészeket is beforrasztom.
Van egy régi trafóm 160W-os és +-35V-os.
Ugye a B5 erősítőt lehet 4 ohmon és 8 ohmon használni.
8 ohmon használva pont optimális 2X50W, de mi történik, ha éppen 4 ohmon van akkor 2X100W és így neki 300W-os táp kellene?!
Ugyan úgy torzítana, mint mikor túl van vezérelve az erősítő vagy leég a trafó a nagy áramfelvétel miatt?

Amúgy valaki tudja mennyi áramot vesz fel maximálisan 4/8 ohmon a B5-ös erősítő?

És végül egy kis kíváncsiság.
KD Mester: Mért pont B5 lett a neve az erősítőnek. B osztályúsága miatt? Bár ez tipp, nem tudom melyik osztályba tartozik.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv.: forsat
(#) lamalas válasza forsat hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Idézet:
„Van egy régi trafóm 160W-os és +-35V-os.”

Akkor visszakerdezek: ez egy 160W-os trafo aminek 2x35V valtofeszultsegu a szekundere vagy egy tapegyseg amiben 160W-os trafo van es egyeniranyitas+pufferek utan +-35V egyenfeszultseged van uresjaratban? Ugyanis nem mindegy!!!

Ez a vegfok AB osztalyu a celszeruen kis erteku nyugalmi aram beallitasa folytan. A 160W-os trafod jo lesz 4ohmos terhelesre is, ugysem fogod teljes kivezerlesen (vagy kozeleben) hasznalni soha. Ha megis akkor az azt jelenti, hogy diszkoba v. hasonlo PA alkalmazasokra kell a cucc ilyen esetben pedig ne ezt az erositot epitsd meg.
(#) forsat válasza lamalas hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Tényleg igazad van, tudom nem mindegy csak rosszul írtam.
egyenírányítás után 10.000µF pufferrel jön ki +-36 V.

Hogy lenne elég 2X100W/4ohm ezt nem értem ahoz szerintem meg ahogy olvasgattam így nem elég ehhez 160Wos trafó!
4ohmon nem hiszem lesz halgatva nekem csak 8ohmos hangfalaim vannak, de érdekelne mi történne, ha már valaki tapasztalt ilyet vagy ilyesmi...
(#) KD mester válasza forsat hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Hogyne lenne elég a 160W-os trafó. Tökéletesen elég, ugyanis a zenében az idő 1/6-'6( részében van csak teljes kivezérlés, ezért tehetik meg sorozatgyártású erősítőkben, hogy 6x100W os erősítőbe beleraknak egy 150-200W-os hálózati trafót.
(#) forsat válasza KD mester hozzászólására (») Feb 8, 2008 /

Ez érdekes!
Csak mert mindig azt olvastam, hogy egy erősítő kimenő teljesítményének a 1,5 szöreöse kell a trafóból! pl akkor egy 100W-os erősítőnek 150W trafó kellene.
De így akkor most azt mondod, hogy 2db B5-ös végfok akár 4 ohmon is kihajtható ekkora trafóval?
Ennek akkor nagyon örülnék, mert ugye egy régi erősítőt akarok felújjítani ezzzel a végfokkal és így akkor elvileg nem lesz semmi gond 4ohmon se, csak a tápegység paneljába cserélem ki megfelelőre a dolgokat meg a pufferkondit nagyobbra!
(#) atti212 hozzászólása Feb 9, 2008 /

Sziasztok! Az igaz hogy + / - 30 V os tápfeszről el lehet érni 170 w kimenő teljesitményt? Mert e rajz szerint így van, de eddigi tapasztalatok alapján én ezt messze nem hiszem el. Hogyan lehet normálisan teljesitményt számolni? Mert tudom h számolnak tápfeszből és terhelésből, de ebben nem határoz hogy azok a tranyókk hogy vannak meghajtva?? Bocsi a sok idióta kérdésért. köszi
(#) szilva válasza atti212 hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Szerintem T13 C-E fel van cserélve a rajzon. Amúgy hol van ráírva erre, hogy 170W, és az, hogy min annyi?

2 ohm-on esetleg el lehet elméletileg érni a 170W-ot +/-30V tápfeszültség esetén.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Sőt, T1, T2 T3 és T5 is elég furának tűnik így. Jó ez a rajz?
(#) atti212 válasza szilva hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Az biztos hogy nem tiszta fialás ez a rajz. Rá volt irva h 170 w itt volt a gyűjteményben. Nem is ezt akarom megcsinálni, csak ez a teljesitményes dolog érdekelne engem. Mert 8 ohmra kellene egy elég nagy teljesitményt kitolnom és nem birok olyan végfokot gyártani amivel sikerülne. De már készül a + - 82 V táp, talán azzal lehet sikerül.
(#) Pafi válasza KD mester hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

Vigyázz, hiába elég a teljesítmény termikus szempontból, a nagy belső ellenállás miatt esetleg szükség lehet nagyobb trafóra, különben túlzottan lecsökken a tápfesz!

Ezért nem is teljesítményben célszerű specifikálni erősítőkhöz a trafót, hanem primer és szekunder ellenállással.

Kis trafóknál az ellenállás az erősebb korlátozó tényező, nagyon nagy trafóknál a melegedés. A toroidok általában jók ilyen szempontból, adott névleges (termikus) teljesítményhez kisebb az ellenállásuk, de ez gyártófüggő is!
(#) Directors válasza Pafi hozzászólására (») Feb 9, 2008 /

üdv

Meghalgattam az erősítőt hát nagyon szépen szól.

Nagyon szép a magas és a mély.

Egyébként egy 150VA trafó van benne 2×35V.
2×20000µF kondival
Így hány W adhat le?
Bulizni szerinted lehet vele?(házibulikra gondolok,ja és van rajta 3 venti is )
Következő: »»   108 / 2533
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem