Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1687 / 2506
(#) IOsys válasza reloop hozzászólására (») Márc 31, 2015 /
 
Nagyon figyelek a hőre, tapogatok mindent folyamatosan. Bízok a grafitzsírban, a szilikonban már nem annyira.
(#) IOsys válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
A tápfeszek rendben voltak, normális üzemben az IC se melegszik. Szépen sikerült beállítani az egyik oldalt, a másikat azért nem, mert rossz az IC. És nem nagyon tudom bizonyítani, hogy nem én tettem tönkre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) blasz válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Az R5 nálam 300R,az R3 nálam 2.7K trimmer van,igy tök 0-ra be tudom lőni a kimeneti egyent,és 2x 85vDc ről elsőre,de hozzájutottam 2x110vDc 2Kw toroidhoz lehet azt kapja majd meg,attól függően hogy milyen dobozt találok hozzá.És még annyit változtatnék az alapkapcsoláson hogy a meghajtókat MJE15032-33 után megtoldom a meghajtást 2SA1943-2SC5200.Elsőnek kihagyom a 10R ellenállásokat,próbából,de ha kell akkor megkapja majd,úgy rajzolom be a helyüket hogy elsőre átkötés lesz,és ha kell akkor megy be az ellenállás.Kiváncsi vagyok hogy igy milyen lesz az erősitése.
(#) blasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Szia a grafit zsír azért nem a legjobb választás mert ha megfolyik a hőtől akkor vezethet a benne levő grafit miatt.Nincs a szilikon zsírral semmi baj,csak ésszel kell használni.
(#) Buvarruha válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Mindegyik szilikonba van keverve, az ezüstös elég jó elektromos vezető és annyira nem is jó hővezető, a sűrű, szürke pasztákat keresd, amik nem vezetnek. A PC tuning boltokban lévő kis fecskendők nem véletlenül kerülnek sokba, tényleg jók (Arctic MX2/MX4 stb.).
(#) IOsys válasza blasz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
10 éve használom már, soha nem láttam folyni, de egyébkén is úgy kentem, hogy vékony legyen, de elegendő. Az előbb itt melegítettem fetekkel, elég jól sikerült. Állítólag amúgy a grafitzsír nem vezeti az áramot, mert -nem tudom miért-, ezt valahol olvastam, de még nem mértem.
(#) blasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Hát a grafit az erősen jó vezető.
(#) IOsys válasza blasz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Azzal egyetértek, de valamit olvastam valahol, hogy ez nem olyan. Nem tudom, de óvatosan bánok vele, biztos ami biztos.
(#) IOsys hozzászólása Ápr 1, 2015 /
 
Amúgy nagy örömmel látom, hogy a Dracula végfokkal mások is birkóztak már, tanultam a hibáikból. Mondjuk nálam elég gáz, hogy az egyik OPA meg se mozdult, de ezen már nem múlik, kicsit reklamáltam aztán rendeltem másikat.
(#) blasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Dracula=vért izzadsz
(#) IOsys válasza blasz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Haha Nem hagyom magam!
Közben megláttam a Hiragát is, nagyon jó híre van.
(#) blasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Nem építettem meg sose túl sok a legenda körülötte,melegedés,puffer erdő,stb.Én erősen St.hívő vagyok 3 féleképp épitettem már meg és nekem teljesen megfelel hangra strapabíróságra mindenre.
(#) IOsys válasza blasz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Nem ismerem az St-t, meg semelyik másikat se. Azért választottam a Draculát, mert FET-es végfokot kerestem, mert hogy az jó, és ezt találtam. Tényleg jól fűt, a 6 kondi se volt olcsó, de ezt már előttem sokan leírták. Majd ha okosabb leszek, építek másikat is. Mondjuk hálás vagyok hapro-nak a cikkért, de én még pár oldal infót hiányolok, kezdőként nagyot kellett ugranom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) blasz válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Én is itt tanultam meg amit tudok,itt a fórumokon.Nem vagyok penge tudásban,de sok mindenbe már képbe vagyok,és igy 50 felé már kicsit nehezebben tapad meg a tudás,de ha valami nem megy itt mindig segitenek.
(#) IOsys válasza blasz hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Nekem még 15 év, mire odáig jutok.
(#) ttihi66 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek a segitseget. Minden led világit ,akkor meg nézem majd cd lejátszoval is. A ladaba van hangválto minden. A erösitö kb 10 ezerbe volt.És a hangkártyam se gyenge peddig.Más nem el rakom

DSC_0362.JPG
    
(#) 13_Balu50 válasza zotya1983 hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Szia !
Azért annyira nem kéne leírni, az Ibiza AMP 800 -ast, a kapcsolási rajza szinte megegyezik az u.n. PA 300 -al.
Én megépítettem A PA 300 tuningolt változatát alig tud többet az Ibizánál az oka az hogy, +-60V ról megy az Ibiza meg +-50V ról.
Azért azt a 2X100W -os Technicset az enyém kenterbe veri, ha tisztességes bemenő jelet kap-( keverőn keresztül)- az Ibiza. Szobában keverő nélkül is elviselhetetlenül nagy hangja van, ki se lehet használni.
Ha nagyobb hangerőt szeretnél, mindössze annyit kell rajta varriálni , hogy az ic erősítését meg kell növelni, hogy már kisebb bemenő jelnél is ki lehessen teljesen vezérelni.
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Ha már a Drakula végerősítőt építetted meg, érdemes a munkapont beállítást átalakítani. A TL431 nagyon jó kis stabilizátor, de ide éppen azért problémás a használata, mert hogy nagyon stabilan tartja a beállított feszültséget. Az IRFP240/9240 pedig erősen hőfokfüggő. Arról van szó, hogy 25 fokon közel 8 V kell a két fetnek együtt olyan 100 mA nyugalmi áramhoz, 150 fokon már csak 6 V. Ha marad a 8 V beállított érték, 150 fokon az már 1 A körülire nő. Hőmérsékletkompenzált beállítást kell csinálni. Legegyszerűbben simán ki kell cserélni a TL431-et BD139-re, persze vezetékekkel meghosszabbított lábakkal szigetelten rácsavarozni a hűtőbordára, vagy valamelyik végfetre. A kivezérelhetőséggel is vannak gondok, mert itt több mint 15V marad a végfetekben, ami 4 ohmon legfeljebb 50 Watt kimenő szinuszos teljesítményt jelent.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Nagyon köszi! Épp most hajtottam meg kicsit hangfallal és igen meredeken nőtt a hőmérséklet meg az áram (persze vigyáztam). Erről már olvastam, amit írtál, ott diódával oldották meg egy másik erősítőnél. Úgyhogy nagyon jól jött. 6 ohmos hangszórók vannak és csak 15W-osak, de ha tudnád, mivel hajtottam eddig őket, nem is állnál többet velem szóba.

Érdemes hőfokfüggő hűtést adni a bordáknak?

Szinuszt adva a bemenetre, szkópon nem tudtam stabilan triggerelni, a két félperiódus közt nem tudott választani. Mintha szőrös lett volna a szinusz. Egyébként alakra szép volt. Ez milyen hibára utal?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) blasz hozzászólása Ápr 1, 2015 /
 
Sziasztok átrajzoltam az st panelt TO3 végekkel és nagyobb meghajtóra,megnéznétek?Köszönöm
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Idézet:
„Érdemes hőfokfüggő hűtést adni a bordáknak?”
Ha arra gondolsz, hogy hőfokvezérelt ventillátor, akkor csak ha nagyon forró lenne. 100 W-os végfok alatt inkább a megfelelő méretű hűtőborda az ajánlott. Nem csak attól változik a végfetek hőmérséklete, mert éppen szól az erősítő, hanem lehet szilveszteri buli szabadtéren (-15 fok) vagy medenceparti (+50 fok napon), mindenhol jól kell szólnia, tehát mindig stabil munkapont kell neki. Ez a bd139 es módosítás igyekszik viszonylag széles hőmérséklet tartományban tartani azt. Hogy mivel hajtod meg, az a te dolgod, de a kimenő jel nem lesz szebb a bemenőnél. A szőrös szinusz lehet zaj, gerjedés, külső zavaró jel stb. A szkópos mérésnél érdemes megnézni a bemenő jelet is, vagy ha van két sugár, akkor egyszerre mind kettőt. Ezt a Drakula véget a szerző audiofil erősítőnek tervezte, nem a hatásfok, meg a zárlatbiztonság volt a cél, de lehet még faragni rajta.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
A BD139 már megvan, beépítem. A hűtést ettől függetlenül kérdeztem, mert megfelelő méretű hűtőbordám nincs, csak kisebb, de nem is fogom hajtani az erősítőt, 2x15W hangszóróim vannak. Viszont a bordák azért melegszenek.
Ezzel kapcsolatban egy kérdés: a trimmert ugyanabba az irányba (balra) kell tekerni a nyugalmi áram növeléséhez, mint a 3 lábú zenernél?
Bevallom, hogy kábelekkel megy a 4 fet a nyákra, így láttam képen, és mire elolvastam, hogy nem szabad, már ilyen lett. Ez okozhatja a szőrös szinuszt?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Ugyanabba az irányba, csak kicsit tovább kell tekerni, mert a tl-nél 2,5 V a bemenő referencia, BD-nél meg 0,6 V (hőfoktól függően kb 2mV/celziusszal csökken). Lehet szőrösödés a kikábelezés miatt, főleg ha az eredeti opa van benne, mert az elég gyors. Nálam bevált egy kis trükk, ha lassabb végtranyók miatt gerjedt az erősítő. Nálad a kábelezés lassíthatja a véget.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Köszönök mindent. A kábeleket majd megrövidítem (jelenleg 30 cm), ha rájöttem, milyen dobozban kap az egész helyet.
(#) Helios hozzászólása Ápr 1, 2015 /
 
Üdv!

SOS segítségre lenne szükségem. Ismerősöm földelés nélküli lakásba költözött. És épített erősítője van. Ipari műszerdugós hálózati csatlakozó van a készülékébe építve. Nem lesz baja a készüléknek ha nincs földelés a lakásban? Amennyit a telefonban elmondott nekem az csak annyi, hogy a berendezés paneljei teljesen függetlenek a burkolattól, tehát semmi nincs összekötve a készülék házzal. Viszont ameddig nem tudja hogy nem lesz-e baja, addig nem akarja használni. Válaszotokat előre is köszönöm a nevében is.
(#) IOsys válasza tothbela hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
Felvett áram tekintetében mire lehet számítani? Túráztatásnál 250mA-ig mertem elmenni (2x31Vdc a táp), de tudtam volna még tekerni bőven.
(#) tothbela válasza IOsys hozzászólására (») Ápr 1, 2015 /
 
2X6 ohm terhelésnél az impulzusáram a táp felé legrosszabb esetben max 7A, de zenével klippig kihajtva az átlagos áramfelvétel tápáganként alig éri el az 1A-t. Azért áruld már el hogy mivel hajtottad azokat a hangdobozokat, amit nem mertél leírni! Hátha tud valaki űberelni.
(#) olahtamas hozzászólása Ápr 1, 2015 /
 
Hello!
TDA7386 tud valaki véleményt mondani? Bontottam egy rádióból és gondoltam erősítőt csinálni belőle.
(#) levaitamas válasza olahtamas hozzászólására (») Ápr 2, 2015 /
 
Adatlapján a negyedik oldalon van az ajánlott kapcsolási rajza.
(#) dcsaba64 hozzászólása Ápr 2, 2015 /
 
Tisztelt Fórumtagok!

Elöljáróban-mikroelektronikai analfabéta vagyok!
Azért kérek segitséget,mert sikerült egy jó minüségü háziépitésű A osztályú erösitöre szert tennem
s problémám a következö:
1.szeretnék több eszközt (pl lineráris ,sd vagy usbmodul bemenetet rá csatolni összeségében 3-4 eszközröl lenne szó) hogy erre milyen megoldások vannak -gondolok itt kapcsolóra amivel a bemeneteket vátoztatni lehet- Mi a neve a kapcsolónak ha van ilyen hol tudnék venni vagy tájékozodni e téren?

2:
Szeretnék viszonylag elfogadható árú kijelzöt is beleépitetni ami kijelzi a müködö eszközt és esetleg VU metert is tartalmaz eredetileg LCD vagy TFT display gondoltam de nem igazán tudom ennek a beszerzési forrásait illetve azt sem tudom,hogy az Ebay beszerezhetö Aurdinok alkalmasak -e erre?

Köszönök minden segitséget elöre is
-esetleges megoldásoknál lessz alkalmas segitségem a beépitésre
Következő: »»   1687 / 2506
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem