Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nagyon figyelek a hőre, tapogatok mindent folyamatosan. Bízok a grafitzsírban, a szilikonban már nem annyira.
A tápfeszek rendben voltak, normális üzemben az IC se melegszik. Szépen sikerült beállítani az egyik oldalt, a másikat azért nem, mert rossz az IC. És nem nagyon tudom bizonyítani, hogy nem én tettem tönkre.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Az R5 nálam 300R,az R3 nálam 2.7K trimmer van,igy tök 0-ra be tudom lőni a kimeneti egyent,és 2x 85vDc ről elsőre,de hozzájutottam 2x110vDc 2Kw toroidhoz lehet azt kapja majd meg,attól függően hogy milyen dobozt találok hozzá.És még annyit változtatnék az alapkapcsoláson hogy a meghajtókat MJE15032-33 után megtoldom a meghajtást 2SA1943-2SC5200.Elsőnek kihagyom a 10R ellenállásokat,próbából,de ha kell akkor megkapja majd,úgy rajzolom be a helyüket hogy elsőre átkötés lesz,és ha kell akkor megy be az ellenállás.Kiváncsi vagyok hogy igy milyen lesz az erősitése.
Szia a grafit zsír azért nem a legjobb választás mert ha megfolyik a hőtől akkor vezethet a benne levő grafit miatt.Nincs a szilikon zsírral semmi baj,csak ésszel kell használni.
Mindegyik szilikonba van keverve, az ezüstös elég jó elektromos vezető és annyira nem is jó hővezető, a sűrű, szürke pasztákat keresd, amik nem vezetnek. A PC tuning boltokban lévő kis fecskendők nem véletlenül kerülnek sokba, tényleg jók (Arctic MX2/MX4 stb.).
10 éve használom már, soha nem láttam folyni, de egyébkén is úgy kentem, hogy vékony legyen, de elegendő. Az előbb itt melegítettem fetekkel, elég jól sikerült. Állítólag amúgy a grafitzsír nem vezeti az áramot, mert -nem tudom miért-, ezt valahol olvastam, de még nem mértem.
Azzal egyetértek, de valamit olvastam valahol, hogy ez nem olyan. Nem tudom, de óvatosan bánok vele, biztos ami biztos.
Amúgy nagy örömmel látom, hogy a Dracula végfokkal mások is birkóztak már, tanultam a hibáikból. Mondjuk nálam elég gáz, hogy az egyik OPA meg se mozdult, de ezen már nem múlik, kicsit reklamáltam aztán rendeltem másikat.
Haha Nem hagyom magam!
Közben megláttam a Hiragát is, nagyon jó híre van.
Nem építettem meg sose túl sok a legenda körülötte,melegedés,puffer erdő,stb.Én erősen St.hívő vagyok 3 féleképp épitettem már meg és nekem teljesen megfelel hangra strapabíróságra mindenre.
Nem ismerem az St-t, meg semelyik másikat se. Azért választottam a Draculát, mert FET-es végfokot kerestem, mert hogy az jó, és ezt találtam. Tényleg jól fűt, a 6 kondi se volt olcsó, de ezt már előttem sokan leírták. Majd ha okosabb leszek, építek másikat is. Mondjuk hálás vagyok hapro-nak a cikkért, de én még pár oldal infót hiányolok, kezdőként nagyot kellett ugranom.
Én is itt tanultam meg amit tudok,itt a fórumokon.Nem vagyok penge tudásban,de sok mindenbe már képbe vagyok,és igy 50 felé már kicsit nehezebben tapad meg a tudás,de ha valami nem megy itt mindig segitenek.
Köszönöm mindenkinek a segitseget. Minden led világit ,akkor meg nézem majd cd lejátszoval is. A ladaba van hangválto minden. A erösitö kb 10 ezerbe volt.És a hangkártyam se gyenge peddig.Más nem el rakom
Szia !
Azért annyira nem kéne leírni, az Ibiza AMP 800 -ast, a kapcsolási rajza szinte megegyezik az u.n. PA 300 -al. Én megépítettem A PA 300 tuningolt változatát alig tud többet az Ibizánál az oka az hogy, +-60V ról megy az Ibiza meg +-50V ról. Azért azt a 2X100W -os Technicset az enyém kenterbe veri, ha tisztességes bemenő jelet kap-( keverőn keresztül)- az Ibiza. Szobában keverő nélkül is elviselhetetlenül nagy hangja van, ki se lehet használni. Ha nagyobb hangerőt szeretnél, mindössze annyit kell rajta varriálni , hogy az ic erősítését meg kell növelni, hogy már kisebb bemenő jelnél is ki lehessen teljesen vezérelni.
Ha már a Drakula végerősítőt építetted meg, érdemes a munkapont beállítást átalakítani. A TL431 nagyon jó kis stabilizátor, de ide éppen azért problémás a használata, mert hogy nagyon stabilan tartja a beállított feszültséget. Az IRFP240/9240 pedig erősen hőfokfüggő. Arról van szó, hogy 25 fokon közel 8 V kell a két fetnek együtt olyan 100 mA nyugalmi áramhoz, 150 fokon már csak 6 V. Ha marad a 8 V beállított érték, 150 fokon az már 1 A körülire nő. Hőmérsékletkompenzált beállítást kell csinálni. Legegyszerűbben simán ki kell cserélni a TL431-et BD139-re, persze vezetékekkel meghosszabbított lábakkal szigetelten rácsavarozni a hűtőbordára, vagy valamelyik végfetre. A kivezérelhetőséggel is vannak gondok, mert itt több mint 15V marad a végfetekben, ami 4 ohmon legfeljebb 50 Watt kimenő szinuszos teljesítményt jelent.
Nagyon köszi! Épp most hajtottam meg kicsit hangfallal és igen meredeken nőtt a hőmérséklet meg az áram (persze vigyáztam). Erről már olvastam, amit írtál, ott diódával oldották meg egy másik erősítőnél. Úgyhogy nagyon jól jött. 6 ohmos hangszórók vannak és csak 15W-osak, de ha tudnád, mivel hajtottam eddig őket, nem is állnál többet velem szóba.
Érdemes hőfokfüggő hűtést adni a bordáknak? Szinuszt adva a bemenetre, szkópon nem tudtam stabilan triggerelni, a két félperiódus közt nem tudott választani. Mintha szőrös lett volna a szinusz. Egyébként alakra szép volt. Ez milyen hibára utal? A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Sziasztok átrajzoltam az st panelt TO3 végekkel és nagyobb meghajtóra,megnéznétek?Köszönöm
Idézet: Ha arra gondolsz, hogy hőfokvezérelt ventillátor, akkor csak ha nagyon forró lenne. 100 W-os végfok alatt inkább a megfelelő méretű hűtőborda az ajánlott. Nem csak attól változik a végfetek hőmérséklete, mert éppen szól az erősítő, hanem lehet szilveszteri buli szabadtéren (-15 fok) vagy medenceparti (+50 fok napon), mindenhol jól kell szólnia, tehát mindig stabil munkapont kell neki. Ez a bd139 es módosítás igyekszik viszonylag széles hőmérséklet tartományban tartani azt. Hogy mivel hajtod meg, az a te dolgod, de a kimenő jel nem lesz szebb a bemenőnél. A szőrös szinusz lehet zaj, gerjedés, külső zavaró jel stb. A szkópos mérésnél érdemes megnézni a bemenő jelet is, vagy ha van két sugár, akkor egyszerre mind kettőt. Ezt a Drakula véget a szerző audiofil erősítőnek tervezte, nem a hatásfok, meg a zárlatbiztonság volt a cél, de lehet még faragni rajta. „Érdemes hőfokfüggő hűtést adni a bordáknak?”
A BD139 már megvan, beépítem. A hűtést ettől függetlenül kérdeztem, mert megfelelő méretű hűtőbordám nincs, csak kisebb, de nem is fogom hajtani az erősítőt, 2x15W hangszóróim vannak. Viszont a bordák azért melegszenek.
Ezzel kapcsolatban egy kérdés: a trimmert ugyanabba az irányba (balra) kell tekerni a nyugalmi áram növeléséhez, mint a 3 lábú zenernél? Bevallom, hogy kábelekkel megy a 4 fet a nyákra, így láttam képen, és mire elolvastam, hogy nem szabad, már ilyen lett. Ez okozhatja a szőrös szinuszt? A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2015
Ugyanabba az irányba, csak kicsit tovább kell tekerni, mert a tl-nél 2,5 V a bemenő referencia, BD-nél meg 0,6 V (hőfoktól függően kb 2mV/celziusszal csökken). Lehet szőrösödés a kikábelezés miatt, főleg ha az eredeti opa van benne, mert az elég gyors. Nálam bevált egy kis trükk, ha lassabb végtranyók miatt gerjedt az erősítő. Nálad a kábelezés lassíthatja a véget.
Köszönök mindent. A kábeleket majd megrövidítem (jelenleg 30 cm), ha rájöttem, milyen dobozban kap az egész helyet.
Üdv!
SOS segítségre lenne szükségem. Ismerősöm földelés nélküli lakásba költözött. És épített erősítője van. Ipari műszerdugós hálózati csatlakozó van a készülékébe építve. Nem lesz baja a készüléknek ha nincs földelés a lakásban? Amennyit a telefonban elmondott nekem az csak annyi, hogy a berendezés paneljei teljesen függetlenek a burkolattól, tehát semmi nincs összekötve a készülék házzal. Viszont ameddig nem tudja hogy nem lesz-e baja, addig nem akarja használni. Válaszotokat előre is köszönöm a nevében is.
Felvett áram tekintetében mire lehet számítani? Túráztatásnál 250mA-ig mertem elmenni (2x31Vdc a táp), de tudtam volna még tekerni bőven.
2X6 ohm terhelésnél az impulzusáram a táp felé legrosszabb esetben max 7A, de zenével klippig kihajtva az átlagos áramfelvétel tápáganként alig éri el az 1A-t. Azért áruld már el hogy mivel hajtottad azokat a hangdobozokat, amit nem mertél leírni! Hátha tud valaki űberelni.
Hello!
TDA7386 tud valaki véleményt mondani? Bontottam egy rádióból és gondoltam erősítőt csinálni belőle.
Adatlapján a negyedik oldalon van az ajánlott kapcsolási rajza.
Tisztelt Fórumtagok!
Elöljáróban-mikroelektronikai analfabéta vagyok! Azért kérek segitséget,mert sikerült egy jó minüségü háziépitésű A osztályú erösitöre szert tennem s problémám a következö: 1.szeretnék több eszközt (pl lineráris ,sd vagy usbmodul bemenetet rá csatolni összeségében 3-4 eszközröl lenne szó) hogy erre milyen megoldások vannak -gondolok itt kapcsolóra amivel a bemeneteket vátoztatni lehet- Mi a neve a kapcsolónak ha van ilyen hol tudnék venni vagy tájékozodni e téren? 2: Szeretnék viszonylag elfogadható árú kijelzöt is beleépitetni ami kijelzi a müködö eszközt és esetleg VU metert is tartalmaz eredetileg LCD vagy TFT display gondoltam de nem igazán tudom ennek a beszerzési forrásait illetve azt sem tudom,hogy az Ebay beszerezhetö Aurdinok alkalmasak -e erre? Köszönök minden segitséget elöre is -esetleges megoldásoknál lessz alkalmas segitségem a beépitésre |
Bejelentkezés
Hirdetés |