Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   74 / 123
(#) steelbird válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Előfordult azoknál is, csak jóval ritkábban.
Szervizben nem foglalkoztunk a 6363 ilyen jellegű hibáival, mert erre nem panaszkodtak, mi meg elkönyveltük, hogy ilyen... amúgy is mindig azzal kezdtem a javítást, hogy hangszín középre, aztán bekapcs... úgy meg nem nagyon jelentkezett a probléma.
Amikor ott sorakoznak halomban a vidis cuccok javításra várva, akkor az ember nem áll le konstrukciós problémát orvosolni..
(#) simongab hozzászólása Ápr 10, 2015 /

Naviszont ' Ha már az erősítő ilyen maradt, a tuner gondjait lehet hogy egyszerűbb megoldani. Az erős adóról is képes 1 másodperc alatt eldobni a vételt, ekkor a teljes vehető adók listája átalakul... Olvastam hogy az FM modul valamelyik potiában van a kutya elásva..... Erről valamit bővebben?
(#) P_Laszlo válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Hát nem tudom, mindenesetre ez nem lehetne megoldhatatlan probléma. Elvileg a földelés is elég kusza, az nem okozhatja?

FM modulban sokminden lehet, meg kell nézni, hogy a trimmer miatt indul-e el a hangolófesz. Ha igen, akkor viszonylag könnyű dolgod van.
(#) simongab válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

A kapcs jazon hányas trimmer felelhet az adók elhelyezkedéséért? Nem lehet hogy ott KH s valami? A kis ezüst dobozrbalról harmadik lyukára gyanakodom...
(#) P_Laszlo válasza simongab hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Hát talán lehet a 04 60, vagy a 73. De az 1-2-3 sem ártana ha pontos lenne.
(#) djhans válasza P_Laszlo hozzászólására (») Ápr 10, 2015 /

Én kicseréltem az enyémben mind a 7 trimmert piherre. Azóta semmi gond nincsen. Bekapcsoláskor egyből az adón van és órák múlva se mászik el.
(#) videoton6363 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Üdv Mindenkinek!

Tegnap kaptam egy 6363 S típusú rádióerőlködőt, s ez már nem az első ami megfordul nálam. Javítottam is őket eleget. Nos, jelenleg olyan problémába ütköztem ezzel az erősítővel, amire az én tudásom már kevés. Ezért szeretném kérni a kolléga urak segítségét. A haver akitől kaptam azt mondta, nem a gyári hangdobozaival hallgatta teljesen kivezérelve az erősítőt, majd egyszer csak sercegő hangot hallatva végleg elnémult a gép. Skála izzók nem világítanak, a hangszórók némák, a tápból nem hallható a transzformátor 50Hz-es búgása. Egy biztosíték el volt égve, tehát cseréltem, bár 800mA helyett 1A lett tesztidőre betéve. Bekapcsoltam, majd azonnal ki, mert a táp hirtelen felbúgott, és a jobb csatorna végfok panelján a VR39-VR40 0,47-es ellenállatpáros fűtőszál módjára vadul felizzottak megpörkölve körülöttük a NYÁK-ot. Ez gondolom zárlat. Gondolom. Ezen részét még nem javítottam ennek a típusnak. Esetleg végfok tranyók halála okozza ezt? Hangszóró nem volt rákötve, így nem tudom megállapítani hogy az egyenfesz a kimeneten van-e. Válaszukat előre köszönöm!
(#) Beringer 600 válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Szia!
Nagy valószínűséggel,végfok hiba!
(#) videoton6363 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Hali!
Ebben a Vidiben T523-as Motorola végfok tranyók vannak. Ilyennel még nem találkoztam, ezeket esetleg hol tudnám beszerezni, illetve lehet-e helyettesíteni őket valamilyen BD szériával? Hestore-on sajnos nem találtam T523 tranyókat, csak a BD139/140 párost ami a meghajtó feladatot végzi.
(#) gyuszo válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 / 1

A végtranzisztoroknak BD911 -BD912-es párost érdemes választani.
Bővebben: Link -
Bővebben: Link

Meghajtónak jó a BD139 és BD140 páros.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2015
(#) rozsdas111 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Sziasztok! Egy 2008-as hozzászólásban olvastam a következőt.
Idézet:
„A Videoton RA 6363 S végfokjának helyettesitésére, kiválóan alkalmas lehet a TDA 7294 tipusú MOS-FET kimenetű IC! Mivelhogy adott a +- 34V -os tápfesz, amivel már elég baráti kimenő teljesitmény érhető el..(+-34 voltnál 8 Ω -on 65 watt). A másik, hogy mindenféle védelmen felül, koppanásgátlás és stand-by üzemmód is benne foglaltatik e csodás kis tokban.”

Mivel további bejegyzést nem találtam, de érdekelne a megoldás, ezért itt kérek segítséget.
Valóban megoldható? Ha igen akkor hogyan kell elkövetni?
(#) steelbird válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Hello! Van fóruma az IC -nek, ott mindent megtalálsz. Link.
(#) gyuszo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 / 1

Igen további bejegyzés azért nem volt, mert nem áll rendelkezésre a megfelelő teljesítményű tápegység , a benne levő trafó csak 130VA. Megfelelőbb az LM3886 , esetleg az LM1875.
A benne levő helyigény miatt is csak erre van lehetőség.
(#) videoton6363 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Üdv!
Köszönöm az infót, még azt szeretném megkérdezni, hogy a VR39/VR40 jelzésű rugó kinézetű ellenállatokat mivel tudnám helyettesíteni? Ezek porrá égtek szinte. A 0,47-es érték ohm, vagy kilo-ohm? Mekkora teljesítényűek? Egyébként a bal végfok működik tökéletesen, enyhe brumm ugyan hallható de azt már meg tudom oldani a táp pufferek s a szabláyozó modul újra elkózásával.

Az 0,47 ohm , manganin ellenállás huzalból megtekerve lehet elkészíteni. A teljesítménye 2W érték körül van.

Én is kb 2W-ra gondoltam. Szóval ugyanazon huzal átmérővel s menetszámmal kell csinálnom. Meg gondolom a zománc vagy lakk réteg szigetelésű tekercshuzal jó lesz ide. Nem tudom pontosan mi is a tekercshuzalok szigetelő anyaga

Elsősorban manganin, esetleg konstantán huzal a megfelelő, de nem a zománc szigetelésű ( CuZ ) réz tekercselő huzal. Az erre a célra nem alkalmas.
(#) steelbird válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 / 1

Itt van, ami neked kell az elégett huzalellenállások helyébe:
0,47 Ohm 5W
0,47 Ohm 3W
0,47 Ohm 2W

Huhh, nekem sajnos a trafótekercsekhez való huzalon kívűl nincs ilyenem.
(#) steelbird válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Az nem jó, az rézhuzal. Ide szigetelt ellenálláshuzal kell. Manganin, vagy konstantan.
(#) videoton6363 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Hali!
Köszi, pont ezekre volna szükségem, de miért kell 3 különbözőt beleforrasztanom? Vagy ezek közül bármely telj.-ű ellen jó a VR páros cseréjére? Egyébként ha már megjavítom a jobb végfokost akkor célszerű a bal végerősítő panelen is kicserélni ugyanazon alkatészeket? Érdekes volna ha bal oldalt egy T523-as tranyó visítana, a jobbon meg a BD911/912. Végfokot még nem javítottam VT 6363 S-ben ezért kérdezősködöm annyit, nem másért.
(#) steelbird válasza videoton6363 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 / 1

Mindegy melyik ellenállást választod, az 5W -os kicsit nehezen fog már a panelra férni, de még azzal is megoldható. A 3W -osat vedd meg szerintem. A másik végfokban maradhat az eredeti.
A végranzisztorok is lehetnek különbözőek a két végfokon, a különbséget nem fogod hallani, hacsak nem vagy vájtfülű...
(#) videoton6363 válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Értem, köszi, remélem sikerül megcsinálnom.
(#) nimrod96 hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Üdv. Lenne egy kérdésem.

Szabályzót érdemes átalakítani fetesre?
És ha igen akkor melyik tranzisztort milyenre?
Köszönöm.
(#) P_Laszlo hozzászólása Ápr 11, 2015 /

Ez volna a legjobb. 0,47R 2W Remix
(#) P_Laszlo válasza nimrod96 hozzászólására (») Ápr 11, 2015 /

Változtatni kell a kapcsoláson is hozzá egy az egyben cserélve nem megy.
(#) rozsdas111 válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Szóval nem lehet csak úgy egyszerűen megoldani. Halva született ötlet.
(#) Beringer 600 válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Szia! Nyugodtan bele lehet építeni,csak kicsi a trafó teljesítménye,
(#) gyuszo válasza rozsdas111 hozzászólására (») Ápr 12, 2015 / 1

Ehhez mit szólsz ?

Ez egy Videoton 6383 erősítő , Quad 405 végfokkal. Ez meg lett építve, működik.
Itt az egyik fórumtárs alkotása. Erre 4 ohmos hangfalat is rá tudsz csatlakoztatni.
Igaz, ez már nem teljesen Videoton végfok téma, csak a kérdésedre egy megvalósult alkotás.
Minden Videoton benne, csak épp a végfok nem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
(#) steelbird válasza gyuszo hozzászólására (») Ápr 12, 2015 /

Idézet:
„Minden Videoton benne, csak épp a végfok nem”

Meg a bemeneti áramkörök, a hangszín panel, a hangerő panel... szóval szinte semmi nem eredeti Vidi.... a többi stimmel.
Ebben a doboz, a trafó a rajta lévő panellal, meg a kivezérlés jelző eredeti csak, ha jól látom a képen...
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2015
Következő: »»   74 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem