Fórum témák
» Több friss téma |
Tiéd volt az 1 millió 400 ezredik hozzászólás!
Rajzom az nincs hozzá, a bekötést úgy fejtettem vissza a panelből. Mint irtam a lényeg, hogy 2 tápfeszültségre van szükséged,az egyik 3V a másik 18V. Ezek negatívaja a közös pont, ezt hívják GND nek.
Igen, az addig oké. Viszont a jelet a gépből kimenő jackről vegyem le? Szóval van 3 vezeték, ami a jackre megy, egy test, egy jobb, és bal. Gondolom a jobb és balra van szükségem.
Jaj és még valami. Találtam egy trafót, amiből 21V váltó jön ki, egyenirányítom, és aztán hogy tudnék belőle 18V-ot kicsalni belőle? A másik kivezetésén pedig váltó 10V jön ki, szintén ez lenne a kérdésem ehez is.
Akár a PC is lehet jelforrás teljesen mindegy hogy mit használsz. A test az itt is a GND vagyis összekötendő a kiv. jelző GND vel! Mivel az áramkör tartalmaz egy stabilizált tápforrás az IC számára (a tranyó és környező elkatrészeinek személyében), a 21V váltót csak egyenirányítani kell és elég is lessz hozzá, (gratez+ kb 1000u pufferkondi), ez után mehet a kijelzőre.. A cső fűtése lehet egyen vagy váltó áram is, a lényeg hogy használj áramkorlátozót az említett 100ohm .
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
tehát a trafó után a gratez híd, és jön rá egy 1000mikros pufferkodni, viszont a 3Vot hogy szedjek le belőle?:S (feltétlen kell neki ez a 3V?)
A táphoz nem fontos 2 trafó elég egy is, 2 szekunderrel kivezetéssel.
Sziasztok! A képen látható kivezérlés jelzőm van. Az a problémám vele, hogy ha áramot adok neki világít, a jelet hiába teszem rá nem csinál semmit csak világít az összes led. 2db IR2E02 ic van rajta. Annyit tudtam kideríteni, hogy a 10 láb a +12v, a 8 láb 0v, 11 láb a bemenet. Ha valaki tudna segíteni az jó lenne erősítőbe szeretném beleépíteni majd.
Tedd a bemenetet a földre, az IC nek a lábát, ha akkor is világít akkor hibás az IC. Tulfesz, fordított fesz stb kinyírta.
Hali! A bemenetet a földre kötöttem és már csak a 2db zöld led világít de ha a jelet rá teszem nem csinál semmit szerintem nem jó de azért köszi a segítséget.
Sziasztok!
Minap hozzám került egy Aiwa BX120-as erősítő. Sajnos a szorgalmas kis szinesfém gyűjtők kiszedték belőle a trafót és a két hűtőbordát, a két STK végfokkal együtt... Úgy döntöttem mivel a doboza ép ezért újjáépítem valami hasonló teljesítményű Fet-es végfokkal. Szerencsére a fluoreszcens kijelző épségben maradt, viszont fogalmam sincs hogyan tudnám életre kelteni. Feltettem a kapcsolását, az egész modulárisan van felépítve és 11 tüskével csatlakozik az alaplaphoz. Ezen próbálom beazonosítani hogy melyik láb mit is vár tőlem, és ebben kérném a segítségeteket is. 1.-es láb ha jól látom -1.2V-ot vár 2 és 3-as láb a kijelző fűtése amire 1,2V váltó kell 4 azt hiszem ez lehet az Audió bemenet, a kapcsolás úgy is említi mint Signal Input 5-ös láb az GND 6 és 7-es láb érdektelen, csak a bekapcsoló gomb kivezetései 8 szintén GND 9-es a védelem LED-jének a bemenete 10-es az 24VDC 11 ezzel vajon mit lehet kijelezni? Leginkább a 4-es és a 11-es lábban nem vagyok biztos, de minden ötletet szívesen fogadok. A 8. oldal jobb felső sarkában van az előlapi panel kapcsolása. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
Hello! Lehet jobban járnál, ha a kapcsolást közvetlen feltöltenéd ide, mert nem mindenki szeret ilyen oldalakon mászkálni, mint pld. én sem.. üdv!
A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2013
Az ott egy 16Mb-os service manual, nem igazán tudom ide feltenni. Közben átszenvedtem nagy nehezen azt az egy oldalt jpg-be így már ide is fel tudom tenni, hátha tud valaki segíteni.
Még nagyobb méretben. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2013
Összeraktam az elképzelésem alapján és lám működik. Már csak az erősítő többi részét kell újjáépítenem...
Sziasztok! Van egy Akai erősítőből bontott VFD-s kivezérlés jelzőm. A lábkiosztás megvan már, a kérdésem az lenne, hogy az ic-k kb mekkora bemenő feszt igényelnek? Mekkora a legkisebb feszültség, amikor az első szegmens világítani kezd, és mekkora az a feszültség mikor az utolsó is világít? A panelen csak a két HA12019 ic van, és a kijelző.(Futaba BG96Z- aminek fent vannak a kivezetései, és a panel alaphelyzetben pedig felfelé áll) Ehhez tervezem egy kis műveleti erősítős kapcsolást csinálni, de tudnom kellene hogy mekkora feszültségnél kezd világítani az első szegmens, és mekkoránál az utolsó. A másik kérdés: a telefonról jövő jelet hogyan egyenirányítsam? Mármint hogy gondolom ugyan úgy graetz-be kötöm a diódákat, mintha ,,sima" ac feszültséget egyenirányítanék? OA1154-et tervezek egyenirányításhoz használni.
Sziasztok! Analóg kivezérlésjelző-meghajtó kapcsolást keresek. Találtam már egyet, de arra azt írják, hogy nem valami jó, de mozgatja a mutatót. Jobb lenne egy OPA-s. Tudtok ilyet?
Egyéb kérdés: azt jól tudom, hogy 1.23V 1kHz szinusznál kell 0-n állnia a mutatónak?
Jó ez a kapcsolás, csak kis bemenőszintet adtál neki. Azt megnövelheted még egyenirányítás előtt egy erősítő fokozattal, ami legalább 1,5 V eff értékre növeli a bemeneti szintet.
Hát nem tudom... kétféle módja lehetséges a kapcsolásnak, 0-3.5W-ig és a 6W-100W-ig, mindkettő 8 ohmon. Nekem 6 ohmos, 15 W-os hanszórócskákhoz kell. Lesz vele munka, mire megértem, mi merre mennyi.
Pedig az 9,5 V teljes kivezérlésnél. Milyen érzékenységű műszert raktál bele? (vagy a 15 W nem annyi)
A kivezérlés mérőknél, ha szabványos bemenettel akarod csinálni, akkor vonali szintekhez vagy 775 mVeff, vagy 1,55 Veff bemeneti feszültség esetén kell 0 dB -t mutatnia. A pontos érték beállításához, hitelesítéshez kell lennie beállítási lehetőségnek. Estedben ilyenekről szó sincs, a 0 dB -t (mivel ez egy viszonyszám) oda állítod, ahová akarod. Pl. célszerű a maximális torzítatlan kimeneti teljesítmény -4, -6 dB, hogy legyen némi túlvezérlési tartalékod is. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Nem tudom, milyen érzékenységű, nem vagyok otthon audio téren. Még nem raktam bele, most jött meg a postával. TEAC M-34A. Elképzeléseimben az szerepel valóban, hogy 0-nál legyen a max. torzítatlan teljesítmény (akkor legalább pontosan tudom, hol a plafon), csak azt gondoltam, hogy ha előtte valahány Veff szinusszal beállítom, akkor ez a kettő majd találkozik, de most már kezdem érteni, hogy nem.
Szóval a kérdés, hogy érthető legyen, mit szeretnék: 15W-os, 6 ohmos hangszórókhoz jó, ha megépítem proli kapcsolásának a 6W-100W beállítású módozatát? (Aztán majd oda tekerem, ahová akarom.) A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Akkor hajtsd meg egy 10 V -os 1 kHz es jellel, biztos jó lesz. Egy műveleti erősítő +/- 15 V tápfeszültségről képes lesz az áramkörödet meghajtani. De ha az erősítőd már kész, a hangszóró kimenet is meg fogja tudni hajtani. (legjobb 6 ohm / 20 W műterhelésre, hogy ne bömböljön)
De a Proli007 kapcsolása is jó, tudom ajánlani én is. A beállítást meg mindkét esetben úgyis el kell végezni. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
A végfok már kész van, csak kellett a kimenet és a műszer közé valami állítható áttétel, hogy 0dB-re be tudjam állítani a torzítatlan max-ot. Meg ugye az se baj, ha nem valami lomha, pontatlan vacak hajtja a műszert. Meg azt se tudtam, hogy a műszernek lehet adni 10V-ot is. Köszi a segítséget, most már bátrabban merek dolgozni.
Magának a műszernek nem, de előtte azért sorba ott van két 10 k -s ellenállás. A kapcsolás bemenetére adhatod. A lomhaságot pedig az első 10 kohm ellenállás, és a C1 kondi időállandója adja. Ez végzi a csúcsegyenirányítást. A kisütés időállandóját pedig a C1 kondi, és a műszerkür terhelése adja. A log karakterisztikát a műszerkört söntölő egy, ill kétdiódás vágóáramkör két töréspontban közelíti.
Az utolsó tagmondatod nem teljesen értettem, de el tudom képzelni. A világításról tudsz mondani valamit? 12V és pár száz mA?
Logaritmikus erősítőt nem egyszerű készíteni, és abban is a logaritmikus karakterisztikát közelítik. Minél több pontban, annál pontosabban. De egy egyszerű kivezérlés jelzőnél erre nem sok szükség van, oly mindegy ha a jelszint 26 dB, de a műszer csak 20 dB -t mutat. Nem is kivezérlés mérőnek, hanem csak kivezérlés jelzőnek hívják, a pontosság nem a legfontosabb követelmény.
Azért használunk log potmétert a hangerő szabályozáshoz, és a hangosság kijelzéséhez is, mert a fülünk logaritmikus érzékenységű. A fele teljesítményre (hangnyomásra) csökkenését érzékeljük. Gondolom a műszer világításáról van szó. A műszer a kezedben van, csak küldtek vele valami leírást. Ha izzós a kivilágítás akkor lehet, ha LED -es, akkor jóval kevesebb. De ködss rá 12 V -ot, és mérd meg. A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
Nem küldtek leírást, bontott cucc, tökéletes állapotban. Izzós. Az a terv, hogy LM317-tel tekerek neki feszt, közben meg mérek áramot. Neten nézelődtem, semmit se találtam róla, de más műszernél 12V/350mA-t írtak. Ismereteim szerint, ha az izzót nem éri túlfesz, az áram se szalad meg, de nagyon örülök ennek a kis műszerpárnak, ezért inkább kétszer kérdezek, minthogy egyszer füstöljön.
Elégsok az áramfelvétel, de nézd meg mi van az izzóra írva, ha van egyáltalán valami. Biztos könnyen kivehető, mert cserélni is kell tudni.
Semmi sincs rájuk írva, 2 centis, matt kapszulák. Az LM317-es mérés biztonságos, majd azzal jól kitalálom. A műszerek beszerelése még odébb van, egyelőre a dobozt csinálom, túl sok az ötlet és túl kevés a szerszám.
Én a dobozt szoktam utoljára csinálni (vagy soha) mert lehetnek meglepetések, ha nincs meg minden alkatrész.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |