Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   78 / 173
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Én forditva vagyok - a nagy ( csöves de remekül müködö) TEK-hez vettem egy kis zsebszkopot, a munkáim 90% böven elég és mindig kéznél van....
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2015
(#) andraschober válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 8, 2015 /

Igen, ez jellemző lehet. Viszont én csak "szerelemből" szeretnék elkezdeni kicsit komolyabban csöves gitárerősítőkkel foglalkozni. Mivel kőkorszaki technika nem feltétlenül vásárolnék hozzá űrhajót, persze a megbízhatóság és az időtállóság nem hátrány soha.
(#) andraschober hozzászólása Ápr 9, 2015 /

Sziasztok. Hangfrekvenciás, csöves készülékek vizsgálatához szeretnék oszcilloszkópot vásárolni. Milyen bemeneti feszültséget kell elviselnie a szkópnak egy-egy ilyen mérés során (általában)? A kiszemelt szkóp 250 V-ot tud (csúcs), ez elegendő lehet ha mondjuk erősítőkben 500-700 voltok is vannak?
Köszönöm előre is!
(#) nagym6 válasza andraschober hozzászólására (») Ápr 9, 2015 / 1

Ilyen 500-700v feszültségekhez mindenképpen 1/10 -vagy nagyobb, pld. 1/100- feszültség osztású mérőfejet kell használni, mely maximális feszültsége 1000V, de inkább legyen nagyobb. A mérőfejeknél is maximált a ráadható feszültség.
És 1/10 osztású fejjel 500-700V helyett csak a tizede, 50-70V jut a szkópra.
De a frekvencia növekedésével csökken a mérőfej max. feszültsége, és bemeneti impedanciája is, a mellékelt képen egy példa. Látható, hogy kb. 1Mhz felett drasztikusan csökken a max. ráadható feszültség, ez mérőfej típusonként eltérő.

Mérőfej.jpg

(#) andraschober válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 9, 2015 /

Köszönöm, sokat segítettél az elmúlt napokban!
(#) andraschober hozzászólása Ápr 12, 2015 /

Ismét sziasztok! A Peaktech 2020AX Oszcilloszkóp oszcilloszkópról vagy a márkáról mi a véleményetek? 30e forintért árulnak egyet, közel is van hozzám, de ennyit nem szívesen szánnék most rá csak ha minőségben tényleg jó és megéri az árát.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Megérkezett a szkop. "Kinaiu"l becsomagolva (nylon zacsko), de teljesen rendben. A leirás rövid, de kitünö minöségü papirra szinesen nyomtatva.
Neki is figtam beültetni a NYAKot.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Alig 3 ora alatt összeraktam a cuccot. Hát nem egy leányálom egy mezei hobbistának. Nagyon finoman kell dolgozni, mert nagyon érzékeny a szerkezet. ( nem türi sem a gyantát sem a forrasztopasztát - eddig ilyen kinom nem volt). Igy amikor elkészült következett a nagymosás. Vagy 1 ora tisztogatás után végre azt kezdte csinálni, amit kell. Egy kicsit gyenge a display fényereje, de ugy látszik, hogy a legujabb FW került rá, aminek a kijelzése elfoglalja a kis képernyö 1/3-t. Még nem jöttem rá, hogy ki lehet-e kapcsolni. Igy ez meglehetösen zavaro és felesleges, mert az ember egy ilyen kis müszerrel nem akar okvetlenül laborméréseket csinálni.
Egy kicsit zajos a képe, de az nem annyira zavaro.
Megnézem mennyi ideig képes 9V-s telepröl müködni, mert akkor valoban egy filléres zsebszkop lesz, amire nagyon jonak néz ki.

image.jpg

(#) Massawa válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Közben kiderült, hogy display feliratok kikapcsolhatok ( persze sehol egy betü sem szol erröl), söt automatikusan tudja állitani a bemeneti DC offszetet is. Kár, hogy a display olyan gyenge fényü, hogy szinte csak sötétben lehet vele dolgozni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2015

image.jpg

(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Remélem hamarosan megjön az enyém is, ma is jó lett volna egy olyan helyre ahova sajnáltam elvinni a Siglent-et.
Az LCD fényén csak lehet valahogy növelni, a képeken, videókon jónak tűnik. A 9V-os elem szerintem soványka lesz, én már félretettem neki a lion cellákat. Ha a felirat ki-be kapcsolható az jó, de az is jó lett volna ha úgy írják meg hogy gombnyomásra előjön, aztán 10-15s múlva eltűnik. Ennél valóban nem a pontos mérés a lényeg, de ha olyat is tud az csak előny, a freki meg az amplitúdó mindenképpen, így nem kell számolgatni.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Sajnos a display gyöngécske és még foltos is, meglátom mit tudok reklamálni. A bal oldalon van egy folt, de a FW sem adja a legjobb fényeröt, mintha a fényerö keveredne a hullámgörbével ( interpolácio) - bizonyos beállitásoknál a képernyön 3-4 világosabb függöleges sáv van. A képen láthato, hogy a baloldal világosabb, mintha nem volna elég ideje rendesen kivezérelni a displayt.

Sajnos nem, ugyanaz a kép.
A képen láthato a display hibája
(#) Gery78 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Nem lehet, hogy a háttérvilágítása nem a legjobb? Nem tudsz egy kicsit igazítani rajta?
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Vagy a másik oldalon is van háttér led, csak nem működik. Vagy az üveglap mögötti fényterelő fólia nem fekszik fel rendesen, hullámos. Talán.
(#) Massawa válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

Azt még megprobálom, de szerintem az folt már komolyabb dolog, ráadásul a display gyárilag szerelt igy nehéz megbontani.

image.jpg

Ezen a képen határozottan látszik, hogy csak 1, vagy két háttérvilágító LED világít. Lehet hogy a többi tényleg nem világít vagy a fólia gyűrött, amit nagym6 is mond. Én amondó volnék, hogy próbáld meg megbütykölni, ha már ennyit dolgoztál vele.
(#) Massawa válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 14, 2015 /

A display szélein szépen világitanak a LEDek. Holnap még megmérem hogy mennyit kapnak, de az folt szerintem nem a világitástól van.

A displayt nem, mert azon alig forrasztottam, csak amint most látom nagyon slamposan ragasztották össze. Csak az egyik oldalon vannak LED-k és valamilyen szilikonnal taknyolták a NYÁKhoz, és ezek a foltok láthatok a képen. Nem tudom mit lehetne csinálni, a szilikont aligha tudom lekaparni, a szagkábelt sem lehet leválasztani.
Azok a világosabb felületek a szilikonragaszto alulrol a világitó folián.
Elküldöm a jyetechnek a képeket, mit szolnak hozzá

image.jpg

Még azt megpróbálhatod, hogy körbevilágítod az LCD-t még néhány LED-del, hátha nem lesz ennyire zavaró ez a foltosodás.
(#) Zsora válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Olyan mintha valami folyadék lenne az üveglap és a polárszűrők között.
(#) Massawa válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 15, 2015 /

Azaz a szilikonragaszto ( azzal ragasztották a displayt a NYAK-hoz). Az a lap hátulján van.

Ez egy technologiai slamposság. Ez a világitohátlap egy fém keretben van a display alatt, és ugy kellett volna rögziteni, higy a fém keretet fogják le a sarkakon. Ahelyett rákentek a NYAK lapra szilikont és rányomták az egész displayt.
A hátlap viszont átlátszo igy látszik, hogy hol van a ragaszto, hol meg nincs.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2015
(#) Tomi94 hozzászólása Ápr 17, 2015 /

Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni, használt analóg szkóp vásárlásához. Először is, hogy mire kellene: audio berendezések javításához, esetleg épített erősítők beállításához használnám főként. Hangfrekvenciás tartománynál azért kicsit magasabbra kell menni vele, mert elég sok magnódecket is javítok, ezeknek a törlő oszcillátora pedig tipikusan 100 kHz környékén jár - de ahogy láttam, a legkisebb tudásúak is 10 MHz-esek..
A jelenleg kinézett darabok (csak működőnek hirdetettet kerestem, de természetesen próba nélkül nem is venném meg):
1.) RFT EO-201 (mérőfej nélkül 8000): ennek elvileg enyhén kontakthibás a kapcsolója, de ez állítólag típushiba a gyártónál.. Mennyire javítható Spray-s kezeléssel a dolog? Mert ha csak cserével, akkor kiesett a sorból.
2.) TR-4302 (felújítva 10000): elvileg tökéletes, felújított. A fent említett követelményeket lehet, hogy bőven túlteljesíti?
3.) TR-4656 (8000, ismeretlen előéletű de működő; kábel gondolom ehhez se jár..)
4.) CI94 (orosz gyártmány, mérőkábellel 10000)
5.) HungChang 6502: ez jóval újabb a fentieknél, jár hozzá 2 mérőkábel és komolyabbnak is tűnik (kérdés, meddig megy fel liciten az ára).

Nos, ezek közül melyikkel lehet kevésbé melléfogni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 17, 2015
(#) nagym6 válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 17, 2015 /

Ezek mindegyike hosszútávú használhatósága bizonytalan, javíthatóság alkatrész beszerezhetőség talán a TR4656-nál lehet valamennyire megoldható. De ez is már nagyon régi készülék. Gyanítom, hogy a HungChang 6502 lenne a legjobb választás, ez kétcsatornás, nagy képernyős, talán legújabb is az összes közül.
(#) Ge Lee válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

A TR-ekért én nem adnék pénzt, és az Sz1-ért sem. Az RFT csak 1 csatornás, és a kontakthibás yaxley-t mindenképpen szét kell szedni, a spray-s fujkálás itt nem játszik. Nem is fog tőle megjavulni, és egyébként sem szabad.
A Hung Chang (Protek) a legjobb vétel, rajz is van hozzá a tanyán, de annak a licitje nem ebben az árkategóriában fog megállni, hanem valahol 25-30 körül. Annál sokkal többet nem érdemes adni érte.
(#) Tomi94 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Esetleg találtam még egy ST-16B típusút is, elvileg tökéletes, igaz postán érkezne. Ez is újabbnak tűnik, a fent említett célokra valószínűleg szintén megfelelne. Tapasztalat valakitől?
(#) ronin75 válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 18, 2015 /

Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem inkább úgy keresgélj, főleg ha használt szkópot szeretnél, hogy megnézed a kapcsolási rajzukat és eldöntöd, hogy melyiket tudod megjavítani, ha bedöglik. Sokan mondhatnak sok félét, mások az anyagi lehetőségek, és mondjuk aki csipőböl meg tud venni egy szkópot 80 ezerért, az nem fogja javasolni neked semelyiket a felsoroltak közül. Neked amire jelenleg kell, arra bármelyik megfelel. Inenntől a pénztárcád és a "bátorságod" a döntő. (Én is egy Ferrarit javasolnék, de egy Trabant is célba tud jutatni). Illetve olyat vegyél meg, ami ha esetleg nem tetszik, akkor árában el tudod adni. Az "ismertebb" márkák szerintem ilyenek.
(#) nagym6 válasza Tomi94 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Nekem régen volt a CI94 szkóp sok évig, semmi gondom nem volt vele, egészen jó volt kategóriájában. De ezek már nagyon régiek, kérdés, hogy mennyire elhasznált. Kapcsolók, potik, és ks. csó fényereje, fókuszálhatósága. Nehogy úgy járj, hogy megveszed, és nem tudod használni.
(#) Tomi94 válasza nagym6 hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Ezért írtam, hogy csak olyat néztem, amit ki lehet próbálni a helyszínen. Az persze más kérdés, hogy a vásárláskori működését meddig tartja még..
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Feléledt az enyém is, szerencsére ennek a kijelzője nem foltos, és a fényerő is elég, bár 12V-ról hajtva szimpatikusabb mint az ajánlott 9-ről. A 78L05 helyett kellene valami low drop típus, akkor lehetne táplálni 2db lion celláról is, mert így minimum 7,5 de inkább 8V kell neki. A kijelző fényét meg elvileg hozzá lehet igazítani az R36-al.

A 100kHz szinuszt még meg lehet nézni vele, de inkább 40-50kHz-ig használható, négyszögből már a 40kHz is ronda. Mérni viszont pontosan mér, a Siglenthez képest gyakorlatilag ugyanazok az értékek, csak az RMS tér el egy picit. Ami zavaró hogy a frissítése nagyon gyors, így az utolsó számjegy szinte folyamatosan pereg. Meg ami még nem kellene oda az a kínai krix krax a Jyetech logóval, mert az is kb. percenként előjön, de ezt elnézzük a gyártónak ezért a nagyon baráti árért.

A nyák kivitel profi, a tervezés már nem annyira. Bőven elfért volna a 1206-os SMD is, ehelyett a 0805-el kellett szenvedni. A 0,25W-os ellenállásoknak meg hagytak 8mm körüli lábtávolságot. A 100nanós kondikat mindet ki kellett volna cserélni, de már nem szedem ki a nyákból. A legnagyobb is 72 nF volt, de találtam közte 51 nanót is és persze a legvacakabb anyagból, már a kéz melegétől is jelentősen csökken a kapacitása. De 6640Ft-omban van az egész (plusz a munka) és működik, úgyhogy nem panaszkodom.
(#) elektros90 válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 19, 2015 /

Szia Ge Lee!
Tetszik az oszcilloszkópod a Siglent. Kaphatná(n)k pár fotót a kijelzőről? Hogy néz ki ha 2 jel van rajta, adatok kiírva stb. Lehet, hogy én is ilyet veszek majd. Kipróbálni meg sajnos nemtudom, csak netről rendelni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 19, 2015
Következő: »»   78 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem