Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádióamatőrök topikja
Lapozás: OK   103 / 254
(#) Kera_Will válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 21, 2015 /

Manapság mennyit aggódunk a kapcsolós tápegységek és az RF eszközeink miatt. Valamikor meg elég volt a mechanikus vibrátoros anódpótló ami az akkuról járt.
Ezt a "professzinális" hordozható eszközökbe is beépítették lásd.: R-x rádiók .
Persze közben eltelt közel 70 - 80 év
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
(#) bodgabo válasza Rumcájsz hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Én sem vagyok nagy versenyző, inkább a különleges állomásokat, SOTA és FF aktivitásokat figyelgetem. Ha meg nagyon pörögnek a versenyek (oroszok, ukránok nagyobb térerővel, mint a Petőfi rádió), akkor átmegyek a WARC sávokra. Ott lehet nyugottabb "hagyományos beszélgetős" QSO-kat összehozni.
(#) Rumcájsz válasza bodgabo hozzászólására (») Ápr 22, 2015 / 1

Igen, én is WARC-ogok inkább, viszont ott jóval kevesebb állomás van, nem mindenki használhatja és több diplomához nem fogadják el a QSO-kat. Tehát a klasszikus sávok vannak előnyben....

Gábor, a HA8KWO ismerős. Ugyanúgy mint az ízes tájszólással forgalmazó HA8AP és HA8AL. A 8AP-vel rengeteg QSO-m van, talán olyan szines egyéniség volt Ő a 3.6MHz-en mint a YU7VR Imre, biztos emlékszel, emlékeztek rá!

Imrénél Zentán nagyon sokszor voltam,(majdnem Zentára nősültem, én nem vagyok szerb, újmagyar) rettentő sokat tettek a rádiózás népszerűsítéséért.
Emlékszem kezdőként a nyolcvanas évek közepén, a 3.5 mega volt előnyben részesítve. 7MHz-en nem volt javasolt dolgozni. Talán azért mert a kezdőknek ott semmi keresnivalónk nem volt....
Amikor már jól ment a távírózás (mert mindent abban mértek, aki nem tudott morzézni az nem is számított soha amatőrnek csak "konyharádiósnak") a klasszikus öregek mindig kint voltak délután a sávban és hosszadalmasan el lehetett velük beszélgetni a DX-ekről! Igen, ezek az öregek DX-eltek és nekünk fiataloknak mesélték el a legújabb DX QSO-ikat.
Ámultunk, bámultunk, pedig akkor még DX cluster sem volt.... Nem voltak szpotok és automatikusan arra a frekire történő elektronikus állás, a jó öreg FT-250 ment és világított a jobb hátsó sarkában a két uborkás üveg.....
És valahogy ezek a nagy öregek eltűntek a sávokból! 1-2 konyharádiós maradt, akik órákig tudnak beszélni a semmiről, nem odavaló módon... De ezt nem ragozom...
(#) Atys67 válasza Rumcájsz hozzászólására (») Ápr 22, 2015 /

Mintha én írtam volna...
Idézet:
„Ámultunk, bámultunk, pedig akkor még DX cluster sem volt.... Nem voltak szpotok és automatikusan arra a frekire történő elektronikus állás, a jó öreg FT-250 ment és világított a jobb hátsó sarkában a két uborkás üveg.....”
Bizony , bizony azok boldog 80-as évek...
(#) szendi001 válasza Atys67 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Jelentem én terveztem egy adót. A kollektíva helyreállítása érdekében megépíthetnétek ti is és QSO-zunk szomorkodás helyett. Viccen kívül érdekelne miatt véleményetek a konstrukcióról.
(#) sdrlab válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Hol a szerkezet linkje ?
(#) szendi001 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 23, 2015 /

Este becsatolok mindent róla.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Sziasztok! Ha eseteleg lenne kedv közösségi rádió adó építéshez akkor az alábbi tervem bevált. Nézegettem, ha 20 as szériában akarnánk hasonlót építeni, 1000 Ft alatt lenne a gyári lötstopos nyák. Nyilván módisítanám a tervet a közös érdeknek megfelelően. Amit tud: Kb. 5 watt IRF fetből 12 voltról. Adás-vétel VOX. Kvarc meghajtás vagy DDS bemenet. Beépített műterhelés. Adás alatti vevő bemenet rövidzár. 3,5 vagy 7 megán simán megy, az enyém 7.030 a vevő mellette ML. Tud billenytűzni analóg VFO-t. Eredetileg szinkrodin vevőt akartam mellé, de elkészült egy sáv vevő ami szuper rendszerű.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2015
(#) sdrlab válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 /

Szia! Ez mind szépen hangzik..., de ha véleményt vársz, akkor a kapcsolási rajzzal célszerű kezdeni, hiszen egy kész panelről, főleg enélkül vajon mit lehet mondani ? Szépek az alkatrészek
(#) szendi001 válasza sdrlab hozzászólására (») Ápr 24, 2015 1 /

Még nem rajzoltam le, most találtam meg a képeket. Kézzel lefirkantom és beszkennelem.
(#) szendi001 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 24, 2015 / 1

Addig is van a kész kép
(#) Atys67 válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Csinos..
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Hello szendi ,
Kérdésem, hogy miért van egymáson összefogva 2 db. ferrit gyűrű?
Valamint a FET drain -je felé megy ugye a 12V táp egy mini fojtó tekercsen keresztül, ha a normál áramfelvételtől esetleg nagyobb szalad befelé az lehet, hogy biztosíték képen fog működni. Csupán észrevétel.
Üdv. Gábor
(#) szendi001 válasza Antennaman hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Szia Gábor! A fojtó bírta 20 volton a belemenő két ampert de elvileg megsülhet. Lehet oda tenni vastagabb drótból valamit. A torodiokat FT50-43 helyett vettem Tali Bt-nél. Ezt a típust nem ismertem amit kaptam, és nem tudom mekkora nafta képes átmenni egy ilyen pici toroidon, szóval inkább dupláztam. A tesztek során csak nagyobb tápfesznél volt elég teljesítmény, így bekerült még egy trafó impedancia illesztésre, Így 12 Voltról is ott van a power. Egyébként a meghajtó tranyó munkapontjának beállítása az egyetlen "kényes" kérdsés, minden más első összelapátolásra indult.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2015
(#) Antennaman válasza szendi001 hozzászólására (») Ápr 25, 2015 /

Értem. Abból a fehér Talis gyűrűből én is alkalmaztam kis FET-es végfokba is meg DBM-be is és teljesen jónak bizonyult. Amúgy bőven bírják telítődés nélkül akár 10-20W-ot is egyenként. Igen a meghajtó fokozat tranzisztor bázisosztójával szoktam én is az első kísérleteknél egy trimmert betenni.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 8, 2015 /

Sziasztok.
Tegnap kaptam egy feltételezhetően orosz billentyűt. Nagyon örülök neki, eddig még soha nem volt a kezemben billenytyű. Gondoltam, hogy hozzákötöm a morze gyakorlómhoz, de amikor kinyitottam egy panelt találtam benne. Vajon mire lehet ez benne? Hogyan kell bekötni? A földelés jel világos.
Előre is köszönöm.
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Tegyél egy Ohm mérőt rá, és keresd meg mit zár össze. Zavarszűrőnek tűnik.
(#) elektroncso válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Én szikraoltónak gondoltam, de a zavarszűrőis logikus. Mindjárt megpróbálom.
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) elektroncso válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Megmértem. Ha a földelést nem nézzük akkor a középsőt kapcsolja, a jobb oldali csavar és a bal oldali csavar között, attól függően, hogy a billentyű le van nyomva vagy fel van engedve. Az eddigi házi készítésű billentyűm után, teljesen más érzés ezzel dolgozni. Sokkal jobb, csak kicsit kényelmetlen, mert magasan van a gomb, nem tudom az asztalon megtámasztani a kezem, mert elzsibbad az ujjam.
(#) szendi001 válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 9, 2015 / 1

3 ujjal kellene fogni a billentyűt. Hüvelyk bal alul, mutató felül, középső jobb alul. Akkor nem fárad el a kezed. Laza kéz kell hozzá, és kicsi rugó erő, azaz finomra kell hangolni mechanikusan. A hézagnak sem kell nagynak lennie elég ha kb 1 1,5 mm mozdulhat lefelé a gomb, ami az erőkart figyelembe veszed 0,5 mm pogácsa hézag.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2015
(#) elektroncso válasza szendi001 hozzászólására (») Máj 9, 2015 /

Kipróbáltam. Jó. Eddig nem ismertem ezt a fogást. A mozgás kb. annyi mint amit írtál. Most már csak tanulni kell.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 10, 2015 /

Sziasztok.
Megépítettem múltkor ezt a rádiót. Valamiért viszont nem működik. A HF fokozat jó, amikor 1kHz-es négyszögjellel kipróbáltam majdnem leesett a fejemről a fejhallgató. A T1-es bázisára teszem a 1kHz-es jelet akkor még erősebben sípol. Viszont rádió adást nem hallok. Valamiért nem történik meg a demoduláció. A tekercsre hiába kapcsolok antennát nem hallok adást. Se az A, se a C ponton. Földelés is van, de hiába. Az alaktrészek értékei ugyan ezek. Elkötés nincs. Egyszerűen nincs ötletem. Három este is ezzel foglalkoztam, mindent megnéztem amit eszembe jutott, de a tudásom itt kimerült. Szerintetek mit nézzek meg? Hol lehet a hiba?
A segítséget előre is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2015
(#) Kera_Will válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Ez visszacsatolt audionnak akar tünni.
A munkapontjának a tologatásával próbálják elérni ezt a helyzetet.
Más Ellenállásokkal próbálkozzál esetleg.
De a B és E közt lévő kapacitív osztó pedig fix értékű vissza csatolást hozott létre.
Ez egy kissé "elfajzott" oszcillátor áramkör.
Próbáld meg a B E közt lévő C6 C7 kondik értékét módosítani.
Visszacsatolt audionnál inkább tekercs áramokat szoktak potival / kapacitást módosítani nem tranzisztor munkapontot.
(#) gtk válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 10, 2015 /

Szerintem minimum SA612-vel kellene kezdeni vevot epiteni, hogy eloszor meglegyen a sikerelmeny, es azzal egyutt sok alapveto dolgot meg lehet tanulni. Ezek a 100 eves tranzisztorok, azok betaja, stb, szerintem folosleges koroket fut. Az SA612 utan lehetne becsuletesen megtervezett oszcillator, kozeprekvencias erosito, demodulator stb. modulokat epiteni, es a vegen osszekapcsolni oket. Az 500 fele kapcsolas megepitesebol kb annyit lehet tanulni mint az 500 fele mikrovezerlos kod lemasolasabol. Kis szerencsevel 612-ot meg bontani is lehet.
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 11, 2015 /

Mérd meg az első tranzisztor B-E feszültségét amikor a potit csavargatod hogy eléri-e a nyitó feszültséget ? Esetleg ha össze dobsz egy VF szondát megnézed hogy akar-e oszcillálni , mert ez a fokozat csinál mindent. Vagyis berezeg, kever és demodulál is egyben. Az oszcillátort azért kell szabályozni hogy vele együtt az érzékenységet tudjuk állítani.
(#) elektroncso hozzászólása Máj 15, 2015 /

Köszönöm amit írtatok, a hétvégén kipróbálom. Hétköznap jó idő volt, az udvaron dolgoztam.
Tervezek rádiót építeni SA612-vel, de még nem szereztem be az IC-t. Amíg nem szerzem be addig is kísérletezek mással. Megnéztem a paneljeimet, semmiből nem tudok bontani sajnos.
A hozzászólás módosítva: Máj 15, 2015
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Szia
Ne várj csodát ilyen keverő IC-k től mert valamikor régen lehet 40 éve is amikor megjelent nyugaton az MC1496 azt hittem eljött a megváltás ! Na szóltak az az akkori öregek hogyne bízzam el magamat mert lehet hogy csalódás ér. Rengeteget kísérleteztem velük mert be akartam bizonyítani hogy tévednek de sajnos nekik lett igazuk pedig számtalan nyákot készítettem minden féle agyon dicsért kapcsolás nyomán . A tapasztalatom az lett hogy minél egyszerűbb keverőt építettem (DBM) annál jobb volt az eredmény! Nem akarlak lebeszélni ( mert lehet hogy téged sem lehet épp úgy mint engem ) csak megírtam az esetemet. Mondjuk ha nincs elég kis segéd eszközöd amivel le tudod követni hogy mi történik a keverő körül akkor még lehetsz elégedett is de ha majd valamit csak úgy fülre is nem találsz igazinak akkor ne ess neki az egész konsztrukciónak lebontásához hanem hagyd meg és építs egy másik megoldást amit össze tudsz majd vele hasonlítani ! Mondjuk ha csak vevő keverőt építesz akkor nehezebb észre venni a hiányosságokat de amint DSB modulátor készítesz IC-vel akkor hamarabb rátalálsz a hiányosságokra.
(#) elektroncso válasza Hetope hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Nem várok csodák, mert csodák nincsenek. Ezt szándékozom kipróbálni. Igaz, hogy NE602-vel van, de ahogy néztem az adatlapokat betehetem helyette az SA612-t. Eddig nekem is a szinkrodin a legjobb, de fülre sem tökéletes, bár ez a második prototípusom. Sajnos egy középhullámú erőteljes adó nagyon zavarja a vételt az összes sávban. Ma KH-n próbálkoztam visszacsatolt audionnal, egy román adó zavarta a vétel, ugyan ez 80 méteren is. Rá kéne jönnöm, hogy melyik frekvencián működik és bekötni ellene egy soros rezgőkört, mint zavaróállomás szűrőt. De hiába hangoltam végig a rendelkezésemre álló gyári műsorvevővel a HH, KH sávokat, nem találtam az adót. Csak a házi készítésű rádióimon jön be.
(#) Hetope válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 15, 2015 /

Egy keverő az keverni fog ! De nem mindegy hogy mit mivel ! Vannak intermodulációs termékek és ezeket kell elnyomni a keverés közben . Amikor már a keverőből kijön a nem kívánt termék azt már sokkal nehezebb eltüntetni! Nem is javaslok rá semmilyen megoldást mert egyik sem lesz jó. Vannak leírások különböző balansz modulátor/demodulátor kapcsolásokról amiket én is kipróbáltam (RÁDIÓTECHNIKA) amiket neked is ajánlok . Talán kezdetnek a 2 dióda + 1 trimer ami nem bonyolult csak figyelj oda a VFO jel szintjére ! De erről már írtam sokszor és arra kérlek hogy próbáld már ki és számolj be az erdményekről . Majd segítek ha valahol elakadsz !
(#) Rumcájsz hozzászólása Máj 18, 2015 /

Sziasztok!
e-qsl (dot) cc -ben valaki járatos? Egy kis segítség kellene!
Következő: »»   103 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem