Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   31 / 729
(#) hüblerattila hozzászólása Feb 7, 2008 /
 
Ezt hogy érted hogy milyen bulikra kellene? Ha a terem nagyságára gondolsz akkor kb 375 nm-es terület olyan 7 méter magas . Amúgy csináltam már hangfalat, van 3 darab saját késziítésű de most ahogy megláttam hogy párban 14e forint ugy elgondolkodtam rajta mer egy rosszabb fajta hangfalat is 15 e-ből tudnék kihozni.
(#) Flatlander hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Hy!Szetek mekkora kondi kell a középsugárzó elé?mert ami most van benne 2micro-s az sztem nemszűri le rendesen mert eléggé torzít sztem azért mert túl sok a mély rajta....Lécci segítsetek
(#) lamalas válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Sajna semmit nem irsz, hogy milyen hangsugarzoba milyen hangszorokhoz, milyen valto stb. stb. igy nem lehet segiteni. Egyebkent pedig ha tenyleg kozepsugarzorol van szo akkor a 2mikros soros kondi nagyon keves egy kozepsugarzonak! Attol semmikepp nem torzithat hogy sok rajta a mely, mert sztem egy kumma melyhang nem kerul ra ha tenyleg ugy van bekotve a 2µF-os kondi ahogy gondolom (sorosan?). Legyszi pontosits a kerdeseden mert senki sem rendelkezik tavolbalato/gondolatolvaso kepessegekkel
(#) Flatlander hozzászólása Feb 8, 2008 /
 
Na akkor a középsugárzó egy gyári videoton pontosan nemtudom a típusát de kb 80w-os!És az eredeti hangváltó van benne és a hangszóró pozitív felére van rákötve egy 2micro-s kondi!A hangváltóhoz nemnyúltam hozzá szóval gyári és rendesen is van bekötve és sztem nem így kéne szólni...A kondi az uti jó nincs leégve vagy ilyesmi....És ezért kérdezem hogy milyen kondi kéne rá kb...? De úgytűnik mintha csak alacsony hangnál csinálná a torzítást hangosan semmi baja(vagy csak nemveszem észre a mélytől meg a magas hangjátol)De ha hangosan hallgatom a közép is mintha sokkal szebben szólna míg halkhangnál erősen hallani a torzítást főleg valami nagy bassusos számnál
(#) lamalas válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Azt nem tudod, hogy van bekotve az a kondi? Az nem mond semmit, hogy a hangszoro pozitiv felere van kotve...

Ez a "sztem nem igy kene szolni" honnan jott? Megvolt mar korabban is a hangfal es jol szolt majd egyszercsak elromlott? Vagy kaptad/vetted vhonnan, hazavitted es ugy gondolod, hogy nem szol jol?

Ha annyira a 2µF-os kondira gyanakodsz, akkor csereld ki egy folia kondira (MKT, MKS, stb.) ami legyen legalabb 100V-os (ha tobb nem baj). Ha gyari a valto, akkor valszeg az a kondi ertek jo bele, tehat nem biztos, hogy az ertekevel lenne a baj. De sajnos ettol tobbet megfelelo info hianyaban nem tudok biztosan mondani, mert lehet hogy teljesen elbeszelunk egymas mellett.
(#) Gery válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Nállam is ilyen volt hogy halkan torzított hangosan nem. Magyarázat: a tekercs hozzáért oldalt a belsejéhez és mikor halk volt lehetett hallani a surlódást is a torz hangot. Viszont ha hangos volt maga a hangerő nyomta el ezt a hangot. (persze odahajolva kilehetett szürni...)
(#) Brandyman válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 8, 2008 /
 
Hi!

Szerintem sem stimmel valami a 2µF-os kondenzátor értékével.

Találtam egy hangváltó kapcsolást, amiben van középnyomó is, talán segít kiötletezni a jó megoldást.

hangváltó
(#) Flatlander hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Hát kössz mindenkinek a segítséget de úgytűnik a hangszóró lessz a bűnös olyasmi baja lehet mint amit Gery lírt.Szóval előb szereznem kell új hangszórót és utána jöhet a kondi mert a biztonság kedvéért azért lecserélem azt is..Hát nemtudom hogy mennyire jó bele ez az érték de ha gyári akkor csak jólehet úgyhogy sztem az értéket hagyom a 2micro-sat
(#) Flatlander hozzászólása Feb 9, 2008 /
 
Nem pont ide tartozó dolog de hátha tudja valaki hogy kábeltv-hez mekkora ellenállású koax kell 75ohm vagy 50ohm?Vagy ez mindegy?
(#) szamóca válasza Flatlander hozzászólására (») Feb 9, 2008 /
 
75ohm
(#) Flatlander hozzászólása Feb 10, 2008 /
 
Köszi sokat segítettél
(#) szamóca hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
Helló tapasztalt dobozépítők!
Szeretnék egy 4ohmos magas sugárzót kicserélni 5ohmos-ra, a 4utas hangdobozomba.
A kérdésem az lenne hogy a doboz hangváltóját milyen módon kell alakítani ehez a cseréhez.
Köszi a válaszokat.
(#) aflmor válasza szamóca hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
5 ohm? Ha annyi, hát annyi. Hacsak nem valami "High-End" szerkó, észre sem veszed. Csere. és kész...
(#) szamóca válasza aflmor hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Konkrétan Magnat Motion 200-asba akarok egy HIVI szalagos tweeter-t.
Akkor jó lesz? nem csökken a magashang intenzitása--?
Illesztési probléma?
(#) Brandyman válasza szamóca hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Ha komplex hangváltó van benne, akkor ez azt jelenti, hogy a különböző sávra bontások egymásra nincsenek, vagy csak minimális mértékben vannak kihatással. Ha a hanváltót nem bántod, elméletileg egy picit lesz csak halkabb a magas sugárzód, a megnövekedett ellenállás miatt, a hangfal összetett ellenállása viszont szinte semilyen mértékben sem változik. (Persze fog azért, de mivel itt az össz hangszóró, valamint az egyéb RC-tagok komplex ellenállása érvényesül, így egy tag ellenállásának kismértékű változása kevéssé hat vissza az össz ellenállásértékre) Véleményem szerint a frekvenciamenet sem módosul olyan mértékben, hogy a hangváltóba bele kellene nyúlni. Ha a magas-sugárzó váltójában van ellenállás, akkor annak értékének csökkentésével az elveszett hangerő visszaállítható.

Ha mindenképpen bele szeretnél nyúlni a váltóba, akkor annyit kell tudnod, hogy a hangszóró impedanciájának növekedésére a hangváltó kondezátorának értékének csökkenése kell feleljen. Az esetleges számításokhoz csatolok egy egyszerű hangváltót, méretezéssel, talán segít. Ha tudod, hogy a melyik az a keresztezési frekvencia, ami a magas hangszóródra vonatkozik, akkor még könnyebb a dolgod.

Remélem segít!
(#) szamóca válasza Brandyman hozzászólására (») Feb 13, 2008 /
 
Rendben, köszönöm, megnyugtattál .
Egyébként van tapasztalatod, vagy véleményed a szalagos magashangsugárzókról?
(#) DiveZ hozzászólása Feb 13, 2008 /
 
Sziasztok TUDÓSOK!

Szeretném a segítségeteket kérni.

A legutóbbi autómba összeraktam egy pöpec hangrendszert. Mivel az autóm eladásra került és már egy jó idelye (szerencsére) céges autóval közlekedem illetve amikor nem akkor is elég gyakran váltom a járgányokat ezért szerintem mostanában nem is lesz újra sehova beszerelve.

A kiszerelt hang cucc (rendesen becsomagolva) "porosodik" a szekrényemben.



Namármost arra godoltam, hogy illene legalább otthon beüzemelni és építeni a kicsikéknekegy dobozt amit ha máshol nem is a garázsban éppen el lehetne "rejteni"
Csak hogy legalább edzésben legyenek amíg nem lelek rá egy olyan autóra amibe érdemes lenne beszerelni...

Első szett a szokott 16 cm-es valamint hátulról egy pár nagyovál...

Nos, ha valakinek lenne segítő szándéka irányomban annak roppant örülnék...

Köszönöm!
(#) Brandyman válasza szamóca hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
A szalagos magashangsugárzókkal kapcsolatban nincsenek gyakorlati ismereteim. Sajna.
(#) szamóca válasza Brandyman hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
OK. Ha nekem lesznek, majd közzéteszem
DIVEz: Van autórádió lakásba, vagy valami ilyen topik. Keress rá.
(#) szamóca hozzászólása Feb 14, 2008 /
 
Az szerteszétgagyizott mnc-ből ilyet is csinálnak kis hazánkban. :eek2:
Vajon milyen hangja lehet ?
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
A latvany ne tevesszen meg ... nem minden arany ami fenylik Ezzel nem a kepen lathato hangdobozokra utalok, hanem altalanossagban mondom ezt. Komoly, igen jo minosegu hangszorokbol is lehet rossz konstrukciot csinalni ha rossz a doboz es/vagy valto, de egyebkent gyonyoru zongoralakkos kivitelu az egesz.

Jut eszembe a magassugarzo csere altalaban nem olyan egyszeru, hogy kiveszem az egyiket, beteszem a masikat es esetleg igazitok kicsit az L-pad-on mert mas a ket sugarzo erzekenysege. A helyzet az, hogy ettol azert bonyolultabb a dolog. Persze az is kerdes kinek mik az igenyei ...
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Azt találom érdekesnek, hogyha valaki ilyen minőségben tud dobozokat készíteni, és a képen látható környezetből sejthető anyagi forrásokkal rendelkezik, miért választja ezeket a hangszórókat. Fenntartom,kíváncsi lennék a hangjára.
Sejtettem hogy nem lesz egyszerű a csere.
Az érzékenysége eggyező a két hsz-nak az impedanciája avétos. Egyébként próbálkoztam már cserével, de nem igazán lett jó. Ezért gondoltam hogy egy jobb konstrukcióju HIVI ribbon talán megoldaná a problémámat. Az eredeti hsz. beszerzési ára /16000ft/db/ olyan magas, nem beszélve a körülményes beszerzésétől, szervíz hozzáálásáráról, hogy inkább más utat választottam.
Keresgélek a neten, de nem igazán találok válaszokat.
Értékelném az építő jellegű véleményedet, segítségedet.
(#) DiveZ válasza szamóca hozzászólására (») Feb 14, 2008 /
 
Köszi de asszem nem voltam konkrét...

a hangszórókhoz szeretnék dobozt építeni és ehez kérek segítséget...

A fejegység nem probléma...


Amúgy a két áldozat:
Focal Polyglass 165 V2 valamint
Phase CX 6.9

Köszi!
(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Szamoca,

Az a helyzet, hogy leirni nem lehet a "tutit" (vagy ugy is mondhatnam, hogy receptet adni nem lehet) anelkul, hogy ismerne az ember a dobozt, a benne levo hangszorokat (vagy a csere hangszorot), a valtot es nincsenek meresek sem. Azert irtam, hogy fugg a dolog attol kinek mik az igenyei mert lehet hogy valakinek bosegesen elegendo es kielegito eredmenyt ad az a modszer, hogy az egyik magassugarzot kiszedi es beteszi a masikat a helyere mindenfele valtoztatas nelkul. Masnak ez mar lehet hogy nem felel meg. Tobb lehetoseg van es kinek-kinek tudasa, felkeszultsege es gyakorlata alapjan kell eldonteni mit miert es hogyan csinal. En azt tudom javasolni, hogy kezd a legegyszerubb modszerrel es meglatod mi lesz az eredmeny. Ha neked megfelelo es nincs kedved hangfal/valto tervezessel stb. foglalkozni akkor orulhetsz. Ha viszont nem lesz megfelelo az eredmeny akkor nem kerulheted el, hogy egy kicsit beletanulgass a hangfal/valto tervezesbe es felszereld magad egy amator merorendszerrel (ami azert nem annyira bonyolult mint ahogy hangzik).
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Feb 15, 2008 /
 
Köszi a választ.
Sajnos mint írtam, kipróbáltam már két külömböző hsz-val is. Egy kommersz Sonyval, és egy Somogyis is mégfordult már benne. Az impedancia, és az érzékenység ugyanaz volt.
De beszűkült a hangtér, és nem egységes egész volt amit hallottam .
Az eredetit meg elcseszte a tekercselő
.
Minél többet olvasok ebben a témakörben, annál lehangolóbb a helyzetkép.
Ez a próbálgatós mód ahogyan most szeretném megoldani a helyzetet, elég drága, és nem is biztos hogy célravezető.(halmozódnak a csipogók az asztalon)
Jövő héten megpróbálom Pesten a hangszóróboltban újratekertetni az eredetit, 3000ft-ot megér ez a próba, mert más ötletem nincs.
Ha elakadnék a továbbiakban úgyis zavarlak még kérdésekkel
Üdv:
László
(#) szucsy3 hozzászólása Feb 15, 2008 /
 
Sziasztok!

Mélynyomót szeretnék építeni itthonra... ki is néztem hozzá egy mélysugárzót :

http://www.tutihifi.hu/talalat.php?kat=0044

( a " Earthquake DB-12 "-es kódszámút.)

Ehheze kellene nekem némi okosság....
mert én nem nagyon értek ehhez!

előre is köszi!

(#) lamalas válasza szamóca hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Szamoca,

Milyen tipusu magassugarzok voltak amik tonkrementek? Tipusszam v. valami csak van rairva.
(#) dB_Thunder válasza szucsy3 hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
Te ez olyan érzéketlen... erőmű kell hozzá hogy szóljon.
89dB alatt nagyon sovány..
(#) Gery válasza dB_Thunder hozzászólására (») Feb 16, 2008 /
 
És mi az ami jónak számít szerinted kocsimélynyomók között? Én már széétnéztem egy csomó helyen! és a legjobb idáig audiosystemék voltak 93dB-el. Szerinted azmár jó egy kocsimélynnyomónak, mert ha nem, tudsz-e mondani jobbat? Márcsak azért mert egy PA mellet ezis elbujhat
(#) lamalas hozzászólása Feb 16, 2008 /
 
Udv mindenkinek!

Most kezdtem el kesziteni egy kis meretu ketutas aktiv hangdobozt otthoni zenehallgatasra egyik munkatarsam keresere. A cel az, hogy kis meretu legyen a doboz, mert polcra (vagy alacsonyabb szekreny tetejere) kerulnek a dobozok, aktiv legyen, tehat az erositok a hangdobozban legyenek es nem kell audiofil minoseg, de ne is gagyi muanyag dobozos PC hangszorok legyenek (ezert is nem vettek olyat). Ezeket a kovetelmenyeket a csatolt kepeken lathato hangszorok (Hivi gyartmanyok) es TDA2030-as erositok varhatoan bosegesen teljesiteni fogjak. Ha valakit erdekel az egesz folyamat, akkor idorol idore ahogy haladok a munkaval beszamolok a tortentekrol. A jelenlegi allapot szerint az erositok kesz vannak, tehat beultetes/elesztes megvolt, a hangszorokat pedig mericskelem (illetve jaratom). A doboz varhatoan a jovo het folyaman fog elkeszulni (ha az Istenek is ugy akarjak )
Következő: »»   31 / 729
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem