Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Mechanikailag biztos, hogy képes többet is mozogni, körülbelül 10-zel lehet számolni. De ennek a hangszórónak úgyis kis méretű doboz kell, nem hiszem, hogy gond lenne a térfogattal.
Hja igen, a megadott T-S paraméterek vszeg nem teljesen pontosak, még sosem láttam olyan HiVit, ahol stimmelt volna. Csak azért írom, hogy ezt is számold bele tervezéskor. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Kicsit halkabb lesz, de mélyebb frekvenciától indul az átvitel, illetve picit többet mozog a membrán, de az egész változás nem jelentős. Az oldallapra rakott szivacs nem sokat jelent ebben az esetben.
Köszi. Számítottam rá, mértem TS paramétereket, van, de nem jelentős a különbség.
Szia Sanyi!
Nagyon semennyire. Zárt ládákban szokták alkalmazni úgynevezett "virtuális" térfogatnövelésre. A csillapító anyagban a levegő áramlási sebessége lelassul, emiatt picit lejjebb tud majd menni a mélytartományokban. Bass reflex ládában azért nem jó, mert állandóan hullani fog belőle, a szoba (vagy autó) teli lesz viszkető porral. Annyival meg nem növeli a hangzásvilágot, terhelhetőséget meg pláne nem.
A csillapítóanyag szerencsére nem tud erről, és b-reflex dobozban is ugyanúgy működik, használható, de az oldalfalakon általában nincs észrevehető hatása (zárt dobozban sem).
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Üdv!
Vannak ezek a nyomókamrás hangszórók. Amennyire én tudom, ezek relatíve kis terhelhetőség mellet eléggé nagy hangerőt tudnak előállítani. Cserébe viszont nagyon sávhatároltak, és irányítottak. Az a kérdésem, hogy egyrészt igaz-e amit leírtam, másrészt, miben térnek el a hagyományos hangszóróktól? Esetleg, hogy lehetne egy ilyet összehozni házilag? A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Szedtem már szét ilyet, áll egy meghajtóból és három tölcsérből. Ez az ábra remekül szemlélteti működését. Mire szeretnéd használni?
Klinger könyvben jól le van írva. Most olvastam a napokban.
Hát, az lenne a fontos, hogy egy zajos területen (szabadtér), egy olyan 60m^2-en, kellene érthető minőséget, de megfelelő hangerőt biztosítani. Fontos lenne a jó hordozhatóság, meg a kis teljesítmény ( 4W) lehető legjobb kihasználása. Szóval ha szörnyű hangjuk van, az nem baj, de nagy hangerő kéne.
Értem. Arra tökéletes. Viszont házilag szerintem nem érdemes nekiállni, egyszerűbb megvenni egy gyárit.
Pl. ez jó lenne valószínűleg. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
Én is erre gondoltam, szerintem inkább megveszem. Meg kíváncsi voltam a működésükre.
Köszönöm,hogy segítettél.
Üdv!
Csak kíváncsiságból: az autós hangszórók miben térnek el a hagyományos, szobában használható hangszóróktól?
Kevésbé igényes tervezés a jellemző, és az, hogy dobozban nem működnek annyira jól (esetleg TL).
Illetve a ládába valók még érzékenységben. Felvittem a lakásba, és az ugyanakkora átmérővel szerelt zárt dobozomhoz képest fülre fele akkora hangerővel szólt ugyanakkora meghajtás mellett.
Értem, köszönöm mindkettőtöknek!
Sziasztok, olyan problémám van!! A hétvégén hallgattuk a pár mb quart ql502s hangfalaim, normális hangerőn, csak éppen nem itthon, és kissé ami benne van valami üveg benne szál (olyan mintha biztosíték lenne, de még sem olyan mint a közismert biztosítékok) elkezdtek izzani . Kissé szerintem be is égtek. A hangfalaknak semmi baja nem lett így gondolom ez valami védelem .. .de nem igen találok hasonlót sem az interneten, erre szeretnék választ hogy mi lehet ez és hol tudok venni utánpótlást?
a tekercs és a zöld ellenállás között van. Nincs hangfalad. Kéretik a sárga mezőt értelmezni. Szamóca. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
Az egy izzó, szofita néven találsz hasonlót, ha tönkremegy, akkor nem szól a magas, tehát jelenleg nincs baja.
Ha kicseréled, a névleges feszültség és teljesítmény értékeknek egyezni kellene.
Nagyon szépen köszönöm!!!
Már csak azt nem értem miért kezdett el izzani, mert itthoni környezetben , ez a hangerő a hangfalaknak meg se kottyan, és még a magas , bass , középre volt állítva az erősítőn. Telefonról szólt a zene. Itthon van túlfeszvédelmes elosztó, pc-ről hallgatom a zenét, elvileg az erősítőnek kellene elszállni ha gond van, esetleg a hangfalkábellel lehet valami?külsőleg átnéztem sérülést nem látok rajta. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
Néztem volna de nem látok semmit sem rá írva... :S akkor hogy találom ki milyet kell a helyére venni? (multiméter) ?
Ha még nem szakadt el, akkor semmilyet. Azt hogy mi kellene a helyére úgy lehetne behatárolni, hogy megnézed a hidegellenállását, majd nullától fokozatosan növelve 6-12V körüli feszültséget kapcsolsz rá, és ahol normálisan világít ott megméred az átfolyó áram erősségét, ebből kiderül a teljesítménye is.
Azért izzott, mert túl nagy áram folyt a magashangszóró körében. Valószínűleg torzításba volt vezérelve a végfokozat. Az erősítőnek semmiképp nem szabad tönkremenni. A kábel sem tehet erről, esetleg a jelforrás. A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
Ha digitális a telód fejhallgató erősítője, akkor a rádugott erősítőre kijutó kapcsolófreki tud érdekes problémákat okozni. A telók fejhallgató kimenete nem arra van kitalálva, hogy erősítőt csatlakoztasson rá a felhasználó.
Sziasztok!
Az egyik cimborámnak volna egy Visaton készlete elfekvőben... Amiből a készlet áll: 2 db WS20 E/8 és 2db DTW 72/8. Mivel úgy is 2 utas, reflex hangsugárzót "akarok" építeni, így ezt a lehetőséget is számításba venném a Tannoy projekt mellett. Csak ugye mielőtt barbárságot csinálok szeretnék érdeklődni hogy ki milyen tapasztalattal rendelkezik a Visatonok terén. Mellékletként csatolom a két hangszóró adatlapját is. Válaszotokat előre is köszönöm.
Szerintem szinte biztos, hogy egy sima opamp van a kimenetén.
Igazából se kétutas, se b-reflex doboz nem jön össze ezekből.
Megtudhatom hogy miért? (Pedig kecsegtető árért adja a "boltihoz" képest)
Mert a magas 5kHz fölött használható biztonságosan, a mélyközép meg 2-től rezonálgat, és nagyon gyenge a mágnes, b-reflex dobozban 80-100Hz környékén brummog csak jó hangosan.
Így már értem. Egyébként ezek a Visaton hangszórók "jó fajták"? Célzok itt arra hogy nem olyanok mint a SAL és társai?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |