Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Igazából azért gondolkoztam a SAL-on, mert adott volt a doboz terve, illetve a belevaló hangszórók...
Abszolút érthető, barátom, még jó hogy beírtad ide a fórumra és nem dobtad ki azt a halom pénzt rá mert itt páran bizony tudják azt h annak a füzetnek nem sok alapja van, csak hasraütésszerűek a benne közölt dolgok többnyire. Ami nem jelenti azt, hogy nem sikerülhet jól némelyik összeállítás, csak azt, hogy semmilyen biztosíték nincs arra hogy jó lesz, inkább csak szerencse kérdése.
A problémám ezzel a ténnyel csak nőtt... Még mindig nem tudom mihez kezdjek.
Ezek kész tervek, csak után kell építeni. Ha meg állót szeretnéd, csinálsz neki egy állványt, vagy egy nagy álló dobozból leválasztod neki a szükséges helyet.
Szemezgettem velük. A második variáció jobban tetszene, ha elérhető lenne a gyártónál és nem kellene rá várni.
soros kapcsolásnál a teljes körben azonos áram folyik.
Elgondolkodtam a Tannoy egy dupla mélyközéppel (2*4R) szerelt változatán, ami lehetne 8 ohmos, és a maximum 160W terhelhetőség is megvan kb. De nekem sajnos nincs próbadobozom hozzá. Ezen kellene segíteni, és akkor én is tudnék segíteni a megoldásban, tehát csinálnék hozzá váltót szívesen.
Ezen én is gondolkodtam... Két Tannoy-t sorosan kötni, megszúrni egy dómmal és elméletileg stimmelne. Csak ugye a doboz terv az ami nehézkes.
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Háááááát, nem tökéletes megoldás sajnos, de a SAL-tól jobb. Mindenesetre normális hangváltó kell ehhez is.
Hát igen. Muszáj vagyok kompromisszumokra... A költség keretem megszabott, viszont szeretnék élvezhetően zenét hallgatni. Ezért lemondok a 3 utasról...
Én is így gondolom!
De tudja a fene az ördög nem alszik.
Uraim! Megszületett a döntésem. Tannoy hangsugárzót szeretnék, méghozzá a Mercury 5-ös verziót. Ez egy két utas, 3 hangszórós rendszer lenne. Itt egy összehasonlító táblázat. Középnek EZT a hangszórót választottam, ebből is P_Laszlo kolega javaslatára 1 sugárzóban 2 darab lesz sorba kötve. Viszont a dómmal bajban vagyok, mert nem találtam belőle 8 ohm-osat. Sem pedig a hozzá tartozó hangváltót. Ha tud valaki valamit megköszönném a segítségét!
Szerintem a többiben is P_Laszlo kolléga tud majd segíteni. A 4 ohmoshoz is viszonylag egyszerű a váltó emlékeim szerint. Nem tudom mennyire kell változtatni rajta a sorosan kötött megoldás miatt.
A hat ohmos M1 magas megfelel hozzá, amit lehet kapni még.
Igen ám, de nekem az erősítőm 8ohm-os... És azt tudom hogy nem terhelhetem kissebb impedanciával. Így viszont nem tudom, hogy milyen hatással lesz a 4 ohmos dóm az egész szerkezetre.
Sajnos változik a képlet, bonyolultabb lesz kicsit a hangszórók távolsága miatt. Ellenőrizni kell, a két mélyközép elhelyezését is.
A legnagyobb kár, hogy a soros kapcsolás miatt nem lehet 2,5 utasként megcsinálni.
A hangszoroshop-on nem találtam 6 ohmosat... csak 4eset. Körbe nézek a barátunkon, hogy hol lelek fel olyat...
Azt hangváltóban kell korrigálni.
Mindegyik M1 magas 6 ohmos. Nincs másféle. Az a 4R inkább elírás. Legalábbis én ilyen 4,5 ohm körüli egyenáramú ellenállásúval találkoztam eddig. Az meg nagyjából 6R névleges. Szerk: de majd mindjárt megnézem. A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2015
Egyébként miért nem írnak sehol sem teljesítmény adatokat a hangszórkhoz? Így azt sem tudni hogy melyik hány wattos... Így nem lehet "összeválogatni".
Ez azért, van, mert ezeket a hangszórókat darabonként nem akarták eladni, csak dobozba építve, hangsugárzóként.
Az általános szabványok szerint körülbelül 30/50W-os a 160mm-es hangszóró, a maximum 100W körül van, amit 20 literes dobozban rá lehet bízni. Válogatni nem nagyon lehet, mindegyik 4 ohmos 16 centis egyforma. Csak a színük különbözik, esetleg egyik-másik mágnesesen árnyékolt, kompenzált.
Értem. Tehát akkor mindegyik Tannoy hangszóró ugyanakkora teljesítménnyel bír. Ezért nem kell aggódnom hogy nem egyforma hangszórót kapok?
Nagyjából azonos a terhelhetőség. A 10 ohmos változat 35/55W volt.
Azonos típuson belül a hangszórók is elég hasonlóak. Vannak gyártási eltérések, de még nagyjából alapozható rá hangsugárzó. A Tannoynak is megfelelt végülis.
Csak ugye az zavart be, hogy az ohm számon és az átmérőn kívül semmi adatot nem találok róluk, sem azt hogy hány wattos, sem pedig az érzékenységüket. Ezért parázok hogy nehogy a "legkissebb" (teljesítményűt)terhelhetőségűt fogjam ki.
Továbbá az mennyire igaz hogy a sorosan kötött hangszórók egymásrahatása következtében nőhet a torzítás? Mert ugye a jelen esetben két 4 ohm-os hangszóróval állítjuk elő a 8 ohm-ot. A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2015
Ha egyformák a hangszórók, akkor ez nem jelentős.
Mindenesetre kíváncsi leszek a végeredményre. 18mm-es anyagból tervezem a hangsugárzó építését.
Még valamikor a héten megnézem a szükséges hangváltót.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Van egy pár Hivi hangszóróm aminél érdekesen van megadva az xmax érték. Linear Excursion (Xmax)(mm) : 8.3 (Szerintem a kettő nem lehet ugyanaz) Ami még adott: VC Length (H)(mm) : 23.5 Gap Height (He)(mm) : 7.0 Akkor itt most az Xmax 8.3 vagy a lineáris kitérés annyi? A kettőt együtt nem igazán hiszem.
Sokan a kettőt egyként kezelik, ez az Xmax a klasszikus értelmezés, a lengőcséve +-8,25mm-en keresztül a légrésben marad.
Értem, akkor viszont ezt kell vennem abszolut max kitérésnek is a doboz méretezésekor, mert az nem mindegy terhelhetőség szempontjából.
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne. Adott Van egy gyári bass reflex mélyláda, amely gyárilag belül nincs csillapítva szálas anyaggal. Tehát belül full üres. Mi történik, ha csillapításhoz berakok 1cm-es szivacsot a láda oldalaira. Mennyire fogja befolyásolni a hangzást, a láda terhelhetőségét? Mennyire befolyásolja a hangszóró viselkedését? Előfordulhat, hogy emiatt a hangszórót sikeresen túlterhelem? Köszi a segítséget! *mod: A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |