Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Témaindító: sound.man, idő: Nov 25, 2007
Témakörök:
Igen azt megértettem ,hogy miért használják a szimmetrikus kábelt.Egyébként van egy alesis ra150 stúdió erősítőm ,azon is van szimmetrikus bemenet,ha abba dugom bele az rca-t az átalakítóval akkor szól,de nagyon halkan.Egyébként az van ráírva a szimmetrikus 6,3 jack aljzat mellé,hogy :balanced 10K/+4dbu , a felette lévő aszimmetrikus rca bemenet mellé meg az van írva ,hogy unbalanced 10K/ -10dbu.
Más az érzékenysége a két bemeneten, a t-amp-on tudod állítani az érzékenységet.
Igen én is erre tippeltem!
![]()
Én keveslem az érzékenységét. Illetve itteni webáruházba tudok olcsóbban 98dB/w érzékenységűt
Melyiket javasolnád?
30-as vagy 50-es kellene.
Topládába vagy subnak? Milyen frekvenciára kellene? Hangosítási célra?
30-as top
50-es sub
Az 18"-as linkelt hangszóró mélyközépnek van kitalálva nem subnak.
Azért írok ide
![]() Most egy reflex 18r400-om van de nem az igazi ![]()
Sziasztok! Adott egy 98dB/W-os hangszóró, és az a kérdésem, hogy 300W RMS (THD 0,01%)-al hajtva hangosabb lesz-e mint 250W teljesítménnyel?
Természetesen hangosabb lesz csak nem nagyon fogod meghallani mert jóval az éppen hallható 3dB alatt van a különbség
![]()
Na akkor most újból az egészet: adott 350W, és 250W RMS teljesítmény (thd 0,01%), egy hangszóró esetében 1,4dB különbség, két hangszóró esetében 1,5 dB különbség. Ha tegyük fel mindkét csatorna terhelhető 4 ohmal, akkor 4 hangszóró esetében is 1,5 dB különbség lesz. Én legalább is kb így számolgattam: Bővebben: Link
Csak azt szerettem volna megtudni, hogy a the T amp D 4-500-as erősítőnél van-e értelme nagyobb teljesítményű erősítőre beruházzak, ami még nem füstöli el a topládáim.
Majdnem, négy hangszóró esetében már a teljesítmény is majdnem duplája lesz az már rögtön kb. 3 dB...2x8 ohm helyett ugye 2x4 ohm
A hangszóró tekercseken eloszlódik az áramerősség. A lényeg, az hogy most mindegy, hogy 250 vagy 350W RMS 8 ohm, illetve mind a két erősítő le tud menni 4 ohmra, mert 4 ohmon is ugyanannyi dB különbség lesz a két erősítő között.
Sziasztok, hétvégén teszteltem a pár hete említett W-Bin ládákat, 1 tölcséres meg egy TL szubival alápakolva. Topon két RH Sound 10" van, erősítésnek RH Sound a topokra, Lexon 1500XL a basszusra.
Tervezem lecserélni a TL dobozt ugyanilyen tölcsérre, akkor talán egységesebb hangja lesz. Videó
Szia! Nekem ilyen somogyi van tève hog scoop ládákba. T.amp ta2400assal hajtva elég türhető hangnyomást nyom ki magából.
A somogyi szemetei közül talán ez a leghasználhatóbb. Én még csak ebben a TL dobozban használtam, kint nem rossz, bent viszont brutális hangnyomásra képes. Egy 100 személyes házibulit elhúzok vele úgy, hogy csak 250W-t kap maximum, a mellkasodat üti, az ablakokat meg szétrepíti
![]()
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy ilyet.Az lenne a kérdésem van-e valakinek ezzel kapcsolatban tapasztalata vagy ilyenje?
Csak hallottam eddig ilyet. Eminence Kilomax volt benne. Úgy tudnék róla fogalmazni, hogy "nagy hatótávolságú mellkasdöngető"
![]()
Szia! Nekem ilyenekben vannak a sal pa 50100asaim. Sokan csodálkoztak hogy van ilyen hangnyomása a kis somogyinak, a titok a ládában van. Megkaptam azt is hogy igazan tehetnek normalis hangszórókat ezekbe a ládákba, mert megérdemelnék.
Többiekhez szól a kérdèsem ami a következő: Van egy t.amp ta 2400asom amivel hajtom a ket somogyit. Kicsit próbálok kompaktsagra is menni ezzel a bohom ladakkal. Szerintetek èrdemes lenne bele tenni 4 ohmos pa melyeket es ugyanazzal az erősítővel hajtani? Ugyebár kb igy 600w rms jut egy hangszóróra, ugy jutna kb 850w rms. Ez ket csatornan 500 wattal tobb,igaz még épp nem a duplája hogy legyen meg a 3dB, viszont biztosan erzekenyebbek lennenek a hangszorok mint a somogyik. Szerintetek èrdemes ezzel foglalkozni vagy ennyit nem ér meg az a parszaz watt tobblet teljesítmény?
Szerintem nem érné meg 4Ohm-os hangszórókat tenni bele. Azért, mert nem jutsz lényegesen nagyobb hangnyomáshoz, viszont jobban izzad az erősítő. 8Ohm-os hangszóró eseténmarad az erősítőben tartalék.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
én a lexon 1500xl erősítőmről 4 subot hajtok, egyik csatornán van 2 darab 600W/8ohm, a másik csatornán 2 darab 450W/8ohm, így 4-4 ohmmal terhelem mindkét csatornát és ez meg sem kottyan az erősítőnek. Bár ez a lexon csatornánként 2 ohmig terhelhető, valószínűleg ezért
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
Köszönöm en is ezen gondolkodtam, hogy igy van legalább egy kis tartalékom.
@Beatmaster egyik oldalt kototted a gyengébbeket, másik oldalra meg az erősebbet? Miért? Miert nem szimplan egy egy ilyen egy olyan az erősítőre? Gondolom igy jobban kinzod az egyik csatornát. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
így a 2 darab 600W-ost is kitudom hajtani jól és a 2 darab 450W-ost is. Nem fékezi egyik a másikat.
Meg tapasztaltam, hogy a W-Bineket fordított fázissal kell bekötni, a másik subhoz képest, hogy ne üssék egymást, így a kábelek rendszerezése is egyszerűbb.
Hali!
Lehet, - buta a kérdés, de valaki halott már olyat, hogy egy 3 utas hangládában, ahol a 38cm es mélyre közvetlen megy a végfokból a jel, izzóval van védve.? Ha igen, milyen az izzó?
Mélynél még nem hallottam róla, csak magasnál. Egyébként szoffita izzót szoktak használni, feszültségét/teljesítményét jól kell megválasztani.
A magasak/közepek nél használom én is. Azért érdeklődöm, hogy a mélyeknél van e valakinek tapasztalata, esetleg próbálta e.?
Szerintem mélynél ezt nem lehetséges megoldani. Túl nagy áram folyik rajta, ahhoz hogy egy kis szofita izzó kibírja. Itt jön az hogy lehet vele párhuzamosan ellenállást tenni, nekem is a magashoz így van beállítva ezzel a módszerrel. 22 ohmos ellenállás párhuzamosan egy 21W-os 12V égővel, és még egy soros 2 ohm, mert hangosabb volt a magas még talán így is egy kicsit. Visszatérve szerintem nem nagyon elképzelhető a dolog, vagyis én sehol nem láttam ilyet, de már ha csak példának vesszük a passzív hangváltást a mélynyomóknál, ott is már mekkora tekercsek kellenek, mert túl nagy a veszteség hát még egy jó néhány ohmos izzószálnak. Mélyek nem is annyira érzékenyek az ilyesmikre (szerintem). Ha van egy limitered, nem hajtod clipbe és netalán van valami probléma adódik gerjedés, hirtelen valami nagy jel, azt a limiter szinten tartja és az erősítődben van tartalék és nem kerül torzításba a hangszóród megussza.
@Beatmaster: Én is tapasztaltam hasonlót, mint például a hogjaimhoz képest a bassreflex hangszórót ellenfázisban kell hajtani, vagy fordítva. Igazából rákerestem az erősítődre kibírná úgy ahogyan mondtam, de ha ilyesmiket kell alkalmaznod akkor megértem. Ám van erre is egy nagyon egyszerű megoldás: fordítva két szálat a hangszóróra és meg van oldva. Te tudod, ha neked így bevált akkor használd nyugodtan. Én nagyon azon vagyok, hogy minden szimmetrikusan legyen terhelve. Persze stereo jel esetén nem mindig így van.
Dual Mono módban használom az erősítőt, így mindkét csatorna ugyanazt a jelet kapja az aktív hangváltóból. Ha a "két szálat fordítva" úgy értendő, hogy fordított polaritással kössem be a hangszórót, természetesen úgy csinálom, az erősítőben nincs fázisfordító, a speakon dugókat meg nem fogom állandóan átkábelezni, ugyhogy itt marad a terminálos megoldás
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |