Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Idézet: „külső forrásról hajtott erősítőként” Szándékomban áll így is kipróbálni, de inkább FM transzmitterre (is) gondoltam csak az a baj, hogy csak a CCIR sávban működnek. Legelőször is szeretném ha úgy működne a rádió ahogy azt anno megépítették. Az URH úgy ahogy oké, de a RH és HH nagyon nem akarja az igazságot Idézet: „Szépen szól” Meghiszem azt! Csöves masina nem hazudik! A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2015
Idézet: Mérés előtt megelőzőleg átállítottam. Láttam a tiéden „állítsd át 240V-osra!” Idézet: Kb.2m vezetéket találtam, de nem jött be semmi. Itt ott egy picit erősebb statikus zaj van. Amúgy a ferrit már csak dísznek van? Az RA6363S ferrittel behozza a Kossuth-ot, meg pár más adót. SW-n is jön be pár.„dugj 2-3m. valamilyen vezetéket - minél hosszabban kihúzva -, KH.-n illene legalábba a "Kossuth"-nak jönnie” Nagyon ,* ez a Vidi: antenna nélkül jönnek az URH adók. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
A legjobb megoldás az eredetiséget szem előtt tartva egy konverter volna.. A V-betűs aukciós oldalon is szokott lenni. Kapcsolási rajzot is láttam valahol, de sajnos már nem találom a neten.. Áthangolni nagyon nehézkes.. inkább olyat csinálnak még hogy az ECC85 fűtését egyenirányítva, s ezt tápnak használva beépítenek egy tranzisztoros kis rádiót, majd ennek hangszórókimenetét akasztják a PU-ra. Janóbácsi nagyon szépen beépített így egy pacsirtát (is).. az eredeti skálahúrozást is felhasználva. 4 szál vezeték és a felfogatás eltávolításával könnyen visszaállítható az eredeti állapot, ha épp az kell.
A V betűsön nem találtam, de egy B betűs elektronikai bolt/webáruházban van szereld magad kit 700Ft-ért.
Próbáld ki (ha SO42 IC-s, akkor igazán jó lehet)! A vakerán most tényleg nincs.
Megragadom az alkalmat tisztelettel jelenteni: hosszú szenvedés után "újjáéledt" egy O449. Sajnos, az ellenállások és kondik egy részét nem tudtam "eredeti"- ként reprodukálni, de legalább jól működik. A káva gyönyörű ujjápolitúrozása 954kárpitos barátunk "nagy"mesteri műve. Aztán szert tettem egy szép O882-re, a káva, üvegek tökéletesek, buherálás nyomai szinte semmi, újrahúrozás kell, a többi majd kiderül.
Gratula a 449-hez! Igazán szép lett!! A működés a legfontosabb, úgyis mindenki kívülről csodálja ezeket a gyönyörűségeket. Kitartást az új szerzeményhez! Megy privát a konverter árúházáról...
Idézet: Nem sikerült jó képet csinálni, talán kivehető a lényeg. „minden modulátortekercs a skála felőli végnél van” A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
Kösz, a grat. nem csak engem illet. A kép nekem nem egyértelmű, próbáld kicserélni az 1. a 2.-el, hátha.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
Üdv Urak!
Orion 442 skálalap húrozás egyik végállásában mindig leugrik a 3 húr. Ez így rendben lehet vagy rosszul húroztam? Én szerintem a forgónak kéne megakasztani. De lehet másképp van. Köszönöm A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
Szerintem vastag, és rövid a húr, legalább egy menettel többet kellett volna a dobra tekerni. Én általában 4 menettel, és vékonyabb húrral szoktam csinálni, így bőségesen marad hely a mutató beállításához, és nem túl széles amit a menetek elfoglalnak. Esetleg lehet állítani a dobokat is, a két rögzítő csavar fellazításával el lehet tolni a kellő irányba.
Colornak, ahogy ígértem: lepucoltam a 442-es skála garnitúrát. A képet csak ide tudom berakni. Scannerrel csináltam a képet, a hátoldalát fényképeztem be és tükröztem: úgyhogy élőben kicsit még szebb is, ha a helyes oldalról nézzük. Két kisebb szépséghibája van ami beépítve látszana: az 1-es üvegen lent Minsk mellett az üvegből elöl le van pattanva egy pici, valamint az 5-ös skálán 11 és 14 MHz között kicsit hiányosabb a festék, de nem vészes.
Üdv mindenkinek. Ismét egy Orion 122-essel hozott össze a sors, ezt kellett megmenteni az enyészettől. Nagyon padláson tárolt, egér rágott állapotban volt, a dobozának mind a négy sarka elvált, kihajlott, és persze teljesen oda volt az elektronikája. A dobozt tisztítás után csavar szárakkal húztam össze, napokig száradt, mire egybe maradt. Az elektronikát is újra kellett építeni, szinte minden kondit cserélni kellett.
Folytatom a 122-est. A hangszórót gyakorlatilag újra kellet építeni, kapott új membránt, pillét, meg újra lett tekerve a gerjesztő tekercs is. De szakadt volt a nagyfrekis tekercs meg a kitrafó is. Az egér rendesen tette a dolgát. Készen van, a szokásosnál valamivel érzékenyebb, 3 méter dróttal hozza a Kossuthot délelőtt. A hangja sem rossz. A többi a képeken.
Ez megint nagyon szép lett. Mennyi idő alatt készült el?
Kb 20 munkaóra.
Az igen! Látszik a hatalmas rutin. Én biztosan elszüttyögtem volna rajta egy-két hónapig. Gratulálok hozzá!
Csak ámulok és bámulok. Elképesztő....
Gratulálok nagyon szép lett!
Sokára fogunk erre a szintre érni pedig próbálkozunk erősen
Gratulálok szép munka.
Áh, én nem próbálkozok. Ha gagyira sikerül oda egy 80 éves Standard, vagy hasonló. 50 év szakmai rutint nehéz behozni. Inkább elviszem Janóbához, mert gyorsan és nagyon korrekt áron dolgozik. Jelenleg nekem a rádiózás a csőgyűjtés, és az építés.
Elnézést az offért.
Hihetetlen. Ha nem látnám az előtte-utána képeket, el se hinném. Én még nem láttam ilyen rádiót de ilyen forgókondenzátor, és hangszóró voltak nálam. Akkor még fogalmam se volt, hogy a fater miből termelhette ki őket. Akkoriban még semmit sem értettem a szakmához, de azt hiszem, most sem vállalkonék ilyen felújításra, csupán az ilyen képek láttán változik meg az ember gondolkozása, ha látnék egy ilyet, nem egyből az jut az eszembe, hogy szemétre való, annyira roncs, hanem talán eszembe jutna, miket láttam itt a képeken. Ha már ha végképp úgy nézne ki, hogy nem tudnék mit kezdeni vele, elküldeném Janó bácsinak.
Sajnos valami miatt nem tudom bemásolni, de ha visszaolvasol 2013 aug 28 körül találsz egy ugyan ilyen készüléket, amit akkor újítottam fel. Az még rosszabb állapotban volt.
Azért én megpróbálom.
Köszönöm
Igazán nincs mit. Csak próbálkoztam.
Én is. Bár még emlékszem arra is. Mindkettő elég ronda volt. Míg az elsőben a víz pusztított, a másodikban az egér. Kiindulási állapotban egyikről sem mondtam volna, hogy feltámasztható. De már tudom, hogy tévedtem.
Üdv mindenkinek Ezt nézze meg, aki szörnyűséget akar látni. És még hozott anyagból is dolgozik!
http://elektronika.vatera.hu/nosztalgia_keszulekek/egyeb/telefunken...7.html
Mindig meglepődök mekkora az Isten állatkertje, és valaki mindig elfelejti bezárni a kaput!
Magam is gyűjtöm a régi rádiókat, és törekszem az eredeti állapotra. Szerintem a linkelt rádió még nem tartozik azért abba a kategóriába, hogy szivrohammal kórházba vigyenek. Láttam ennél sokkal rosszabb kivitelezést, mikor egy komplett autórádió kandikált ki az előlapból. Ennél a rádiónál az eredeti kávába igyekezett nem belefaragni, próbálta roncsolás nélkül megoldani. Sokan vannak, akik szeretnének egy szép, de a mai világban használható szobadíszt és nem egy múzeumi "haszontalan porfogót". Legalább a káva megmenekült, lehet, hogy a belét rég szétrabolták már. A hirdetésben is arról beszél, hogy hozott kávába is vállal beépítést, én ebből arra következtetek, (hogy nem komplett rádiót ír), hogy nem rombolni akar.
Lehet rám is követ dobni, de van/volt olyan rádióm/kávám aminél én is elgondolkoztam egy ilyen megoldáson, egyszerűen azért mert újjáépiteni lehetetelen vagy nem éri meg.
Az eladó szerintem ugyanezzel a névvel HE tag is. Szerintem nem olyan gáz.
Nekem van egy amcsi Sony TV-m,egyszer belefaragtam egy 100 Hz Thomsont. 2 héten át néztem.majd visszakapta a saját belét mindkettő. István |
Bejelentkezés
Hirdetés |