Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1740 / 2208
(#) q765 hozzászólása Máj 17, 2015
Azon gondolkoztam, biztosan van közűletek lelkes tesztelőemberke. Csak egyszerűen fognám, becsomagolnám, elküldeném, letesztelné. Kimérné, véleményt írna róla, majd cikket. Biztos többőtök is van így vele. Kíváncsi lennék.
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Máj 17, 2015
A puffogás a megas alsó határfrekvencia miatt van. okozhatja a csatoló, katódkondi szükségesnél kisebb értéke, a kimenőtrafó primer induktivitásának alacsony értéke.
(#) q765 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 17, 2015
Vagy az előfok erősítése. Pont erről beszélünk Mofesa- val is. Lehet túlvezérel. Háromnegyed hangerőnél olyan, mint egy D osztályú somogyis dobozokkal..
HA katódkondi, illetve primer induktivitást mérek, segít? Ki kell forrasztanom.
(#) pucuka válasza q765 hozzászólására (») Máj 17, 2015
Mindegy, hogy az alsó határfrekvenciát hol, melyik fokozatban cseszed el. A végeredményen nem változtat.
Kicsi lesz a vaskeresztmetszetem biztosan... kb. 4.....

Amúgy nincs gondom vele. Érzékeny dobozok vannak mostis rajta. Hiba nincs benne.
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2015
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 17, 2015
Kinek mi a véleménye az EL34 SE erősítőkről? Megéri belefogni? Mire számíthatok?
(#) q765 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 17, 2015
34 -esrről aztmondják vas hangja van. Én még nemhallottam. PP-n kívül nem fognék bele.. : )
(#) mark.budai válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 17, 2015
Ezt a csövet rengetegen leszólják, pedig hangfrekire készült. Moszkvai kollégát keresd, neki van két monoblokkja, igényesen kivitelezve, és van is miről hallgatnia.
Ha nem tetszik, még mindig ott a lehetőséged, hogy tegyél bele 6L6-ot, vagy 6P3S-t, esetleg KT88-at.
(#) q765 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 17, 2015
Tényleg. Kt88 milyen hifire? Valaki művelt már ilyet? PP csinos lehet.

kt88.jpg

(#) Orbán József válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 17, 2015
Én egy konkrét véleményt ismerek, mely szerint a 6L6 család, EL34 gitár erősítőre való, Hi-Fit EL84, 6P3S, 6550 és a Kt sorozattal.
A Hi-Fi itt a nagy hangűséget jelenti, mindegyik szól egyébként.
Amíg fiókban talált foglalatok, csövek, hálózati trafó, higanygőz fojtó vasakból tekert kimenők az alkotó elemek, addig bármelyik jó SE-nek és PP-nek is.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Máj 17, 2015
Azért milyen már, hogy E27 van bennt áramkolátnak.. A világosabbat kérem..

Kínai KT
(#) mofesa válasza q765 hozzászólására (») Máj 17, 2015
Kicsit manufakturális. Ettől még a Tungsram is jobb lehetett 1970 -ben. Akkor inkább maradok az orosz csöveknél.
(#) q765 válasza mofesa hozzászólására (») Máj 17, 2015
Gyűjtsünk használt telefunkent.. Papa mindíg arrólmesél, hogy hogyan gyűjtötték a telefunken csöveket az üvegtörmelékdombról, ferde elektródákkal. Hogyan hajlítottak tranzisztort. Azóta a rádióimba rejtegetem a rajzolt terveit.. Igaz ő a gyár mellé lógott a suliból.

MInden hónapba hoz egy rádiót a gyűjteményéből. Könnycsepp mindegyik. .
(#) mark.budai válasza q765 hozzászólására (») Máj 17, 2015
Ez egy nagyon jó sugártetróda, Mate78 nicknevű fórumtársunk épített vele SE erősítőt, de megadta a módját ő is.. Sajnos arra még nem került sor, hogy élőben meghallgassam, pedig nem lakik messze tőlem, de elég régen találkoztunk. Mindegy..
Nekem igen tetszik az a cső kinézetre is.
Józsi, az EL34-eket én is gitárerősítőbe vettem, de lehet beteszem a GU50 helyére SE-be, egy meghallgatás erejére.
(#) horváth lajos hozzászólása Máj 17, 2015
Sziasztok érdeklődnék hogy az alábbi kapcsolási rajz menyire működő képes az 2db 11 ohmos ellen állás hányas lábra megy meg mintha rosszul lenne be számozva az ecc82 üdv lali
(#) mark.budai válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 17, 2015
Szia! Én nem látok 11ohmos ellenállást. A 100ohmosakra gondolsz? Az a fűtőszál két kivezetésére megy, kiközepeli a fűtést, és a 470k-180k-val kialakított feszültségosztó megemeli a fűtés potenciálját kb 120V-ra mert az SRPP kapcsolás miatt a "felső" trióda katódja magas feszültségen van, ezért kell a fűtést is megemelni, nehogy átüssön.
Amúgy ezt a rajzot még én tettem fel vagy száz éve. A jobb oldalon a 250V helyére 150-200-at adj maximum, mert a PL500 nem szereti a rácson az ilyen magas feszt.
A számozás pedig nem ECC82-re szól, hanem 6N8S-re, ezért tűnik rossznak.
(#) horváth lajos válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 17, 2015
akkor rendben amúgy van kb 15 db ecc82 öm meg építem akkor
(#) dys-cus válasza horváth lajos hozzászólására (») Máj 17, 2015
Megerősítem, a számozás 6sn7GT-re szól. Viszont azt is megerősítem, hogy az eCC82-es csőnek semmi köze a 6H8Sz-hez, a két cső nem csereszabatos egymással. Ez utóbbi inkább a 6FQ7 nevű csővel mutat rokonságot, csak más a csőfoglalat. A két csövet alternavítaként feltenni egy rajzra a hozzá nem értést mutatja. A kapcsolás működni fog, de zenét ne hallgass rajta. Esetleg számítógépes játékot, de annak meg minek a csöves?
(#) djhans válasza dys-cus hozzászólására (») Máj 17, 2015
Azért ez a kapcsolás jó kimenővel néhány félvezetős erősítőt megszégyenítene.
(#) FordPrefect válasza dys-cus hozzászólására (») Máj 17, 2015
A 6SN7GT/orosz 6N8S és az ECC82 meredeksége, erősítése, belső ellenállása 10%-on belüli eltérést mutat. Gyakorlatilag azonosak. A fűtőáram és a bekötés más, de az korrigálható.
(#) Andrasirex hozzászólása Máj 18, 2015
Jó napot mindenkinek!
A hozzáértők segítségét szeretném kérni. A minap durrant egy nagyot a csöves, hogy majd beestem az asztal alá. Az lenne a kérdés hogy valami baj lehet-e belőle, ha túlméretezem a csatoló kondenzátorokat?
A mostani összeállítás egy sztereo EL84PP 320V Anódfesz, 38mA nyugalmi áram. Meghajtó csőnek ECC82 ( katodin fázisfordító az egyik fele, a másik meg előfok) ezek között eddig 0,33µF 250V kondik voltak(nem én raktam bele, szerintem kevés oda a 250V-os), nekem van itthon 2,2µF 400V WIMA MKS ,ezeket rakhatnám helyette? Mit kellene esetleg változtatnom még?
(#) mofesa válasza Andrasirex hozzászólására (») Máj 18, 2015
Kérdés, hogy mi durrant. Az sosem gond, ha túlméretezed a csatolókondenzátorokat, feszültségtűrésben sem. Ahhoz, hogy bővebb információt kaphass, ismerni kellene az erősítő rajzát.
(#) Andrasirex válasza mofesa hozzászólására (») Máj 18, 2015
Én a 0,33µF helyett 2,2µF ra gondoltam... feszültségben tudom hogy nem baj ha nagyobb, azért akartam 400V-ost.
(#) Orbán József válasza Andrasirex hozzászólására (») Máj 18, 2015
Üdv! Szerintem csatoló nem durranhatott, kapacitás miatt semmiképp. Szűrő, az már döfi.
(#) Andrasirex válasza Orbán József hozzászólására (») Máj 18, 2015
Szűrőnek két 470µF 450V elkó van, ezzel nincs gond. Amint ma kiderült a csatolók is túlélték.Annyit akaram kérdezni, hogyha az eredeti 0,33-as csatolókat 2,2-re cserélem (most), akkor megfelelő lesz-e az átviteli karakterisztika, fázistolás elfogadható lesz-e,torzítás több lesz-e az új értékkel, mert annyit tudok hogy ezek a paraméterek változni fognak.A kérdésem erre vonatkozik.
Az eldurrant alkatrész keresésében(ha eldurrant egyáltalán, mert megtörténhet hogy csak egy kisülés volt)még nem fordulok segítséghez.Látható nyom nincs(nincs szétrobbant alkatrész,égésnyom), holnap multival neki ugrok végigmérni a többi alkatrészt. A NYÁK-on elhelyezkedő alkatrészeket már végigmértem és azok sajnos mind jók.Azért sajnos,mert ami nincs a panelen az drága(puffer, trafók, folytó, fűtéskör kiegészítő elemei, egyenirányítás,stb.)
(#) crapgame válasza Andrasirex hozzászólására (») Máj 18, 2015
Üdv.

Ha a csatolóra gyanakszol, érdemes egy ilyet építeni és megnézni, hogy tökéletesek-e. Nem nagy összeg és tényleg hasznos, megelőzhető vele a komolyabb probléma.
Erről van szó.
A hozzászólás módosítva: Máj 18, 2015
(#) Orbán József válasza crapgame hozzászólására (») Máj 19, 2015
Szia! Én nem nagy pénzért tudtam venni egy GANZ szigetelés vizsgálót, 100-250-500-1000V-os vizsgáló egyenfesszel rendelkezik. Elég jól kiselejtezett néhány szépremányű kondimat...
(#) Andrasirex válasza crapgame hozzászólására (») Máj 19, 2015
Üdv.

Nem hibás alkatrészt keresek, hanem az átméretezés következményei érdekeltek volna. 330nF helyett 2,2µF kondit raktam csatolónak. Vadonatújakat. A durranás okát/következményeit majd én megkeresem.
(#) Orbán József válasza Andrasirex hozzászólására (») Máj 19, 2015
Szia!
2,2µF-al valószínű képes az erősítő átvinni a földrengés frekvenciáját.
Szóval badarság akkorát tenni, csöves erősítőbe csatolónak még nem használtak ekkorát az ismert univerzumban. Hogy mi a következmény? Nem mindegy? 330nF helyett nem kell akkora.
Bővebben ITT
Következő: »»   1740 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem