Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Honnan lehet eredeti Toshiba 2sk3497 -t beszerezni?
Elméletileg igen,bár azért vannak kétségeim,azért a hálózati föld és a csillagpont közé én tennék egy ground lift kapcsolót hátha brummos lesz...
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Köszi mindenkinek. A rendszer pontosan úgy néz ki, hogy két helyről lehet bemondani, illetve bekapcsolni. Ha mi a studió szobájából indítjuk akkor az szokott lenni, hogy először keverő, aztán apt-100 (100W, végfok, 100V) , de a baj az, hogy sokszor a titkárságról mondanak be, órák vége előtt valamivel. A titkárságon egy kapcsoló van ami egyszerre kapcsolja mindkettőt. A kábel megtesz vagy 25 métert, beleértve a mikrofon kábelét is, ami csak egy sima 2 erű, hangszórókábel, szóval tetemes zajt szed össze (mivel szűrhetném?). Azért gondoltam, hogyha egy lágyindítóval a keverőt indítjuk így, akkor ugye eleinte kisebb tápfeszt kap, azaz fokozatosabban töltenek fel az elkókat. Azért tudom hogy a keverőnél itt a bibi, mert nekem is van egy akt 408-am amiben elkóat kellett cserélnem mert a régiek kiszáradtak, és ezeknek a cseréjével az enyém sokkal kisebbet reccsent. Kb olyan mint amikor arréb rúgnak egy széket a kövön és közben leejtenek egy keményfedlapú könyvet . A végfok lehalkítása meg nem megoldható, mert a szabályozó poti el van benne törve, szóval 8-as 10-es állás között lehet csak mozgatni. Elég sittes, elég kopott de a miénk :'D. A 100V-os Tesla hangdobozokat is újra kéne peremezni....
Titkárságról kapcsolt hálózati feszültség:
Akkor az erősítő kimenetére kell egy relés késleltető áramkört tenni (akár az ersítő dobozába, van elég hely benne), ami később kapcsolja rá a hangszórókat. (Magyarul, kell egy koppanásgátló a végfokba) A keverőt inkább minél hamarabb kellene éleszteni, hogy mire a végfok magához tér, már beálljanak rajta a feszültségek. A legjobb megoldás ez lenne: Koppanásgátló áramkör az erősítő bemenetére is, meg a kimenetére is. Ami némítaná a bemenetet 2-3 mp -ig, valamint legalább ennyivel később kapcsolná be a hangszórókat. Mikrofonkábel: Ki kell cserélni minimum árnyékolt kábelre a mikrofon kábelét, de az lenne a legjobb, ha szimmetrikusan továbbítanátok és úgy kapná a keverő a jelet. Komolyabb mikrofonoknak szimmetrikus a kimenete, a keverő meg alapból szimmetrikus bemenetű. Törött poti kar: Azt cserélni kellene. Sok elhalálozott APT 100 -at javítottam, amit a feltolt hangerő közben történő ki/be kapcsolás tett tönkre. Nagy hangerőn lekapcsolva akkorát rúg induktívan visszafelé a kimenő trafó, hogy könnyen kinyírhatja a végfokot. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Köszi! Amikor teszteltem, igaz, nem csillagosan, hanem simán, mindent egymás után kötve, semmilyen hang nem jött bekapcsoláskor, sőt, a hangja is szép volt, nem susogott. Csak azért csillagozok most, mert ha már csinálom, megcsinálom rendesen.
Oké, köszi . Én is sejtettem, hogy így a rendszer eléggé döglődni fog. Abba hány KOhmos a szén csúszó betét? Én cseréltem azt akt 408-asomban egyet ki, lehet, hogy azt bele tenném, ha egyezik. A 408-ban 10kOhm logaritmikus volt. Véletlenül ráejtettem a fedlapját, aztán egy darab eltört benne de a szén rész az nem sérült. Mi a véleményed arról a koppanásgátlóról amit belinkeltem az előbb?
Sziasztok!
A múltkor feltettem egy kérdést itt, amire választ is kaptam, de a dolog mégsem vált be úgy, ahogy szerettem volna. Most az lenne a kérdésem, hogy létezik-e olyan erősítő, amit hangszóró kimenetre lehet kötni, 12v-os tápellátása van maximum, és pár W-ot dobna a hangerőn. Nem 50-100W-ban gondolkodom, max 10-ben. Bocs ha hülyeséget kérdezek, de sosem foglalkoztam erősítő építéssel.
Egy ilyennek kellene a hangerejét megtuningolni kicsit. Ez 2x3W-os, de nem lenne baj ha kicsit többet tudna. A gazdája erdőben szeretné használni vad hívásra. Pendrive-re felvett állathangokat szeretne lejátszani vele.
Hú, én annyira nem vagyok jártas a témában, de ennek a vonali részére kéne rákötni az erősítőt. Az nem járható, hogy ennek a piros meg a fekete vezetéke után rákötsz egy másik erősítőt. (én ilyenről nem hallottam, hogy létezne), de nem ismerem a cuccot, de vannak itt tapasztaltabbak.
Azon az oldalon amit küldtem sok mindent találsz, nézz szét közöttük.
Hát én sem nagyon értek hozzá, de ha már voltam olyan ostoba hogy hagytam magam rábeszélni, csak utána járok. Azért köszi.
Alapjában az van, hogy van valami jelforrás, mondjuk egy telefon. A legegyszerűbb esetben ezt a telefont utána rádugják egy előerősítőre (ilyen pl. a keverő) utána az erősítő után pedig a végfokra, de a végfok építése meg macerás, hiszen figyelni kell, hogy ne gerjedjen, fontos a vezetékek elrendezése, a táp megfelelő legyen, puffer elkók kellenek hozzá stb. Sok sikert
Meg lehet oldani, én egy sima TDA7297-essel "tuningoltam" fel egy ilyet. Szépen szól, teszi a dolgát.
Viszont a kollégának igaza van, nem a hangszóró kimenetére kell csatlakozni, hanem a panelon kell találj vonali szintű csatlakozást (lehet csak egy tüskesor formájában).
Idézet: Hibás a link.„Mi a véleményed arról a koppanásgátlóról amit belinkeltem az előbb?” Az APT 100 -ban pedig 10kOhm -os a hangerő potméter. Talán ilyen?
Most jó? Mi a véleményed? Mindenképpen az apt-100 trafóját kell használni táphoz? Inkább beletennék egy nyákhoz valót vagy valamit, nem akarom az eredetit megbolygatni.
Ezt akartam küldeni elvileg, igen 10kOhm-os. Lehet még ilyet kapni? :O Bakker, ha ezt tudom... . Nekem is 10kOhm, lehet hogy elírtam. Pedig égen földön kerestem ilyen 10k logartimikusat de sehol nem találtam. Köszi
Amit linkeltél, az csak bekapcsoláskor késleltet. Kikapcsoláskor, áram lekapcsolásakor nem. DC védelem sincs benne (mondjuk, az APT -nél kimenőtrafó van, úgyhogy hangszórót nem tud károsítani a 100V -os vonalon, ha a végfok meghal és DC van a kimenetén)
Poti: az valami elfekvő darab lehet, a képen lévő ráadásul már forrasztottnak néz ki. Talán ez a rövidebbik kell bele, nem a hosszú. Kétfajta volt ilyen gyártmányban, a hosszú, meg a rövidebb kivitelű. Mehet bele a nyáktrafó, az erősítőben +/- 60V a feszültség, az sok neki. Van más tápfeszültség több is, de azok nem terhelhetők. Csak a trafó helyét jól meg kell választani, nehogy brummot okozzon. A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2015
Szia!
Megnéztem az IC-t, egyszerűnek tűnik. Akkor a TDA7297 bemenetét a meglévő végfok IC ( 8002B ) bemenetére kellene kötnöm? Amit a panelon találtam tüskesort, az a hangszóró kimenet, meg két kimenet a ledeknek, amik a hangszóró körül villogtak.
Sajnos a Te konkrét lejátszódat nem ismerem 100%-ra, csak hasonló az én kütyüm.
De a TDA7297-est csak példának írtam, bármilyen egyszerű pár külső alkatrészes erősítő megfelelne neked. Viszont ami nálad még kérdéses, az a tápfeszültség. Mert a lejátszó ugyan elmegy 3,7 ... 5V -ról, de a külön végfoknak már kellene 12V körül adni.
Oké, köszi. Tudsz ajánlani valami kapcsolást esetleg amit érdemes lenne megépíteni?
A poti hosszát tekintve is u.a. mint ami az akt 408-ba van. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Huhh, sok van, elég ha visszanézed a képeket. Nemrég linkelt egyet Alkotó is, reloop -nak is jók a tervei, én is tettem fel néhányat már, a koppanásgátlós topicban nézz szét. Ha koppanásgátló kell, folytassuk ott.
A feszültség is fontos, amiről megy majd a védelem, az alapján keresgélj. Elnézést, konkrétat most nem tudok keresni, kevés rá az időm. Először a feszültséget kellene egyébként tudni. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Oké, köszi körbenézek, aztán írok a héten! Köszi a segítséget!
A 12v- ot egy kis akksiról gondoltam meg adni neki, úgysem több órás üzemidőről lenne szó. Viszont ha ezt az erősítőt mondjuk egy telefonra kötném, arról tudna működni ugye? Mert akkor mem szórakoznák a rádiójával, a telefonjáról is le tudná a hangokat játszani.
Akkor nem kell semmijen előerősítőt beiktatnom a kettő kőzé? Azt hiszem ez lesz akkor a jó megoldás.
A TDA7297-hez tuti nem, az szépen szól telefonról, mp3 lejátszóról, pc-ről mindenfajta előfok nélkül.
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2015
Akkor össze rakom, köszi szépen a segítséget.
Üdv mindenkinek!
STK4162 II és/vagy STK4192 II végfok IC-vel szeretnék erősítőt építeni. Valakinek volna esetleg egy jó kapcsolási rajza valamelyikhez vagy esetleg mind a kettőhöz és megosztaná velem? Válaszaitokat előre is köszönöm. ui. kapcsoló üzemű tápot használni lehetne hozzá? ui.2. meg valamilyen védelmet mert úgy tudom hogy az STK ic-k nem tartalmazzák.
Köszönöm a segítséget, még pár kérdés
Ez 8ohm-on adja le a 130W-ot ? 58V DC-hez kell valamit módosítani rajta? |
Bejelentkezés
Hirdetés |