Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1706 / 2532
(#) kistee válasza sonny007 hozzászólására (») Máj 21, 2015 /

Ha "58V DC" alatt +-58 V-ot értesz, akkor szerintem nem kell módosítani. Nekem az R19 és R11 ellenállásokat kellett kisebbre vennem, mert én kisebb tápfesszel járatom.

A teljesítmény kérdésében (ha jól számoltam) 8 ohm-on is lejön kb. 100W...

De várjuk meg valaki nálam hozzáértőbb válaszát is.
(#) IOsys hozzászólása Máj 22, 2015 /

Dracula végfokot élesztek, terhelés teszt közben jobban melegedett a jobb oldal, feltekerve a hangerőt elszállt a negatív tápág (LM337T). Az egyenirányító után jók a feszültségek, a panelon zárlat vagy szakadás ezek után nem tudom, van-e... este fogom vizsgálni, de korábbi teszteknél rendben volt. Mire lehet következtetni a melegedésből és a negatív táp megszűnéséből?
További tünet még, hogy az este beállított nyugalmi áram ma bekapcsoláskor a másfélszerese volt.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) steelbird válasza IOsys hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Szia!
Az LM meghibásodása, meg az egyik végfok intenzívebb melegedése gerjedésre utal.
Érdekes, hogy kinyírta a táp IC -t, az csak a műveleti erősítő tápját szolgáltatja.
Nincs valami elkötve esetleg? Vagy egy nem jó értékű alkatrész?
(#) keller hozzászólása Máj 22, 2015 /

Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni egy kisméretű erősítő építéséhez.
Nem vagyok egy elektronikai zseni ,de mindenképp szeretném magam építeni. Nincsenek nagy elvárásaim ,"csak legyen egy kis hangja".
Minèl egyszerűbb ,annál jobb
(#) HA5AWS válasza keller hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Szia!
Szerintem nézz be ide: Bővebben: Link
Üdv: Gábor
(#) elektrikszerviz hozzászólása Máj 22, 2015 /

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek, valaki felismerné ezt a végfokot, KB: 1992 ben építhettem vagy Hobbielektronika -- Rádiótechnika lap alapján. Egy kapcsolási rajzot szeretnék. A fiamnak kellene egy retro végfok a laptophoz. Előkotortam őket kb 5 éven keresztül használtam és hallgattam őket . (ANNO ) Az egyik oldal szépen szól a másik is erősít rendesen de kicsit kásás a hangja. Kondikat kicseréltem de egy rajz sokat segíthetne.A régi alkotók szerintem talán felismerik. Sajna a régi folyóirataim nincsenek meg.
A segítségeteket előre is köszönöm. elektrik.
A hozzászólás módosítva: Máj 22, 2015
(#) IOsys válasza steelbird hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Rossz értékű ellenállásban reménykedem, de szerintem hiába, mert precízen választottam ki őket. Mindegy, ma intenzív mérés következik.
(#) reloop válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Szia! A végtranzisztorok emitterellenállásain eső feszültséget (nyugalmi áram függő) összevetetted?
(#) pinyó39 válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 2

Nem a Piret féle sima tranyós, nekem úgy tűnik.
(#) reloop válasza pinyó39 hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 2

Gyanús.
(#) kissattila88 hozzászólása Máj 23, 2015 /

A többfokozatú közvetlen csatolt erősítőnél hogyan lehet ki számolni a bázis osztó ellen állásokat meg a az emitter collektor ellen állásokat?
(#) (Felhasználó 46585) válasza kissattila88 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ehhez ismerni kell a működést. Ahhoz meg kell egy kapcsolási rajz.
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

(#) IOsys hozzászólása Máj 23, 2015 /

Draculánál (kapcs rajz) ha bekapcsolom, a jobb oldali hangszóróból búgás hallatszik, ami gyorsan lecseng, de jól ki is tolja a membránt. Ez FET halál lehet? Méricskéléssel a panelon nem tudom megállapítani.
Tegnap elhalálozott a negatív tápág, cseréltem az LM337-et, most van fesz, az OPA-t nem raktam még vissza.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) krisz69 hozzászólása Máj 23, 2015 /

sziasztok . segitséget szeretnék kérni tőletek van egy ilyen panelem avagyis 2 darab . 2n3442.vég tranyokkal 8 darab van rajta mekkora lehet a teljesitménye ? így a panelnek ? csak anyit tudok róla az egyik panel müködö képes a másik rosz. érdemes e javitanom vagy sem. mert 200w ért neki sem állok
(#) krisz69 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Máj 23, 2015 2 /

Tudok róla , de ennek nem tudom mi köze a panelhez ?!!
(#) djloui válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Csinálj egy műterhelést és mérd meg a jó panelt mekkora a teljesítménye, már is el tudod dönteni hogy neki állsz vagy sem? Én is watt mániás vagyok de például 200w Ohm-on elég komoly teljesítmény.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2015
(#) IOsys válasza IOsys hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Húúúúú urak... visszavonom a kérdést. Csak a multiban szállt el a biztosíték, én meg mindig áram mérésre felkészülve üzemeltem be a végfokot. Tegnap meg bevásároltam 2000 Ft-ért alkatrészt... most legalább van pót. Szerencsére a 2300 Ft-os opa életben maradt. Eszem megáll...
(#) Doncso válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 23, 2015 / 1

Kb 400w-ot tudhat oldalanként a megfelelő táp mellett.
(#) krisz69 válasza Doncso hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Köszönöm akkor megjavitom. Már csak 1 toroid kell
(#) kissattila88 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

A képen látható erősítőt szeretném meg építeni.

er ga.jpg

(#) IOsys hozzászólása Máj 23, 2015 /

Nyugalmi áram beállításánál mi is a helyes eljárás? Felmelegítem szinusszal, hagyom hűlni üresjárati hőfokra és ott állítom be?
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Ez valami házi feladat? A gyakorlatban nem használunk ilyen kapcsolást. Kimeneti, bemeneti impedancia, erősítés és tápfeszültség meg van adva? Mi lesz a rendeltetése?
(#) (Felhasználó 46585) válasza reloop hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Valami bugyuta példa, nehogy a kezdők megértsék a dolgokat...
(#) Doncso válasza krisz69 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

+- 70v-nál ne adj rá többet, ez is határon van, mivel a 3442-es tranyó Uce 140v-ot tud.
(#) simongab hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok

Épülő erősítőmhöz rendeltem 3 pozíciós forrásválasztó kapcsolót a TME-től. 12 állása van. Akkor hogy van ez
Volt a listán egy 2*24 V os trafó is, és abból is 1*24 lett

Köszi
Gábor
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015
(#) Buvarruha válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Elszúrták, ennyi.
(#) djseed1 hozzászólása Máj 24, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Szó lenne egy Omnitronic P500 végfokról. Az a lényeg hogy egy kicsit nagyobb teljesítményt szeretnék kicsikarni belőle. Gyárilag csatornánként 4 tranzisztorpár van (2SC2837 és 2SA1186), viszont 5 tranzisztorpárnak van hely. A lényeg az, ha én ezt az üres helyet kitöltöm még egy-egy ilyen tranyópárral, kb mennyivel fog többet tudni, és nem e okoz valami kárt?
Vagy esetleg ha már szét kell szedni, ajánlotok e valami komolyabb tranzisztorokat bele.
Képeket mellékeltem.

Előre is köszönöm!
(#) Buvarruha válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Plusz tranzisztoroktól nem lesz nagyobb teljesítményű, ahhoz magasabb tápfesz kell.
(#) djseed1 válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

De valamit csak dob rajta.
Következő: »»   1706 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem