Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Lakásriasztó

Témaindító: Gabi, idő: Máj 30, 2005
Lapozás: OK   36 / 50
(#) levaitamas válasza thecyrus hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Nem rossz szándékból írtam, csak sajnos már megjártam vele. A baj az, hogy Triódáék sem tudtak segítséget nyújtani.
(#) Johnycorp válasza levaitamas hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Kár azért a szirénáért.
Pedig maga az alapötlet jó.
Persze a por és bogarak ennél a kivitelnél betesznek neki.
(#) Syn7h37ic válasza zaza99 hozzászólására (») Máj 8, 2015 / 1

Két sziréna. Ahogy már írták, az egyik rejtve. Továbbá valamilyen átjelzés, mert a mai világban a sziréna nem ér semmit. Az átjelzés minimum a saját mobilra, de még jobb egy felügyeletre kötni a riasztót.
Kültéri érzékelő a sziréna védelmére, az kb. ágyúval verébre. Egy megbízhatóan működő kültéri érzékelő 20-30 ezer körül van, egy rejtett sziréna, aminek még csak akkusnak sem kell lennie, kb. 3000HUF

Szereltem már mindenféle extra védelemmel ellátott szirénákat, ami befúvás ellen, közelítés ellen is védett volt. Rengeteg baj volt velük. Északi falon van, ha szakadt az eső azért riasztott, ha rászállt egy madár azért riasztott. És drágább volt, mint az egész riasztórendszer. De ez kellett a tulajnak...két darab, a biztonság kedvéért...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2015
(#) zaza99 válasza Syn7h37ic hozzászólására (») Máj 8, 2015 /

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!
(#) barthaistvan2005 hozzászólása Máj 22, 2015 /

Kedves Fórumtársak!

Az öcsém és én megörököltünk (sajnos szó szerint) egy félkész kiépítettségű riasztórendszert. Szegény ember vízzel főz alapon megpróbáljuk mi magunk befejezni, nincs rá keretünk, hogy mással végeztessük el a munkát.
A riasztó típusa PARADOXSP4000, tartozik hozzá egy K10-es kezelőegység, egy 230/16,5 VAC trafó, négy-öt nyitásérzékelő (DC2541), egy-egy mozgás-(DG65) és füstérzékelő(FD-RF1), egy kültéri sziréna(BS1) és egy GSM hívó(HM-GSM) berendezés, valamint két db 12V 7AH akkumulátor. Az érzékelők kivételével minden egység fel van szerelve, a vezetékek (6*0.22 árnyékolt kábel) hozzájuk ki vannak építve, de semmi sincs bekötve se a központba, se az egyéb egységekbe. Bújtam a netet, kerestem volna szerelési segédleteket, magyarul sajnos semmit, angolul éppen találtam, de tele van szaknyelvvel és rövidítésekkel, ami nekem magas.

1. Elsőnek felrakjuk majd a nyitás-, füst- és mozgásérzékelőket. Ugye a nyitásérzékelők két részből állnak, egyik fele megy az ajtó- vagy ablakkeretre, a másik az ajtóra vagy ablakra, és máris adódik a kérdés, mekkora az a "légrés", ami az érzékelők két fele között maximálisan lehet?
2. Következő a "zónásítás", erről csatolok két db képet (zona1.jpg, zona2.jpg). Már itt elakadtunk, nem igazán értjük miről van szó, tele van mágikus szavakkal, rövidítésekkel: N.C., N.O., EOL, UL/ULC, Tamper.
3. A központi egység bekötési rajzát is csatolom (sp4000.pdf), ebben is vannak rövidítések, pl. UL, C-UL, PGM, jajj...
3. Jól sejtjük, hogy a GSM hívót a központ EBUS paneljébe kell majd kötni?
4. A sziréna. A központi rajzán is rajta van, hogy rá lehet tenni, meg a GSM hívó csatlakozóin is leltem olyan feliratot, miszerint rá lehet tenni. Hova érdemes?
5. Magyar nyelvű felhasználói és programozói leírást hál' istennek szereztünk, azzal nem lesz baj, de ha valaki rendelkezik magyar nyelvű szerelési utasításaal, vagy megoasztana velünk egy kis írást, vázrajzot, bármit a szereléssel, bekötésekkel (központ-érzékelők, központ-kezelő, központ-GSM hívó, központ-sziréna) kapcsolatban, azt nagyon-nagyon szépen megköszönnénk!

Pityu és Joci
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 22, 2015 /

Szia!

Nos, nem feltétlen lesz egyszerű az összeépítés kezdőként. De ha van némi elektronikai ismeret, az sokat segít majd. Meg ez a fórum is.

1. A nyitásérzékelők típustól az ajtó anyagától (pl: fém) függően 2-3cm távolságig érzékelnek.
Ezt könnyen lehet ellenőrizni: Egy multimétert szakadásvizsgáló üzemmódba kell kapccsolni és rákötni a nyitásérzékelő "reed" darabjának vezetékeire. A másik felét, azaz a mágnest közelítve és távolítva látható, hogy meddig érzékel.
2. Az érzékelők többféle módon beköthetőek. A legjobb megoldás több követelményt is kielégít:
- az ellenállások az érzékelőkben vannak. Kábelzárlat így detektálható könnyen. Akkor is, ha netán csak a zóna két vezetéke érne össze.
- EOL = End Of Line, azaz vonalvégi ellenállás (itt 1kiloohm)
- Ehhez jön még a tamper funkció használata esetén + 1db 1kiloohm-os ellenállás
- Az érzékelők és a kapcsolódó kör alapból mindig zárt, azaz NC (Normally Closed) áramkört alkot
3. Van esetleg bővebb infód, és netán fotód a GSM-ről?
4. A szirénákat a központ vezérli, esetleg táplálja (saját akkumulátorosat) szükség szerint
5. Amennyiben van valami kis rajzod, skicced a már felszerelt és felszerelendő érzékelők helyéről, vagy egyáltalán egy alaprajz az egészről, az segítség lenne. Akkor azt kiegészítve szívesen küldök egy rajzot a neked testre szabott bekötésről komplett.
Úgy gondolom jelen esetben neked jobb egy leírás a helyi adottságokhoz.
Nem akarok általános dolgokról írni: részben felesleges neked, másfelől csak vagyonvédelem ez az egész, nem kívánok ötletadó sem lenni másfele érthető módon.
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 23, 2015 /

Szia!

Készítettem egy rajzot, csatolom, a GSM-ről nincs fotóm, leghamarabb kedden tudok csinálni róla, de a neten találtam, azt is csatolom.
Kis elektronikai ismeret van szerencsére
A rajzról: Ez egy gazdasági épület, műhely, melyben van egy kis lakrész-pihenő szerűség és egy kis raktár. Két bejárati ajtó (egy fém és egy fa), két ablak (fa) van, ezekre rakjuk fel majd a nyitásérzékelőket. A raktárba a füstérzékelő megy, a sziréna a külső homlokzaton már fent van, a kezelő és a központi egységek is fel vannak szerelve, mindenhova ki van építve a 6*0.22 árnyékolt riasztókábel, de sehova nincs bekötve. A lakrész-pihenőn belül le van választva egy kis rész, itt van a központi egység és a GSM hívó, a "Bejárat1" ajtó mellett a falon a kezelőegység kapott helyet. Az egyik akksi a központé, a másik a szirénáé.
A "Bejárat1"-et figyelő nyitásérzékelőt késleltetve figyelnénk, hogy 30-40 másodperc legyen a kód beírásra, a többi érzékelő azonnal riasztana a szirénával és a GSM hívóval együtt, de ez már a központi egység programozásakor lesz majd érdekes. Nem is akarjuk nagyon túl cifrázni.

Nagyon szépen köszönjük a segítségedet!
P&J
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Szia!

Mellékelek egy kis gyors útmutatót a szereléshez. lehetnek benne hibák. Kicsit el vagyok havazva így vizsgaidőszakban, sok a tanulnivaló.

Pár fontos megjegyzés és kérdés a dokumentum utolsó oldalán van.

Néztem az alaprajzot:
- A kezelő nem lehet olyan helyen, ahol nincs mozgásérzékelő, beterveztem a műhelybe egyet!
- Kérdés, hogy ez az egy plusz érzékelő elég-e oda
- Raktárban, ahol a füstérzékelő van, nem kell mozgásérzékelő?
- A központi egység merről közelíthető meg? Csak a lakrészből? Látja az illetőt az ott lévő mozgásérzékelő?
- Beltéri sziréna nincs?

A GSM hívó egy komplett "kínai" rádiós riasztó központja. Ha nagyon nincs más, akkor megfelelhet a célra az alábbiakkal:
- saját tápegysége nem kihúzható a hálózatból (akár direkt tápfesz a központból, ha a feszültségszint és típus megfelelő. pl: 12V DC)
- saját tápegység esetén a belső akku két napig működteti áramszünet esetén (nem hinném ezt)
- Valóban van fizikai zóna bemenete és ezt 24 órásra lehet programozni. Lásd leírásban

A GSM megbízhatósága nem ismert 20-30 ezer forint között már lehet kapni megfelelő GSM átjelzőket, melyek megbízhatóak.

Füstérzékelő bekötése nem ismert a számomra. Feltételeztem relés aljzatot. Amennyiben nincs, akkor a bekötése módosulhat.

Amennyiben kérdés van (tuti van), akkor írj nyugodtan, igyekszem rövid időn belül válaszolni.
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Szia!

Köszönjük a vázlatot! A kérdésekről:
- A kezelő a "bejárat1" mellett van, elvileg ajtó-ablak nyitás nélkül oda nem lehet bemenni. Az egy szem mozgásérzékelő a lakrész-pihenőben van, szerintem azért így tervezték, mert az ajtók és ablakok védve vannak, ha meg mégis az ablakon úgy mennek be, hogy betörik az üveget de nem nyitják, akkor a mozgás miatt riaszt a rendszer. A két bejárati ajtó teli, tehát azon csak nyitással, felfeszítéssel mehetnek át, ráadásul a "bejárat1" egy masszív vasajtó, üvegezés nélkül.
- A raktárba csak a műhelyen keresztül lehet bemenni, ha a műhelybe bejutottak, elvileg már lennie kell riasztásnak. A füstérzékelést gondolom a tárolt tűzveszélyes anyagok miatt tervezték oda.
- Beltéri sziréna nincs, sejtésem szerint eredetileg sem akartak, napközben volt ott mindig valaki, éjjel meg üres.
- Hát a GPS hívó sajnos adott, egyébként még külső tápegység sincs hozzá, de mint írod a központ is tápálhatja.
- A füstérzékelő elvileg relés.
A rajzod óriási segítség, nagyon köszönjük! Jövő héten kezdjük bekötözgetni a részegységeket, bízom benne minden flottul megy, de fogunk írni, ha elakadunk. Esetleg most még annyit kérdeznénk, hogyan érdemes "éleszteni" a rendszert, tehát kössünk be mindent, adjunk neki tápfeszt és lesz ami lesz, vagy van valami bekötési sorrend és tesztelés, ami szerint érdemes eljárni.

Pityu és Joci

Szia!

Én azért raknék egy mozgásérzékelőt is a kezelőhöz. Amint látod a reajzon, be is terveztem. Egy Paradox DG65 nem nagy beruházás.

Beltéri sziréna azért is jó ha van, nehogy már bent jól érezze magát az illető. Egy raktárban szépen tud "zengeni"

A bekötés remélem egyértelmű mindenhol. Az ellenállásokra figyeljetek. A leírásban benne van, mi és hogyan van itt. A nyitásérzékelő kontaktja zárva, ha a mágnes mellette van. A mozgásérzékelő Com és NC pontja CSAK AKKOR VAN zárva, ha a tápfeszültség rajta és nem érzékel mozgást. A Tamper pontja zárva, ha a fedél rajta.
Ellenállások színkódja gyűrűs színjelölés esetén: Bővebben: Link

A vezetékek bekötésekor ügyeljetek, hogy az érzékelőkben legyen az árnyékolás leszigetelve, bekötni nem kell sehová. A kábelek árnyékolásait a központ felöl kell szépen összefogni és összekötni a panel GND pontjával. Ezt a pontot a bejövő 230V FÖLD pontjával és a fémdobozzal is össze kell kötni. Fontos, hogy a 230V föl pontja masszív legyen és a dobozra is így legyen kötve! Innen menjen az SP4000-re és a kábelek árnyékolására. Ezt azért hangsúlyozom, mivel:
- 230V AC van a FÉM dobozban
- a zavar és túlfeszvédelemhez (van a panelen minimális) szükséges

Bekötés utáni lépések:
- SP4000 Bell+ és bell- pontjára ne legyen kötve semmi (nektek így jobb indítani)
- A szirénába akku behelyezése (elvileg valahogy csippan és villan - típusfüggő)
- Vezetékek ellenőrzése a központban (főleg a 230V AC és a 16V AC a panelhez!)
- 230V és ezáltal 16VAC csatlakoztatása (panelen LED világít, kezelő elindul, érzékelők világítanak)
- központban akku csatlakoztatása
- kültéri sziréna tápellátásának csatlakoztatása a központ akkuhoz (biztit ne feledd!)
- A kültéri sziréna teszteléshez majd akkor mondok infókat, ha eddig minden ok

A GSM átjelzőhöz kell majd infó.
Dokumentációja nincs véletlen?
Amennyiben nincs, próbálkozok a neten rátalálni.

Üdv.

Karcsi

Szia!

Köszönjük a leírást! GSM hívó egymagában árválkodik, keresgélek én is hozzá valami doksit. A földelést megoldjuk úgy, hogy egy vascsövet leverünk a földbe jó mélyen, és ahhoz forrasztjuk a földkábelt, gondolom ez jó és masszív megoldás lesz. Kedden-szerdán próbálunk szakítani rá időt, remélem az élesztésig eljutunk és akkor jelentkezünk, ha találok valami leírást a GSM-hez, akkor is jelentkezünk.

P - J

Szia!

Fontos lenne, hogy a földelés inkább a meglévő elektromos hálózaté legyen.
Az elvileg megfelelő kell, hogy legyen. Ugyanis -reméljük- az elektromos hálózat is rendben van. Életvédelmi szempontból muszáj, hogy jó legyen más elektromos eszközök miatt is.

Egy külön levert vascső nem igazán megfelelő.

Jó munkát nektek addig is.

Szia!

Jaj, igazad van, végig sem gondoltam és máris vascsövet kalapálnék Szóval az elektromos rendszer elvileg rendben van és jó, a műhelyben van pár gép, eszterga, hegesztő, stb, és nem tudunk róla, hogy bármikor gond lett volna, de biztos ami biztos szakemberrel átnézetjük.

P. és J.
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Szia!

Ma munka után csinálgattuk a bekötéseket, persze sikerült is összevesznünk
No a lényeg:
- az általad a "bejárat1" mellé tervezett plusz mozgásérzékelőt egy ismerős útján beszereztetjük, sajnos csak egy hét múlva jön haza, ezért egyenlőre a mozgásérzékelő nélkül állítjuk össze. Máris vitatkoztunk, mert a rajzodon az egyes zónán van a "bejárat1" nyitásérzékelője és a plusz mozgásérzékelő, és mivel most egyenlőre a mozgásérzékelő nélkül csináljuk, szerintem az 1KOhm-os ellenállást az érzékelővel párhuzamosan, Pityu szerint meg sorosan kell vele kötni. Szerinted?
- A központ transzformátora 230/16,5 VAC és 30VA, ez pont elég, mint ahogy írtad is. Ma egy villanyszerelő ellenőrizte az elektromos rendszert, azt mondta rendben van. Mikor a központ fémdobozába szereltük be a trafót, akkor a leírásod alapján a bejövő 230 VAC kábeleit bekötöttem a trafóba, a földkábelét rákötöttem a fémdobozra, valamint idekötöttem az érzékelők és a kezelő vezetékeinek árnyékolását és a központi egység "GND" pontját is. Eddig Pityuka türelmesen várt aztán leordított, hogy a trafóban a primer ágba miért is kötöttem be a bejövő 230 VAC földkábelét, elég lett volna csak a fémdobozhoz kötni. Jogosan kaptam tőle?
Ezektől eltekintve jól haladtunk Holnap túlóráznom kell, csütörtökön már szeretnénk éleszteni, ha minden jól sikerül.
Sajnos a GSM hívóhoz nem találtam semmilyen plusz leírást se a neten, se sehol. Viszont ma véletlenül bekacsoltam a hátulján a ki-be kapcsolóját és angol nyelven kezdett karattyolni úgy, hogy nem volt tápfeszültség alatt, ezek szerint van egy kis belső akkuja. Vagy rosszul okoskodom? Ezzel kapcsolatban felmerült még egy kérdés, a GSM hívóban kell majd a hívni kívánt számo(ka)t beprogramozni, vagy a központban?

Üdvözöl Pityu és Joci
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 26, 2015 /

Szia!

Az egyszerűbb átlátás kedvéért tekintsd meg a mellékelt skiccemet az ellenállásokról.
Ebből következik, ha az adott zónán nem lesz egyenlőre mozgásérzékelő:
- 1db 1kiloohmos ellenállás a nyitásérzékelővel párhuzamosan (rajzban R_1 néven van)
- 1db 1kiloohmos ellenállás a vezetékkörben sorosan (rajzban: R_EOL néven van, ez mindig kell!)

A bejövő 230V bekötése:
fázis (fekete vagy barna) és nulla (kék) megy a trafóba. A földelés (zöld/sárga) pedig a fémdobozra. Ugyanis mivel 230V-o fogyasztó van a fém dobozban és nem un. "kettős szigetelésű" a doboz, ezért kell a védelem. Ha véletlen a fázis a dobozra kerülne, akkor a földelésre menő vezeték szépen levezeti azt. Ez véd meg többek között attól, hogy ha megfogod a dobozt, akkor az megrázzon.
A panel és a kábelek árnyékolását pedig azért kell lekötni a földpotenciálra, hogy "ne lebegjenek".
A sehova nem kötött kábel árnyékolás összeszedi a zavarokat és bele juttatja a rendszerbe.

A GSM ha működő belső akkuval van ellátva az csak jó. Majd mire odajuttok, próbálok dokumentációt találni róla. A telefonszámokat a GSM tárolja, mivel a központ csak egy indítójelet ad neki riasztáskor.

Jó munkát és kevés veszekedést nektek!

Üdv.

Karcsi
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Hello!
Köszi a leírást! Sajnos folyamatosan túlóráznom kellett, holnap lesz kis időnk folytatni, szólok a fejleményekről. Ígértek GSM leírást is, amint megvan feteszem ide.
Joci
(#) hbbst hozzászólása Máj 29, 2015 /

Üdvözletem!

Amatőr "telepítő" vagyok, egy Bentel Kyo 8 üzemel otthon. Szabotázsriasztással kapcsolatban lenne kérdésem. Az 1. zónára rá van kötve egy nyitásérzékelő, 10 kilós ellenállással lezárva, értelemszerűen EOL-ra van állítva a zónatípus. Pár hete zónaszabotázs riasztásokat kapok az 1. zónáról, véletlenszerűen. Sajnos ez összefüggésben lehet azzal, hogy szigeteltük a házat és a vezeték megsérülhetett... Kérdésem az lenne, hogy ti is úgy gondoljátok, hogy a két érpár valahol összeérhet, kiiktatva ezzel a 10 kOhm ellenállást és ezért riaszthat? Mert ha szakadna, akkor azt ugye az EOL nem venné szabotázsnak, hanem csak riasztana, de azt is csak akkor, ha élesítve van a rendszer.
Mi a véleményetek?
Köszönöm előre is a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Máj 29, 2015
(#) Johnycorp válasza hbbst hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia.

Sajna így elsőre jelentős esélyed van rá, hogy valóban megsérült a kábel. Nem is kell feltétlenül zárlat, elegendő, ha csak némi átvezetés van. Ez sem feltétlenül a zóna két ere között, lehet az egyik zóna és és a tápfeszültség ér között.
Tanácsos lenne cserélni a kábelt. De ugye nem a fal külső oldalán futnak a kábelek.
Amennyire lehet az érzékelőkkel védett téren belül kell, hogy legyenek. Persze van a kábelnek szabotázs védelme, de akkor is.

Ideiglenesen (ha több eres a kábel és a többi nem használt), átkötheted a kábel másik ereire a jelet.
DE: ez csak olyan ideiglenes és bizonytalan megoldás.
A kábel mindkét végén kikötött erei között mérjél ellenállást (MegaOhm tartományban), hátha mutat átvezetést. Ehhez még hozzájöhet a párás idő és kész a csoda
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 29, 2015 /

Szia!
Most értem haza melóból, úgyhogy ma sem haladtunk (Pityu nélkülem nem hajlandó dolgozni ), a főnök annyira odavan értem, hogy hétvégére is engem választott, hétfőn viszont elengedett egész napra! Csatolom két szkennelt dokumentum képét, állítólag ezek tartoznak a GSM hívóhoz.
Üdv: Joci
(#) barthaistvan2005 válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Hello Pityu vagyok, tesom dolgozik majdan hétfőn csinaljuk tovább és én találtam itt a forumon egy ilyen gsmes kütyüt mint amit nekünk is kell használlni: Bővebben: Link
hátha segít!
Pityu
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Helló Pityu!

Megnéztem a linket, legalább közelebb vitt a típusához. Jó kis kínai cég, ők voltak akik lenyúlták a Paradox egyik régebbi sorozatát Ügyes...
Azért írtam nekik is, hátha adnak doksit. Mert a weboldalon nincs fent.

A GSm hívóról már írtam előzőleg is, hogy csak tápfeszültség és egy bemenet működtetése kell. Viszont azt a bemenetet a GSM hívón be kell programozni 24 órásra. Meg a telefonszámok is kellenek bele. A bekötése nem nagy kunszt. Körülbelül be is rajzoltam az általam gyártott doksiba. De majd pontosítom.
Amint lesz 100%-os leírásom, azonnal összerakom nektek kompletten a leírást. Attól a többi készülhet.

Jó munkát hétfőre!

Üdv.

Karcsi
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Úgy néz ki megtaláltam az interneten a teljes manuálját ennek a GSM-nek. Így már tudni fogom mondani nektek a beállításait majd.

Egyenlőre bekötni ráér még.
A legfontosabb, hogy vegyetek bele egy ÚJ SIM kártyát. Bármely szolgáltatóé megfelel.
Fontos:
- új legyen (kisebb eséllyel hívogatják ismeretlenek. A a szám "újrahasznosítás" miatt lehetséges)
- a HÍVÓSZÁM KÜLDÉS legyen bekapcsolva (önkiszolgáló menüben megtehető önállóan is)
- Kérjétek, hogy ne jelenjen meg a szám semmilyen tudakozóban
- kapcsoltassátok ki a szolgáltató által küldött hír SMS-eket
- SIM kártya PIN kódját kapcsoljátok ki

A fentiek ezért fontosak, ne piszkálgassa senki feleslegesen a hívószámot. A kártya lehet feltöltős is, de ügyelni kell, hogy legyen pénz rajta mindig.

A PI kódot a GSM nem kezeli ezért kell kikapcsolni a kártyán.
Ha minden kész, indítsatok vele egy próbahívást! Ez nagyon fontos. Működnie kell és a hívószám meg kell hogy jelenjen a hívott telefonon!
(#) Johnycorp válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 30, 2015 /

Kedves Joci és Pityu!

Módosítottam az általam készített dokumentációt. Majd menet közben egyeztetjük.

Csatolom a GSM hívó dokumentációját is, rakjátok le magatoknak, mert benne van a teljes programozási útmutató.

GSM hívó programozási útmutató letöltése
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2015
(#) barthaistvan2005 válasza Johnycorp hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Szia Karcsi!

Köszönjük a felfrissített útmutatókat, óriási segítség! A GSM hívóhoz kerítettem egy 12 VDC jack-es tápegységet, holnap kiderül smakkol-e hozzá, mégis csak ezzel lenne jobb, mint a központból kapná a tápfeszültséget, vagy tévedek? A GSM előtti relével kapcsolatban kérdeznénk, hogy bármely 12V-os relé jó, vagy van valami "különleges képesség" is, amit figyelembe kell vennünk?
Holnap minden bekötést véglegesítünk, átnézünk, leellenőrzünk, központnál még feszültség ráadása előtt is méregetünk ellenállásokat, szóval ellenőrzés és aztán hajrá!

Pityu és Joci
(#) kismukk hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok!
Tudtok-e segíteni ebben a digitális problémában?
Digitális TV+internet+telefon csomag van telefonvonalon keresztül, amire a riasztó is csatlakozik. A modemet és a settopboxot áramtalanítottam, a riasztósok ezután nem kaptak jelet a házi beltéri egységtől. Telekomos szerelő szerint az a baj, hogy lekapcsoltam a modemet.
Csakhogy, a riasztó párhuzamosan csatlakozik a telefonvezetékre, közvetlenül, nem pedig a modem utánra van kötve, a modem csak a tv és net jelet választja. Hogyan lehet köze a modemnek a riasztóhoz? Távollétemben nem szeretném bekapcsolva hagyni a modemet túlmelegedés, tűzveszély miatt. Van-e megoldás?
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) Johnycorp válasza barthaistvan2005 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Sziasztok!

Annyiból lenne jobb, ha a GSM saját tápegységből kapna tápfeszültséget, hogy nem terhelné a központot. Persze ehhez elengedhetetlen az, hogy a GSM belső akkumulátora kifogástalan legyen és hosszú ideig működtesse az egységet áramszünet esetén. Ha ez az idő csak pár órahossza lenne, akkor feltétlenül a riasztóközpontról kell megtáplálni (tesztelés bekötés a doksi szerint).

A GSm működtetéséhez bármilyen 12V DC tekerccsel rendelkező relé megfelel. Legyen 1db bontó érintkezője. Panelba forrasztható relé is jó, nem fog jelentős áramot kapcsolni.

A bekötés és bekapcsolás menetét leírtam. Először szirénák nélkül célszerű élesíteni. Mert akkor nyugodtabban lehet programozni és tesztelni. A sziréna teszt úgyis a végén lesz.
(#) Johnycorp válasza kismukk hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Szia.

Mely szolgáltatónál is vagy?
Konkrétan milyen kábel érkezik be hozzád? Csak telefonvonal???

A riasztóközpont korrekt bekötése esetén a bejövő telefonvonal ide érkezik be, majd egy telefonvonal kimenetén ő adja tovább a készülékekhez. De analóg vonalat feltételezünk.

Némi információ a fenti kérdésekhez és esetleg egy kis rajz jól jönne.
(#) kismukk válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 1, 2015 /

Szia, köszönöm a kérdéseket!
Tehát: csak kéteres telefonkábel (drót) jön. A szolgáltató: Telekom
A történet: eddig analóg telefonvonal volt. A telefon meg a riasztó és a jelválasztó az IPTV-modemmel együtt külön-külön, egymástól függetlenül (párhuzamosan) voltak rákötve a vezetékre, ez a rendszer is telekomos volt.
Most új, tv-net-telefon csomagot kértünk, ekkor állították át digitálisra a vonalat, a telefont is. Beüzemelés után minden rendben ment.
Eljöttünk a nyaralóból, ekkor lekapcsoltam az adaptereket, azaz áramtalanítottam, ezután többé nem kapott jelet a riasztó központ a beltéri egységtől.
A digitálisra átállás nem érintette a korábbi bekötéseket, vezetékezést. A korábbi rendszerben is ha eljöttünk, áramtalanítottam a beltéri jelválasztót, hangoló egységet, csak a riasztó és telefon maradt, a riasztósok rendben kapták a jelet.

Kissé nem értem, ha minden egymástól függetlenül van rákötve a telefonvonalra, a riasztó hogy-hogy nem adhat jelet kifelé?
Tehát nem így, amint feltételezed:
Idézet:
„egy telefonvonal kimenetén ő adja tovább a készülékekhez”

A korábbi analóg rendszerben is független volt a riasztó és a telefon, amikor lebénult a riasztó (villámcsapás), a telefon működött, a riasztó kiiktatása esetén is volt telefon és megfordítva.

Megpróbálok készíteni egy vázlatot.
Most az áramtalanított felállásban a telefon kívülről sem hívható, ami ismét furcsa nekem, hiszen nem a jelválasztóból (splitter) megy tovább a telefonkábel.
(#) Johnycorp hozzászólása Jún 2, 2015 /

Szia!

Mint írtam, a riasztóközpontok alapvetően csak analóg telefonvonalon keresztül képesek kommunikálni. Már az ISDN vonal sem megfelelő nekik (ha már csak azt az egyszerű tényt nézzük, hogy azok vonali feszültsége jóval magasabb, mint az analóg vonalé).

Az új rendszerben biztosan szükséges valamely eszköz, ami a telefonvonalra csatlakozik. Ez szokta előállítani a net-et és az analóg telefonvonalat is. Az analóg vonalon lehetnek éppen párhuzamosan a készülékek (akár több telefonkészülék, riasztó). Tehát az új egységnek be kell iktatva lennie a telefonvonalba (ezt áramtalanítod), mögötte minden változatlan lehet.

Skicceld le. Te is jobban fogod látni, mi hogy van.
(#) kismukk válasza Johnycorp hozzászólására (») Jún 2, 2015 /

Megpróbáltam leskiccelni a hálózatot!
Itt van. A settop-boxot és a jelválasztót áramtalanítottam:
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2015

kapcsolas.jpg

Következő: »»   36 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem