Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1707 / 2532
(#) kistee válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A plusz tranzisztorral elvileg nagyobb kimenő áramot fog tudni, így kisebb ohm-ra is tud dolgozni (feltéve, hogy a tápegység győzi szuflával).
(#) djseed1 válasza kistee hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A trafó 1000W-os. +/-55V. Ha a plusz tranzisztorokkal nyerek plusz 50-70W-ot már meg is vagyok elégedve.
4Ω-on használom, amire az adatai szerint 2x250W-ot tud.
Lényegében akkor lehetséges a dolog.
(#) tothbela válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Az a plusz 50-70 watt csak akkor fog jelentkezni, ha 3 ohmos ládát tudsz szerezni hozzá. Vagy az eredeti 4 ohmossal paralel kötsz egy 12-16 ohmos ládát, amin megjelenik a plusz kakaó.
(#) steelbird válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 / 1

Rosszul közelíted a dolgot.
Nem attól lesz nagyobb egy erősítő teljesítménye, hogy fogod és belepakolsz még 2..4..8...10 végtranzisztort. Ha így működne a dolog, akkor fognám a 100W -os erősítőmet, tennék bele még kétszer annyi végtranzisztort és lenne 300W -om. Ez nagyon nem így működik.
Egy erősítőnek önmagában csak attól, hogy teszel bele még végtranzisztorokat és semmi mást nem változtatsz meg, nem lesz nagyobb a leadott teljesítménye. A terhelhetősége megnő ugyan, de ha nem növeled meg közben a tápfeszültséget, vagy nem teszel rá kisebb impedanciájú hangszórót, akkor ugyanakkora lesz a teljesítménye, mint előtte.
Nagyobb teljesítmény = nagyobb tápfesz, vagy kisebb impedanciájú hangszóró (vagy hidalás, de az tulajdonképpen olyan, mintha dupláztad volna a tápfeszültséget).
Azért kell utána még a plusz végfok tranzisztor, mert a nagyobb terhelést már csak a több bírja el.
(#) Buvarruha válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Ugyanazokkal a hangszórókkal egy büdös wattal sem lesz nagyobb a teljesítmény. P=UxI és sem az U sem az I nem fog változni azonos impedancia mellett., ahhoz tápfeszültséget kell emelni. Ha beleszámoljuk az emitterellenállásokon eső feszültséget és a valamivel kissebb kollektor emitter szaturációs feszüóltséget, akkor valüban nyerhetsz ezzel kb 1W-ot.
(#) steelbird válasza Buvarruha hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Kb. ezt írtam én is az előbb...
(#) simongab hozzászólása Máj 24, 2015 /

Megint bénázok FET es A osztályú erősítő (1db FET) 2SK1058(IRFP240) 16V tápfesz. A D, n megjelenik a tápfesz a G n ott van a vezérlőjel...
Nem indul el..

Bővebben: Link
(#) Doncso válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 / 2

Hát, ha te hallod a 250w és a 300w között a különbséget, akkor biztos van értelme.....szerintem semmi. Inkább a hangszóród érzékenységével kellene játszani, ott nagyobb hangerő növekedést tudsz elérni, nem is kicsit.
(#) bajuszrichard hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok megépítettem egy TDA7386 kapcsolást de valamiért nem csinál semmit. Az ültetésről csináltam egy gyors vázlatot. A nyák alulnézetből látszik a képen.
ha tudna valaki segíteni mi lehet a hiba megköszönném!
(#) ZSozsóó válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Piszok egyszerű amúgy, használd kicsit a fejed. Ha a drénen a táp van ,az azt jelenti, hogy a tranzisztor le van zárva, a drén ellenálláson nem esik feszültség. Ergó kell neki egy kicsit több gate feszültség, a 100k trimmert állítsd!
(#) simongab válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Hja, nyomtam de semmi......
(#) ZSozsóó válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Biztos jól van összerakva? Mérj egyenfeszt a gate és source között, a trimmert tekergesd, változnia kellene. Ha a gate és a source között tisztességesen változik az egyenfesz, 0 tól gyakolratilag esetedben a tápig, akkor vagy rossz a fet vagy nem jól van összerakva!
(#) elektrikszerviz hozzászólása Máj 24, 2015 /

Köszönöm a segítséget Reloop és Pinyó 39! Ez lesz az de eddig még gép közelében sem voltam nem tudtam megnézni a fórumot. De ez alapján majd csak megbirkózok a problémával. elektrik
(#) simongab válasza ZSozsóó hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Nem tudom, próbapanelen van most, forrasztott drótpanelen volt eddig... Összerakom mégegyszer. Remélem a FET ek nem hasaltak meg.. Köszi
(#) tothbela válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Ezt az erősítőt egy másik oldalon fikázták, mert teleföld meg stb. Szerzőként valaki mást emlegettek, meg sem említették Piret Endrét. Nekem felkeltette az érdeklődésemet. Valamikor olvastam róla, de ma már nem veszek HE/RT-lapokat, így feledésbe merült. Figyelemre méltó Piret Endre észrevétele, hogy nem csak a krosszover pont torzítása a baj, hanem az a pont, ahol nullává válik az áram valamelyik végerősítő elemen. Ezen a magas nyugalmi áram se javít, csak ha tiszta A osztályban van a munkapont. Valaki itt a fórumon kérdezte, hogy mi az az AA osztály. Utánanéztem és Piret írásában is megemlíti ezt a beállítást. A kikapcsolt erősítő elemen is maradjon valamekkora nyugalmi áram. Tehát, ha meg tudjuk oldani, hogy soha ne essen le az áram nullára a végtranzisztorokon, akkor nem kell nagy ampereket beállítani nyugalmi áramnak, mégis kicsi marad a torzítás. Bár ez az erősítő nem AA, de megemelte a pulzusszámomat. Köszönet Reloop, Pinyó 39.
(#) excalibur36 hozzászólása Máj 24, 2015 /

Üdvözlök mindenkit!

A hozzáértő szakik segítségét, tanácsát kérem!
Szeretnék összerakni egy Gainclone erősítőt.
Milyen kapcsolást és IC.-t ajánlatok?
Ami a teljesítményt illeti elég lenne csatornánként 8 ohmon 20-30W, mindezt a lehető leg jobb hangminőségben amit csak el lehet érni vele.
A segítséget, tanácsot előre is köszönöm!
(#) szucsistvan123 válasza excalibur36 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Valami LM ic jó lenne, a TDA-t nem, annak nagy az alapzaja.
Ha igazi szép hangú erősítőt akarsz, akkor csöveset!
A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2015
(#) excalibur36 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Esetleg ezek jók lehetnek?

Gainclone ebay
(#) szucsistvan123 válasza excalibur36 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Ha jók a hangfalaid hozzá akkor igen! (az ohm számra figyelni kell!)
(#) steelbird válasza excalibur36 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Szia. Én meggondolnám a helyedben azokat a távol-keleti paneleket. Elég, ha végigolvasod néhány eladó oldalán a kapott visszajelzéseket. A haszonnal, meg minden más költséggel együtt 600Ft -ért árult LM3886 pl elég gyanús, mikor nálunk 2E körül van az ára. Szerintem a paneljaikba is az olcsót teszik bele, nem a drága eredetit.
(#) simongab válasza excalibur36 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Nekem most egy 3875 van gyártósoron. Mindent összevetve ez egy nagyon jó kompromisszum. Azt hiszem a 3886-nak egy hangyányit nagyobb a torzítása. De mondják ezt meg az okosak. Jelentem a FET (2SK1058)működik. A játszóspanel egy helyen nem érintkezett rendesen...

Nem probléma hogy az S_D feszültség bekapcsoláskor jóval 15V fölé libben?
(#) excalibur36 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

(#) excalibur36 válasza steelbird hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Köszönöm, így nem vágok bele!
(#) excalibur36 válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Köszönöm!

Esetleg tudnál nekem mutatni, küldeni hozzá rajzot, tervet, vagy valami doksit?
Ez az LM 3875-os IC. hány wattot tud (min-max)?
Esetleg a TDA2050-ről van valami infód?
(#) steelbird válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Idézet:
„Nem probléma hogy az S_D feszültség bekapcsoláskor jóval 15V fölé libben?”
Nem, addig magasabb a beállítottnál, amíg a 33µF feltöltődik.
A tápfesz felét állítsd be a D lábon. Az 8V, ha jól olvastam visszább a 16V -ot.
(#) Habizti hozzászólása Máj 24, 2015 /

Sziasztok.

Van egy Technics ràdiós erősítőm. Szeretnèk belerakatni egy USB lejàtszót. Be lehet szerelteni?
Köszönöm
(#) simongab válasza steelbird hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Köszi megpróbálom. Zavarosan fogalmaztam. 2FET van a próbasoron Namost az IRFP240 nek volt a D-S 16 Volt (20Max), a 2SK1058 D-S 12Volt (15Max). Az IRFP re azt mondják hogy helyettesítő a 2SK nál. Viszont én azt tapasztalom hogy kissebb az áramfelvétele, viszont nagyobbat szól. Ellenben hallhatóan torz a cucc. Ezek szerint más a munkapontja, ezt még át kell böngészni. Vagy ha valakinek van tippje hogy ez miért lehet, és a 4 szeres árkülönbbség? A másik probléma, hogy az igéret szerint a 2SK n kijött volna 20 W. De valahogy sehogyse akar annyi áram lenni hogy meglőjje akár a 15 Wattot is... Mi ennek az oka? Csinált e már valaki hasonló cuccot?
(#) steelbird válasza simongab hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

A 2SK kifejezetten audio célra lett fejlesztve, más a karakterisztikája. Az IRFP meg arra, hogy kapcsoljon. Nem is lesz egyforma a munkapontjuk, más UG-S feszültségnél nyitnak, az IRFP nagyobb feszültségnél "indul".
Mindkettőnél fél tápfeszültséget kell beállítani a trimmerrel a Drain lábakon, utána azonos teljesítményt kellene leadniuk, meg akkor optimális a munkapont.
20W?? Persze... Kb 10 W-ot elfűt a borda, meg jó esetben, nagy torzítással még kijön belőle a másik 10W.
Főleg a 15 Ohmos munkaellenállással. Negatív félperiódusokban lehet, de hogy a pozitív periódusokat jóval hamarabb vágja, az is biztos.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

Üdv! Itt a témában online javítás során találkoztam már olyan IC-vel, melynek az A osztályú működés fenntartása volt a célja, alapvetően AB osztályú diszkrét erősítőben. Nem futott be nagy karriert.
Engem a TIM-ről írtak fogtak meg a cikkben. Máig hasznos olvasmánynak tartom ami erről három évtizede a Híradástechnika hasábjain jelent meg: Bővebben: Link , Bővebben: Link , Bővebben: Link
(#) krisz69 válasza djseed1 hozzászólására (») Máj 24, 2015 /

50-70w amúgy sem jelentős. Ha nagyobb teljesitményt akarsz.szerintem komplett panelt cserélj. 1000w os toroidbol ki lehet hozni a 2x450w ott 8 ohmon megfelelő tápfeszel. Ahoz kell a 85-85v dc persze.
Következő: »»   1707 / 2532
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem