Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Segítséget kérnék napelem problámához! Van egy 100W-os panelom, adott egy 15A-es MPPT vezérlő, és egy 72Ah akku amit tölt, ill. töltött. 3 évig probléma mentesen működött a rendszer. A probléma, egyik napról a másikra a töltés megszűnt. Gondoltam a vezérlő ment tönkre, mivel a vezérlőről lekötöttem a mindent, és a nepelemre rámértem, adott is 19V-ot. Vettem egy másik vezérlőt, ráraktam, de ugyan azt produkálja. Vezérlő nélkül a panel ad 19V-ot, ha bekötöm a vezérlőbe, akkor már csak max. 1,5V van rajta. Szerintetek mi lehet a probléma?
Szia
Próbáld ki egy 50W-os 12V-os autó izzóval. Mérd hogy mennyi áramot ad és milyen feszültségnél. Az üresjárati feszültség még nem jelent semmit, mert azt akkor is hozza ha csak 100mA áramot ad terhelésnél. Mért le napon a rövidzárlati áramot is, abból lehet következtetni hogy kb. mennyi a napelem teljesítménye. Ha napon csak pár száz milliamper a rövidzárlati áram, akkor valószínűleg elszállt pár cella a panelben. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Idézet: „Próbáld ki egy 50W-os 12V-os autó izzóval.” Ha véletlenül mégis jó a 19 V-ot adó 100 W-os napelem és csupán érintkezési probléma okozta az eddigi gondot, legfeljebb pukkan egyet. ![]()
Szerintem nem pukkan az.... Ha rovid ideig 19-et kap nem lesz semmi baja az izzonak szerintem, de amugy is egy 50W 12V izzo megrantja azt a modulfeszultseget rendesen.
Delutani meleg naposabb orakban az a feszultseg 17V-olt korul lesz maximum es 50W-os terheles eseten pedig maris csak 15V. Az pedig egy auto izzonak mar tokeletes. Az a 19V 100W az a 25Celsius fokon mert teljesitmeny idealis besugarzasi szog eseteben. Ha nem verofenyes napsutesben de hideg idoben, 11:30 es 13:30 ora kozott probalja akkor mar nem is lesz gond ![]()
Ha a vezérlő lerántja a feszültségét 1,5V-ra,ráadásul mindkét vezérlő,akkor ott a panellal lesz gond!
Izzót rákötve nem csinál semmit, még mA sem tudok mérni. Akkor a panel kuka?
Azért a kuka elött nézd át a panelbekötéseket, 3 év után lehet oxidált ha nem zárt rendesen.
Szia
Még a bypass diódákat is le lehetne ellenőrizni, csak gyári panelnál lehet hogy macerás a hozzáférés, meg kell bontani a panelt és akkor annyi a garanciának. 10 év gyári garanciát is meg lehetne próbálni az eladónál.
Köszi! Ez volt a probléma, már tökéletes!
![]()
Érdeklődnék tőletek!
Egy 5kW-os hálózatra táplálós rendszer kiépítésére kaptam buttó 2m800e -huf-os árajánlatot. 30 év garanciával egységenként. Az inverter 6kW os. Véleményetek szerint reális az ár?
Szia! Mi kb. 400.000Ft/kW árat mondtunk volna.
Lehet akar realis is. Ennel sokkal komlyabban kellene ismerni a felteteleket, parametereket.
Nagy a szoras, nem mindegy mit tartalmazott az ajanlat.
Itt nemetben korul belul olyan 1100-1300€/kWp netto aron telepitunk. Termeszetesen az ar fugg a helyi viszonyoktol, rogzites modjatol es par aprosagtol.
Szia
Kulcsra készen 30 év garanciával bruttó árral szerintem jó ajánlat. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Sharp ND 3 250A5
Fronius 5.0-3 Light inverter +A kulcsra készültséghez minden költség. Az invertet elírtam 5kW-os
Elhiszem, csakhogy.
Már van tapasztalatom évek múltával fellelhetetlen "kiss pista" kft-kel. ezzel nem azt mondom, hogy a tietek is ilyen. De egy nagyobb cég jogutód nélkül kisebb eséllyel tűnik el. A questor óta ez szentírás számomra.
Erezesem szerint ez egy teljesen korrekt ar. Mondhatni olcso. Bar en a magyar arakkal nem vagyok annyira tisztaban ezert nem minden szempontbol mervado a velemenyem.
A Sharp modulok jok, a Fronius inverterek szinten jok. Netto ar az ajanlaton 2.200.000.- Szamoljunk utana. A modulok ara cirka 170-180€ (netto) modulok: 180€ * 20 = 3600€ inverter: 1200-1450€ itt azert nagyobb a szoras arban. Ez mar most eddig 5000€ (netto!) +Rogzitoelemek, sinek +Telepitesi munkalatok (3 fo munkaerovel szamolva 1 esetleg ha nagyon nem halad akkor 2 nap) +kabelezes, uzembehelyezes, +engedelyeztetessel kapcsolatos koltsegek Szerintem ez az ar tokeletesen a helyen van a helyi viszonyoknak megfeleloen. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Én is így gondolom.
Én a lakás téli fűtését akarom megoldani hosszabb távon. a meglévő központifűtés rendszerbe beépített elektromos kazánnal. Ha jobban belegondolunk rövidesen már nem lesz tűzifa mert a "darálósok" ma már 2 fővel és egy bobcat-tel már a gallyat is bedarálják, kituskóznak és azt is bedarálják. Továbbá ha az embert eléri egy váratlan betegség amikor is mozdulni sem nagyon tud az ember gyereke nem tud fát szedni,aprítani,behordani, akkor vagy a gáz marad vagy az elektromos fűtés. És ha komolyan gondolkozunk, akkor egy gyönge 5 éves autó áráról beszélünk. Ma mindenképpen aláírom a szerződést. Télen már elektromos kazánnal fűtök.
Azert annak szamolj utana, hogy mennyire lesz eleg evi 5-7000kWh energia. Nem vagyok benne biztos, hogy ez eleg arra, hogy komfortosan futsed a hazat.
A tuzifa kerdes lassan europa szerte kezd egyre nagyobb aggodalmakat kivaltani. A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Mindenki ettől fél
![]() Levezetem neked: Kezdetben nem volt alapom hogy mekkora napelem rendszert vásároljak. Hőátbocsájtási tényezőkkel kezdtem el számolgatni és egyéb nyalánkságok, s nem jutottam semmire. Aztán a józan paraszti ész vezetett erdeményre mégpedig a következő logika alapján. A házam kicsi kb120 m2 tok vonó. Ezt fával képes vagyok kifűteni, 1 kocsi fával ez olyan 6-8m3 S a lagymatagabb időben gázzal is. Namost: A gázkazánom volt a bázispont. Ez egy 24kW os gázkazán. Ha szétszeded a fűtő részt, láthatod, hogy minden faxni nélkül egy 20cmx20cm es azbeszt szigetelésű kazánt fogsz látni amit a láng felett keresztez 2 db 20cm hosszú 3/4"-os cső. Ennyi. A gáz elég, felmelegíti a levegőt és kiszáll a kéményen a meleg minimum 50% a, mert a turbóventillátor kihajtja az égéstérből. Ilyetén alig jobb a hatásfok a konvektorénál. Namost ez a kazán féltejesítményen üzemel, s még így is 5 prcet megy 5 percet áll. Ha most átgondolva lesz egy 12kW os 3 x 380V os elektromos kazánom, amiben a fűtőszál a vízben van. Elfelejtettem mondani, hogy a fűtésrendszeremben nincs 100 l víz. Tehát ezt a 100l vize kell fűtenem elektromosan. Ha a napelemeim optimálisan üzemelnek akkor vegyünk 7000kWh energiát, mint bázisszámot. Ha egy átlagos napon a félgázon üzemelő de50% hatásfokú kazán 24kW félteljesítményen 12kW és szakaszosan üzemel ami 6kW nak fele, meg s ehhez az említett kb50% hatásfok (meleg ki a kéményen), akkor 3 kw állandó fűtőteljesítményigényünk van. de kerekítsük ezt 4kW ra biztos ami biztos alapon. Ha 10 órát üzemel a fűtés akkor kb napi 40kWh lesz a fogyasztásom. 7000/40=175 nap az kb 6 hónap de vegyük figyelembe a fűtési igénynek a kinti hőmérséklethez viszonyított eloszlását, akkor ezt megpuszolhatjuk kvázi 2 hónappal, ami már elegendő. Viszont közben lett referenciám. Az egyik kollegámnak a 200m2 es házát télikerttel együtt fűti egy 6kW-os rendszer, szintén raddiátorral. És minden évben túltermelése van. Én teljesen biztos vagyok benne, hogy nekem is túltermelésem fog lenni. Egyrészt legalább 100m2 el kisebb a házam, és nincs télikertem, viszont csak 1kW al kisebb a rendszerem. S mivel a cégben gyártunk gőzfejlesztő egységeket amikben 3x400V os 3kW-os fűtőtest párologtat. A 20l es tartályt a műhelyhőmérséklettől a gőzig 2 perc alatt nyomja fel, ehhez képest nekem csak ráfűteni fog hisz a rendszer visszatérő hőmérséklete olyan 40fok körül van 60-70 fok előremenő hőmérséklet mellett. S nem mindegy az sem, hogy 1 fázis 230V ról beszélünk, vagy 3 fázis 400V ról.(a működési idő fog rövidebb lenni). A hőszigetelésem igen jó. Pl most ugye napon odakint olyan 32 fok lehet. Nekem itthon nincs és nem is lesz légkondim. De 23 fokban dolgozom, met ablak nyitva redőny félig leeresztve és természetes szellőzés mellett sem fog 3 hét kánikula mellett sem a ház jobban felmelegedni mint 25 fok.(tapasztalat) Mindezek miatt vagyok teljesen biztos abban, hogy jól döntöttem és elfelejhetem a tüzifamizériát az elkövetkező 25 évre (amit meg is kell érni épp 75 lennék akkor) A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Talán még annyit , hogy a tűzifa és a fűtőgáz kémiai enegia s ezeknek a berendezéseknek a teljesítménye(amit ráírnak) nem összehasonlíható a fizikai energiával(elektromos energia).
Ilyen értelemben csak saccolás a fenti levezetés, de jövőre beszámolok a tapasztalatokról.
A főnökömet most választották meg a Napelem és napkollektor szövetség elnökségi tagjának. Nem vagyunk eltűnős cégek. Sőt szigetüzemű rendszert az országban kevesen tudnak jót építeni rajtunk kívül, mert számos olyan paraméterre is figyelni kell, amibe - és most nem akarok nagy nevű cégeket felsorolni - de beletört a bicskájuk. Saját gyártású invertereink is vannak, évek óta ugyanazokkal a beszállítókkal dolgozunk.
Még egy apróság. Szoktunk szerelni Froniust, de nem kívánom az ellenségemnek sem. Én a tapasztalataink okán nem ajánlanám. Feleslegesen túl van bonyolítva, gond adódhat a típusengedéllyel egy két altípus esetén és a szervíz khmmm.... fél éve levelezgetünk velük egy inverter miatt. Ehhez képest egy SMA ég és föld. Persze szolgáltatási terület függő is sajnos melyik típus a favorit.
Szereles szempontjabol a Fronius valoban sokkal nyugosebb mint az SMA. Itt nemetorszagban a Fronius mindig gyors es segitokesz volt hiba eseten. Alkatreszeket is gyorsan (24 oran belul) mindig megkaptam. Az SMA mondjuk szamomra is kedvesebb. Bar pont 6 napja adta fel a harcot az otthon (Magyarorszagon) telepitett 2000HF kicsi inverter. Mondjuk kb 5 perc telefon utan rendezve is volt a cserekeszulek problema ami ha minden igaz mar uton van.
Nagyobb 20kW inverterekbol tobbynire SMA-t szereltunk de volt neha egy egy Siemens vagy Refusol is. Ez utobbi szerintem mindegyik szemetrevalo. Aztan volt PowerOne Aurora vagy mi a franc. Hat az is egy borzaszto dolog.
Szia!
Néhány konkrét adat, hátha segít számolni: 130 nm házat építettem + 36nm garázs, de ezt nem fűtöm, tehát a fűtött tér 130. Könnyűszerkezetes, nagyon jól hőszigetelt, és kifejezetten zöldenergiás fűtésre tervezett. Az összes, fűtéssel (és hűtéssel is) kapcsolatos eszköz, berendezés erre lett tervezve és beszerezve, tehát nem átfaragtam régi meglévő fűtésrendszert. A "kazán" egy névlegesen 15kW-os folyadék-folyadék hőszivattyú, ami eleve 3 - 4-szeres bevitt teljesítmény csökkentést eredményez. Ilyen értelemben tehát én is 4-5kW-al fűtök. A fűtőkör a teljes lakott térben padlófűtés, plusz a szobákban fancoil-ok. Ez az összeállítás lehetővé teszi, hogy télen 30 fokos vízzel fűtsek, amit egy hagyományos rendszeren elég nehéz elképzelni. A napelem parkom névlegesen 7,2kW, hálózatra visszatápláló. Ennek az éves termelése kb. 8.500 kWó. Nálam ez a rendszer látja el az egész házat, nyáron a hűtést is. Gáz be sincs vezetve. Viszont még a 7,2 kW-os rendszer és a 3,5 COP hőszivattyú mellett is fizetek némi aprópénzt az EON-nak. Nálad az a 7.000kWó bázisszám szerintem erősen túlgondolt. Számold át mégegyszer, mert az 5kW-os napelemmel szerintem nem fogod kifűteni a házat. Ettől függetlenül hajrá, mindenkit csak biztatni tudok aki belevág. Üdvözlettel, papus51 A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2015
Igy igaz ezert is irtam en is 5-7000kWh-t eves termelesre ahol a 7000kWh az ami elmeletileg elerheto maximum abban az esetben ha a modulok meg ujak es az idojaras csak es kizarolag kedvez a rendszernek.
Tolem ugyan nem kell
![]() Nagyon kivancsi vagyok arra, hogy mire jutsz a rendszerrel mert nekunk ez volt az elso gondolatunk szinten amikor szoba kerult az egesz. Csak aztan a releativ magas homerseklet igeny amire a radiatoroknak szuksege van a jo hatasfokhoz eltantoritott attol, hogy ebbe az iranyba elinduljunk. Ennek az lett az eredmenye, hogy egy kis rendszer kerult (egyelore) kiepitesre es az csak az elektromos aram igenyt fedezi. Amennyiben kesobb lesznek lehetosegek mindenkeppen szeretnek egy masik 5-8kWp koruli rendszert epiteni ami a futesra dolgozna valamilyen formaban.
Üdv.
Olyan rendszereknél ahol magas bemenőfeszültséggel dolgozik az inverter nem okoz problémát a napelemek sorba kapcsolásánál a gyengébb cellák teljesítménye? Nem korlátozza be a teljesítményt? Főleg idővel pl 10 év múlva gondolom az öregedés sem egyforma milyen tapasztalatok vannak ilyen téren?
Ügy értem, hogy természetesen papíron minden panel egyforma, de tudjuk jól hogy az öregedés a környezeti körülmények... bizony befolyásolják a cellák paramétereit. 4-500V nál azért már igen sok cella van sorban....
Szia
De jól gondolod befolyásolja, a leggyengébb cella teljesítményére esik vissza a cellaoszlopban levő cellák teljesítménye. Ugyan az az effektus mint mikor árnyékba kerül egy vagy több cella. A gyári panelekben általában 3 bypass dióda van ami áthidal egy-egy cellaoszlopot mikor az gyengén teljesít pl. árnyékolásnál. Nagyobb rendszereknél hőkamerával is nézik a paneleket magas hőpontokat keresve, azon a ponton szokott lenni a gyenge láncszem a hibás cella. A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |