Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Te ellentmondásosnak tartod én igazából a kompromisszumot keresem.
Fölösleges nekem 100-200 vagy akár sok 100 wattos erősítő mert sosem lenne kihasználva. Több erősítő és több hangszóró használata mellé tettem le a voksom és ezekhez keresek a megadott korlátoknak megfelelő kapcsolást ami primitív gyilkolható . A feltételek amiket megadtam azért ilyenek mert ezek a feltételek jöttek össze az idők során hogy használható legyen funkcionálisan. Itt szobában gyakorláshoz lehet hogy csak egy fog menni de buli esetén lehet hogy 5.
Kifejtenéd nekem a linkelt erősítőről bővebben ezt a dolgot?
Taperolok az egyre mélyedő sötétben egyenlőre ahogy gyűjtögetem az információkat. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Az erősítése R10/R2, gyakorlatilag 470 ohm a bemeneti ellenállás.
A Q1 emitter-ellenállás át van kondival blokkolva, hogy legyen kellő erősítés. Ebben a kapcsolásban a tranzisztor linearitása igen gyenge. Hangszernél nem, de rögzített zenénél, beszédnél kínosan zavaró torzítást produkálhat. Az említett áramkorlát pedig egyszerűen nincs benne. Egy véletlen kimeneti zárlat véget vet a dalnak. Ha érzelmileg együtt tudsz élni a TDA-val ez nem fog csalódást okozni. Idézet: „Fölösleges nekem 100-200 vagy akár sok 100 wattos erősítő mert sosem lenne kihasználva.” Tévedés, ugyanis egy hangszer nagyon magas csúcsokra képes, amire egy alacsony teljesítményű erősítő nem képes, mert elfogy a tápfesz és levágja a jel csúcsát és erre mondják, hogy "nincs dinamika". Amit leírtál az ennek a jelenségnek a tipikus esete. A kész szétkompresszorozott stúdiózenék hangereje ne tévesszen meg, hangszerrel még többszáz W is lehet kevés egy szombában is akár! Reloop Írta, hogy próbálta a 7294-es sőt a quad 405-öt is, ynílvánvaló, hogy a teljesítmény kevés neki. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Csak javasolni tudom a nagyon sokadikon vagyok már túl és mind kiváló hanggal rendelkezik.
Esetleg érzéketlen hangszóróval van a kérdezőnk megáldva. Nem rég egy 30W-os erősítőt bütyköltem, kalapot kellett emeljek a produkált hangnyomás előtt.
Ezek hatalmasat szólnak. Gitárhoz tökéletesen el vannak találva.
Igen, elég jó érzékenysáégük van ezeknek a vermona cuccoknak, én egy 2 hangszórós nagy hűtőszekrénybe csinbáltam egyszer erősítőt a gyári helyett, de az mondjuk túlzás, hogy hatalmasat szólnak.
Igen van nekem is vermona 1060-am az egészen jó cucc a maga nemében.
Sok 100W-osnak meg nem érdemes nekifognom mert ahhoz szinte minden alkatrészt vennem kellene de a szimplatápos tranyóshoz max a végfokalkatrészek kellenek. Az ic-sek elmennek zenehallgatásra de valahogy nem az igaziak. Finnyás vagyok bizonyos dolgokban azt elismerem. A hangszórókban is manapság nagyon válogatós lettem ( öregszem na én is) . Nem érdekelnek már a márkák csak hogy mit fülelek belőlük. A teljesítmény meg mint tudjuk nem minden. Ráadásul inkább viszek egy bulizásra 5 erősítőt mint egy nagyobbat ami ha megpukkan kész beégés. Ráadásul nem duc-duc meg hangszórógyötrető house zene a cél már minálunk. És nem fülsüketítő ordításban kóválygás a buli tárgya abból már régen kinőttem. Minek az a kegyetlen hangerő ha két szót sem lehet beszélni egymással. Én azt vettem amugy észre hogy elment a világunk a kicsi de full-full erősítők és a füstölgésig több 100W-os irányba de a kettő közötti megszűnt létezni.
Apropó szimpla tápos tranyós. Az előbb linkelt kapcsolást néhány filléres tranzisztorral kiegészítve igényes erősítővé lehet faragni Bővebben: Link.
Nem is rossz !!!!!!!!!!!
Egész pofás darabnak tűnik . Bár az a 10000 mikrónyi kimenőkondi eléggé riasztónak néz ki. Bővebben: Link Ezek sem rosszak csak nemsok infóm van róluk. A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
Sziasztok!
Találkoztatok már olyan végfokkal, ami bemenő jel nélkül, hangerőszabályzó lecsavarva és ilyen sistergős hang hallatszik a hangfalból. Van ötletetek milyen alkatrész keltheti ezt a hangot? Csak az egyik csatornából jön. Köszönöm előre a válaszotokat! ÜDv
Szia nekem egyszer egy pár nf kondi csinálta,kerámia volt pont ilyen hangot adott ki.
A kicsatoló értéke nincs kőbe vésve. 4 ohm-hoz 4700uF, 8 ohm-hoz 2200µF elég szokott azért lenni. Ezen értékeknél 10Hz táján jön létre 3dB csillapítás.
A linken szereplő kapcsolások pár olcsó alkatrésszel rövidebbek az Obeliszknél, viszont a koppanásgátló, az áramkorlát és a kompenzált visszacsatolás hiánya miatt alacsonyabb műszaki színvonalat képviselnek.
Sziasztok. Sürgős segítség kellene:
Egy Unitra WS-432 Erősítőt használok, lassan 10 éve már. Egyik napról a másikra elkezdett egy baromi búgó hangot adni, de csak hangos hallgatásnál ( közepes hangerőn) nagyon halkan szól hibátlanul. A vonalbemenet ( aux ) kábelek ellenőrizve, a kimenet és hangfalak szintén. ( vagyis kábelzaj kizárva) Vagyis: Terheléskor egy búgó, rettenetes hangot ad. Szerintem a végtranyók jók, táp hibára, az ottani kondikra, vagy a nagykondi-ra gyanakszom. Kérve kérem aki hozzáértő, hogy segítsen nekem, a hibát Youtube-videóval mellékelem. Informatikusként nem riadok vissza alkatrész cserétől sem, csak tudni szeretném, hogy mi a baja, mert a szívem csücske. a Hangminősége, a teljesítménye miatt. Link itt a hibáról ( Youtube) https://www.youtube.com/watch?v=wQhYvc79G6Y&feature=youtu.be E-mail címem: admin@heiner.hu kérem szépen aki tud segítsen nekem. Nagy nagy köszönet előre is
Olyankor (is) fordulhat ez elő, ha nincsenek nyitva a végtranzisztorok, próbáld álítani a nyugalmi áramot, lehet, hogy a poti megkocogtatásától is elhallgat.
Elég érdekesek a feltételek. Ha neked 50W kell, akkor majdnem mindegy mit építesz, amit eddig felsoroltál pl. mert 50W még egy TDA7294- ből is kihozható, és tökéletesen lehet hűteni. Én még autós erősítőbe is pakoltam 2ohmra, és bírta... A másik a Quad, amihez hozzászólnék. Az hogy te utálod, az nem azt jelenti, hogy rossz. Nem tudod stabilra megépíteni.
Bővebben: Link Ez is kapja az ívet buliszinten (nem 50W kimenővel) és atomstabil. Szintitől, az MP3-as diszkózenéig.
A tápegység szűrőkondijait kell kicserélned (mindet), és jó lesz!
Igen jó.
És ím, imigyen hala ki az amatőr építés...
Nem előítélet, tapasztalat: egy nagy buktató tud lenni az ilyen ebay-es végfok panelekkel, mégpedig az, hogy a tervezők nem minden esetben követik a földsávok helyes kiképzésének szabályait, amit utólag elég nehézkes korrigálni. Tipikusan ennek felismerésekor jön el az az idegállapot, amikor azt kívánjuk: bárcsak inkább legyártottam / legyárttattam volna valamelyik bevált nyáktervet a HE fórumról.
Bővebben: Link
Köszönöm a választ!
Amúgy maga az IC és a kapcsolás jó? Mármint hangilag? esetleg tudsz adni hozzá valami jó tervet?
Köszönöm a segítséget, Egy kérdésem volna
Erről a HSZ-ről van szó: """" Sziasztok. Sürgős segítség kellene: Egy Unitra WS-432 Erősítőt használok, lassan 10 éve már. Egyik napról a másikra elkezdett egy baromi búgó hangot adni, de csak hangos hallgatásnál ( közepes hangerőn) nagyon halkan szól hibátlanul. A vonalbemenet ( aux ) kábelek ellenőrizve, a kimenet és hangfalak szintén. ( vagyis kábelzaj kizárva) Vagyis: Terheléskor egy búgó, rettenetes hangot ad. Szerintem a végtranyók jók, táp hibára, az ottani kondikra, vagy a nagykondi-ra gyanakszom. Kérve kérem aki hozzáértő, hogy segítsen nekem, a hibát Youtube-videóval mellékelem. Informatikusként nem riadok vissza alkatrész cserétől sem, csak tudni szeretném, hogy mi a baja, mert a szívem csücske. a Hangminősége, a teljesítménye miatt. Link itt a hibáról ( Youtube) https://www.youtube.com/watch?v=wQhYvc79G6Y&;feature=youtu.be E-mail címem: admin@heiner.hu kérem szépen aki tud segítsen nekem. Nagy nagy köszönet előre is """" Erre kaptam választ hogy a Tápegység szűrőkondijait kell kicserélni. Ez az a három darab zöld, ami a képen a tápegység után allulról jobb oldalon látszik? Erre gondoltál? És biztosan ez okozza? Válaszod előre is köszönöm szépen
Mivel hírtelen jött ez a dolog és unitra erősítőről van szó, szerintem a nyugalmi áram szabadult el az egyik oldalon. A nyugalmiáramszabályzó potit ellenőrizd szerintem, illetve mérj feszültséget az emitterellenállásokon terheletlen kimenettel üresjáratban.
Műszer előkészítve, ill az előtét kondikat nézegetjük, azt a hármat, és 220uf ami benne van, nekünk 440-esek vannak, mit eredményez ha ezekre cseréljük le őket?
Melyik a nyugalmi áram szabályzó, a képen, meg tudnád mutatni nekem? ill hogy hol és mit kellene mérjek?
A potik ott vannak a zöld kondenzátorok között, viszont most belegondolva, az is lehet, hogy szimplán begerjed a végfok, ráférne egy teljes átkondenzátorozás, illetve oszcilloszkóppal ezt nagyon egyszerűen ki lehetne deríteni. Nem egyszerű így távsegítséget nyújtani sajnos. Szerintem hamaroan jönnek a topik klasszikus lakói és elmagyarázzák, ha van türelmük.
Menet közben mozdítsak rajta? és lehet hogy így abbahagyja?
A tápban az a 3 kondi, az akkor nem játszik szerinted? (Hang alapján)?? Megnézzük, de ha van egyéb ötlet hogy hol keressünk kondihibát, vagyis hogy melyik szokott gyakran kihalni akkor kérlek írd le nekünk. Ezen munkálkodunk 3-an, és szivesen vesszük. Itt ülök az asztal végén, és olvasom amit írsz, minden segítség jól jön. Elnézést az elöbbi PM-ért. kérlek segíts találgatni, ha szeretnél. ( A Videón a hang, az olyan "táphang"-nak tűnik nekem vagy fesz hiánynak. ami még furcsa, hogy áramtalanításkor azonnal elhallgat, eddig olyan szépen elhalkult olyankor, de mióta a hiba van azóta kikapcskor, azonnali csend van. Ez jelent valamit? |
Bejelentkezés
Hirdetés |