Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MOSFET-ek

Témaindító: Dzót, idő: Okt 1, 2005
Lapozás: OK   26 / 38
(#) ferci válasza sunside hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Biztos... ha lehet, akkor a sín közepéről vidd el a közöst. Egyébként 1 fet több piciből van összerakva és ha egy alomból valók, nincs akkora gond sem. Gyorsaságban sem.
Természetesen a kapcsolójelet is hasonlóképpen vezesd be, elosztva.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) sunside válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Egy öninditó motort szeretnék kapcsolgatni *szikramentesen*
(#) ferci válasza sunside hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Ebben az esetben ne feledkezz meg egy 50-100 amper körüli, a motorral paralel diódáról sem.
(#) sunside válasza ferci hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Igen, ezt bekalkuláltam a dologba, van egy 150A-s diódám.
(#) sunside válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Nagyon nem akarom bonyolitani a dolgot. 25:1 áttételen keresztül hajtana egy emelőszerkezetet aminek néha pár cm-es finomsággal kellene emelni, ezért kellene a ki-be kapcsolgatás.
Temészetesen kikapcsolt állapotban lenne fékezés.
(#) Bakman válasza sunside hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Egy FET-tel köss sorba akkora ellenállást, hogy azon a megengedett maximális áram alakulhasson ki (vagy inkább egy kicsit kevesebb). Ha több ilyen van párhuzamosan kötve, akkor mindegy, melyik nyit ki előbb, nem fog tönkremenni. A párhuzamos kapcsolásokkal pedig a FET-ekkel sorba kötött ellenállások eredője csökken.
(#) sunside hozzászólása Máj 31, 2015 /

Az eddigieket összefoglalva: kipróbálom 5 db. párhuzamosan kapcsolt IRF3205Z FET-el (ezt megúszom 1500 Ft.-ból), ez tud 55V 110A/440Ampert darabonként, mindegyik gate kap 18 voltot 22 Ohm-on keresztül, a soros ellenállást adja a kábelezés.
Ez így életképes?

A Gate-eket mivel akarod hajtani? Ha csak egy egyszerű kapcsolóval, nem kellenek a soros ellenállások, előbb kinyitnak. A soros ellenállás inkább kellenei fog, a kábelezés valószínűleg nem lesz elég. Vgs -re elég lesz a 12 V is.
(#) sunside válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Ellenállás nélkül is mehet csak simán kapcsolóról a vezérlő 18 volt?
Hurrá, máris megspóroltam vagy 20 Ft.-t.

A 2.5mm2 kábelek ellenállása ami megy a S lábhoz, nem lesz elég?

Köszönöm mindenki hozzászólását, segítségét, kezdem összerakni a cuccot.

Mehet ellenállás nélkül is. Az ellenállás inkább a vezérlő védelme miatt kell, de ha egy mechanikus kapcsoló lesz, akkor váltókapcsolót használj, ugyanis a kisütéshez (a FET-ek lezárásához) minden Gate -et a nullára kell kötni.

A 2,5 -ös vezeték viszont kevés lesz ekkora áramra. Ellenállásként használni pedig szintén kevés lesz.
(#) sunside válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Váltókapcsoló egyértelmű.
a 2.5-ös vezeték FET-enként lenne, az megy közös sínre, a motorhoz 16-os vezeték lesz.
(érdekes kérdés: a FET lába olyan vékony, hogy bírhat 100 Ampereket? )

Elkészült a kapcsoló, megy rendesen, kössz mindenkinek a tippeket.
Kapcsoló helyett kapott egy nyomógombot, nyitó-záró érintkezővel, (földre húzás miatt) az 5 FET egy 60-as vastagfalú 150mm hosszú alucső külső peremére került helytakarékosság miatt. Gate kapott fejenként 1 db. 15 Ohmos ellenállást, a source után elégnek tűnik a 20 cm 2,5-ös vezetékdarab mint ellenállás.
Mivel csak max. 1-2 percet megy egyszerre, komoly melegedést nem tapasztaltam ( a cső függőlegesen került beépítésre = kéményeffektus).
(#) ThompsoN hozzászólása Jún 24, 2015 /

Sziasztok!

Van egy kiselejtezett 12V-os akkus fúrógépből kiszerelt motorom. A feszültségén kívül más információ nincs róla sajnos. Szeretnék köré H hidat építeni, hogy mindkét irányban tudjam hajtani a motort, 5V-ról (kipróbáltam, szépen megy 5V-ról is). A gyári elektronika egy SMP50N06-25 típusú MOSFET-et tartalmazott.

A kérdésem az lenne, hogy milyen MOSFET-et tudnátok javasolni a H hídhoz? AVR-ről vezérelném őket, PWM nem lesz, csak folyamatos menet valamelyik irányban.
(#) Bakman válasza ThompsoN hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

A lehető legalacsonyabb feszültségűek között nézelődj. Az alacsonyabb feszültségüek általában kissebb RDS(ON) -nal és nagyobb terhelhetőséggel bírnak. HA nem lesz PWM, kb. bármelyik jó, amelyik kibírja a motor áramát.
(#) ThompsoN válasza Bakman hozzászólására (») Jún 24, 2015 /

Értem, köszi a segítséget!
(#) spgabor hozzászólása Júl 9, 2015 /

Sziasztok!

Egy gyors kérdésem lenne. Van egy kapcsi tápom, amiben elégett a FQPF9N90C azonosítójú N csatornás fet. A boltban egy P10NK60ZFP-t kaptam helyette. Viszont a datasheet-eket nézve ezek nem teljesen megegyezőek. Bele merjem tenni az előbbi helyére az utóbbit?

Köszi és üdv:
spgabor
(#) ferci válasza spgabor hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Szia!
Én nem tenném be, mert amit vettél, csak 600 voltos és oda 900-ra terveztek.
(#) spgabor válasza ferci hozzászólására (») Júl 9, 2015 /

Szia!
Az elvileg nem hinném, hogy probléma, mert olyan 310V környéke megy rajta keresztül, ha jól gondolom.

Elvileg pedig még hozzájöhet 4-500 volt, tervezéstől függően.
Flyback tápok tervezésére keress rá és a drainen fellépő túlfeszekre, snubberekre, stb.
A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015

Jó, akkor nem teszem be. Körbenézek otthon, mert talán van nagyobb feszültségű. Vagy megnézem a rossz paneljaim, hátha szerencsém van. Amúgy attól, hogy a belső felépítésük kicsit eltér működhetne a dolog?
Ezt meg elteszem, aztán valamikor valahová majd biztos jó lesz.
(#) ferci válasza spgabor hozzászólására (») Júl 9, 2015 / 1

Működhetne, persze.. összehasonlítod a kapacitás és töltés értékeket a gyorsaság miatt és ha nem durva az eltérés, minden további nélkül.

Ok, köszi a választ. Ezzel a helyettesítősséggel mindig tanácstalan vagyok. Keresek egy nagyobb feszültség tűrésűt.

Küldök majd pár doksit és többet látsz.

köszönöm
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Júl 10, 2015 /

Sziasztok, tudnátok ajánlani valami hasonló N-es fet-et, ha lehet akkor logic level, de a lényeg, hogy 5V-on már jól nyisson és ultra low Rds(on)-ja legyen, kb 5-10 mOhm.
Ehhez hasonlót: IRL2203NS >adatlap< Ha lehet akkor legyen HE store-on.
A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
(#) Bakman válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Júl 11, 2015 / 1

IRF 1324, IRF 1404. A HEStore oldalán vannak szűrők, egyszerűen kiválasztod, mekkora feszültségű legyen. Az alacsonyabb fesz.türésűeknek általában kissebb is az RDS(ON) ellenállásuk és kissebb Gate feszültségre is kinyitnak.
(#) Gimo27 hozzászólása Júl 18, 2015 /

Üdv mindenki! Legyetek szivesek segítsetek nekem mosfet ügyben. Az lenne a kérdésem, hogy van nekemegy hibás tv tápegységem, van benne 3 db mosfet tranyó, az egyiknek a tipusa MDF13N50.
A kéedésemaz lenne, hogy találtam egy webshopban belőle, de 2 fajta van van az MDF 13N50, és van Mdf13N50C. mi a külömbség?? nem mellékes, hogy a C-s lényegesen olcsóbb!! Köszönöm előre is.
(#) ferci válasza Gimo27 hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Próbáld megkeresni a C-s adatlapját és hasonlítsd össze. A sima 50-est könnyű megtalálni.
Nagy különbség nem lehet, mert mindkettő műanyag tokozású, F-es..
(#) Hp41C válasza ferci hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Talán ez: FQI13N50C
Következő: »»   26 / 38
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem