Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MOSFET-ek
Biztos... ha lehet, akkor a sín közepéről vidd el a közöst. Egyébként 1 fet több piciből van összerakva és ha egy alomból valók, nincs akkora gond sem. Gyorsaságban sem.
Természetesen a kapcsolójelet is hasonlóképpen vezesd be, elosztva. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Egy öninditó motort szeretnék kapcsolgatni *szikramentesen*
Ebben az esetben ne feledkezz meg egy 50-100 amper körüli, a motorral paralel diódáról sem.
Igen, ezt bekalkuláltam a dologba, van egy 150A-s diódám.
Nagyon nem akarom bonyolitani a dolgot. 25:1 áttételen keresztül hajtana egy emelőszerkezetet aminek néha pár cm-es finomsággal kellene emelni, ezért kellene a ki-be kapcsolgatás.
Temészetesen kikapcsolt állapotban lenne fékezés. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Egy FET-tel köss sorba akkora ellenállást, hogy azon a megengedett maximális áram alakulhasson ki (vagy inkább egy kicsit kevesebb). Ha több ilyen van párhuzamosan kötve, akkor mindegy, melyik nyit ki előbb, nem fog tönkremenni. A párhuzamos kapcsolásokkal pedig a FET-ekkel sorba kötött ellenállások eredője csökken.
Az eddigieket összefoglalva: kipróbálom 5 db. párhuzamosan kapcsolt IRF3205Z FET-el (ezt megúszom 1500 Ft.-ból), ez tud 55V 110A/440Ampert darabonként, mindegyik gate kap 18 voltot 22 Ohm-on keresztül, a soros ellenállást adja a kábelezés.
Ez így életképes?
A Gate-eket mivel akarod hajtani? Ha csak egy egyszerű kapcsolóval, nem kellenek a soros ellenállások, előbb kinyitnak. A soros ellenállás inkább kellenei fog, a kábelezés valószínűleg nem lesz elég. Vgs -re elég lesz a 12 V is.
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Ellenállás nélkül is mehet csak simán kapcsolóról a vezérlő 18 volt?
Hurrá, máris megspóroltam vagy 20 Ft.-t. A 2.5mm2 kábelek ellenállása ami megy a S lábhoz, nem lesz elég?
Köszönöm mindenki hozzászólását, segítségét, kezdem összerakni a cuccot.
Mehet ellenállás nélkül is. Az ellenállás inkább a vezérlő védelme miatt kell, de ha egy mechanikus kapcsoló lesz, akkor váltókapcsolót használj, ugyanis a kisütéshez (a FET-ek lezárásához) minden Gate -et a nullára kell kötni.
A 2,5 -ös vezeték viszont kevés lesz ekkora áramra. Ellenállásként használni pedig szintén kevés lesz. A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
Váltókapcsoló egyértelmű.
a 2.5-ös vezeték FET-enként lenne, az megy közös sínre, a motorhoz 16-os vezeték lesz. (érdekes kérdés: a FET lába olyan vékony, hogy bírhat 100 Ampereket? )
Elkészült a kapcsoló, megy rendesen, kössz mindenkinek a tippeket.
Kapcsoló helyett kapott egy nyomógombot, nyitó-záró érintkezővel, (földre húzás miatt) az 5 FET egy 60-as vastagfalú 150mm hosszú alucső külső peremére került helytakarékosság miatt. Gate kapott fejenként 1 db. 15 Ohmos ellenállást, a source után elégnek tűnik a 20 cm 2,5-ös vezetékdarab mint ellenállás. Mivel csak max. 1-2 percet megy egyszerre, komoly melegedést nem tapasztaltam ( a cső függőlegesen került beépítésre = kéményeffektus).
Sziasztok!
Van egy kiselejtezett 12V-os akkus fúrógépből kiszerelt motorom. A feszültségén kívül más információ nincs róla sajnos. Szeretnék köré H hidat építeni, hogy mindkét irányban tudjam hajtani a motort, 5V-ról (kipróbáltam, szépen megy 5V-ról is). A gyári elektronika egy SMP50N06-25 típusú MOSFET-et tartalmazott. A kérdésem az lenne, hogy milyen MOSFET-et tudnátok javasolni a H hídhoz? AVR-ről vezérelném őket, PWM nem lesz, csak folyamatos menet valamelyik irányban.
A lehető legalacsonyabb feszültségűek között nézelődj. Az alacsonyabb feszültségüek általában kissebb RDS(ON) -nal és nagyobb terhelhetőséggel bírnak. HA nem lesz PWM, kb. bármelyik jó, amelyik kibírja a motor áramát.
Sziasztok!
Egy gyors kérdésem lenne. Van egy kapcsi tápom, amiben elégett a FQPF9N90C azonosítójú N csatornás fet. A boltban egy P10NK60ZFP-t kaptam helyette. Viszont a datasheet-eket nézve ezek nem teljesen megegyezőek. Bele merjem tenni az előbbi helyére az utóbbit? Köszi és üdv: spgabor
Szia!
Én nem tenném be, mert amit vettél, csak 600 voltos és oda 900-ra terveztek.
Szia!
Az elvileg nem hinném, hogy probléma, mert olyan 310V környéke megy rajta keresztül, ha jól gondolom.
Elvileg pedig még hozzájöhet 4-500 volt, tervezéstől függően.
Flyback tápok tervezésére keress rá és a drainen fellépő túlfeszekre, snubberekre, stb. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2015
Jó, akkor nem teszem be. Körbenézek otthon, mert talán van nagyobb feszültségű. Vagy megnézem a rossz paneljaim, hátha szerencsém van. Amúgy attól, hogy a belső felépítésük kicsit eltér működhetne a dolog?
Ezt meg elteszem, aztán valamikor valahová majd biztos jó lesz.
Működhetne, persze.. összehasonlítod a kapacitás és töltés értékeket a gyorsaság miatt és ha nem durva az eltérés, minden további nélkül.
Ok, köszi a választ. Ezzel a helyettesítősséggel mindig tanácstalan vagyok. Keresek egy nagyobb feszültség tűrésűt.
Sziasztok, tudnátok ajánlani valami hasonló N-es fet-et, ha lehet akkor logic level, de a lényeg, hogy 5V-on már jól nyisson és ultra low Rds(on)-ja legyen, kb 5-10 mOhm.
Ehhez hasonlót: IRL2203NS >adatlap< Ha lehet akkor legyen HE store-on. A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
IRF 1324, IRF 1404. A HEStore oldalán vannak szűrők, egyszerűen kiválasztod, mekkora feszültségű legyen. Az alacsonyabb fesz.türésűeknek általában kissebb is az RDS(ON) ellenállásuk és kissebb Gate feszültségre is kinyitnak.
Üdv mindenki! Legyetek szivesek segítsetek nekem mosfet ügyben. Az lenne a kérdésem, hogy van nekemegy hibás tv tápegységem, van benne 3 db mosfet tranyó, az egyiknek a tipusa MDF13N50.
A kéedésemaz lenne, hogy találtam egy webshopban belőle, de 2 fajta van van az MDF 13N50, és van Mdf13N50C. mi a külömbség?? nem mellékes, hogy a C-s lényegesen olcsóbb!! Köszönöm előre is.
Próbáld megkeresni a C-s adatlapját és hasonlítsd össze. A sima 50-est könnyű megtalálni.
Nagy különbség nem lehet, mert mindkettő műanyag tokozású, F-es.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |