Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2569 / 3984
(#) gernerakos válasza cupika97 hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Tehát ha sorba kapcsolom őket, kevesebb lesz a kapacitásuk, ha párhuzamosan, akkor összeadódik?
(#) gernerakos válasza pont hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Köszönöm, ez jól fog jönni!
(#) NyariG hozzászólása Máj 31, 2015 /

sziasztok, van egy relém ami 12V egyenáramról kapcsol 17A 277VAC-ot.

De nem látom sehol hogy melyik érintkező a +12 és melyik a gnd, vagy mivel úgy is tekercs van benne mindegy neki?

relé: 302P-1AH-C
A hozzászólás módosítva: Máj 31, 2015
(#) Gafly válasza NyariG hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Mindegy neki, de itt az adatlapja is.
(#) killbill válasza wbt hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Idézet:
„Mi terheli be oly nagyon, mester?”
Az OPA invertalo bemenete ebben a kapcsolasban virtualis fold, ezert az egesz erosito bemeneti impedanciaja az a soros bemeno ellenallas, Mester...
(#) cupika97 válasza gernerakos hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Igen, én így tudom.
(#) NyariG válasza Gafly hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

ok, az adatlapját megtaláltam de az nekem nem sokat mondott..
(#) NyariG válasza NyariG hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Mivel ez egy 1800W-os fűtőszálat kapcsol, lecserélhetem-e ill érdemes e lecserélnem egy szilárdtest relére ezzel elkerülve a következő beégést vagy felesleges ezzel foglalkozni és elég egy jó minőségű relé is?
(#) teszti hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok!

Ezt tudjátok, hogy hogyan működik?

Bővebben: Link
(#) nedudgi válasza teszti hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

A párhuzamosan kötött ellenállásokon USB tápellátás esetén kb. 1A áram folyik.
A kék színű izé, ami világít, egy LED. A vele sorbakötött ellenállással korlátozva max. 20mA áram folyik rajta, úgy világít.
(#) pucuka válasza NyariG hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Pedig minden benne van, amire szükséged lehet.
Resistiv load 17 A /240 V
Az SSR választásánál is nézned kell az adatlapot.
(#) teszti válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Értem, köszönöm. Miért van 2db párhuzamosan kötve? Nem lenne egy 1db dupla értékű ellenállás?
(#) granpa válasza teszti hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

A hőterhelés miatt. Azt akartad írni: 1 db. fele értékű?
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Valamint lehet hogy tényleg jobban jár egy szilárdtest relével, élettartam szempontjából is.
Az a relé, amiről beszélünk eléggé kicsi (kicsi -> nem robusztus)...
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Valamint szabványos értékűből és méretűből csak így tudták összehozni.
(#) teszti válasza granpa hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Jah értem, szóval párhuzamosan csak fele értékű lesz az ellenállás, szóval 10/2=5 Ohm.

Így hogy kettő van párhuzamosan kapcsolva így mindkét ellenállás csak felére van terhelve, míg ha egy 5 ohmos 5W-os lenne, akkor az fullra ki lenne használva, és ha picit nagyobb lenne a feszültség akkor elégne?
(#) NyariG válasza Gafly hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

ez jó lehet?
Bővebben: Link
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Itt az volt a koncepció, hogy mivel nem fér el egy darab szabványos 4,7 ohm-os, 10W-os ellenállás, ezért két kisebbel oldották meg a kívánt ellenállásértéket és teljesítményt.
(#) proli007 válasza NyariG hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Hello! Nincs polaritása a relének. Csak olyan relénél gond ez, ahol van beépített védődióda, vagy polár-reléről van szó, ahol a működést befolyásolja a polaritás. Lévén hogy mágnes van benne és így számít az áram iránya is..
(#) k3gy3tl3n hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok, 4db ledet szeretnék hajtani egy 12V-os (7Ah) akkuról. Ebből 2 ilyen a másik 2 pedig ilyen Jelenleg egy LM7805-ről mennek úgy, hogy párhuzamosan van a két fehér és a két piros, ahogy a móricka rajzon látszik, de nem világítanak elég fényesen. 5V, 3.3V stab kockáim vannak, esetleg 317 is, elenállások, potméterek, ezekből kéne kihozni valamit. Köszi előre is a segítséget!

led.png

(#) batiziut hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok, kezdő vagyok.
Milyen kapcsolásokat ajánlotok kóhogy csináljak?
Köszönöm a választ!
(#) Kari55 válasza batiziut hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Esetleg nézz körül ITT
(#) Gafly válasza batiziut hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

KÓHOGY-ot?
De ha pontosabban leírod talán...
(#) asm hozzászólása Máj 31, 2015 /

Üdv, lenne megint egy gyors' kérdés:

Lenne valakinek valami ötlete arra, hogy egy electret microfont hogy/mivel tudnék - ill. tudnék-e - 5, esetleg 6, max. 9 Voltról (legjobb lenne 5 V-ról, mert olyan adapteremből sok van), felerősíteni úgy, hogy nagyjából fél méter távolságról is még jól vegyen??

A minőség nem lenne túlzottan fontos, ha az emberi beszéd úgy saccperkb érthető lenne, az már jó. Lényeg, hogy ne kelljen ordítani, de mivel telefon bemenetére menne a dolog, a hangminőségbe kis torzítás szerintem simán belefér. A zeneminőséget már pl. nem kell megütnie.

Viszont örülnék, ha létezne erre valami egyszerű megoldás, ami pl. pár tranzisztorból és ellenállásból megoldható.

Valaki tudna írni/mutatni erre ötletet, kapcsolást?
Esetleg van erre egytranzisztoros megoldááááás.... hátha ??
(#) obenhof hozzászólása Máj 31, 2015 /

Sziasztok!

230V-os hálózati váltakozó feszültséggel szeretnék DC 5V-ot kapcsolni. A lehető legegyszerűbb és méretben a legkisebb megoldás érdekelne (egy relé már nem fér bele).
Előre is köszönöm a segítő szándékot!
(#) mikrokapcsolo válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Helló! Célszerű lenne korlátozni az áramot is valamivel, nemde? Mindegyik lededdel sorosan egy áramkorlátozó ellenállás, és a 4 led-ellenállás kombináció párhuzamosan.
(#) k3gy3tl3n válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Szia ajánlanál konkrét méretű ellenállást a 2 féle ledhez?
(#) Bakman válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Valószínűleg elég lenne a négy LED-et sorba kötni és eléjük egy áramkorlátozó ellenállás. Ehhez viszont kellene tudni a LED-ek adatait pontosan.
(#) sunside válasza Bakman hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

Nem lesz jó az a soros dolog, 5 volt kevés lesz hozzá. Minden LED elé 150 Ohm és az egészet párhuzamosan.
(#) Bakman válasza sunside hozzászólására (») Máj 31, 2015 /

12 V-os akkuról mennének, arra van kötve a fesz. stabilizátor, ami csak a LED-ek meghajtásához felesleges energiapezarlás.
Következő: »»   2569 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem