Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Erősítőhöz való hangsugárzó védelem (koppanásgátló)
Témaindító: Thom, idő: Márc 14, 2006
Témakörök:
Dz1 nem zárlatos, megpróbálom levinni a tápfeszültséget.
Pedig a mért értékek arra utalnak.
Idézet: Mégis, hogy gondoltad?„megpróbálom levinni a tápfeszültséget” Szerintem szűretlen is, kevés a pufferelkó rajta.
Nem zárlatos, ellenőriztem multiméterrel, a beültetés is stimmel elvileg, de C5-ön még mindig olyanokat mérek. Csökkentettem a tápfeszültséget.
Aha, értem...
A T3 bázisára nem kerülhet feszültség csak akkor, ha a zéner nyit. Az pedig 6,8V felett kell, hogy nyisson. Alacsonyabb feszültségen nem. Vagyis, nem lehet a T3 bázisán addig feszültség, amíg alacsonyabb a C5 -ön 6,8V -nál a feszültség. Ha mégis van, akkor hibás a zéner.
ZPD 6,8as dióda van beletéve, ami amúgy bzx79c6.
R3 egyik felén mérek 11V-ot, másikon pedig 0.22-t vagy hasonlót. Az jó?
Ha a 0,22 a C5 -ön van, akkor csak abban az esetben jó, ha nem kapja meg az AC -t és emiatt T1 söntöli a C5 -öt.
Tettem fel egy teszt rajzot, ellenőrizd le úgy a zénert. Utána, ha jó, jöhet egy nyákterv feszültség adatokkal. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
Nincs itthon 1K ellenállásom, azt akartad, hogy a zenert vegyem ki és kössem simán egy ellenálláson át 23V-ra, és mérjem úgy ki?
Igen, ott a rajz. Jó 1k körüli bármilyen, nem kell pontosan annyi.
Túrjál valamiből. Nincs semmi lomod, amiből bontható? Holnap folyt. köv., mennem kell. A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
Oké, bontottam 0.28v
Rendben, köszi. jó8 A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2015
Látom alakul a hiba felderítése.
Javasolnék egy komplettebb nyomtatott áramkört, mely a feszültségstabilizálást és a transzformátort is magában foglalja. A transzformátor méretét és kivezetéseinek pozícióját csak megtippeltem, ha adsz pontosabb adatokat (például trafó adatlapja is megfelel) akkor aktualizálom azt a tervben. A NYÁK-ba ültethető sorkapocs nem éppen a szívem csücske, de ennél az alkalmazásnál könnyű szerelhetőséget biztosít, ezért rajzoltam rá. Az RB ellenállás szorul esetleg magyarázatra: ez egy közönséges 10 ohm 1/4W-os példány, mely trafó zárlat esetén biztosíték módjára kiég. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Hibás a zéner dióda, ahogy írtam már előzőleg.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Szia, tervezd már rá még légy szíves azt a plusz diódát is a T3 bázisával sorba kötve, biztos, ami biztos... Vízszintesen odafér még. Az 1M pedig a bázison maradjon. Köszönjük! Profi, mint mindig.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Láttam a 2.1- es TDA -s projectednél a nyákon azokat a csinos forrszemeket. Azokat honnan szoktad beszerezni?
Szia! A diódát szívesen rárajzolom, de nem fog így a bázis lebegni? A hibás zener cseréjét követően lenne még feladata? A mérés szerint AC jelenlétekor a T1 kielégítően telítődik.
A csőszegecs sokévvel ezelőtti beszerzés, friss forrást nem nagyon találok. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Ha az 1M a dióda katódjára kerül (T3 bázisa), akkor nem. A T1 rendes telítődése az adott tranzisztortól is függ és ott van a nyitóirányban sorban lévő zéner is, azon keresztül kell lehúznia a T3 báziskörét, amit plusz még a T2 is húz fölfelé. Nekem ebben az eredeti kapcsolásban így hibátlanul megy, de én a kisebb, ZPD tipusú zénert használom mindig.
Viszont ezek szerint ennek nagyobb a nyitóirányú feszültsége, úgy látom. Meg pár század Volton múlik az egész, úgyhogy biztosabb a plusz soros dióda. Vagy egy darlington a T3 helyére, pl. BC517, vagy egy MOSFET. Még egy dolgot megnéztem most szimulátorban, elég kisebb áram is a T3 bázisába a T2-T3 bistabil multi billenéséhez, úgyhogy R4 -et egészen 47 kOhm -ra meg lehet növelni, ami könnyebben billenthetővé teszi kikapcsoláskor a multit. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Szia! Ilyen trafó lesz van benne: Trafó. Köszi a rajzot!
Cseréltem a zenert egy másikra, Beleraktam T2-t, a késleltetés megvan, csak a folyamatos zárás helyett megint hozzá a relé nyitását-zárását. Csináltam egy fotót a beültetésről, még ott elrontottam volna valamit?
Mennyi a tápfesz? Még mindig 23V?
a +12V helyett most 7.39V.
Ha meglesz neki stabilan a 12V, akkor jó lesz.
Ha van még két db. 6,8V -os zénered esetleg, vagy egy db. 12V -os, vagy túrsz valamiből egy 7812 -t, akkor megoldható a 12V. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Oké, szuper. A 12V-ot meg majd a 7218-as IC szabályozza be?
7812.
Vagy keress 12V -os zénert (6,8+6,8 is jó, 12 körül legyen) és akkor plusz egy tranzisztor még a zénerhez.
Oké. Az az IC-s verzió az jónak tűnt, remélem majd tesz fel belőle nyomtatni való verziót, és akkor a hét elején megépítem.
T2 nélkül is ki-be kapcsolgat?
igen. Ha leoldom AC-t akkor nem,
Azért kapcsol le, mert leesik a feszültség 7V -ra, mikor a relé meghúz. Gondolom, tettél sorba a tápfesszel egy ellenállást, hogy 12V legyen. Csak ez így nem működik, mert változik a terhelő áram, attól függően, hogy a relé kap-e áramot, vagy sem.
Itt van két táp rajz próbára, légszereléssel (lábakat egymáshoz forrasztva) összerakhatók. A kondik lehagyhatók, amíg kipróbálod. A jobb oldali az egyszerűbb, de ahhoz kell egy 12..13V körüli zéner dióda. Vagy kettő kisebb feszültségű, a zénerek sorba köthetők és nem fontos azonos feszültségűeknek lenniük, tehát pl. 6,8 + 5,6 is jó, vagy pl. 8,2 + 4,3, stb... A bal oldalihoz meg lomokból kibonthatók az alkatrészek. A T5 helyére jók még: BC635, BC637, BD135, BD137, BD139... A forrasztási technikád még nem az igazi, úgy látom. Felégetted a fóliákat több helyen is. Nem kell olyan sokáig melegíteni egy pontot. Sőt, megkockáztatom, hogy túlhevíted az alkatrészeket, azért mentek tökre. A nyáktrafód nem nagyon terhelhető sajnos... Ezen még pluszban ront az, hogy egyutas egyenirányítást használsz és kis pufferelkót. Mindenképpen 12V körül meg kell fogni a tápot, de nem soros ellenállással, vagy ahogy te csináltad. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
Igen. A bajom az a forrasztásnál, hogy nem akartam forrasztó krémet (ts570-t) használni, mert az eléggé gyilkos tud lenni. Meg sajnos nem szabályozható a pákám. Nyáktrafóból van még egy másik, az 4,5VA-t tud, majd átcserélem arra. Köszi a rajzokat, holnap megépítem, most mennem kell. Köszönöm a segítséget!
A forrasztás főleg nem páka, hanem technika kérdése. Gyantás forrasztóónnal pisztolypáka sem gond. Sokáig melegíted a forrasztandó pontot, az a baj.
Nem trafót kell cserélni, elég, ha leszabályozod a feszültséget 12V -ra. Reloop utolsó nyákterve megfelel hozzá. A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |