Fórum témák
» Több friss téma |
"IRFP90N20D": Sziasztok tudna valaki ajánlani ennél erősebb fetet /mármint ha létezik/??? Minimum 50V, 50A, 1MHZ. Elölre is köszi.
Szia. Igen van erősebb FET is! De ennek nemkell újj Topic! Használd a keresőt vagy alldatasheet.
Szia!
Persze hogy van. Pl: IXFH120N20 120A-200V De az alldatasheet.com-on találsz még többszáz nagyáramú tipust. Üdv! Luki
Köszöntem a segítséget +50pont Luki-nek Sajnos kissé hülye vagyok az ALLDATASHEET oldalhoz nekem nem megy ezzel a keresés azt sem tudom hogy mi fán terem ez az oldal. De azért kössz mind kettőtöknek.
"emmél" ??????
Na ne, ezt már azért tényleg ne.... Üdv Inhouse
1MHz ??? Fet esetén a leglényegesebb adatok a drain feszültség, drain áram, drain-source ellenállás, gate töltés, kapcsolási idők. Határfrekvenciát legfeljebb RF végfokba való fetekre adnak meg, de manapság inkább azt adják meg, hogy max milyen frekire ajánlott,és az adott frekvencián kb. mekkora teljesítményig jó.
Az általad beírt 50V,50A - nél az IRFP90N20D fet is többet bír (200V 94A) , de kakár több fetet is lehet páhuzamosan kapcsolva használni (az áramterhelhetőségük összeadódik)
Ismerem az IRFP90N20D fet-et 200V 94A 580W. Csak arra lettem volna kíváncsi, hogy vajon melyik lehet a legerősebb tranzisztor /amit a forgalomba is lehet kapni/ Ugyan is összeszeretnék rakni egy olyan erősítőt aminek nincs olyan hangszóró ami ellenfél lenne. Házilag készített tápom 2X190V egyenáramon teljesítménye 3000w. Csak ezért kellene olyan bika végfok, mert nem akarok olyan sok tranzisztort összekötözgetni.
Pedig lehet, hogy mégis csak párhuzamosan kell majd kötözgetned, a disszipált teljesítmény miatt, bár D-osztályban... (mondjuk ahhoz illene ismerni az alldatasheetet).
Amúgy egy 3000 wattos erősítőbe nem hiszem hogy többszáz amperes fet kellene, ha utánnaszámolsz kicsit (erősítő építésnél szokás... néha). Meg ugye az IRFP90N20D bír 200V-ot, Te meg 190-nel hajtod, az igen csak a penge éle (jó ha van 5% tartalék). Képzelj el egy zárlatot, az általad említett táp melett. Meg mutass nekem 3000W-os, szélessávú hangfalat/dobozt (és akkor eszembe sem jutott emelgetni a 2/3-os ökölszabályt, vagy hogy még egy 80% hatásfokú erősítővel is csupán 2400W-ot nyerhetsz ki). A profik is több erősítővel, több hangszóróval, aktív váltókkal csinálják. Gondolom nem ez a cél, de képzelj el egy koncertet, ahol 1 végfok van, az meg valmiért elszáll. Ha egy többerőssítős rendszerben elszáll egy, talán észre sem veszed. Egyébként ne szemétkedésnek vedd az írtakat: Az ember fiatal korában az nézi, h. egy autó mennyi idő alatt van 100-on. Később már megnézi, mennyi idő alatt lehet lefékezni. Idézet: „Meg ugye az IRFP90N20D bír 200V-ot, Te meg 190-nel hajtod, az igen csak a penge éle (jó ha van 5% tartalék)” Sőt egyáltalán nincs tartalék, mert 2*190 V-ot írt Góré. Vagyis addig működik, amíg a 20-30 % kivezérlést nem lépi túl. Aztán pukk, bármilyen "erős" is a tranyó. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy ha D osztályú, akkor ilyen alkatrészválasztás mellett egy pillanatig sem működik 2*190 V táppal.
Már akartam kérdezni, hogy mit jelent nálad az "erős". Nagy teljesítményű? Nagy áramú? Nagy feszültségű? Ha értelmes kérdést akarsz föltenni, akkor ezen el kellene gondolkodnod. AB, vagy D osztályút akarsz? Ha AB, akkor muszáj többet párhuzamosan kötni. Ha D, akkor nem FET-et, hanem IGBT-t érdemes választani. Persze D osztályhoz még rengeteget kell tanulnod.
Helló iblod!
Tudom, hogy több tranyót kell összekötni a kívánt teljesítmény eléréséhez. És, hogy miért kell a sok amperes fet? Nos én úgy tudom, hogy az igazi nagy wattok a fetekből távoznak, mármint a fetek igazán bika nagy wattot képesek leadni. Én azt szeretném, hogy az erősítőm minnél kisebb helyet foglaljon és minnél kevesebb /végfok/ darabszám legyen a bordán, de természetesen az életemet sem szeretném rákölteni Eleinte azt mondtam, hogy 50Amper és 50v-os fet elég lehet, de ezt idővel meggondoltam, mert arra gondoltam, hogy csinálok egy bivaly erős végfokot./ha már lúd legyen kövér/. Csak azt szeretném még kérdezni, hogy milyen végfok kellene ehhez a feszültséghez és mennyi? Ha kell letekerhetek a trafóból mármint a feszültséget lentebb és fentebb is vihetem, ha szükséges. Hogy milyen hangszórót kötnék rá??? Szerencsére azt már sikeresen megoldottam nagyon nagy nehézségek árán. Köszönöm a hozzászólásokat/segítségeket/
Ezt írtad:
Őőőő, azért ennél kicsit többváltozós a dolog. Az tény, hogy a feten csorog át a tápról a szufla a hangszóróig, de hiába iszonyat erősek a FET-ek, ha a táp nem bírja. Meg nem csak a FET tud nagy teljesítményt leadni. Találtam egy gyári leírást, régóta porosodott egy zip-ben, kb. ilyesmire van szükséged (a 4. verzió). Működőképességéről, utánnépítési lehetőségekről nem tudok semmit, bár első ránézésre lehetségesnek tűnik. Tehát itt van Nem tudom, mekkora a tapsztalatod erősítő építésben, de ehhez illik min. egy közép-haladó szint, de én inkább kisebbeket építenék. Tervezni pedig sztem ne akarj erősítőt, nem olyan egyszerű mint tűnik, ellenben elképesztő mennyiségű kész van a neten, a google pedig jó barát. És elég sok magyarul is van. Ha pontosabb adatokat tudsz írni hangszóróidról (névleges/zenei/impulzus terhelhetőség, impedancia), talán lesz valaki akinek van éppen hozzá illő rajza. Spafinak igaza van, azt sajnos nem tudjuk kitalálni, mik a pontos céljaid (olyan meg nincs, h. a legerősebb erősítő), illetve abban is, hogy a FET hamarabb elszállna. (Mellesleg (S)pafi nagyon benne van a dologban, érdemes figyelni rá) Idézet: „IRFP90N20D van ennél erősebb FET is?” csak ezért új topikot nyitni... |
Bejelentkezés
Hirdetés |