Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elektroncső
Köszönöm mindenkinek a sok segítséget. Remélem lesz valami ezzel a csővel is.
Szevasztok!
Eltelt 2 hét, megint itt a kérdés. Hátha valaki megleli a választ.
A tranyó - nagy valószínűséggel - NDK gyártmány, ilyenekkel volt tele a Robotron könyvelőgép...
Csak kíváncsiságból: fellelhető az adatlapja? A kis cső furcsa, mert ilyen lábkiosztással nem találtam csövet. Kinéztem a szemem, a Frank's-ben, és a Vademecumban is.
Mi a különbség a 6l6 G , 6l6 GC , és a 6l6 RCA között? Csak a búrájuk?
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
Azt hiszem, hogy csak a burájuk, bár a GC nekem erősebbnek tűnik, mintha nagyobb lenne az anódja. Az RCA az egy gyártó, nem cső típus.
Mohinger, kicserélem az egyenirányítást graezt-re, ezt még kipróbálom. Amúgy most rákötöttem hangszóróra, egész jó hangja van, csak ehhez nagyon gyenge.
A GC nagyobb anódfeszültségget bír, ennyit tudok.
Múltkor eladtam párat és vagy a vevő, vagy előtte egy érdeklődőtől tudom.
Mégis a G a drágább.. Gondolom a búrája miatt tetszetősebb.. Méretben kb ugyanakkorák.
6L6: Pa=24W gm=6000umho Ia=72mA Ug=-14V Up=250V Rp=22,5K
6L6G: Pa=19W gm=6000umho Ia=72mA Ug=-14V Up=250V Rp=22,5K 6L6GC: Pa=30W gm=6000umho Ia=72mA Ug=-14V Up=250V Rp=22,5K Ahogy én látom csak anód disszipációban térnek el.
A "gm" szócska mit takar, vagyis mit jelent?
Akkor kérdezek én is . A 6L6XWT ? Mi a különbség a a többi 6L6 hoz képest?
Transzkonduktancia
djcaveman: Erről még egy normálisabb adatlapot sem találok első ránézésre egy 6L6GC szép marketinggel
A 6L6wxt gyakorlatilag a 6L6GC-nek felel meg:
A hozzászólás módosítva: Jún 8, 2015
Szasztok!
Szétrámoltam ehy elka50 orosz számológépet óra építés reményében. De sehogy nem tudom beazonosítani a lábkiosztást! Elvileg IV-3 csövek, de az órás topikban egy segítőkész fiatal ember szerint 3 félét is gyártotrak belőle. Kerestem google-n, de érdemi rajzot nem igen találtam. Tapasztaltabb szakik segítségét kérném!
Érdekes módon ez az adatlap eredeti, mégsem mutatja jól láthatóan a különbséget, amit találtam... Annyi, hogy a 3-asban van még két szegmens a 8-as alsó és felső paralelogrammájának közepén - az "A" ezt nem tartalmazza.
Egy kivett csövet sikerült a doksiból azonosítani. A felső rajz lábkiosztása az. Kérdéses egyformák-e? Bár mindben ott van az "I" szegmens, tehát azonosnak kellene lenniük.
A VFD-k közt nincsenek hatalmas különbségek - a fűtés kivételével, de azt is egyszerű meghatározni: sötétben addig emelem a feszültséget rajta, míg éppen parázslik. Ha a bekötés megvan, nem lehet ilyen gond, általában nem változik a sorrend, hanem a további szegmensekkel folytatják a lábsort.
Egy cső döglött volt köztük, ezért nem tudtam kimérnu a rajz alapján sem, de azon látszik is, hogy meg van égve. Kiforrasztottam egy másikat, és azt a rajz alapján sikerült is kiméri, hol a fűtés.
Érdekes, hogy a cső belső elvi elrendezési rajzon ki van hagyva 3 láb, de a cső alulnézeti rajzán ott a 14 láb. 3 láb ki van vága, és 3 szám ki van hagyva az elektróda jelölésnél a rajzon. Ez segített végül, hogy a kihagyott számok között hány láb van. Így már könnyű volt megkeresni, hol a fűtés! Általában csak két olyan láb van, amit ohmmérővel ki lehet mérni, ez a fűtés. Ezután a nehezen olvasható rajznak is lesz referencia pontja.
Na az amit én nem találtam meg, sem a rajzon, sem a csövön! Ha a nemhasznált kivezetések nem lennének kivágva, bogarászhatnám még mindig! De szerencsére ki van vágva, és így könnyen meg lett a fűtés. Innen már pofon egyszerű lesz.
Ezer hálám a rajzé! Kb. 3 hónapja rakosgatom már, és majdnem el is adtam. Utolsó mentsvárként gondoltam, kérek itt segítséget. Hm. Itt kellett vonla kezdenem!
Ma találtam kidobva 2db csövet. Egy AZ4-et, és egy G807-et.
Mikor megláttam őket, majdnem kiugrottam a bőrömből!! Fülig ért rögtön a szám!! Csak az AZ4-nek mozog az alja és csörög kicsit. Vélem a vákuum is igencsak el mehetett már belőle. Fűtésüket ki tudom mérni, de nem merem "begyújtani". De még így is csodálatos szívmelengető látvány és érzés a birtoklása ezeknek a szép méretes csöveknek, olyan ember számára, aki tudja mi az és értékelni tudja. Ha belegondolok, szerte a nagyvilágban hány ilyen régi szépség kerül kidobásra, mert nem értékelik semmire, nagyon elkeserít!
Ha nem fehéredett be, még jó is lehet (akkor még benne van-azaz nincs- a vákuum ). Az alját vissza lehet ragasztani. Mérd ki rendesen őket.
Ezeknek a bakelit bölcsős csöveknek zárt az alja mint az izzólámpáknak? Nem fehér, egy kis ezüstödés van féloldalt alul csak. De azt olvastam, hogy ez az első beüzemeléskor keletkezik, mert kiég belölle valami gáz.
Sajnos nincs sok ismeretem csövek terén, nem tudom hogy tudnám kimérni. Ha lenne belöllük még 1-1db, akár egy se dupla monoblokkot össze is dobnék. Óóó! Mi sem lenne elbűvölőbb két izző nagy cső lágy hangját hallgatni. Össze akartam dobni egy ecl86 se-t, meg is van minden, csak a dobozolás során megakadtam. Nem találtam számomra kellően esztétikus és a csövek számára méltó dobozt. Pár hónapja pihen igaz egy szálra csiszolt lemezjátszó fa fedél a cégnél a műhejben, de valahogy elkedvtelendetem.. De ez most feltüzelt! Egyszerűen nem tudom kizárni az életemből a csöveket, pedig csak harmincas éveim felét taposom, tehát még gyerekként is alig találkoztam már velük, de valahogy annyira becsülöm történelmi értéküket!
Keress régi lemezjátszót, aminek pl. fa kávája van, gyorsan és esztétikusan lehet látványerősítőt faragni belőle. Vagy pl. B100-as magnó káváját vettem meg emiatt.
1-2 ezer Ft-ért találhatsz...
Sziasztok!
Arra lennék kíváncsi, hogy mik a tapasztalatok, hogy az ECC83 és a 6n2p mennyire hasonlítanak hangzásban egymásra? Van egyáltalán hallható különbség?
Az lenne nekem is, csak nem tudom mi legyen a hordozó felület. Egyszer régen, majd 20 eg. éve léttam egy szefeő ismerősömnél egy ilyen látvány erősítőt. Annak réz(azínű) hordozó felülete volt. Egy életre mwgragadt a látvány, a hangját nem is említve! Valami olyasmit szeretnék én is! Vagy alu, de azt macerás fényezni, festeni... Van egy szép széles teszla lemezjátszó, de olyan szép álapotban van, fájna szétszedni! De mint írtam előbb egy fa kávát már lepucoltam, le kellene pácolni és egy fedlapot kreálni.
Tavaly meg egy marék e88cc-t találtam még egy marok hangyakergetővel! A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Az a fémes, az a gyári szín benne, akkor nem levegős, akár jó is lehet (ha nem használták túl sokat). Ugyanúgy zártak, mint az izzók.
Nagyon szépek vannak fadobozban, fa fedlappal (én a fémes színt nem csípem). Legközelebb szólj, ha lelni mégy. Én is elmennék arrafelé. Ha jól kiolvasod a témákat (ezt, és a csöves erősítőst), szinte mindenre kapsz választ, mintát. (a többit megkérdezed) A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2015
Idézet: „Csak az AZ4-nek mozog az alja és csörög kicsit. Vélem a vákuum is igencsak el mehetett már belőle.” Akkor ne mozgasd, mielőbb rögzítsd pillanatragasztóval. Később lehet kis műgyanta alapú ragasztóval finoman (vastag injekcióstű) körberagasztani a határvonalon. Ami csörög, az a bakelit foglalatban lévő eredeti ragasztó. Ha ezüstös, nem fehér belül, akkor nem ment el a vákum. |
Bejelentkezés
Hirdetés |