Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   109 / 252
(#) tomipap válasza cimopata hozzászólására (») Jún 13, 2015 /

A legidosebb poli rendszer amit meg nem mi epitettunk de megorokoltuk 800V koruli sztringfeszultseggel dolgozik. A cellak elhasznalodasa a gyari adatokat nezve teljesen normalis. Kifejezetten gyenge cellara eddig nem bukkantunk es az osszesen 230kWp rendszerben a sztringek kozotti (cirka 50 sztring) legnagyobb teljesitmenybeli elteres az utolso mereseink alapjan nincs 6%.
Ezek kinai Jinko modulok amit itt eloszeretettel hasznalnak. A Sharp vagy Toshiba rendszerek nem mutattak eddig sok pozitivumot ha azt nezzuk, hogy mennyivel kerulnek tobbe. Kisebb rendszereknel erzesem es tapasztalat szerint jobban megeri nevesebb modulokat hasznalni. Bar a Jinko szinten az PV berkekben.
(#) gaspa válasza mrex hozzászólására (») Jún 17, 2015 /

Én is inkább papus51 véleményén vagyok,hogy picit kevés lesz,bár hőszigeteléstől erősen függ.Nekem is hasonló rendszerem van mint az övé,7,2kW napelem 9kw-os levegő/víz hőszivattyú,10cm EPS szigetelés,130 m2 lakás,szintén kb. 8-9000 kWh évente.Az idén hozzávetőleg nullára jövök ki,persze a hőszivattyúval,de van egy 12kW-os direkt villanykazánom,ami tartalékként szerepel.Januárban párszor kipróbáltam csak azzal fűteni,amikor folyamatosan megy 5-6 kWh a fogyasztás,felteszek egy képet az akkori energia diagramomról,január 12 körül volt bekapcsolva és akkortájt nem is volt túl hideg.A COP 1 kazánokkal óvatosan kell bánni.
A gáz és fatüzelést én is végigjártan,de nekem sajnos a 75 évhez már nem 25-öt kell várni.
(#) mrex válasza gaspa hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Elektromos kazán fogyasztása Majd egy év múlva meglátjuk.
Viszont egy érdekes kérdés jutott eszembe.
Mivel az inverer biztonságtechnikáját nem ismerem, hisz csak felhasználója leszek.
De tételezzük fel, hogy az áramszolgáltató, valamilyen tervezett karbantartási munkát végez azon a szakaszon, ahol én is betáplálok.
Ki is jönnek a dolgozók, és szépen lekapcsolják az áramot ott ahol szokták, az utca végén.

S eközben esetleg fogalmuk sincs arról, hogy valaki az utcában betáplál, azaz feszültség alatt van a rendszer.

S elképzelhető hogy elkezdenek gyanútlanul dolgozni.

Az inverter belül van a lakásban, van ugyan külső árammérő szekrény, s benne a kismegszakítók, amikkel le lehet választani a lakást a hálózatról.

Viszont, ha nincs információjuk a betáplálásról, akkor borítékolható egy esetleges baleset?
Murphy-> Ami megtörténhet az meg is történik.

Illetve egy az áramszolgáltató eberei által elvégzett leválasztás után elképzelhető-e, hogy nem kapcsolják vissza, az áramoit. Mi nem vagyunk otthon, a hűtőim pedig leolvadnak. Ez esetben milyen felelősségi viszonyok vannak?

Mint mondom mindez feltételezés, és elképzelhető, hogy az inverter elég intelligens ahhoz, hogy csak akkor ad ki betáplálást , ha a hálózatban eleve van feszültség. Nem tudom még csak ismerkedem a kérdéskörrel.
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2015
(#) lacza89 válasza mrex hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Az visszatáplálós inverter csak akkor termel a hálózatba, ha a feszültség ~210 és 245V közt van, egyébként hibát jelez és nem kapcsolódik fel.

Az áramszolgáltató, ha jól tudom 8 órán túli áramszünetet nem tarthat karbantartás miatt, persze ez alól kivétel ha önhibájukon kívüli a dolog (vihar miatt leszakad a vezeték, vagy esőzés miatt kidől egy oszlop) ebben az esetben 72 óra a helyreállítás. 8 órát pedig ki kell bírnia egy fagyasztónak.
(#) greenpower válasza mrex hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Szia

A visszatápláló (GRID-TIE) inverterek csak akkor működnek ha van hálózati szinkronjel és az is elég szűk határokon belül, kb. 210-240V/48-52Hz. Ha ez nincs meg akkor lekapcsolnak és várnak amíg visszajön a hálózat.
(#) mrex válasza greenpower hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Köszönöm! Ez így már megnyugtató!
Hallelúja már csak jönnének szerelni.
S hogy igazi jóindulattal álljak mindenkihez, és csináljunk már valami okos közösséget mi zöldenergiások, az ostoba versengés helyett.
Javaslok egy fogadást!
Aki benne van az jelezzen.
A fogadás tárgya, hogy elég lesz e az én kiépített rendszerem.
A tét pedig egy sportszelet!(a négyszögletes legrégibb kivitel!)
Ha én nyerek akkor a fogadásban részvevők jönnek el hozzám átadni a sportszeletet, s közösen dobjuk össze a kerti parti bekerülési költségét, amit a ...ha már egyszer együt vagyunk... alapon rendeznénk.Nálam.
Ha vesztek akkor én megyek el mindenkihez és viszem a sportszeletet!

S akár csinálhatnánk egy közösséget is.
Már voltam D.J. olyan helyen ahol egy a kemencések szoktak összejönni.
Dinnyésen van egy tuti jó közösségi ház ami bérelhető.
Van ottalvási lehetőség közösségi étkező, konyha minden ami kell.
Volt ott nagykövetttől a vállalatigazgatóig mindenki.

Itt a lehetőség hogy alakítsunk egy Soláros klubot! Amit ezzel az egyszerű fogadással indíthaunk el!
(#) gaspa válasza mrex hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Én csak a tapasztalatomat osztottam meg veled,meg aki olvassa.A gázkazános számolásod tényleg saccolás,fölmerül még egy kérdés,a lakás fűtésen kívüli egyéb villamos fogyasztásával számoltál-e,nekem például évente ez kb 2000kWh?Különben hibát akkor követnél el,ha túlméreteznéd,bővíteni mindig lehet(12 kW-ot táplálhatnék be,de csak 7,2 van kiépítve).
Kíváncsi vagyok hogyan alakul majd a fűtésed,sok sikert kívánok.
(#) mrex válasza gaspa hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Van-e jelen a fórumban olyan személy, aki már kiépítette ezt a legegyszerűbb kivitelezést?

Napelem ,inverter,hálózat, elektronos kazán(akár ion akár hagyományos),radiátor.
Semmi hőszivattyú semmi klíma.

Ha van ilyen akkor jelentkezzen kérem.
De többször leíram már az egyik kollegámnak 200m2 es házban télikerttel, ionkazánnal radiátoros fűtéssel 6kW os rendszere van és elegendő, 2 éve üzemel a rendszer.

Én azért nem értem a válaszokat, mert ha nem úgy fejlesztettétek a rendszereteket, hogy az egyszerűbbtől a bonyolultabb felé, akkor úgy vélem nincs tapasztalat arról, hogy milyen lehetne a rendszer hőszivattyú nélkül.
Nekem mint a rendszerbe pénzt befektetőnek úgy érzem jogom, és kötelességem az egészséges szkepticizmus.

Rákerestem a google-n a COP szám hitelesítés kifejezésre.
Nem találtam semmit.

Tehát kizárólag katalógusadat alapján döntsek több milliós többletberuházásról, Úgy hogy az a cég adja a COP szám hitelesítését aki gyártja. Hát nagyanyám szerint"...Édes fiam,messzirül gyütt ember azt mond amit akar..."

A gyártó által ráírt adaton kívül ki,és hogyan hitelesíti a bűvös COP számot?

Volt már ilyen a közelmúltban. Egy Questor nevű cég azt állította hogy az 1% jegybanki alapkamattal szemben Ő 10% os hozamot ad. Százezrek hitték el ezt. Most verik a tamtamot hogy valaki kártalanítsa őket.

A hőszivattyú véleményem szerint az óceáni éghajlaton használható gazdaságosan( Anglia Irország), Ott ahol ritka a -5 fok alatti hőmérséklet. Ott biztosan megéri.

De ami ott jó az itt nem biztos.
Nekem legalábbis ez a véleményem.
Még csak azt sem mondom hogy rászedtek benneteket, biztosan a lehető legjobbat akartátok.
De sajnos amíg én magam nem tudom megmérni a COP számot, addig a Szkeptikusok táborát gyarapítom.

Nem az elvben nem hiszek, ez egyértelmű fizika, nem képezi vita tárgyát.

Én a gazdaságosságát kérdőjelezem meg.

De abban a pillanatban, hogy egy mérésügyi hivatal kiad egy táblázatot arról, hogy ilyen és ilyen GPS koordináta tartományban , celsiusfok / külső hőmérséklet esetén, ilyen és ilyen höszigetelési ráta mellett egy hőszivattyú COP száma ennyi és ennyi, elhiszem, sőt vásárolok is belőle.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2015
(#) mrex válasza mrex hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Kimaradt: S hogy az energetikai mérnöki tudás néha néha nem áll biztos lábakon, mi sem bizonyítja jobban, hogy a mérnök szedet-e szét valaha például, egy 98% hatásfokúnak kikiáltott kondenzációs gázkazánt?

Mert én igen.

S azonnal fel is merült, hogy valójában mi is a 98% hatásfok.
Az lehet, hogy a gázt 98% hatásfokkal égeti el, de hogy a fűtőtérben átmenő 2 db 3/4" os cső(mert ez van benne) nem hogy 98% hanem talán 35-40% ban hasznosítja a láng hőjét, mert a turbóventillátor kitolja az égésterméket a szabadba.

S 8 évvel ezelőtt erről állították, a mérnökök, hogy non plus ultra. Ezért helyezem ugyanerre a polcra a hőszivattyút.
(#) tomipap válasza mrex hozzászólására (») Jún 21, 2015 / 2

"mert a turbóventillátor kitolja az égésterméket a szabadba."

Nezd en azt tudom, hogy a turboventillatornak pontosan az a dolga, hogy ez egestermeket kihuzza az egesterbol... Az, hogy ez konkretan milyen homersekletu fustgaz kiaramlast jelent azt pedig berendezese es telepitesi helye (kemeny tulajdonsagai pl.) valogatja. Nalunk a fustgazhomerseklet 70-110Celsius. Nem hinnem, hogy jelentos vesztesegrol beszelunk ez esetben.

Tovabbra is eroteljesen tamogatom a hasonlo kezdemenyezeseket csak ahogy nezem eselytelenek vagyunk veled szemben (vagy melletted) ervelni. Egyszeruen te minden mondatot kekeckedesnek veszel vagy eszed agaban sincs elfogadni, hogy masoknak mas a velemenye.

Szerintem nem azzal van a baj, hogy te mit szeretnel epiteni hanem az, hogy milyen stilusban irsz arrol amit mas szakemberek kitalaltak es megalkottak.
Azert vagyunk itt, hogy leirjuk mit gondolunk mit ajanlunk, elmondjuk mi mit epitettunk es, hogy nekunk mik a tapasztalataink. Amig neked az egesz rendszered csak elmelet addig szerintem nem illik ilyen nagy szajjal kiabalni neha neha mar necces stilusban.

Ertsd meg kerlek es ertekeld ki. Te mar oldalakon keresztul odakat zengtel itt a kollegad meg ismeroseid dolgairol de meg nincs semmilyen szemelyes tapasztalatod csak egy elmelet all a rendelkezesedre de megis ugy beszelsz mintha mindenki hulye lenne itt a forumon. Ha valaki leirja, hogy neki hogyan mukodik a rendszere es mik a tapasztalatai akkor meg azonnal megmagyarazod, hogy hulyeseg az egesz.

Az utolso hozzaszolasod meg lassan lassan teljesen bizonyitja szamomra, hogy te is csak innen onnan szedett vedett informaciokbol epitkezel es kardozol. Raadasul kepzeld el szaz eve azt allitottak a mernokok, hogy a holdra szallas kozel lehetetlen feladat. Ezek amiket igy leirsz ez mind csak amolyan bulvar sallang. Se infot, se egy kepletet, se egy komolyabb szamitast nem lattunk meg eddig az elkepzelesedrol. Ez a kW-okkal valo ide oda dobalozas nem jelent semmit. Nem ez az alapja egy haz futesenek. De en itt most feladom. Majd onnantol figyelek a dologra ha leirod az eredmenyeket a rendszerrel kapcsolatban...

Remelem az ion-os kazanmarhasagrol nem gondolod, hogy epuletgepeszetben barmikor is komolyabb szerepe lehet....
(#) Moderátor hozzászólása Jún 21, 2015

Megkérem a topiklakókat, hogy kanyarodjanak vissza a téma címéhez kapcsolódó kérdésekhez.
Köszi!
(#) gaspa válasza mrex hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Attól már el is tekintenék,hogy a kérdésemre nem válaszoltál.Én is úgy látom neked nem lesz jó a hőszivattyú ,de felhívom a figyelmedet,hogy egy napelem/inverter rendszernél is adódhatnak problémák az évek során.
(#) gaspa válasza tomipap hozzászólására (») Jún 21, 2015 / 1

Rövid leszek,egyetértek.
(#) Macsek71 hozzászólása Jún 21, 2015 /

Gyors kérdésem lenne* :

Kerti lámpákból származó 2*2 cm méretű napelemecskéket felfoghatom működésüket tekintve elemnek (AA vagy AAA)? Tippem szerint 2 kellene sorba - meglenne ~3V feszültség, 4 ilyen csomag párhuzamosan - talán lenne annyi áram amennyire szükségem lenne a díszcsobogó szivattyújához.
Vagy kár belekezdeni, kevés lesz a teljesítmény ?

(szivattyú adott régóta, most kaptam 8 db napelemes"szentjánosbogarat" akkuhibával)

*Bocsi ha nem egészen idevaló, de ez a legpörgősebb napelemes téma ...
(#) greenpower válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Szia

Egy szolár lámpa 4.3cm x 3.4cm napeleme 5V/0,2W-os, a te 2x2cm-ed kb. 0,12W-os
Na most az én csobogóm 12V/1A-os azaz 12W-os szivattyúval működik.
12W/0,12W= 100 darab ilyen pici napelemre lenne szükségem hogy szép napsütésben működjön a szivattyú.
Ez a szivattyú 24 óra alatt 12W*24h= 288Wh energiát fogyaszt.
Egy 50W-os napelem egy teljes napsütéses napon kb. 300Wh termel ami éppen elég hogy a csobogó 12W-os szivattyúja egy teljes napig működjön, és a veszteségeket még nem is számoltam.

Egy pici LED energiaigénye nagyságrendekkel elmarad még egy 12W-os pici szivattyúétól is.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Szia! Miért nem indulsz ki kész konstrukciók adataiból? Például Conrad, TIP, kínai napelem cellák adatai stb.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 21, 2015 /

Szia

Én a sajátomból indultam ki mert nem volt megadva a szivattyú teljesítménye.
Igaz hogy a legkisebb amit linkeltél 1,3W-os és 4Wp napelem teljesítménnyel van.
De ehhez is kellene 33-34 darab 2x2cm-es 0,12W-os pici cella.
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Sajnos csodák nincsenek. A szivattyúd teljesítménye adott, a napelem cellák csúcsteljesítménye adott, a feszültség és áramértékek szintén. Ezzel tudsz főzni. Én inkább vennék egy két nagyobb cellát, amivel el tud menni a szivattyú.
(#) mrex válasza gaspa hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Válaszolok a kérdésedre.
A lakás energia fogyasztását nem számololom, mert a napelemes rendszer kizárólag a fűtés kiváltására lett kalkulálva.
A problémák, pl. inverter meghibásodás az teljesen természetes, már gondoltam, és tervben van egy tartalék inverter vásárlása.A napelemek meghibásodása esetén hosszú a garanciális idő.
Úgy vélem, hogy a solar csatlakozók újabb mumus lehet, de erreis hosszú a garanciális idő.
Én azt nem értem, hogy mikor írtam le azt, hogy más véleménye nem érdekel.
Nyilvánvaló, hogy más és más logika szerint élünk, tervezünk.
Ha visszaolvasunk de objektíven, akkor látható hogy akinek már van rendszere csak sokat fogyaszt ,az próbál presszionálni, hogy amit te kigondoltál (mármint én) az kevés és eleve rossz.

Ez a kérdéseimre kapott válaszok konklúziója.

Valószínűleg olyan probléma van, hogy a kifejezetten drága rendszerek úgy működnek, hogy a szükséges és elégséges hőmérséklete tartják.
Ebbők a viszonylag gyenge hőérzet következik a számomra.

Én, Mi, azt szoktuk meg, hogy jól megdobjuk a kazánt a falak okosan átveszik a meleget(ezt hivatott prezentálni a falfűtés,csak más eljárással. Aztán csak hőn tartjuk a lakást.

Így mivel mindegyikünk mást és mást szertne a fűtésétől kapni, mindössze a forrás lesz azonos (napelem).

Tökéletesen elbeszélünk egymás mellett
S emiatt képzödnek olyan jelzők, hogy mellettem nem lehet érvelni.

Dehogynem, ha az érvelőnek ugyanaz a célja, mint nekem.
S ne feledjük el azt sem hogy mekkora pénzről is beszélünk a beruházás kapcsán, ha még a hőszivattyú miatti költségeket, többletmunkákat is beleszámolnám.
Ez kb 5millió és ezzel keveset mondtam ez a teljes rendszer bruttó költsége, egy 25 éves ház teljes átalakításával.(lehet hogy alulszámoltam)

S ha a höszívattyúnál létező szám a COP akkor a befektetés és a kívánt komfortérzet között is lehet egy számot kitalálni.

De az eredményeket akár meg is tarthatom magamnak.
Pedig a meglévő rendszerek 98%-a olan mint az enyém.
S a napelem inverter hálózat, azaz a soldos rendszer eléhetővé válása kapcsán, elhihetitek, hogy többen várják az én eredményeimet, mint a felsőkategóriás ,a köznép számára megfizethetetlen rendszerek eredményeit.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) tomipap válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Visszatáplálás esetén mindegy éves szinten mikor süt a nap ha az össztermelésed fedezi a fogyasztásod. Vagy legalább azt fedezi amit terveztél. Ennek ellenére a lényeg, hogy ebben a formában valóban off és meddő a vita.
(#) greenpower válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Sziasztok

Nálunk meg pont fordítva volt. Egy 500Wp-s rendszerre kb. így nézett ki:

2014-3 : 75kWh
2015-3 : 58kWh

2014-4 : 73,8kWh
2015-4 : 72kWh

2014-5 : 74,2kWh
2015-5 : 62,5kWh

2014-6 : 82kWh
2015-6 : 55kWh eddig, de nem lesz meg a 82kWh mint tavaly, mert akkor minden nap kellene hoznia a 3kWh-t
(#) mrex válasza tomipap hozzászólására (») Jún 22, 2015 / 1

(#) tomipap válasza mrex hozzászólására (») Jún 22, 2015 / 1

Most ezt minek kaptam? Koszi egesz jol kepben vagyok napelemek kapcsan.
Melyik "tevhitnek" adtam igazat?
(#) Macsek71 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

"Imádlak Benneteket" !

Sokadszorra történik meg, hogy kérdezek valamit -mellette célzok rá miért- a válaszoló a hiányzó adatokból téves következtetést levonva javaslatot tesz( amire nincs szükségem) -> további hozzászólók ledorongolják a javaslattevőt ( az eredeti kérdést el sem olvasva ? ) ....и так далее.

Az eredeti kérdésem csak annyi lett volna a bemutatott napelemecskéket köthetem-e sorba, majd a sorokat párhuzamosan ?

Aki a részletekre kíváncsi a szivattyúmnak kell 2~3 VDC és kb50-80 mA ...

Bocs a goromba hangvételért .
(#) greenpower válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Szia

Na ez egy nagyon fontos adat a szivattyúról , kb. 0.25W, ez tényleg nagyon pici szivattyú.

Akkor egy nap alatt 24*0,25W= 6Wh az energiaigénye amit nagyjából 3 darab 1,2V/1700mAh ceruzaaksival tudsz fedezni.

Kellene még a pici napelem feszültsége, 2V-os vagy 5V-s -e, ebből derül ki hogy sorba is vagy csak párhozamosan kell összekötni.
6Wh napi energiaigényhez kell kb. 1W napelem napos időben, kb.3-4W pedig borús időben.

Azok a 2x2cm-es napelemek kb. 0,06W-osak lehetnek ha abból indulunk ki hogy 1m2 napelem az kb. 150Wp (ha poli cella, a fele ha amorf).
(#) Macsek71 válasza greenpower hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Alakulunk

Ha jól mértem a napelemecske 1.5-1.6 adott tele (reggeli) napfényben.
Innen gondolom a sorba 2 db már talán ad 2voltot.

Az eredeti kapcsolásban levő 40mAh akkucskákról reméltem a 4 csoport már tud annyi áramot ami megforgatja a szivattyúcskát ...

Köszi !
Idézet:
„Azok a 2x2cm-es napelemek kb. 0,06W-osak lehetnek ha abból indulunk ki hogy 1m2 napelem az kb. 150Wp (ha poli cella, a fele ha amorf).”

Ez nagyjából a többi ilyesmi napelem teljesítmény saccoláshoz is használható ?(pl Con**d napelemes házszám 10*30 cm napelem kb 4,5 W ? )
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Idézet:
„Az eredeti kérdésem csak annyi lett volna a bemutatott napelemecskéket köthetem-e sorba, majd a sorokat párhuzamosan ?”
Igen. A napelemek sorba és párhuzamosan is köthetőek. Az esetleges árnyékolások miatt azért ne feledd a védődiódákat!
(#) Macsek71 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Köszöntem szépen !

Erre voltam kíváncsi .
(#) kameleon2 válasza Macsek71 hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Jó kérdésre - jó válasz
(#) gabilow hozzászólása Jún 23, 2015 /

Üdv Mindenkinek!
Nekem pont ugyan az a rendszerem van mint amit mrex tervez. 5kW-os (nagyobbat szerettem volna de egy fázisra ez a max.) Sharp napelemekkel és Fronius IG TL 5.0 inverterrel. Árban is ugyan az volt mint mrexnek mondtak. 2013.06.20-adika óta üzemel, tehát évente kb 6000kWh a termelése. Ez szerintem attól is függ hogy milyen a tető tájolása, az enyém délnyugati, a reggeli nap nem nagyon de a délutáni egész naplementéig éri. Én nagyon meg vagyok elégedve vele. Évi villany fogyasztásunk kb 5000-5200kWh szokott lenni, (villanybojler van -120l-1800W - és sokat megy a hajszárító). A maradékot pedig felhasználom a klímákkal,( egy Daikin és két Toshiba) tavasszal és ősszel fűtésre, nyáron esetleg hűtésre... Hát nálunk nagyjából ennyire futja a termelt napenergia.

Termelés.jpg

Következő: »»   109 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem